Gubbar i keps

Håll i hatten. Nu kommer lite elakheter om något som både jag och Solveig har haft åsikter om flera gånger genom åren. Vart vi än åker omkring med vår Volvo så dyker de upp. Ibland tror jag att de lurpassar på oss. Det spelar ingen roll vilket väder det är, eller vilken veckodag eller tid på dagen. Värst är det när vi har bråttom och lurigast när vägen är kurvig eller hal. Jag pratar om bilchaufförer med keps. Värsta sorten av alla kategorier.

Jag var chaufför åt Solveig och barnen som skulle ta tåget till morfar. Tåget hade en tidig avgångstid. Jag såg på bilklockan att vi låg rätt i tiden där vi åkte igenom ett vårigt Bjärehalvön. Vägen som var helt tom på bilar började slingra sig likt en serpentinväg. På långt håll noterade jag att en bil stod stilla vid en angränsande väg. Jag tittade i backspegeln och såg ingen bil bakom mig. Skönt. Det är fritt bakom mig och bilen som står därframme förlorar ingen tid på att vänta fem sekunder till. Då började bilen som stått stilla en bra stund att rulla ut på vägen i vår färdriktning och jag tvingades bromsa tvärt. När jag var otäckt nära bagageluckan på den röda Saaben upptäckte vi samma sak i framsätet.
”En gubbe i keps. Det slår aldrig fel”, utbrast Solveig.
Inte hade han bråttom heller. Aldrig sökte han kontakt i sin backspegel. Omständigt letade han sig fram i växellådan. Sedan låg Saaben och puttrade i sextio kilometer. Alla snäva kurvor gjorde att jag inte vågade köra om trots att vi inte mötte en enda bil på hela färden till Båstad station. Tur att vi hade en tidsmarginal den gången.
Säga vad man vill. Dessa gubbar i keps är konstant jämna. De kör i sextio där det är sjuttio eller nittio. (Eller så var de före sin tid. Nu finns ju gränsen sextio nästan överallt i vårt land) Sedan när de kör in i samhällen och högsta hastighet är femtio fortsätter de envist med sina sextio kilometer. Som om alla kepsgubbar har en egen farthållare med denna enda inställningsmöjlighet. Det har även hänt när jag kört bakom en kepsbil att avståndet till bilen framför istället ökat snabbt. Då har det handlat om att jag gått ner till trettio kilometer vid skolor och andra viktiga ställen, medans kepsgubbarna håller envist på sina sextio. Tror de på allvar att de slipper böta för att genomsnittshastigheten är låga sextio? Har allt att göra med att de är sextio+ i ålder? 😉
De bryter rytmen i trafiken helt i onödan. Jag kan till viss del förstå att tålamodet tryter när man stått och väntat länge på att komma ut på en starkt trafikerad väg, helst under semestertider. Det komiska är att de först stannat bilen snällt och väntar även om det inte är stopplikt. På så vis lurar de bilförarna som kommer på stora vägen. Sedan är det precis som om de ändrar sig och kör ut i alla fall. Är det avståndsbedömningen som klickar när man blir till åren? Händer det i exakt den stund som man placerar en gubbkeps på huvudet? Värst är det under den luriga och förrädiska vintersäsongen. Vid halt väglag där man inte vill panikbromsa i onödan. Kepsarna skapar ett stort problem av en situation som inte var farlig från början.
De kör likadant när de har ett släp påkopplat därbak. Först lägger de sig i mitten av körbanan. Kärran kränger över till mötande trafiks körbana med jämna mellanrum. Aldrig en blick i backspegeln. Lampan på släpet blinkar konstant vänster under resans gång. Skärmen på kepsen pekar rakt fram. Efter en evighet kör snigelexpressen av till höger. Helgarderat skulle en tipsintresserad uttrycka det.
En annan vanlig iakttagelse är denna. Kepschauffören kör som vanligt ut framför min ensamma bil, efter att ha stått stilla och inväntat mig. Är det tidigt på morgonen har han väl med sig en termos som sällskap i väntandet. Han hinner inte komma upp i sin maxhastighet sextio kilometer innan bilen blinkar höger vid nästa avtagsväg. Längre skulle han inte. När avtagsvägen dyker upp lättar jag på gasen, fortfarande i vetskap om att jag inte ska behöva bromsa eller växla ner. Då börjar proceduren med svängandet. Jag skulle hinna lösa ett korsord i DN innan han är klar med svängandet. Innan hela kepsbilen är inne på den nya vägen. Måste han ner till krypfart innan svängandet kan påbörjas? Dricker han ”svängkaffe” samtidigt. 🙂
Nu ska jag sluta elda upp mig. Jag måste ut i solskenet. Vad stark solen är.
”Solveig! Var är min keps? Har du sett kepsen någonstans?” 😉

12 tankar på “Gubbar i keps

 1. Så härligt att få börja morgonen med ett skratt. Tack för det Bosse!

  Det finns ju en inledning på detta kepsuttryck. ”Är det inte en tant – så har han keps!”
  Det var på den tiden när t.ex gamla Saab´ar hade den där pyttelilla bakrutan (som de flesta unga inte kommer ihåg), och sikten in i framförvarande snigel inte var så tillgänglig som idag.

  Det där med långsamma svängar kallas ”Bondsväng” för att bönderna hade släp som skulle med bakefter in i kurvan. Tillhör också det gamla gardet. De nya unga bönderna kör som raketer igenom kurvor nu för tiden i sina stora och säkra John Deere där risk för att tippa lasset är minimalt.
  En gång var jag passagerare med en saktfärdig chaufför (inte bonde) och det gick så långsamt att jag tänkte fråga om det inte var lika bra att han gick ut och ledde bilen genom kurvan. Men det kan man ju inte göra. Ingen som ger kommentarer till en chaufför med keps kan garantera att man får följa med resten av vägen. De kan ha ett hiskeligt humör;-)

  Gomorron och ha en underbar dag!

  • Den pyttelilla bakrutan kommer jag ihåg. Såg tufft ut. Jag hade en
   röd sådan leksaksbil.
   Du förstod aldrig skälet? Jag brukade också krypa fram på vägarna
   när jag hade ömtålig last vid sidan om mig. Man ville aldrig komma
   fram. Ville njuta av närheten och spänningen som fanns i luften.
   Funderade i smyg på vilken taktik man skulle pröva. 😉
   Som Robban Broberg sjunger ”Målet är ingenting – vägen är allt”.
   Så kände sig din stackars chaufför medan du otåligt… 🙂

 2. Sedan, för att göra livet lite extra spännande, finns det ju ytterligare en kategori av kepsbärare. En betydligt yngre, med ett helt annat temperament, farlig på ett annat sätt. Det är spolingen klädd i den modernare formen av huvudbonaden – basebollkepsen.

  Han kommer flygande, snarare än rullande, i bilen han lånat av pappa, inte sällan av något dyrare märke som en Audi eller en Mercedes, och kör om dig i den farligaste av kurvorna på den slingriga vägen. Eftersom ni faktiskt fick möte, kastar han sedan sig och pappas bil med en knyck in framför din kylare, så att du får chans att testa din reaktionsförmåga, och din bils bromsar ordentligt. (Omtänksamt i så unga år, javisst. Sådana är de bara…)

  När du precis har hunnit konstatera att du och bilen faktiskt fixade inbromsningen (ni är inte i så dålig shape i alla fall!), så vrålar det till i åket framför dig. Det slår nästan ut en eldslåga ur avgasröret, så river han iväg med plattan i botten, och försvinner som en dragster mot horisonten. Som inte dock ligger så långt bort, det var ju en kurvig väg. Om dina nerver har klarat omkörningen som basebollkepsen just gjorde på dig, så får du strax möjlighet att öva deras sensibilitet igen, när han kör om nästa framförvarande förare där vägen svänger sig härnäst. Eftersom försynen ofta skyddar dårar och druckna, så klarar han med mycket liten marginal även denna vansinniga förbipassage, och sedan försvinner han och pappas bil med ett nytt ryck ut ur ditt synfält…

 3. Jag har verkligen blivit underhållen och skrattat konstant under det att jag läst! Kepsgubbar … ja du det är en sort för sig. Man får skoja om det eftersom det är dagens sanning som skrivs. Jag tror att vi alla har varit ”utsatta” för dessa herrar som är ett kapitel för sig. Du har lyckats få med allt som man tänker på!
  Det finnst även tanter, som skjuter fram stolen så de har ratten mellan barmen och magen, blicken fastnitad framåt och gaspedalen i ett konstant läge som inte är marschfart. Men de håller sig ofta ute på kanten … Vi har sett en hel del under våra långa resor från norr och till Småland. Jag är glad att min chaufför är vaken och reagerar snabbt än.

  På med kepsen Bosse och så tar du en promenad! Det är säkrast så!
  Ha en solig dag då! Hit når hon inte!

 4. Här vräker snön ner.. men jag tycker det är mysigt.. för jag sitter här inne.. lyktorna brinner och brasan knastrar så hemtrevligt.. från köket sprider det sig härliga dofter.. av nybakta lussekatter och pepparkakor.. på en stol sitter gammalmorfar och stöper ljus.. en gammal fin tradition.. och faster Harald lackar julklappar och alla sjunger vi julsånger och..

  Äsch.. jag fantiserar bara..
  det är bara jag, katten å ett gäng dammråttor.
  Håller på att samla kraft för att orka städa alla 43 rummen.. men hörde just på radion att det är svårt moddigt på vägarna, så i dag påbjuder man att ALLA bakom ratten har keps! 😀

  • Här sitter jag och tindrar med ögonen när jag följer med
   i din stämningsfulla text… så berättar du plötsligt att …
   snart berättar du att inte tomten finns heller. 😀
   Jag tror även att du överdriver. Skröt och vände
   på siffrorna. Skulle istället varit Per Myrbergs klassiker
   ”Trettiofyran”.
   Hoppas att de lyssnade på radion på den viktiga
   upplysningen. 🙂

 5. Herr Fransson är 11 år äldre än mig… Han tittar på kepsar i affärer… klämmer, känner och funderar…
  Fru Fransson är lite ängslig…

 6. Hahaha, vilket härligt inlägg! Undrar om jag också blir en sådn där gubbe i keps. Jag som nästan alltid går med keps. Fast i bilen brukar jag vara barhjässad då….;-)/P

  • Tack. Man vet aldrig. Fast min gissning är att vi alla blir det förr eller
   senare om vi inte inser att det är dags att parkera för gott. Det där är
   så individuellt. Jag känner äldre chaufförer som är mycket bättre än
   de som är betydligt yngre. Precis som det står i en kommentar ovanför
   så är det värre med de yngre dödspiloterna. Samspel i trafiken är viktigt.
   Jag tror att du klarar dig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s