Vem vill bli miljonär?

”Pappa! Varför är du inte med på TV? Du kan ju allt.”
Lizette 6 år är ännu ovetande om vår lilla familjehemlighet. Hon tror fortfarande att hennes pappa är bäst i världen. Låt det dröja många år innan hon upptäcker den otäcka sanningen.

Så lätt det är i soffan framför Postkodmiljonären. Ofta brukar de första tre frågorna vara busenkla. Retar mig på de tävlande som slösar bort livlinorna hur som helst. Hur kan de vara så korkade att de ställer upp när de inte kan de lättaste frågorna? Välja 50-50 på en Kalle Anka fråga. Först grusar de manegen. Berättar självsäkert att det inte kan vara a eller d. Det måste vara b eller c. Jag frågar publiken avslutar de med. Är det så konstigt att publiken trycker på knapparna b och c? Att de båda staplarna visar 51 % resp. 49 %? Ibland behöver man inte vara Einstein.

Annars älskar jag dessa nervkittlande frågeprogram. Jag sitter och fantiserar om att jag är en av de tio som ska rangordna fyra alternativ så fort som möjligt. Stör mig på att de yngre har en fördel när det är för enkelt i uttagningen. De vinner på snabbhet. Ett problem som har blivit bättre med Rickard Sjöberg jämfört med Bengt Magnusson är livlinan ”Ring en vän”. De flesta har numera tvättat öronen och är anträffbara vid rätt tidpunkt. Inte så kul för den tävlande att lyssna på en upptagetton eller se hur klockan tickar ner. Fem-Fyra-Tre…
”Vad sa du det var för alternativ? Kan du läsa dem en gång till Greta? Jag hör så dåligt.”
Klick så var de borta och slapp ta ansvar.

Hur het är stolen egentligen? Jag tycker mest de är svettiga i pannan. Speciellt när Rickard medvetet ställer till det.
”Är du säker på att du ska välja att mjölk kallas för den vita drycken?”
Där har den tävlande suttit självsäker fem sekunder tidigare. Humoristiskt valt bort te, öl och rött vin. Nu kommer den där stirriga blicken. Det skruvas i stolen. Vattenglaset trollas fram med en skakande hand. Nervvraket skulle behövt både ett sugrör och en haklapp.
”Jag måste ringa en vän. Jag ringer Britta.”
”Vem är Britta? Är det en bartender?”
”Nej, det är min mamma. Hon jobbar på Arla.”

Mellan programmen tränar jag stenhårt på min fritid för att allt viktigt ska sitta som Karlssons Klister. Hallands vattendrag. Laga ni, äta vi. Eller var det tvärtom? Beror det inte på var man bor? Måste ta paus och gå och ringa på veckans fråga. Löjligt enkel som vanligt. Allt för att Telia ska få in mer pengar. Hur var nu frågan? Vad heter Norges huvudstad? Alternativen är: Köpenhamn, Bergen, Oslo och Borås. Jag har själv bott i Borås i två år. Fast några går säkert på det. Tokarna med ett lägre IQ än Pi-värdet 3.41 :D.  Mitt eget är högt som ett blomkålshuvud.
Jag följde hela bröllopet på TV. Den där vanliga tjejen Mette-Marit var så stilig. Jag minns hennes långa eleganta klänning när de kom ut från slottet i Köpenhamn. Alla rödblå flaggor som det viftades med i publikhavet. Rödblå? Kan det vara en kuggfråga? Mig ska de inte lura. Jag ringer min livlina Anders Hübel. Det Anders inte vet finns inte på kartan. Tur att vi inte är stressade av en klocka utan kan lugnt resonera oss fram till…

3 tankar på “Vem vill bli miljonär?

  1. Bra att du kom in på ämnet. Jag undrar nämligen om det är en norrlänning som har skrivit sonens läsebok ”Pojken och Tigern”, eller är det jag som har missat något nytt eller gammalt angående Lagan, Nissan, Ätran och Viskan? I läseboken kallas dessa vattendrag för älvar – brukade de inte vara åar? Eller drar jag dem över samma vattenkam som våra blekingska kanot- och lax-diken? Är älv och å samma sak? Eller har vattnen genom Halland blivit bredare och vildare? Viktigt att veta om man ska svara rätt hos herr Sjöberg… 🙂

  2. Visst är det superviktigt att veta. Tror det har att göra med tidens gång. När storfiskaren ska berätta om sin största fångst tenderar fisken att öka på storlek på alla håll och kanter för varje muntlig redogörelse. Den underbara ”Pojken och Tigern” är en suverän bok för årskurs tre i den Svenska grundskolan. Mycket populär ersättare till ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Därför har boken, som är skriven av stockholmaren Lars Westman moderniserats vid varje ny upplaga. Öresundsbron fick komma med i senaste upplagan. Nissan och dess kompisar har gått från bäck 😀 till älvar och förhoppnings till mäktiga floder i nästa upplaga. För känsliga läsare ska tilläggas att tigern egentligen är en katt som kommer bort från sin familj på semesterresan i Skåne.

    • Förstår att tigerboken uppskattas i synnerhet bland hallänningar – Lagerlöf hoppade ju helt sonika över deras landskap! 🙂
      Skämt åsido så verkar det vara en trevlig bok. Finns tydligen i en förenklad version också med samma historia, för de som inte hunnit bli så starka i läsningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s