Jag vill hålla din hand

För femtio år sedan kom Beatles första singel ut, 5 oktober 1962, ”Love Me Do”. För att hylla dessa femtio år tänkte jag lägga in en låt med den engelska kultgruppen. Jag väljer låten som skrevs 1963 och som blev deras första etta (av nitton) på den amerikanska Billboard Hot 100-listan. Den toppade även den engelska. Internationellt sett är ”I Want to Hold Your Hand” den mest sålda Beatlessingeln. Låten skrevs med baktanken att slå sig in på den amerikanska musikmarknaden. Den sluga planen var Brian Epsteins. Endast två gånger spelade The Beatles in en låt på ett annat språk än engelska. Detta var den ena. (”She Loves You” var den andra ) På tyska blev titeln ”Komm, Gib Mir Deine Hand”. Personligen föredrar jag den engelska titeln med hästlängder. Det doftar mer romantik i den. Den tyska låter som ett kommando. Helst om man betonar första ordet.
Synd att man inte var ung på den tiden. 😀
Vilken av de fyra grabbarna var din personliga favorit?

http://youtu.be/iim6s8Ea_bE

6 tankar på “Jag vill hålla din hand

 1. Jag gillar den engelska titeln bäst! Tänk jag har ingen uttalad favorit bland grabbarna i gruppen. Jag tycker att de som helhet är bra allihopa! Här är det ingen ”Tommy-effekt” … med namn på stövlarna och sånt. Jag hade mognat!!
  Hälsning och kram från norr

  • Visst är den engelska titeln bäst. Nu är det också helheten för mig. Men ett tag var det Paul & John som jag upplevde som störst. Det var de som skrivit de flesta av hitsen och som stod i fronten och sjöng. Häftigt att skriva musik som femtio år senare fortfarande håller hög klass och ännu är stilledande inom en tuff bransch med många dagsländor.

 2. ”Synd att man inte var ung på den tiden”. Säger du, ja. Om jag fick en önskan i mitt liv så vore det att bli 18 år ca 1967. Det vore det optimala för min del. Jag är blott 19, men är en man född i fel decennium, minst sagt.

  Personligen är det tidiga Beatles inte mer än kult för mig, för lite väl töntigt är det. Rubber Spul och Sgt. Pepper’s är däremot rena mästerverk (bland flera)!! Tillsammans med Beach Boys’ Pet Sounds ger de världens kanske bästa album. Det är tufft sagt, jag vet, och jag har mycket annat jag gillar, självklart.

  Ja, musik är mitt liv!

  /Carl L

  PS. Att John Lennon var coolast av de andra går inte ens diskutera. 😉 DS.

  • Samma här. Jag skulle också vilja byta decennium ibland. I alla fall när jag tänker på musik.
   Musik har även för mig alltid varit en stor del av mitt liv.
   Minns just nu var jag befann mig när jag och två polare fick beskedet att John hade blivit mördad.
   Tack för läsningen Carl 😉

 3. Beatles var jättebra . De fanns på mitt rum på stora affischer på väggarna ,, Rolling Stones fanns faktiskt också .. Men i Beatles tyckte jag bäst om Paul sen kom John inte långt därefter .. De var starten för alla ungdomar att börja låta håret växa . Trots många föräldrars fasa .. Engelskan är bäst !! Härlig tid Många fina låtar som håller fortfarande !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s