Grand battements – lite balett på ett djuriskt sätt

Hoppas att Jennifer inte går fel. Hit ska hon INTE gå 🙂

I måndags tog vår äldsta dotter sina första steg in i gymnasievärlden. Plötsligt har vi inte två högstadietjejer längre.

Imorgon ska Jennifer och hennes tretton nya klasskamrater ut till Ystads Djurpark. Där kommer de att vara ungefär två gånger i veckan under tre år, när de inte är på Noaks Ark, i Köpenhamn, i Kolmårdens Djurpark, i Skånes djurpark eller tittar på isbjörnar vid Antarktis:-) Det sista var inte bara ett skämt. Det finns faktiskt möjligheter att göra långpraktik utomlands under tredje året. Några har varit i Afrika. Dit vill INTE
Jennifer… s föräldrar att hon ska åka. Så liten. Kan bli sjuk. Ännu större och farligare djur. Hjälp! Jag räknade just på fingrarna som inte räckte till. Fick ta hjälp av de flesta tår. (varför räknade jag inte från sexton och uppåt? Strunt samma. Jag ville ända vicka på tårna). Den lilla tjejen är myndig redan under andra året. Vart tar tiden vägen? Finns det ingen tidsbroms?
Igår provade eleverna ut olika sorters arbetskläder, regnkläder och grova skor med stålhättor. Det var vissa problem att hitta NÅGOT som passade till Jennifer. Skorna var visst värst. För mig påminde det om när vi skulle hämta ut kläderna i lumpen.

Bästa upplysningen var att det finns fler av klasskamraterna som har planer på att läsa vidare på universitet och högskolor. För det krävs kompletteringskurser och ändå kommer det att bli minst ett halvår på komvux för att få med alla bitarna. Tror ändå att det finns bättre möjligheter att nå toppbetygen här än i en ren Naturvetenskaplig klass. Dessutom få praktik, uppleva verkligheten och komma fram till om det är djur man vill jobba med i framtiden. Kan man då ha superkul på vägen måste det vara som en djurisk dröm. När jag tänker på ormarna och spindlarna glider det lätt över till mar…:-(

Fusk. Varför fick inte jag chansen? Vilket smörgåsbord dagens ungdomar ges möjlighet att smaka av. Jennifers bästa kompis drog till ett orienteringsgymnasium i Eksjö. En annan klasskamrat ska klappa delfinerna på Kolmårdens djurpark. Hoppas att hon undviker att heja på vargarna. Allt är inte trevligt.

Vad hade jag då valt som en mogen sextonåring? Antagligen balettskolan. Där hade säkert de sötaste och vigaste tjejerna funnits. Ja, ja. Låt mig få drömma färdigt. Även jag inser att man måste ha intagningsprov innan. Berätta inte sådana tråkiga saker för mig. Jag är en känslig person. Är rätt säker på att jag hade fixat det teoretiska provet. Med rätt morot var jag en baddare på att plugga in vad som helst. Var böckerna bara på svenska eller halländska var det no problems. Snabbt hade jag lärt mig att Sauté inte var en efterrätt utan ett hopp.
Förstör nu inget om att ens tänka den snusförnuftiga tanken – praktiska intagningsprov. De som inte känner mig kan fortfarande få tro ett tag till att jag fuskade i balettskolan i tidiga barnaår. Jag är inte klar med min dagdröm ännu. Är bara mitt i. 😀
Hoppas att teoriprovet kom först. Redan där kunde jag fått de rätta kontakterna. När alla känner sig en aning osäkra. Då kunde jag blinkat med mina långa ögonfransar mot en förtrollande tjej.
”Hur är det med din Port de bras? Jag har just nu lite svårt med mina Ballon. Benen vill inte riktigt hänga kvar i luften så länge som jag vill.” Den upplysningen kunde jag motvilligt bjudit på.

Det praktiska provet är lite kinkigare. Jag måste medge att det finns ganska många olika steg i Baletten. Jag kunde startat med att stå på tå, gjort en Relevé står det i mina fuskpapper. Fortsatt med en Pas de bourre – tre steg, höger vänster höger eller tvärtom. Går att göra framåt, till sidan eller bakåt. Hallå. Köp blåbär. Det kan inte gå fel med alla de valmöjligheterna 😀

Det funkar såklart bara en gång att dra ut rätt propp i skåpet. Den över scenen. Inte heller helt säkert att provet var i en mörk källare. Min avslutning skulle varit en Arrière – röra sig baklänges, från publiken. Skulle bli stämningsfullt. Motsatsen finns i min bakficka. En helt annan taktik. Göra rörelserna så snabbt att bedömarnas ögon inte registrerade vad som egentligen hände. Jag var ändå en god sprinter och domaren kunde vara en äldre dam med grå och grön starr som var duktig på barr sjuttio år tillbaka i tiden. Hon skulle inte erkänna att hon såg fel.

Jag får fila på det här ett tag till. Någonstans finns en lösning. Eller får det bli flyktvägen. Tillbaks till en mogen pappakropp i sina bästa år;-)

Jag är inte avundsjuk på dagens ungdomar. Inte de minsta…. grrrr 😛 Där gick en penna sönder. Tvärtom. En del har skittråkigt på sitt höstlov. Skönt att veta att jag bara hade två dagar ledigt i november på min tid. Många ynglingar gnäller över att de inte har något annat att göra på lördagsförmiddagarna annat än att suga och dissa allt. Själv traskade jag iväg till skolan. Vi städade bänken sista lektionen. Nu tramsar jag inte. Det är sant. Jag har gått i skolan på lördagarna. Bara i ettan. Sedan gjorde de om veckoplanen i Sverige. Nu i efterhand är det häftigt att ha fått vara med om det som var vardagsmat för er äldre. Gick ni även på eftermiddagarna på lördagen? Berätta i en kommentar. Eller passa på att fråga era föräldrar, ni som är yngre. De kommer säkert att undra varför ni plötsligt blev så intresserade av deras barndom. Om intet annat skulle era föräldrar se på er med nya ögon. Jag blir nyfiken på om ni var med om något spännande i skolan en lördag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s