Bridge Over Trouble Water

Vissa människor klarar inte av att lyssna på musik som de förknippar med något sorgligt. Jag är inte sådan. Jag vill igenom hela skalan och njuter lika mycket av den musiken fast på ett annat sätt. Anser att jag lär mig något om mig själv. De få gångerna i mitt liv när jag lyckats åstadkomma en skaplig dikt har jag varit nere i källaren.

Hela denna skiva är en klassiker som står sig än idag. Så många år efteråt. Jag var ensam hemma. Tog mig in på min brors rum och tog fram skivan ur fodralet. Ställde in hastigheten på 33 varv. La pickupen på rätt spårplats. Det var vemod i mitt pojkhjärta när musiken började strömma ut ur högtalarna. Oroliga fåglar hoppade från gren till gren. Min hjärna var full av obesvarade frågor. Alltför många för en grabb som inte ens var tonåring. Min mamma låg på sjukhus i Göteborg med en sjukdom som hade en oviss framtid. Min pappa jobbade. Min äldre bror var på jobbet.

”Bridge Over Troubled Water”. Den finstämda låten kommer jag alltid att förknippa med denna ensamma start på sommarlovet. Min hemliga dröm om en lillasyster svävade omkring i rummet. Helst bara något år yngre än jag. Jag hade så gärna haft henne där. Delat mina tankar och funderingar. På något vis kändes det ändå som om jag hade sällskap. De engelska orden som jag inte förstod till fullo, stämsången, de vemodiga melodislingorna och instrumenten som spelade så finstämt, höll min rädsla och ensamhet på avstånd.

Jag gjorde ett pojkavtal med mig själv. Om jag klarade av att hoppa 135 cm med saxstil i trädgården över ribban skulle mamma överleva även denna operation. Jag fick högerknät rakt på näsan i första försöket på rekordhöjden. Det sved i ögonen. Blodet rann från näsan men jag bet ihop. Satte upp ribban och gick bort och tog sats. Jag klarade höjden på andra försöket. Mamma skulle överleva.

10 tankar på “Bridge Over Trouble Water

 1. Du för mig in i ett vemod som hör denna morgon till. Svunna tider med minnen. Precis vad jag behövde läsa och lyssna på just nu. Ibland kan det klaffa över förväntan att öppna mejlen 🙂 Kram

 2. Jag blir så berörd när jag läser det du skrivit. Det känns i hela hjärtat … vad vore livet utan att TRO på något. Låten är dessutom en av mina absoluta favoriter. Den tröstar och den stillar oro. Tack Bosse! Hoppas att din önskan slog in. /Kram

  • Den låten har mycket. Jag har otroligt många favoritlåtar. Visst slog min önskan in. Jag klarade ju höjden. 😉 Trots min ringa ålder var det redan tredje gången jag behövde uppleva ovissa tider när det gällde min mammas hälsa.

 3. zyab mbr iegbbc ljhrba ihanr ckha ophga

  Ser ju inte vad jag skriver.. tårar i ögonen.. måste blinka bort lite..
  Barnet Bosse berör på djupet.. Vill ”hoppa” mamma frisk.
  Så himla varmvacker text! Ger både tårar och leende.

  Tänk vad musik hjälper oss.. berör, ger glädje, stöttar, når in..
  Samma låt men med Loreen (från Polarmusicprize-galan, finns på YouTube) får mej att brista..

  Och så väcker du mina minnen (och nu ler jag).. hur jag absolut UTAN LOV smög in i min (4 år äldre) morbrors rum.. och spelade ”Smoke gets in your eyes” (Bryan Ferry).
  Han dängde en hockeypuck i huvudet på mej, som straff..
  .. tror fortfarande inte att det har dallrat klart där inne.. 🙂

  • Tack Lena! För det var väl inga dolda elaka ord i öppningsmeningen? 😉
   Ett liv utan musik hade varit fattigt. Jag ska lyssna på barfotatjejens version.
   Bra smak. Bryan Ferry och hans drottninggrupp.
   Du har säkert rätt där med. Eller så simmar det omkring några förvildade Mums Mums däruppe på kontoret. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s