En kurs enbart för tjejer

Vår yngsta dotter Lizette går i åttan. Alla tjejer i klassen går denna termin en kurs som heter DISA. Disa står för Din Inre Styrka Aktiveras.
Syftet med kursen är att träna upp förmågan att tänka och agera positivt för att lättare handskas med livet. I vårt huvud har vi 36 000 tankar per dag. En del av tankarna är positiva och hjälper oss, en del av tankarna är negativa och får oss att må sämre. Kursen handlar om att kontrollera de trista tankarna.

Tjejerna är en pilotgrupp i Ystad kommun och utbildningen leds av skolsköterskan och skolkuratorn.

Jag tror att detta är ett mycket bra sätt för att stärka flickor i den känsliga ålder de befinner sig i. Samtidigt undrar jag om inte killarna borde gå i kursen DISK. Din Inre Styrka Kontrolleras. Alldeles för många grabbar på högstadiet verkar ta för mycket plats. Tar över på bekostnad av tjejer på ett negativt sätt.

Jag blev fascinerad av talet 36 000 tankar. Det är klart det måste bli jobbigt bara om 36 av dessa är mörka till innehållet. Hur kan man hinna tänka så många tankar per dag? Kan absolut inte gälla de personer som är avtrubbade av dataspel där det gäller att döda så många som möjligt på ett par minuter. Kommer de upp i 36 vettiga tankar riskerar de att få ont i huvudet.

Intresserad är rätta ordet. Tänk om jag kunde smyga in i klassrummet. Gömma mig bakom en skärm. Lyssna. Ta till mig. Lära mig massor av goda råd om hur jag skulle motverka stress, identifiera negativa tankar och vända dem till positiva, serveras smarta strategier och tusen andra nyttiga råd. Sedan skulle mina 36 000 positiva tankar göra underverk med mitt liv. Vilka suveräna böcker jag skulle skriva om total lycka… Vänta. Kommer personer att låna eller köpa mina böcker om de INTE handlar om mord, svartsjuka, svårigheter, tillkortakommande, svek, hämnd, fällor, stress för att hinna hit och dit i handlingen, intriger, stöld, taskiga grannar, opålitliga arbetskamrater, smutsig sex, mobbare, otrohet, obotliga sjukdomar, farliga djur, olyckor… nu kom jag av mig i mina positiva tankar. Tankepaus. Eller inte. Minst tio snabba osorterade tankar flaxade förbi. Jag måste nog behålla ”några” negativa tankar för att fixa en ny bok. I alla fall under skrivprocessen. Hur många tankar hann du som läsare tänka under tiden du läste texten? 🙂

6 tankar på “En kurs enbart för tjejer

 1. Vad intressant! 36000 tankar. Inte konstigt att humöret kan åka upp och ner under en dag. Bra att man satsar på unga tjejer, men nog borde det finnas något för killarna också. Dessutom tar inte alla killar plats. Samtidigt som det finns tjejer fyllda med självförtroende och som redan har aktiverat sin styrka. Jag kan med facit i handen visserligen se hur de strukturer som finns gynnar männen, men även om ”män är längre än kvinnor”, så betyder det inte alla alla män är längre än alla kvinnor. Med andra ord så gillar jag inte riktigt tanken på att könsdiskriminera åt andra hållet. Varför inte helt enkelt behandla alla som människor, dvs individer med olika förutsättningar?

  • Behandla alla som människor låter bra. Synd att inte den gyllene regeln tillämpas av alla. I kontaktsporter på idrotten i skolan är jag övertygad om att många tjejer skulle komma mer till sin rätt och trivas med sporten om de slapp killarna på de fysiska passen. Sedan finns det alltid undantag. Riktigt duktiga tjejer vill inte spela med de andra tjejerna som inte ägnar sig åt fotboll, handboll på fritiden. Då får man vara flexibel i sin yrkesroll. Det är underbart som lärare att se hur försiktiga tjejer tar för sig och även blomma ut om de spelar med jämnbördiga kamrater. Däremot är det givetvis inga problem med individuella grenar. Lära sig dansa på idrotten i tidig ålder skulle gagna framtidens ungdomar på många sätt.

 2. Som svar på din fråga Bosse.. Hur många tankar tänkte jag.. Alltid när jag läser att vi tänker si och så många tankar per dygn.. undrar jag HUR man har kommit fram till det.. vem har räknat och på vem??? Och är det X antal UNIKA tankar, eller är det två eller tre tankar som harvar runt i huvudet, timme in och timme ut, men att man räknar varje gång man tänkt överhuvudtaget??
  Sen tycker jag det är jättebra att man lär barn/unga att stärka sin egen person och sitt självförtroende. Det är viktigt, för det är jobbigt med alla krav.

  När det gäller val av böcker.. tänker jag inte ta åt mej.. 🙂
  No, no.. för i min bokhylla råder total balans.. meterrader med slaskiga deckare OCH en miljarder personlig utvecklingsböcker..

  • Jag tror att de gjorde en tabbe. Expert. De skulle inte satsat så hårt på att lansera tankeräknare. Se hur det gick för OnOff förra året. 😀

   Antalet tankar är säkert ytterst individuellt.

   Du tycks ha en skön balans i bokskogen och oj vad ”utvecklad” du måste vara. 🙂

   • Hahaha..klart du har rätt Bosse. Nu är det du som genast går och blir utvecklingskonsult i den branschen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s