Den barrande granen

Det ska inte upprepas. Det ska absolut inte upprepas. Glöm aldrig det Bo Lidén.

Vi ska inte ge mannen en tredje chans. Julen 2011 var vår första jul i Ystad. Vi skulle skapa nya jultraditioner. Att köpa gran tillhörde inte väsentligheterna i firandet men barnen ville inte vara utan gran. Vi köpte en gran för 200 kr på närmsta stället. Oftast är det bäst om man väljer den första gran man lyfter på om man tycker att den är ganska okej. Börjar man istället leta runt kan det ta en ruskig tid och plötsligt tycker man att alla granar har minst ett allvarligt skönhetsfel. Lägga ner pengar på att ta den utvalda till en skönhetssalong tilltalar inte mig. Vet inte ens om de tar emot granar för en manikyr eller en grenbehandling. 🙂
Minns från förra året att ett yngre par köpte en gran före oss. Killen frågade granförsäljaren vad man skulle göra för att vårda sin gran på bästa sätt. Skulle man lägga i sockerbitar och gamla mynt?
”Nä nä. Sådant funkar inte. Det är nonsens.”
Granförsäljaren tycktes tveka någon sekund innan han ändrade sig.
”Kom här. Jag ska berätta en grej bara för oss män emellan.”
Han skrockade och blinkade åt flickvännen och drog iväg med hennes sällskap en bit bort.
Under tiden vi väntade på att få betala ångrade sig Solveig. Hon ville byta gran. Jag satte tillbaks den jag höll i handen. Sedan kunde jag inte låta bli. Passade bra för det fanns ingen annan i närheten och jag kände ändå ingen i staden. Dessutom är jag också en man. 🙂
”Vad gav du för gratisråd?”
Mannen verkade mäta avståndet till Solveigs öron, innan han skruvade på sig och halvviskade fram orden.
”Bästa sättet är att ta fram grejen i byxorna. En skvätt urin är bästa medicinen för att få granen att behålla sina barr längre.”

Jag gjorde fel. Gick istället blygt av gammal vana till någon av toaletterna när det trängde på. Jag var rädd av flera orsaker. Några får ni läsa om här; För att få ryggskott om jag skulle böja mig fram, bli stucken av barr. Att någon grantomte, ängel eller kula skulle ha åsikter. Framför mig såg jag skräckscenariot när jag kom till akuten och skulle både förklara och visa upp. Tänk om det var en kvinnlig läkare… jag vill inte prata om det. Vad är färgade kulor i grenen mot detta grantrauma?

Var det därför det hände direkt? Granen hann knappt komma på plats innan det regnade ner gröna barr som stack ont under de bara morgonfötterna. Vi fick införa en familjeregel. Varje gång någon var lat och tog genvägen till köket fick vederbörande ta fram dammsugaren och suga upp det gröna. Ofta hörde man samma ord i fyra olika stämmor under tiden mellan 20 december 2011 till 4 januari 2012.
”NEJ!!!”
Sedan gick en dammsugare igång som en ny jultradition i Ystad. Synd att det inte finns dammsugare med inbyggda jullåtar. 🙂

Det måste ha varit rekord. Aldrig har en gran åkt ut så fort hos oss. Eller var det en gran? Det var komiskt när vi åkte iväg till återvinningscentralen i Hedeskoga. Jag överdriver inte. Det fanns INTE ETT ENDA BARR på saken vi hivade ner i en container. Under tiden såg jag ett par andra slänga granar som jag skulle kunnat köpa som nya för de såg så fina och gröna ut. När jag tittade ner i containern såg jag andra åtminstone halvgröna granar. Ändå gav vi samma granförsäljare en andra chans i december 2012. Tidsbrist eller dåligt minne? En sak är säker. Det blir inte tredje gången gillt. Om jag inte provar…

28 tankar på “Den barrande granen

 1. Det var rolig och underhållande läsning och lite bitterljuvt ;)) Känner igen detta med barrande granar från min uppväxt men i vuxen ålder har jag inte haft gran utom utomhus då vi klätt ett träd eller en med lampor. Fast jag har tänkt att ha gran nåt år men nu blev jag lite ställd och fortsätter nog som förut 😉

  Ha en skön fredag
  MVH
  Malin

 2. Viskar … ”vi har en plastgran i år” … Så skönt att slippa barren!! Julgransförsäljarens råd gillar jag inte! Det räcker med att man drar hem en massa små djur i granen. Att sen gödsla den med urin tilltalar mig inte alls. Nej socker är jättebra!!
  Tack för att du muntrade upp mig inför en ny dag!

  • Visk tillbaks… vi försökte en gång men det kom två ettriga åsikter från nära håll. Egentligen var det mest på skoj. Jag vill ha en levande gran ett tag till. Vad menar du med små djur? Räknar du även två söta ekorrar till den skaran? Eftersom vi inte har någon hund skulle de kanske låta bli att busa med kulorna.

 3. Sen har man barr överallt fram till midsommar! Vår gran, den första vi såg och också köpte, barrar inte speciellt mycket, men ut ska den snart!!! Idag beger vi oss mot Österlen 🙂

  • Det där med barr på sommaren stämmer verkligen. De lyckas gömma sig och undkomma alla städningar. Vips hoppar de fram och vill dansa runt stången.
   Ni valde fel dag. Idag tycks det bli en härlig soldag med inte allt för mycket vind. Vi ska ta med vårt främmande ut på kamerapromenad efter lunch. Men man kan aldrig vara säker. Det byter väderlek snabbt.

 4. Hahaha! Satte nästan kaffet i vrångstrupen här! Underhållande som vanligt. När kommer dina kåserier ut i bokform egentligen? Men du? Prova inte det där trickset…för husfridens skull. Jag tror granen skulle lukta allt annat än jul då…

  • Hoppas att du inte brände dig. 🙂 Jag lovar. Ska inte göra det. 😉
   Att ge ut en kåseribok är en plan för framtiden. Det beror på hur det går med första planen. ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. Många viktiga beslut ska fattas de närmaste månaderna. Det är både spännande och en aning läbbigt.

 5. Kanske är det inget dumt – om än med vissa risker förknippat – råd försäljaren gav, jag har fått samma till mina pelargoner, gran har jag slutat med för länge sedan! Kram på er

 6. Haha, du skriver så bra Bosse! Vi har sådan tur att vi kan hugga egen gran och den barrar ingenting och är så vacker att vi undrar när vi ska ha hjärta att slänga ut den… Sockerbitar lägger jag alltid i julgransfoten när jag vattnar de första dagarna… det lärde jag mig när jag var liten men inte vet jag om det hjälper till, det har blivit tradition. Som att granen också får lite julgott 🙂 Den granförsäljares råd har jag inte hört talas om och precis som Livsnjutaren undrar jag hur det skulle lukta… Kram!

  • Det måste vara det bästa och mest härliga. Att kunna hugga en egen gran och göra det till en mysig familjeutflykt med fika. Då får man en färsk gran och en trevlig tradition på köpet. Min fru Solveig är uppvuxen med den möjligheten. Hennes föräldrar hade egen skog.
   Jag har också alltid kört med sockerbitar. Kram.

 7. Synd att du fegade ur där, det måste vara det enda sättet som hjälper, eftersom inga andra sätt hjälper! En gång till, snälla!
  Agneta kram och God fortsättning, förresten!

 8. Nästa gång måste du ju bara prova knepet.
  Rickards pappa har ett knep med att få sina tomater så stora och fina. Samma knep som julgranen … 😉 Smaklig spis när han sedan bjuder på tomatsallad eller nåt 😉

 9. Tusen tack för att du lämnade ett spår inne hos mig så jag kunde hitta hit. Har suttit och skrattat igenkännande gällande barrande granar. Ett tips för att få den hållbaraste granen som kanske inte uppskattas är att att skjuta av den istället för att hugga ner den. Min far gjorde det när jag var liten och den började skjuta skott (ja inte hagelskott utan granskott). I slutet av februari var vi less…Jag återkommer mer än gärna hit.

 10. Urin minsann ha, ha! Innan jag tänkte – men hjärnan ändå for iväg – så fick jag en syn av någon som ligger intill granen för att fylla på… Men sen när hjärnan började fungera så tänkte jag att ja, kanske morgonurin i en plastmugg kan funka. Men lukten…..

 11. Haha, ett tips är kanske att stänka till i julgransfoten innan granen placeras där. 😉

  Jag kan riktigt se hur den där granförsäljaren skrockar sig genom hela julhelgen när han tänker på hur många män han lurat till att urinera vid granen. 😉

  Här hugger vi vår egen gran men det är lotteri varje år om det blir en som står grön och fin in i det nya året eller om den har som mål att tappa så många barr det bara går innan nyårsraketerna.

  Tack för dina alltid lika värmande ord hos mig. Jo, jag stannar nog kvar i bloggvärlden ännu ett tag även om det blir lite mer sporadiskt då jag känner att jag behöver lägga en del av den där bloggtiden på att skriva klart min bok. Så även om jag är lite mer osynlig i kommentarfältet just nu så finns jag här. Jag läser och ler åt ditt ordtrollande. Ren njutning.

  Önskar dig och familjen en trevlig helg.

  Kram Lotta

  Ps. Maken (tillika barrträdsplanterare) tipsar om att en gran av lite ädlare slag (tyvärr då även dyrare) oftast är bättre på att behålla barren.

  • Min fru Solveig har också varit planterare ihop med sin pappa. Ett kärt minne men det kändes i ryggen. Ni har i alla fall möjligheten att få en färsk gran. Gissar på att det är för att de ligger för länge som kvaliteten blir sämre. Vi har provat att köpa en dyrare variant men helst vill jag ha en vanlig gran. Hör säkert ihop med barndomens granar.
   Du är en av dem som verkligen behövs i Bloggvärlden (som lyfter den) men jag förstår ditt dilemma. Jag är i samma båt. Är inne i viktiga beslut. Mitt råd till dig är att du ska fokusera på ditt manus annars kommer du att ångra dig i framtiden. Det är dumt. 🙂 Jag är tacksam för att du läser min blogg. Hoppas att du även väljer kategorin Funderingar någon gång. Jag gillar att spegla både skämt och allvar som ibland kan gå hand i hand.
   Kram Bosse

 12. Asch heller, nöden har ingen lag, alla sätt är bra utom de dåliga, friskt vågat hälften vunnet osv osv;-)

  Förresten! Det där med en jullåtsspelande dammsugare är ingen dum ide’! När jag var i Indien spelade vissa bilar musik när de backade, för att de inte skulle köra på folk. Bland annat hördes ”Stilla natt.” Kanske vore något? Att montera fast något liknande på dammsugaren?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s