Siffror kan lätt smittas

När nyårsafton närmade sig med stormsteg dök mitt nyårslöfte upp mitt framför näsan i en tidningsartikel. Artikeln handlade om en yngling som höll på med en speciell hobby. Rubriken var: På skyltspaning i vardagen. I tre veckor hade denne Andreas letat efter sifferkombinationen två-tre-sju. Den engelska beteckningen är Platespotting – Jakten på det rätta numret, d.v.s. att se numret på bilarna i rätt ordning. Från 001 till 999. Jag som gillar både siffror, bokstäver och tävlingsmoment blev eld och lågor.
Mitt val var med ens busenkelt. Jag funderade aldrig på att börja röka för att plötsligt sluta på nyårsdagen. Alternativt planera fler vita veckor verkade menlöst med tanke på mitt redan vita samvete på den fronten. Däremot blev Solveig orolig när jag avslöjade hobbyn i förskott.
”Du menar det inte på fullaste allvar? Det vill jag inte vara med om. Snälla. Skona mig.”
Framför sin näthinna såg hon olycksbilder och extra bilturer där vi skulle köra omkring med den allt mer tinande maten gata upp och gata ner.
Till saken hör att jag ofta har läst på bilskyltar. Inte har jag kommenterat och börjat skratta högt åt en skylt med siffrorna 842. Möjligtvis smålett åt agent 007. Nej, innan var det läsbara trebokstavsord som tilltalade mig. Ett utmärkt sätt att lära barn att snabbläsa och att ha kul under bilresan.
”Pappa! Den bilen är inte GUL. Varför kör de omkring och ljuger.”
”Titta! Den bilen är MIN. Hit med den då.”
”Kolla. Det står JUL på bilen mitt i sommaren.”

Jag hade några veckor på mig att i lugn och ro förbereda mig.
Solveig hade det också trivsamt. Hon trodde att jag hade glömt allt dumt. Istället cyklade jag runt och memorerade i närmiljön. I ett speciellt block förde jag diskret in nummer från 001 till 100. Bara sådana bilar vars ägare jag trodde bodde i husen. Som jag visste stod kvar när jag behövde dem. Med andra ord planerade jag den första tiondelen av min uppgift.
På nyårsdagen insisterade jag på att vi skulle ta en skön familjepromenad vid hamnen i Båstad. Solveig är inte född i farstun. Hon slet till sig mitt hemliga block i en snabb svepande rörelse.
”Vad läser du för något? Det kan inte vara sant. Är det därför du ska dra ut oss så tidigt på det nya året?”
Årets första promenad blev givande. Vilken inre tillfredställelse det var när den röda Saaben stod parkerad just där jag sett den tidigare. Jag mumlade tyst 001 för mig själv. Sedan glittrade mina ögon när jag såg 002 på hemvägen.
”002”, sa Solveig och Jennifer i talkör.
Jag hade ju redan sett det eftersom det var en mötande bil. I ett svagt ögonblick hade jag lovat att inte vrida huvudet runt sin egen axel när jag var bilförare. Reglerna var också så att den som tävlar måste se talet själv. Det hjälper inte om någon ropar det i bilen. Jag smålog i smyg åt att min hobby redan hade smittat av sig på minst två i familjen. Lizette var inte tillräckligt gammal för att vara helt pålitlig och Texas slickade mest runt.

Vi tog in på ett motell i metropolen Ullared en helg i januari. Solveig och barnen gick in på Gekås och shoppade i flera timmar. Äntligen förstår jag vad G:et står för i företagsnamnet – G som i guld. Det var rena julafton för mig. Min cykel var med på resan. Jag var garanterat den enda i samhället som cyklade omkring på de stora fotbollsplansparkeringarna i denna vintermånad. Det gällde bara att se upp för alla trilskande överfyllda kundvagnar med sina gula plastpåsar och trötta människor. För mig var det som att stjäla godis från småbarn. Endast en söndagseftermiddag på IKEAS parkering hade kunnat konkurrera.
Efter en natts sömn var det samma schema. De tre damerna gick in redan klockan åtta på Gekås och jag cyklade ut och gjorde mina fynd helt gratis. Kostade inte en droppe bensin. Frisk luft och motion fick jag på köpet.
Med min nya hobby tvingas jag såklart att planera i förväg. Ska vi gå på bio med barnen fyller jag bilen i god tid för att hinna med att åka slalom på Maxis parkering innan filmen. Lite oljud börjar höras från vissa medpassagerare.
”Du lovar att titta på vägen. Jag tar höger och Jennifer tar vänster sida.”
Säger någon rätt sifferkombination saktar jag farten och suger in nästa tal. Väl hemma går jag in på Platespotting-sidan på Internet och registrerar mina nya nummer och tittar i tabellen hur jag ligger till. Just nu är det ett tusen fyrahundra åttio anmälda. På en särskild lista har jag skrivit in mina okända vänner. Jag har valt att tävla med människor som bor i närheten. Automatiskt förs deras aktuella siffror in. Det som jag upplevt som häftigast är åldern på deltagarna. Fördomsfullt hade jag förväntat mig mest grabbar i tonåren. Så visade det sig vara helt fel. Alla åldrar finns och nästan hälften är flicknamn. Visst måste det vara en fördel att bo i en storkommun med all sin trafik.
”Ska du börja om när du kommer till 999 om några år?”
Solveig undrade med orolig stämma.
”Självklart inte. Så tråkig är jag inte. Fantasilöst. Omoget.”
Löjligt, tänkte jag bakom ryggen på min enda fru. Däremot skulle det vara kul att köra baklänges. 999, 998, 997…

Blev du sugen? http://www.platespotting.com. Där finns fakta och regler. Det duger inte att ha sett rätt nummer på en bil på bio. Endast nummer som spelaren själv sett live räknas.
Jag själv slutade tvärt när våren kom. Insåg att jag skulle missa alla underbara vårtecken. Insikten kom när jag cyklade omkring i Laholm och glodde på bilskyltar och var på gränsen till en trafikfara. Däremot brukar jag skrämmas i familjen varje gång jag ser en 001. Det finns minst två stycken i Ystad.
”Nu börjar det klia igen… Ska jag? Ska jag inte? ”
”Inte! Absolut INTE!”
”Vi kunde göra det allihopa. Tävla inom familjen.”
”TÄNK INTE ENS TANKEN!!!”

39 tankar på “Siffror kan lätt smittas

 1. Var tvungen att gå in på sidan du hänvisat till. Kul aktivitet men här finns nog risk för att bli lite ”knäpp”. Hur många år tror du att det skulle ha tagit dig att komma till 999? Tack för att du förstod att du skulle sluta i tid.

  • Du är lite nyfiken? 🙂 Helt rätt analys. Man riskerar att bli lite ”knäpp” och farlig i trafiken. Jag läste nyss ett reportage om en man i Ystad som snart är klar med andra gången. Han säger att det tar fem-sex år. Han menade att det spelade ingen roll var man bor. Jag hävdar att IKEA och Gekås parkeringar förkortar tiden betydligt.

 2. Oj, jag ligger nog inte alls åt det hållet. Tycker bara det låter arbetssamt :-). Kul dock med dedikerade engagerade människor som vill något, som du!

 3. Hahaha sjukt härligt och roligt inlägg. Du skriver så medryckande så det känns som jag cyklar med dig där på Ullareds parkering och är vid din sida hela tiden för att hjälpa dig hitta alla de nummerplåtar du behöver.
  Tack för dina härliga inlägg.
  Ha en strålande fredag,
  LinaKram 😉

 4. Inget för mig tyvärr. Och de bilar jag ser vintertid står mest på vår parkering och så är det förståss postbilen, sopbilen, skolbussen och en och annan kompisbil… kanske värt ett försök? nej, jag får räkna lamm istället…//Kram

 5. Säkert en kul hobby *ler* men jag har så mycket annat kul som slukar min tid. Skrev igår på min bliogg om att vi skulle tipsa om våra egna braiga bloggvänner och då var det en av dina vänner som tipsade om dig 🙂 Visserligen har jag sett dig hos Skrivmoster och har via hennes blogg tittat in en gång hos dig förr *ler* Nej det var inte Skrivmoster som tipsade dig … det var en annan vän. Du skriver verkligen medryckande och bra/ kram

  • Det var kul att jag fick vara med i den ”klubben”. 😀
   Du fick mig på kroken. Tävlingssugen och nyfiken som jag kan vara. Min gissning var fel. Blev än en gång överraskad av att mina nya världar blandades ihop. Det alias förknippade jag med 1av3.
   Tack för rosen. 🙂

 6. Jag och maken körde 001 till 100 för många år sen. Helt sjukt vad insnöade vi blev. Tur att vi åkte Sthlm-Tomelilla och Sthlm-Gävle ett antal gånger under tiden. Aldrig mer räkna nummerplåtar! Däremot läser jag alltid bokstavskombinationerna. Det är ofta bilar med nästan likadana bokstäver står intill varandra på parkeringar.
  Snöar det i Ystad? Här har det kommit vitt hela dagen. Och sonens feber har gett upp. 🙂
  Trevlig helg!

  • Jag blev också totalt insnöad. Samtidigt såg jag att det smittades till övriga familjemedlemmar, antingen de ville det eller ej. Helt beroendeframkallande. En trafikdrog. 🙂
   Du! Jag har också gjort samma iakttagelse med bilgrannar. Har de släktkalas?

   Här har nog snöat hela natten. Ett läckert vinterlandskap. Vi ska in till stan och mysa. Skönt att den höga febern gett med sig. Barn brukar ju få jättehög feber snabbt men som tur är brukar det oftast sjunka relativt snabbt också.
   Önskar dig en myshelg med bus i snön.

 7. Roligt med tävlingar med bokstäver o siffror.. Jag har haft en gammal rostig Ford taunus röd . Den hade 007 tufft tyckte jag men barnen de var små men skämdes för en sådan bil .. Jag var glad för den fungerade .. Minnena de bara kommer !! Härligt !! 🚗👍😃

  • Jag hade gärna haft den bilen, i alla fall skylten. Det hade varit lätt att komma ihåg. Ibland har det stått stilla däruppe och jag har inte kommit ihåg våra bilars reg.skyltar genom åren. Pinsamt när jag ringt och beställt tid på bilverkstäder.

 8. På min förra arbetsplats var det en kvinna som höll på med det där. När hon letade efter 013 och istället fick se 014 trodde jag att hon skulle bli galen. Det var nära att hon följt efter bilen för att se vart den hörde hemma för att kunna åka förbi och titta på skylten efter att hon hittat 013.
  Inget för mig som inte begriper mig på siffror. Om jag såg en skylt med 078 så skulle jag glömma det efter fem minuter. Den kvinnan kunde också springa runt på parkeringsplatser för att hitta nummer. Eller om hon åkte runt. Låter mer troligt för hon var synnerligen lat. Glad lördag!

  • Jag minns också att det retade mig om jag såg någon rulla förbi och hade nästnästa nummer. Därför var det smart med min hemliga bok över nummer som hade en fast adress i närheten av där vi bodde. Fast Solveig genomskådade mig när jag körde omvägar hem och vi hade bråttom.
   Var din arbetskamrat lat gick det mycket pengar till soppa.
   Tur att du inte blivit biten. 🙂

 9. Detta har jag aldrig förut hört talas om i hela mitt liv. Så mycket det finns som jag inte vet, tänker jag.

  Själv skulle jag aldrig någonsin ge mig in i en sådan hobby. Siffror är inte det jag gillar mest av allt och tävlingsmänniska känner jag mig inte som heller.

  Att läsa om det i din blogg gillade jag däremot. 🙂

  Ha en bra dag!

  • Ibland är det bra att inte veta allt. 🙂
   Nu minns jag när jag stod på en bro över E:an. Snabbt blev jag snurrig av alla dessa bilar som kom i två filer från två håll under mig. Dessutom på vägen över bron.

   Men det var en viss tillfredställelse när jag nådde siffran 100 som jag spetsat in mig på länge och visste var jag kunde hitta den bilen.

   Du har inte så långt till A6. 🙂

 10. Bosse.. det är så kul.. för själva tävlingsleken lockar mej inte alls.. men att läsa det du skrivit om det.. ja DET är roligt. 🙂
  Men det händer att jag läser bokstäver på bilskyltar och krävs det kan jag lägga till nån bokstav. Ibland känns det mest naturligt att de tre bokstäverna är som förkortningar.
  KFR blir till exempel kafferast
  eller
  Kakor Från Rom * Kan Frans Renovera * Kursen Faller Raskt
  Kryddar Försäljaren Räkningen
  Ja, varsågod nu fick du en ny hobby.. 🙂

 11. Hej Bosse. Ja du har helt rätt detta är inget för mig. Men kanske räkna lamm, bor ju på landet och grannen har får. :))) Nej jag hittar nog något mer passande för min hjärna. Kram från Skogsfen

 12. Pingback: Mitt nyårslöfte som gick upp i rök | Bosse Lidén

 13. Ha ha 😀 Nu har jag legat dubbelviken av skratt en stund 😀 Tänk att cykla runt på Gekås parkering för att jaga nummerplåtar, hi hi. Jag brukar själv alltid läsa nummerskyltar och för det mesta så håller jag mig till bokstäverna, kanske ska fortsätta med det, man vet ju inte vad som händer om man skulle råka på 001 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s