Ord som berör mig; 2

DSCN5851”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som går vilse.”

Tomas Tranströmer

”När någon rör vid en förvandlas man till den man alltid velat vara. Och kanske en gång var, men nära nog glömt.”

Göran Tunström

Fotnot: Jag gillar de där två citaten. Så mycket att de gästspelar i mitt manus ”Mina fotsteg i ditt hjärta”.
Bilden är från Hagestad naturreservat. En oas på Österlen. Längtar till en fylld picknickskorg och en solig vårdag.
Idag måste jag försöka hinna med att läsa en stund i boken jag har på mitt nattygsbord. ”Styckerskan från lilla Burma” av en av mina favoritförfattare. Håkan Nesser. Den femte och sista boken om polismannen Gunnar Barbarotti.
Vilken bok ligger på ditt nattygsbord just nu?

Imorgon kommer min blogg att innehålla tio rester av julen 2012 som ska studeras noga av två stycken personer. På tisdag ska jag bli allvarlig i en ny Funderare. Fredagens kåseri handlar om en hobby som jag började med och som inte var så uppskattad av övriga familjemedlemmar om jag ska vara ärlig. En av dem blev till och med nervös av vad jag höll på med. Månadens boktips kommer en dag. Ni som vill förverkliga er dröm ska läsa noga. Sedan lämnar jag övriga tre dagar öppna. Vita dagar? Berätta om hur mitt manus kom till och hur jag jobbar med det för tillfället? Eller är ni mogna för att läsa en novell som jag skickade till en tävling i Västerbotten? Den skrev jag under två dagar när jag ville ha ledigt från skrivandet av manuset. Kände för att göra något helt annat. Testa nya begrepp och tankar. Skrev det mest för skojs skull och flirtade med trakterna runt Umeå. Ha en skön söndag.  

26 tankar på “Ord som berör mig; 2

 1. Godförmiddag, Bosse! Underbara citat, så vackra, så sanna. Kanske lånar jag dem en dag… Och bilden är bland det finaste jag sett på länge här i Blogglandia. Säker på att du är en fantastisk far, tryggheten själv, klippan barn och fru håller sig i när det stormar. Ser fram emot att läsa om den där hobbyn….:-) Vad kan det vara? På mitt nattygsbord ligger Öster om Heden av Viveca Lärn, lättsam läsning även om din blogg faktiskt bjuder på fler skrattanfall och smilgropar, lite besviken över Lärns senaste om sanningen ska fram. Önskar dig och de dina en fin söndag!

  • Det är klart att du ska låna dem när det passar någon gång. Jag har alltid varit svag för citat och dikter som tilltalar mig på djupet.
   Ibland brukar jag skämtskrämmas om att jag ska börja igen med hobbyn. 😉
   Jag hade samma känsla när jag läste boken. Temat i boken tilltalade mig men Lärn nådde inte fram. Stuntals rolig och mysig. Till saken hör att jag har med mycket stor behållning läst ALLA Viveca Sundvall- Lärns barn och ungdomsböcker för mina barn. De är helt enkelt underbara. Så fiffigt skrivna att även vuxna kan skratta eller ta till sig av saker som inte yngre barn förstår. Jag är dessutom svag för hennes härliga Göteborgshumor. Därför blev jag extra besviken när jag började läsa hennes första vuxenbok som jag inte ens läste klart.

 2. Magiska citat, som inspirerar tanken.
  Jag gillar också Håkan Nesser, mest böckerna utan Van Veeteren. Barbarotti är mycket bättre, han är nästan aldrig huvudkaraktär utan kommer in lite som bi. Det gillar jag. Boken som ligger på mitt nattduksbord just nu är ”Skriv din bok och sälj den” av Dag Öhrlund. Jag har nyligen avslutat Bodil Malmstens ”Så gör jag”. Jag gillar bägge. Hoppas att du hittills haft en skön söndag. Jag har precis kommit hem från en löpartur. Solen tittade faktiskt fram. Kändes livsbejakande.

  • Där tycker vi lika. Jag föredrar Barbarotti framför Van Veeteren. Sedan har han skrivit även några andra riktiga klassiker som jag är överförtjust i. ”Kim Novak badade aldrig i Genesrets sjö” och ”Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla” för att nämna två.
   Nu blev jag nyfiken på Dag Öhrlund. Vilket år är den tryckt? Vissa saker blir inaktuella rätt snabbt i den branschen.
   Så du är en duktig sportkvinna. Underbart när solen kommer på besök. I duschen efteråt känner man sig så nyttig och fräsch. Redo för nya utmaningar.

   • Nu sitter jag på jobbet och svarar, så jag har inte kollat, men Dag Öhrlunds bok är, vad jag kan påminna mig, helt ny. Han refererar mycket till nya händelser. Som du säger, den kommer rätt snart att vara ”out of date”. Jag har läst ungefär en tredjedel och hittills har det handlat en hel del om hans egen skrivarväg från ungdomen till dags dato. Och om hur förlagen tänker vad gäller manus fackbok visavi roman. Hur svårt det kan vara att dra en klar linje mellan dessa. Även om en manlig författare som gjort en något annorlunda karriär som beställningsförfattare av de typ av böcker som förlaget ville ha, inte vad han själv ville skriva. Kommer inte ihåg hans namn. Ingen jag kände till. Dag Öhrlund har tillsammans med en vän skrivit en deckare, tror den kom ut 2007 som fick fin kritik. Kanske skulle läsa den.

  • Visst är de mycket tilltalande. Kanske, kanske vågar jag. 😉 Novellen är långt ifrån ett mästerverk. Men jag hade kul när jag skrev den. Behövde en skrivpaus från något betydligt mer seriöst. Hoppas att du hade en fin fortsättning på söndagen.

 3. Den där Tranströmer… han kan verkligen beröra, men han får mig att tänka efter ordentligt först. Kan det vara så rakt, nära och enkelt?

  Ser fram emot vad du ska bjuda oss på denna vecka! 🙂

  • Ibland behöver livet inte vara svårare än så. Men det gäller att vara lyhörd. Lyssna på sitt inre hjärta. Citatet kan även tolkas både på ett djupt och ett lite mer ytligt sätt om man gillar den enklare varianten.

   Vi får se vad bloggveckan ska handla om nästa vecka. Annars är jag inne i en intensiv skrivfas där jag vänder och vrider på varje ord. Där jag ibland kommer fram till att det första man blir blind på är ögonen. 😉

 4. Jag tycker mycket om citat och olika ordspråk. De säger så mycket :).
  Det blir en fin vecka att vänta på…allt vi ska få ta del av då.
  Känner mig lugn och tillfredställd så visst är jag mogen för din novell 🙂 skulle vara mycket trevligt att få ta del av den.
  Må gott!

  • Det är inte så dumt att ta sig tid till att i lugn och ro bläddra i en citat eller ordspråk någon gång då och då. Balsam både för kropp och själ.
   Novellen var mest på skoj. Behövde en paus i mitt seriösa skrivande på ett manus. Kanske dyker den upp i veckan. 🙂
   Jag önskar dig en bra vecka 3.

 5. Båda citaten har jag med mig redan, vad fint att höra att du också har det. Jag läser just nu Livets aviga och räta, en feelgood-roman som utspelar sig bland stickande kvinnor i New York 🙂 Åh, vilken vårlängtan jag fick av din vackra bild!

  • Det var inte så oväntat att just DU hade de orden i ditt inre. 🙂
   Häftig boktitel. Feelgood-böcker är aldrig fel att läsa.
   Det är lika magiskt och fantastiskt varje år att drabbas av våren. Själv vill jag alltid att den ska komma portionsvis så inte allt händer på en gång och går över för fort.
   Önskar ER en fin och romantisk vecka.

 6. Vad kul att du ställde den frågan Bosse!
  Alltid lika kul att ta del av vad andra läser. På bussen smygkollar jag.. 🙂
  Citat är så användbara.. att få tröst av, att stärka sig med, att förklara sig med, att få skratta när de är finurliga.. ja.. det är härligt när man hittar sitt ”just-för-stunden-rätt” citat.

  På mitt nattdyksbord.. (heter det så.. nattdyk.. ?!?! ) .. duk/tyg/dyk.. äsch.. bordet bredvid min säng.. där ligger en massa papper.. block.. pennor.. fina bilder.. andras texter..
  på GOLVET nedanför både säng och bord, ligger en bokstapel med böcker jag läser lite ur då och då.. t ex Jonas Karlssons novellsamling och Bruno K Öijers diktsamling..
  Jag har just läst ut ”Trogen hustru sökes” och i kväll börjar jag nog på ”En nästan vanlig man” av Dan Buthler & Dag Öhrlund.
  Just det.. samma Dag Öhrlund som Ethel tipsade om. 🙂

  • Jag var inne en gång på att det hette nattduksbord men det var visst fel. 😉

   Du förstår att det lät mycket finare att skriva det ,tyckte jag. Sanningen är att oftast har jag en hel drös med böcker som jag precis som du kör växelvis beroende på känsla och humör. Är det en nagelbitare blir det en annan taktik. Då får den boken oftast första tjing. Okej! Skulle jag istället skrivit natt eller daggolvet i min fråga? 😉 Det lät inte lika romantiskt.
   Nu blev jag denna DAG ännu mer nyfiken på Mr Öhrlund. Imorgon ringer han säkert på dörren. Alla goda ting är tre. 🙂

 7. Att säga något som träffar andra på djupet, det är en konst få förunnat! Hur viktigt det är att beröra och beröras både bildligt och bokstavligt, det vet man ju. Kanske därför som citat är så omtyckta; man samlar för att ha något att luta sig mot när det blåser. OCH inte minst är det bra att läsa dina populära inlägg: det blev många bra boktips här i kommentarerna!
  Dina kåserier leder till både det ena och det andra..

  • Tänk vad trevligt det hade varit om man lyckats komma på något nytt som tilltalar människor i framtiden. Som berör varje nervtråd hos mottagliga medmänniskor.

   Jag är förtjust i ditt alias. Fortfarande kan jag känna samma glädje när jag ser Regnbågen som jag kände som barn. En dubbelRegnbåge är ännu lyxigare.

   Det är inte dumt med boktips. Även om smaken är olika går det att hitta guldkorn där man minst anar det. Jag har redan gjort nya anteckningar på min beställningslista till biblioteket idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s