Ska jag? Ska jag inte?

Först trodde mina ögon att de fått fnatt. Som om det var första april och tidningen skojade till det. Sedan inser jag att Sveriges första, stora supersåpa är tillbaks ikväll. På riktigt. Tror jag.

Dallas lärde oss att inga oljepengar i världen kan köpa lycka. Nu är 80-talets succéserie här igen! Tjugo år senare har Bobbys och JR:s söner tagit över – och släktfejden får ny kraft.

Ska jag göra om gamla misstag? Jag minns att jag satt bänkad varje kväll ett avsnitt sändes de första säsongerna. Hela vår familj satt i soffan. Jag har glömt veckodagen men det krävdes något riktigt stort för att jag skulle missa veckans höjdpunkt. På den tiden hade vi ingen video och jag är inte helt säker på att avsnitten gick i repris. I alla fall inte i repris på repris.
Så arg jag var på JR. Vilken sk…stövel. Och det där hånleendet. Om det hade gått hade jag gärna hoppat in i dumburken och tvättat bort det. Först hade jag såklart knyckt hatten. Mitt framför ögonen på honom så han tappade drinkglaset. Deras hattar var fulsnygga. Blev aldrig riktigt klok på om jag tyckte det var det fulaste eller coolaste som fanns att ha på huvudet. Dessutom kom konstiga signaler från tidningar att Larry Hagman som spelade JR (skurken fanns tydligen inte på riktigt) är den populäraste och snällaste av alla skådespelarna. Läste att han var gift med en svenska. Själv ville jag inte förstöra mina vridna tankar om karaktären som var otrogen, lurades på alla fronter och hade alla de egenskaper man inte bör ha som en god medmänniska.

2 april 1978 gick första avsnittet i Sverige. 357 avsnitt under 14 säsonger. Serien sändes i över 90 länder. Avsnittet med namnet Vem sköt JR? sågs av 360 miljoner tittare.
Någonstans på vägen trillade jag av. Fick andra intressen. Vet inte hur många säsonger jag följde. En klok röst inom mig fick igenom sitt meddelande. Se inga fler såpor som aldrig har något slut. Inget lär du dig. Du blir dummare än vad du är.

Jag som älskar bra film är i grunden motståndare till den lättjefulla genren såpa sedan åtskilliga år. Vad är det som gör, eller vad fattas oss i livet, eftersom vi inte kan låta bli att titta? Miljoner tittare ser hur Bobby Ewing verkligen dör i en bilolycka i sista avsnittet. Kvinnor snyftar i sofforna. (Jag önskade att det varit hans storebror istället). Vem kliver sedan ut ur en duschkabin i ett långt senare avsnitt? Inte var det en Eva-klädd Pamela som var min hemliga favorit, utan en livs levande Bobby. Avsnitten mellan krocken och duschen var bara en lång dröm när Pam vaknade i sin säng. Vilket snickeri. Kan bara hända i en klassisk såpa.

Nu ska det handla om miljö- och energifrågor. 81-årige skådisen Larry Hagman lever på grund av att han fått ny lever efter stora alkoholproblem. JR ska vara med liksom Patrick Duffy som Bobby och Linda Gray som Sue Ellen. Sedan är det nya stjärnor som ska hålla igång glöden i intrigerna.

Om jag bänkar mig. Jag skrev ordet OM – då finns det bara en orsak. Måste se om Jock kommer ut från ångbastun och ger Miss Ellie en kindpuss. Inget är omöjligt. Tv-världen tar ingen hänsyn till att patriarken Jim Davis blev svårt sjuk under fjärde säsongens inspelningar och avled. Det är bara på det igen. 🙂

Här kommer avslutningsvis en bekännelse. (Inte om Dallas). Det är ett lämpligt tillfälle att krypa till korset och berätta. Vet inte om det är en bragd eller om ni läsare skrattar åt mig framför denna text.  Håll i Er. Jag såg ALLA avsnitt av svenska såpan Tre Kronor. Var nu schyst och berätta om vilken såpa Ni inte kunde vara utan. Så jag inte känner mig ensam i töntsoffan. PLEASE! 😀

10 tankar på “Ska jag? Ska jag inte?

 1. När jag var ung, var det bröderna Cartwright som gällde, tänk bara på little Joe, med sina sammetsögon och arrogante Adam som var lite mer världsvan än sina bröder. Sist men inte minst den något korpulente godmodige Hoss. Så pappa Ben som skulle hålla ordning på alla. Det var spännande och lite otäckt ibland. Men gränserna för otäckheter har tänjts märkbart sedan dess. Jag blev lite förvånad när det sändes några avsnitt för ett antal år sedan på bästa barnprogramstid kl 17.00. Men det är väl bara att gilla läget, eller……..????

  • Hej Christina. Jag var för ung för att få se den serien, men jag har sett den i efterhand och hade filmisar på personerna. Vet att ni tjejer var småkära i little Joe. Det där med när de sänder saker på Tv nu för tiden kan man fundera rätt mycket på 😦

 2. Fattiga och rika höll mig och familjen i järngrepp. Har faktiskt sett om säsong ett bara för något år sedan och jag tyckte fortfarande att den höll. Falcon Crest och Nord och Syd och givetvis Familjen Machaan.

  • Jag missde heller inget avsnitt av Irwin Shaws klassiker Rich Man, poor Man. Spännande äventyr med familjen Jordache. Svarta fåret, boxaren Tom som spelades av Nick Nolte var min manlige favorit. Kom ihåg att jag retade mig på Rudy som ofta försummade söta Julie Prescott för att han satsade så hårt på sin politiska karriär. Julie började dricka och gick ner sig totalt. Rovfågeln i Falcon Crest, Nord och Syd och Seb Machaan glömmer jag inte i första taget. Hög nostalgifaktor.

 3. Ja säg den serie som jag inte såg … Jag har till och med suttit och sett på sånt som ingen annan sett … och när jag nu ska minnas min favoritserie från sen eftermiddag, så minns jag inte ens vad den heter. Så bra var den! Dallas började jag titta på igår men jag får inte ihop något intresse för det. ”Allt har sin tid” och det är så jag känner inför Dallas. Lär inte bli nån favorit för mig. Men om miss Ellie skulle dyka upp skulle det kännas otäckt och skumt för hon ÄR ju verkligen inte kvar i livet – ”på riktigt” – som barnen säger. De övrigas uppståndelse var patetisk tycker jag och gör att man inte känner något allvar i det hela. ”Det är bara på film!” :))

 4. Ha ha, här är en mästare på såpor. Erkänner gladeligen att jag fortfarande tittar på Hem till gården. Missade dock några år där i mitten någonstans. Snacka långkörare.

 5. Det är konstigt med de där såporna, för redan som ung upptäckte jag att jag aldrig upplevde fortsättningen på någon av dem. Begriper inte än i dag vad jag gjorde i stället. Måste ha varit min oroliga själ som inte orkade sitta still;)) Men nu kan jag faktiskt sitta ner och kolla på den nya engelska serien. Abbey nånting heter den. Miljö och kläder är intressant och intrigen får duga.
  Fin blogg du har. Nu ska jag trycka på specialknappen så jag hittar hit igen.
  A-Lott

  • Jag gissar på att du gjorde något mer vettigt då. Eller det ska vi kanske inte gå in på i detalj 🙂 Engelska serier brukar över lag vara bra. Om du gillar kläder kanske du följde en serie som jag tror hette Systrarna Elliot. Den var engelsk. Två systrar som startade upp med att sy kläder och till slut öppnade egen butik. Handlingen var förlagd till tjugo – trettio-talet.
   Tack för att du gillar min blogg och att du letade efter specialknappen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s