Rapport från WordPress

Jag fick ett personligt mejl från min Bloggchef. Det handlade om min bloggs statistik 2012. I mitt fall handlade det mer om en halvårsrapport eftersom jag sånär på en vecka inte varit med blogg längre.
Jag älskar statistik. För själv statistik inom de mest sällsynta områden. Dessutom har jag dagligen tillgång bakom kulisserna till ganska utförlig bloggstatistik. Spännande. Lärorikt. Ibland förvånande när jag studerar staplarna för antalet visningar och besökare. Ni kan vara lugna. Inga namn avslöjas där.
Från WordPress fick jag alltså oväntat mer internationellt kött på benen.

Crunchy numbers
600 people reached the top of Mount Everest in 2012. This blogg got about 12 000 views in 2012. If every person who reached the top of Mount Everest viewed this blogg, it would have taken 20 years to get that many views.
Intressant iakttagelse. Och det gjorde jag på en halvlek. Fast jag inte hade blogg första halvåret och hade tre nolldygn. 🙂 Stod det taken 1000 years på de duktigaste?

Attractions in 2012.
En tjusig tabell över de fem inlägg av mina 181 inlagda, som haft flest visningar. Tänk om jag skulle djupanalysera detta, dra slutsatser och därifrån forma en vårljus bloggframtid. Suveränt att få gratis experthjälp så att min blogg blir mer populär. Medan jag själv läser högt låter jag er höra mitt ”smarta” tänkande. 😉
Plats ett. Månadens boktips. ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman. Aha! Det är boktips mina läsare vill ha. De är intresserade av andras böcker. Riktiga författare. Inte min. Tänk om Solveig fixade en blogg. Hon som jobbar som lektör på BTJ. Skillnaden är såklart att där får hon betalt. Jag får inget. Samtidigt måste man ta åt sig av upplysningen. Jag får börja med Veckans boktips istället. Eller varför inte Varannan dags boktips. Jag har läst tusentals böcker genom åren. Det kan vara svårt att få tag på en del gamla titlar, men om jag går ner i dammiga arkiv och skaffar mig färsk allergi, ska det nog gå.
Plats två. Julpyssel gav mig lätt ångest. Där kunde läsarna gotta sig åt mina ångestattacker. Skratta rått åt mina tillkortakommanden. Nu ska vi inte se det så lilla Bosse. Du ska vara jätteglad för att ett av dina kåserier fick vara med på fem-i-topp-listan. Upp med mungiporna. Det var fantastiskt att ETT fick vara med och på plats två. Silverplats. Inte illa pinkat av en trähäst. 🙂
Plats tre. Tävling. Bosses Bloggfrågor. Det är alltså tävlingar jag ska satsa på. Passar bra. De som känner mig vet att jag har en gedigen erfarenhet på den fronten. Jag såg att den dagen, 23 december, fick jag ett nytt dygnsrekord (numera slaget när jag kom tillbaks efter blogglovet). Borde jag införa en veckotävling? Köpa upp kioskens alla lotter? Kommer den att gå i konkurs eller blir det en kioskvältare? Hur ska jag få ihop det med alla boktips? Nådde jag egentligen mitt stora syfte med tävlingen? Att få människor att gå tillbaks till tidigare inlägg som jag inte ansåg var gammal skåpmat. Fem läsare löste frågorna. Alla hade alla rätt. Med andra ord var inte tävlingen svår. Eller var dessa fem tjejer extra smarta? Antagligen. WordPress är stort internationellt. De kan väl inte ha fel? Boktips och tävlingar. Låt oss läsa vidare.
Plats fyra. Första egna låten, Min pappas stad. Det är klart att jag blev glad när min äldsta dotter Jennifer berättade att hon en kväll kommit på en text till en egen låt. Visst vill jag ha musik på min blogg. I lagom dos. Tar säkert megaplats. Givetvis gör jag reklam för en av mina älsklingar. Men vad har hon med mitt eget skrivande att göra? Inte tänka negativa tankar Bosse. Du har både en fru och en yngre dotter som kan sjunga. De får turas om att förgylla din blogg med var sitt framträdande varje vecka. Om du är snäll kan du få vara med på ett hörn och skriva lite text under låten. Försök att hålla dig till högst 50 tecken och inte bli för tjatig. Ja, ja. Boktips, tävlingar, familjens sånger och 50 egna otjatiga tecken.
Plats fem. Ondskan har många ansikten. Ett av mina allvarliga inlägg i Funderingar. Där jag släpper det mesta av min clownmask och bjuder er på mer seriösa texter. Skönt att detta äckel till man fick en plats på fem-i-topp-listan. Tur att jag inte gjorde allvar av mina mörka tankar. Då hade jag fått kalla min blogg för KumlaBosses blogg, Bosse Halls fängslande blogg, CellBosse eller något liknande.

How did they find you?
Där vann Facebook före Blogger. 1av3 kom på fjärde plats.

Where did they come from?
Den härliga listan har jag kunnat se själv hela tiden. Vid årsskiftet hade 45 länder besökt min blogg. Most visitors came from Sweden. (Trevlig upplysning att det avlånga landet toppar listan) The United States and Norway were not far behind. Det som är roligt är att länderna färgläggs och att jag inte behöver göra det själv. Fortfarande är hela Afrika vitt liksom stora Grönland. Väntar fortfarande på att få en ännu mer färgglad karta. Aldrig blir man nöjd. Förresten. Vad hade personen från Vietnamn för behållning av besöket? Inte tänka negativa tankar Bosse. Ryck upp dig. När personen tryckte på översätt kanske han skrattade så han fick kramp i magen när han läste om när Blixten slog ner. Översättningen från engelska till svengelska fick både mig och Solveig att skratt vilt när vi kämpade med att starta bloggen i slutet av juni.

Vilka var de? (Det där lät som svenska) Ditt mest diskuterade inlägg 2012 var Julpyssel gav mig lätt ångest, (flest kommentarer).
These were your 5 most active commenters.
Det är läge för mig att passa på och ger 5 rosor till dessa tjejer. Lena, Signhild, Beskrivarblogg, Ing-Britt Jönsson och A-lott. Tänk att ni tagit er tid att kommentera mig så många gånger. Jag bugar och är tacksam.
Givetvis har jag en egen statistik på detta. Vet att jag i skrivande stund fått kommentarer från 77 olika personer. Längtar efter att det ska bli 100 i klubben. Ser även fram emot när den första ska uppnå 100 lämnade kommentarer. Det låter mycket. Snart är HON där. Det vågar jag skriva. Först på 16:e plats kommer första mannen. Sammanlagt har jag 8 män på listan. Inga hundar. 🙂

Det stod att jag kunde trycka på en knapp så att alla kunde läsa denna fylliga statistik (istället gjorde jag som vanligt på mitt eget sätt) som även innehöll bilder jag lagt in. 126 bilder stod det på engelska att jag haft med. Är lite rädd för att utrymmet ska ta slut. Hoppas att jag får en varning i god tid så jag kan ta bort gamla bilder och musikinlägg. Det gäller att se saker positivt. När jag kör med Bosses Bloggfrågor till Blogglovet 2015 kan jag dra nytta av det. Vilken färg hade kapellet på Gotland på den före detta bilden jag la in? Då måste de Googla. 🙂

Sammanfattning: Jag tycker det är roligt med statistik men jag tar det oftast med en glimt i ögat. Tusen tack till alla er som besökt min blogg. Ni är så välkomna tillbaka. Tycker ni att bloggen ger er något får ni gärna berätta för andra. Det är helt okej för mig. 🙂 Trycker ni på följ behöver ni inte gå in i onödan och läsa det ni redan har läst tidigare. Nu ser jag fram emot att ljuset ska återvända mer och mer för varje dag. Fåglarna har börjat sjunga nya sånger. Luften har ändrat karaktär. Naturen håller på att ställa om sig. Så är det här nere i södern. Sköt om Er.

20 tankar på “Rapport från WordPress

 1. Tack för smilframkallande inlägg. Läsare från 45 länder? OJ! Jag är ju ny som följare av din blogg, det var du som fann min, men känner att jag vill komma tillbaka. Ja det är en gammal ”sanning” att statistik kan i princip visa det du vill att den ska visa :-).

  Tack för dina fina ord på min blogg. Jag blev väldigt glad!

  • Det där med länderna är mest på skoj. En del är utlandssvenskar. Fast om jag skriver ex. ordet Beatles som tagg blir det direkt napp. Det är smart att tänka igenom vilka sökord man ska skriva.
   Visst får man ta sådant med en nypa salt.

   Du var värd det. Personer som kan fånga mig i en text spinner jag extra för. 🙂

 2. Statistik är kul! Jag har inte klickat på följ, vet inte om man kan det när man är på Blogger själv, men du ligger i min lista så det ploppar upp när du skrivit nytt inlägg 🙂

  • Du skulle bara veta vad jag har statistik för. 🙂 Min familj blir inte överraskade längre.
   Du är med på min långa lista till höger över alla olikartade bloggar jag blivit förtjust i att besöka. Ibland lämnar jag kommentarer, ibland läser jag bara.

 3. Det var inte illa med så många besökare och länder. Du skriver ju bra, fängslande och varierande så jag förstår att du har många besökare. Intressant och fängslande läsning som vanligt. Det enda jag har rekord i är nog antalet bilder i bloggen. Sist var det 50.000 bilder ;)) på 3 år.

  Ha en skön torsdag
  MVH
  Malin

 4. Jag blir helt konfunderad över den där blogg-statistiken för på den ena räknaren har jag ett resultat och på den andra ett helt annat. Men jag antar att det är precis så det är med statistik, förbryllande 🙂

 5. Tänk att statistik kan vara så trevligt och spännande! Har det månne något med vårt behov av bekräftelse att göra?;-) Bloggerstatistiken gör mig ofta så glad så glad och jag studerar den NOGA varje dag. Men med en nypa salt. Har också haft besök från de mest underliga länder… Och ett inlägg hade 285 besök på bara ett par timmar! Och besökarna var från Ryssland! Vad hände? Någon enorm skolklass som försöker lära sig svenska? Vilka inlägg som får flest besök bryr jag mig inte så mycket om, jag skriver om det jag har lust att skriva om, basta!;-) Grattis till all fin statistik, du är verkligen värd. Ha en strålande torsdag!

  • Nu blev jag nyfiken. Vad handlade det inlägget om? Vad hade du för taggar? Rysk kaviar? Ishockey? 🙂
   Om man inte skriver om sådant som roar eller fångar en själv känns det inte bra. Samtidigt vill jag att andra ska gilla det också. Jag har flera andra kategorier jag skulle vilja testa i min blogg.
   Alla dina inlägg är en behållning. Var och en på sitt sätt. Mina ögon har knappt torkat sedan ditt senaste. Hoppas att de som läser detta trycker på det blå ordet Livsnjutaren.

 6. Jag blir aldrig riktigt klok på det där med statistiken vad gäller besökare, men så använder jag inte wordpress heller. Men… det hade jag tänkt börja med. Jag har tidigare haft en hemsida som nu är nedlagd. Alltid kul att lära något nytt.

  • Innan jag startade i somras vandrade jag runt för att se vilken som verkade vara bäst. Nu har jag sett texter på andra ställen och jämfört ytterliggare. Retat mig på reklam som dyker upp mitt i min kommentartext när jag håller på att skriva hos bloggar jag följer. Måste säga att WordPress verkar vara klart bäst. Renast yta. Borde passa dig som bloggare. Men jag är ingen tekniknisse och tyckte det var struligt att komma igång. Sådant glömmer man efter några dagar.
   Om man betalar pengar finns fler finesser att ”få”. Inget för mig. Jag kör gratisspåret.

 7. Ganska länge brydde jag mig inte speciellt mycket om vad för slags statistik det fanns på min (dåvarande) blogg. Det var lite snålt med kommentarer var allt jag tänkte. Sen upptäckte jag att det gick att hålla koll på läget, en massa staplar och information att gotta sig i. Numera kollar jag statistik varje dag. Besökarna har minskat i antal, en trejdedel föll bort när jag startade den nya bloggen, det gnager mig lite. Vad är det som har gjort att de lämnade bloggen? Vad är det som gör att jag söker fler läsare? Äh, jag skriver för att det är kul och jag läser andras bloggar för att det ger mig något, olika från blogg till blogg. Hos dig hittar jag lite av varje och du har en ton i dina ord som gör att jag känner mig välkommen och hemma.
  Så där ja, nu har jag skrivit himla många ord till dig. Efter en dag som denna, då hjärtat spruckit lite extra i ena kanten, känns det bra att lägga tankarna på andra saker.
  Kram till dig

  • Jag blev glad för att du skrev himla många ord till mig Sandra R. Du är både bra och duktig på att skriva målande ord och lägga in fina bilder. Dina rubriker är jag fäst vid. Jag gissar på att det går ner när man byter blogg. Visst skriver man för att det är kul men responsen är viktig också. Tyvärr måste jag erkänna det. Om det blir ett riktigt lågt antal dygnsvisningar ljuger jag om jag blev helt opåverkad. Ibland kan det bero på att jag är låg ändå den dagen.
   Jag försöker variera mig men det är svårt att veta vad ex. alla de som inte kommenterar tycker. Målet är alltid att alla ska känna sig välkomna och hemma på mn blogg. Det är jag övertygad om att de som läser din blogg också gör. När jag har flera olika kommentarer hoppas jag att de som läser dem även passar på att gå in på de andras bloggar. Det var ju så jag hittade till din blogg. Du skrev något fint hos Livsnjutaren och vips blev jag sugen på att se vem du var.
   Hoppas att det känns bättre för dig imorgon.
   Godnatt från Bosse

 8. Sällan, eller, för tusan, jag drar till med ett aldrig, har statistik varit så underhållande att läsa!

  Ser fram emot att läsa nästa årsrapport och då kan jag slå mig i backen på att ännu fler nått Mount Everest…eller hur det nu var;-)

  Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s