Österlen lyser

Visst ser man bara ryggsidan av bloggmannen, men han har snart gjort klart sin höstpromenad och hittat tillbaks till tangentbordet. Egentligen borde tangentbordet vara upplyst för att matcha den tid som råder just nu på Österlen. Vi gled in i den med bilen när vi kom hem för en stund sedan efter en härlig västkusttid. Det är så dekorativt överallt. Alla verkar ha blivit smittade. För det var väl inte så enkelt som att ALLA välkomnade familjen Lidén hem? Bara oss. I så fall var det jättegulligt gjort. Hur kunde de veta att vi skulle åka bort? 😉

Tyvärr var det inte så. ”Österlen lyser” är ett projekt som föddes för åtta år sedan. Huvudsyftet är att sätta fokus på Österlen under en annan tid än bara sommarmånaderna. Sedan är det ett bra sätt att föra bybor samman. 43 byar är engagerade denna gång. Från Brösarp i norr till Ystad i söder. Från Tomelilla i väster till Simrishamn i öster. Varje år utses ”Årets ljusby” som får äran att inviga festen året därpå. Antagligen var det ett ljushuvud som kom på den idén. 😀

Det råder full aktivitet på många ställen. Flera hantverkare passar på att visa upp sina alster. Det händer mycket i och runt kyrkor och slott. Många fackeltåg. Mycket dans, musik, mat, föreläsningar och annat är inblandat. Minsta lilla ställe håller öppet och bjuder till.

Eftersom vi just åkt en massa mil ska vi begränsa oss till Ystad ikväll. Ska bli spännande att se vad ljussättaren Jens Persson hittat på vid Hamnplan. Mannen var hjärnan bakom tanken att låta vattentornen lysa i olika färger när det är mörkt på vintern. Det har vi uppskattat under våra kvällspromenader på hemmaplan detta år vi bott här. Alltid lika trevligt att se vilken färg det är ikväll. Nu ska Jens tända fyren som varit släckt sedan 1975. Samtidigt ska han leka med Bornholmsterminalen och låta den bada i ett blått sken. Kan bli magiskt. Trevligt med kreativa människor som inte är ljusskygga. 😉
Tur är även att båtarna inte ska luras av det röda skenet från fyren eftersom det bara är synligt inifrån staden där båtarna är tryggt välförankrade i småbåtshamnen.

Visst är det så att man sprider kärlek med ljus och samarbete. Skapar en positiv känsla som smittar av sig till andra. Ligger verkligen rätt i tiden enligt min almanacka så länge vi inte har något vitt som lyser upp här i Skåne. Men det har kanske du bloggläsare.

Kuriosa. Den nästan sexton meter höga fyren är byggd i mitten av 1800-talet av skalden Verner von Heidenstams far Nils Gustaf.

6 tankar på “Österlen lyser

 1. Hej på dig
  Om du visste vilken hemlängtan jag får,när jag ser den härliga
  Promenaden i höstskrud.
  Får nog fundera på en resa hem till kära Ystad.
  Ha det gott…hälsa familjen
  Mvh Britt-Marie i Alunda,Uppland

  • Vissa dagar är det inte alls dumt. Idag var det en riktigt fin solskenssöndag. Tre helger i rad har varit härliga. För två veckor sedan gick jag i kortamat på höjderna vid Hammars backar. Bilden ovanför är vår Novemberbild i köksalmanackan. Togs förra året. Fast det är lite tufft när dagarna är så korta. Det gäller att hitta på en massa myspys inomhus.

 2. Fin bild Bosse! Klart man måste hitta på saker att pigga upp sig med.
  Låter som att det finns mycket kul att se fram emot.
  Eftersom du tar upp det här med FYR, tänker jag på Johan Theorins bok Nattfåk.
  Har du läst den? Jag tyckte den var jätte, jättebra!
  Härligt att läsa i höstmörkret.. när stormen ligger på från havet.. det knakar i hela huset.. ovädret drar in.. elen går..
  eh..
  Ja, eller så tar man bara en kopp kaffe och en macka. 🙂

 3. Fantastiska höst som jag också fick njuta lite extra av 1 vecka i Malmö, hemkommen i natt och nu har vi åter igen vackert snötäcke på marken, härligt. Nu är tiden som bäst för mys, denna underbara, mörka årstid!

  • Kan du inte slänga ner lite vitt till oss. Vi behöver något som lyser upp det mörka och snart kala på träden. Just nu blåser det rejält och de sista löven kämpar för att hålla sig kvar på grenarna. Hoppas att du hade en riktigt skön vecka. Nu ska jag gå ut och ta ner skylten på ytterdörren. Den slår mot dörren så jag blir lurad och tror att jag får besök. Inte så kul när det blåser från det hållet på natten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s