Novemberfunderingar

När denna höstmånad visar sig från sin bästa sida speglar den fortfarande årstiden när den är som allra bäst. Jag tänker på klara dagar med hög luft och en färgprakt som slår ut det mesta. Dagarna har blivit mycket kortare, men solens kämpande varma strålar gör, att jag vill ta tillvara på alla små möjligheter att få uppleva dessa utomhusstunder. Få suga på karamellen en sista gång, som en rest av sommaren 2012 som nästan aldrig dök upp. Bara kom på tillfälligt besök när det passade den.

Platsen kan för mig vara skogen, vid havet eller i en park. Kanske sitta en helig stund på en värmande dyna eller filt i min egen tillfälliga lilla vrå. Hälla upp rykande kaffe från termosen medan höstastern vajar lätt i vinden. Nu pratar vi södra Sverige. Ni andra får tänka oktobertankar eller till och med sen september när ni läser detta.

Är det höststormar, pinande vind och regn som aldrig upphör har det också sin charm. Om jag upplever det på tryggt avstånd. Jag syftar på någon form av glas, lä, väggar och centralvärme som skydd. Bäst är det nästan när jag kan unna mig tid att pyssla om mig själv. Sätta mig i favoritfåtöljen, plocka fram en bra bok och ha något gott att dricka till. Fuska lite med något sött. Stanna upp vid en sidvändning och njuta av smattrandet och vinandet mot fönstret. Kanske ha en mjuk tjock filt över benen. Eller sitta nära en öppen spis. Lyckliga den som kan klia sitt trogna husdjur om det är för stort för att ligga i knät.

En riktigt stormig novemberdag brukar jag passa på att ta bilen till havet. Genom åren har jag haft mina favoritplatser där jag kunnat uppleva havets styrka och makt. Denna fantastiska storhet som får mig att både känna mig liten och ödmjuk inför livet och naturen. Platserna har varit pittoreska småbåtshamnar där motsatsen till sommarstunderna blir så påfallande. De vita gässen och de stora skummande vågorna som slår över bryggorna och tävlar om att åstadkomma mest effekt. Havets alla färgnyanser är också en fascinerande dekoration. Jag kan nämna tre av dessa platser jag älskar; Grötvik utanför Halmstad, Glommen utanför Falkenberg och Kattvik på Bjärehalvön. Ibland skakade det rejält i bilen som jag satt i. När jag var yngre ville jag även ut ur bilen och känna på äventyret. Låta mig svepas med i kastvindarna. Våga mig så nära som möjligt till pirspetsen. Utmana ödet. Nu nöjer jag mig med bilen.

De andra novemberdagarna är oftast fler. De grå. Som aldrig vill ta slut. Allt för många människor påverkas djupt av dessa, i deras fall, destruktiva dagar. Dystra tankar sveper in. Ibland börjar det storma i hjärnans vattenglas. Vi behöver lura våra hjärnor. Om vi har råd bör vi unna oss saker. Kortare eller längre resor. Det finns dock saker att göra på hemmaplan som är nästan gratis. Umgås lite mer. Tända ljus. Massage. Beröra varandra på olika sätt, vi som har turen att vara mer än en. Starta upp en hobby. Gå en kvällskurs. Vissa saker kan man göra via dator om man inte vill ge sig ut. Släktforska ska vara både kul, intressant och givande.

Snart tänder vi första ljuset i advent. Om några veckor vänder det och ljuset kommer tillbaka i små etapper. Håll ut kära läsare.

Fotnot. Denna text hittade jag i en grön pärm när jag städade. Då var rubriken oktoberfunderingar som egentligen passade bättre. Sant är att vi fortfarande har levande blommor överallt i bygden. I söndags såg vi flera rosor i trädgårdar i centrum. Än har inte frosten tagit dem. Vi lever i Mankelltider här i Ystad  –  ”Innan frosten”. 🙂   

14 tankar på “Novemberfunderingar

 1. Idag har du målat så vackert och stämningsfullt med dina ord! Jag ser bilder och hänger med både hit och dit. Du har fångat mitt intresse!
  Som barn bodde jag på Tjörn och jag har sett stormarna rasa och havet skumma och resa sig som en jätte ur havets botten. Från högsta klippan kunde man se mot Pater Noster.
  Har faktiskt varit hos en vän som bor nära nära havet i Glommen. Hon får saltstänk på sina fönster när höststormarna rasar som värst. Men det är ”rasande vackert” på platsen!

  Ha en mysig höstdag var du än befinner dig! Här är sol och lätt kyligt.

 2. Dina oktoberfunderingar i november är vackra – du skriver om viktigheter, som så ofta. Närhet, beröring, HAVET som jag saknar inom räckhåll. En dröm har fortfarande har djupt i mitt hjärta är att bo på/vid havet … Tack för känsla dina ord väcker i mig.

  • Vi delar samma dröm du och jag. Jag vill ha ett hus så jag ständigt ser havet. Gärna en liten bit upp på en kulle. När jag kör fast i mitt skrivande blir det en paus längs strandkanten. Det ska vara nära till en mysig liten taverna med enkel och god mat.

 3. Kul att du tittade in på min blogg. Jättefin blogg och ett härligt inlägg som jag njöt av. Förstår att du är vän med Skrivmoster för ni har båda skrivandets gåva. Gillar även din header. Jag längtar till havet när jag läser din text.

  Ha en fin kväll
  Mvh
  Malin

 4. Jag måste erkänna att jag har VÄLDIGT svårt för november 😦
  Det känns lite bättre när jag får sitta på berget vid mitt hav och tänker på den gångna sommaren, och framför allt den kommande 🙂

  • Just idag har jag det också av olika skäl. Om jag fick möjligheten att plocka bort en av de tolv månaderna så skulle november ligga i farozonen. Texten handlade ju egentligen om oktober som jag skrev i eftertexten.
   Samma här. Längtar till sommaren 2013. 😀

 5. Men Bosse.. inte ta bort november.. tänk på alla små skorpioner och skyttar som fyller år under november… å du har ju skrivit så fint om vad man kan göra när det känns lite mörkt och trist.
  Just nu.. struntar jag till exempel i höstrusket och drömmer jag mej in i den där härliga bilden du lagt in i din text.. där går jag nu..
  Skulle gå fram till paret på bänken.. ”Hörde ni glassbilens truddelutt, långt, långt där borta?”
  ”Nej, men har den kommit.. tack för att du sa till”, säger paret, reser sig och skyndar sig iväg och då kan jag lugnt slå mej ner på bänken.. och HOPPSAN.. de glömde visst kvar fikakorgen..
  .. hembakta kakor, brie & salami-mackor (bra smak de har) och en nästan full kaffetermos.
  Åh.. allt detta och den härlig utsikten sittandes här på bänken.. Underbart!
  Tack Bosse! 🙂

  • Nu börjar det rinna nerför min haka. Måste ha en servett. 😉
   Bra tänkt. Ska bara ge dig en detalj. Du skulle sagt Glassbåten eller Glassfärjan. Den är lite till vänster om bilden. Skulle antingen till Polen eller Bornholm.
   Jag sitter och skriver på WordPress. Skulle man inte kunna pressa ihop de grå dagarna till bara ett par stycken? Jag vill inte missa min namnsdag. Då fick jag alltid en kalender när jag var lite yngre och höra ett uttryck om slask och blask. 😀

 6. Yes! Det är ljuset på andra sidan nyåret jag har sikte på. Babysteps fram men snart så… snart går vi mot ljusare och varmare tider igen (är ingen köld-älskare och skulle nog helst gå i ide på vintern precis som björnarna gör)

 7. Jag vill också ha ett hus vid havet! Din bild här är strålande! Om de gråa dagarna i november hade jag ett litet inlägg i min fotoblogg om…/Ezter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s