Månadens boktips – ”Stjärnfall” av Robin Pilcher

En sak som jag unnar mig ibland är att läsa om böcker som jag tyckt extra mycket om. ”Stjärnfall” är en sådan titel. Robin Pilcher är son till berömda Rosamunde Pilcher som sålt flera miljoner böcker under sitt långa författarskap. Personligen anser jag att Robin inte bara har axlat sin mammas mantel utan även växt ifrån henne åt rätt håll. Uppåt.

Denna underbara bok handlar om en brokig skara människor. Av en slump hamnar flera av dem hemma hos Jamie som hyr ut rum i sin stora lägenhet i Edinburgh. Skälet till att de befinner sig i staden är den årliga Edinburghfestivalen som pågår natt och dag, tre veckor i augusti. Vi träffar ex. på den söta unga franska stjärnviolinisten Angéligue som styrs hårt av sin manager Albert Dessuin. På en liten pub i en landshåla har ett gäng män skramlat ihop pengar i smyg så att den lokala ståuppkomikern Rene ska få åka till festivalen och visa upp sina talanger. Leonard, som är pensionär men har ett förflutet bakom kameran, får ett erbjudande han inte kan säga nej till. Tillsammans med en före detta knarkare och biltjuv bildar han ett omaka filmteam. Tess är nygift men får problem när hennes älskare från förra årets festival dyker upp och ställer krav. Flera andra personligheter vävs skickligt in i huvudpersonernas liv dessa intensiva sommardygn. Romanpersonernas öden flätas samman och förändras på skilda sätt innan fyrverkeriet den sista natten är över.

Som läsare erbjuds du en bra mix av spänning, miljöskildringar, kärlek, intriger, skratt och tårar i denna välskrivna roman.
På baksidan av boken finns en träffande sammanfattning: En varm och engagerande roman om glädje och sorg, ljus och mörker. Booklist har också en träffande replik på bokfliken: En vacker historia om den mänskliga själen och vår förmåga till anpassning och växande.
Ibland tycker jag om att läsa en bok som jag blir glad av. Stjärnfall av Robin Pilcher är just en sådan bok. Det ska tilläggas att Edinburghfestivalen finns på riktigt och är vida känd över världen sedan åtskilliga år. Skottland är ett av de länder som jag skulle vilja se i verkligheten…

Robin Pilcher är född 1950 och bor i Skottland med fru och fyra barn. ”Stjärnfall” är hans fjärde roman. Den är utgiven på bokförlaget Forum. Tidigare utgivning: Med havet emellan 1999, En ny början 2002 och Allt att vinna 2004. Samtliga titlar är väl värda att läsas.

2 tankar på “Månadens boktips – ”Stjärnfall” av Robin Pilcher

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s