Ethels magiska händer

Min rygg och jag är inte alltid bästa vänner. Ibland går den åt sitt håll och resten av mig åt ett annat. Värken är tuffast på nätterna när man ska slappna av för att somna. Trist även när jag vaknar av att jag ligger och gnyr i sömnen. Har ändå lärt mig att stå ut. Däremot fungerar det inte när ryggen fastnar och jag inte får på mig strumporna. Skönt på sommaren men isande kallt på vintern. När jag klippte gräset under plommonträden och samtidigt vred på kroppen för att inte slå i huvudet i grenarna längst ner, då hände det att ryggen demonstrerade direkt och jag tvingades greppa telefonen.

Samtalet gick till Halmstad. Hade jag tur svarade min samarit på nionde våningen på Trade Center direkt. Ethel Gustavsson heter hon. Hon är diplomerad osteopat men är även utbildad massör och har jobbat inom läkarvården i flera år.

Efter att jag vid mitt första besök klarat av de obligatoriska teoretiska rutinfrågorna och försökt komma ihåg mitt eget namn och adressuppgifter var det dags för besiktning och behandling.

När jag kommit hem som en ny människa grunnade jag på vilka hjälpmedel hon hade använt. Jag hade en hel del erfarenhet med mig i bagaget efter besök hos sjukgymnaster. Åtskilliga nålar har stuckits in både här och där. Jag fick ofta beröm för att jag var så avslappnad vid dessa tillfällen. TNS, Ultraljud och nya metoder har jag också testat genom åren. Förutom alla fyspass och närkontakter med konstiga maskiner som jag brottats med i trånga svettiga lokaler.

Vid mitt andra besök hos Ethel kunde jag inte låta bli. Jag hade blivit lite mer varm i de få kläderna jag hade på mig. Jag låg med näsan genom hålet, kände den behagliga värmen på just rätt ställe på kroppen, som verkade ge ett snabbt resultat. Helt otroligt att det onda kunde bli mer uthärdigt på så kort tid.
”Vad använder du för apparat?”
”Va?”
”Är det ultraljud eller något nytt som kommit ut på marknaden. Otroligt varmt.”
”Vad menar du?”
Jag skulle aldrig frågat. Dessutom var det inte alls varmt längre. Kändes nästan lika ont som tidigare. Jag och min stora käft.
”Inget.”
”Vaddå inget?”
”Det är kombinationen av mina händer och din kroppsvärme som du känner.”
Jag trodde på fullaste allvar att den trevliga kvinnan drev med mig. Inte det minsta kul. Nu frös jag på britsen.
”Genom att jag hittar dina skavanker så…”
Jag kommer inte ihåg hennes ord exakt så det är dumt att jag hittar på. Men det var just det jag trodde att hon gjort. Hittat på. Aldrig hade jag upplevt något sådant. Då hade jag ändå genom åren varit hos kotknackare, naprapater, otaliga massörer och två osteopater tidigare som flyttat på mina kotor som suttit fel på fem ställen samtidigt vid ett av tillfällena.

Snacka om magiska händer. Inte bara det. Ibland har jag testat henne. Bett henne att hitta problemställen på min kropp. Inte sagt AJ fast det gjort riktigt ont. Ändå har hennes fingrar snabbt sökt sig till rätt zoner. Antagligen är det hennes långa meritlista genom sina tre yrken som gör henne så förträfflig. Att jag tycker att det är trevligt att prata med henne gör inte saken sämre. Utsikten vid klart väder från hennes praktik över min barndomsstad Halmstad går inte av för hackor.
Det är bara synd att det är femtio mil om jag ska åka dit och hem numera.

Om ni har problem med ryggen och bor i närheten av Halmstad. Tveka inte. Det blir knappt dyrare än att gå till en läkare, som inte gör någon som helst nytta, och få recept på en stark tablett som ger dig ont i magen istället. Ethel pressar heller inte på om att man ska gå dit x antal gånger. Jag ringde henne när det krisade eller försökte gå på en kroppsbesiktning ett par gånger om året när jag bodde närmre. Rundsmörjning. Försökte ligga ett steg före. Jag kommer även i fortsättningen att försöka kombinera med ett par besök om året i samband med andra besök i staden.

När man träffar guldkornen i livet ska man inte slarva bort dem. Tack snälla Ethel för alla plågor jag sluppit tack vare dig genom åren. Sista gången jag besökte henne var
den 1 november 2012. Då hade jag till slut haft så ont på nätterna att jag väckt Solveig flera gånger trots att jag äntligen lyckats somna. Sover man så ryckigt och så få timmar på nätterna blir dagarna också tuffa. Peppar, peppar. Det har gått tre månader på fredag. Jag är fortfarande förvånad att jag mår så bra. Försöker att tänka på de enkla övningarna hon lärt mig genom åren. Inte slarva med dem. Det är säkert en bidragande orsak till att problemen återkommer snabbare. Samt alla bilkrockar och en yrkesskada som jag tyvärr inte anmälde.

När det blir vår får allt bilen ta oss med till västkusten igen. Då ska jag stämma date med Ethel Gustavssons magiska händer.

Telefon till Ethel Gustavsson: 035-21 08 35

36 tankar på “Ethels magiska händer

 1. Vet precis vad du talar om. Gick hos en som heter Jorma, i tio år. Kontinuerligt varja månad utom om sommaren. Han räddade min kropp och hela min sociala situation. Jag behövde aldrig säga var jag behövde mer eller mindre. Det räckte med att jag tänkte och ta mig 17 så var hans händer preciiiis dit jag ville.
  Somliga har gåvan och de flesta har den inte. Skickliga, visst, men det finns något hos de där fåtalet utöver skickligheten, som jag tror är intuition.
  Min Jorma har slutat för länge sedan men till Halmstad är det för långt för mig. Annars så…
  Goooood morgon:)

 2. Ja, tack till Ethel och alla andra med magiska händer, de är guld värda. Ryggproblem är ju en folksjukdom och många är drabbade, så även jag. Var noga med dina övningar, slarva aldrig. Tänk dig för i vardagen. Kan man inte anmäla en yrkesskada i efterhand? Det där var inte bra. Ta hand om dig!

  • Det kan vara värt varje kilometer. Ethel är det. Där får du en helthetsbehandling. Det är en lång och gedigen utbildning att bli Osteopat. Ändå räcker det inte med att söka på namnet Osteopat och diplomerad. Man måste ha magiska händer också. Ethel G är ett guldkorn. 🙂

 3. Underbart med människor som känner och vet vad de gör. Som har full koll och får en att känna sig fullkomligt trygg. Jag har gått till en sjukgymnast i Malmö som är blind. Fantastiskt duktig. Hon är den enda som har sett/känt att jag har scolios. Det har synts på röntgen, men ingen läkare har hittat det, men hon gjorde det. Med händerna. Fascinerande. Henne rekommenderar jag verkligen om det finns en läsare i Malmötrakten som behöver hjälp 🙂
  Stor kram Lina

  • Ett yrke som det till och med kan vara en stor fördel att vara blind i. Ett annat är pianostämmare. När något inte finns förstärks andra sinnen. När man hittar dessa guldkorn vill man aldrig släppa dem. Hoppas någon snappar upp ditt tips och tar kontakt med dig om de bor i närheten av Malmö.
   Bamsekram Bosse

 4. Wow! Jag har också problem med ryggen till och från, kombinationen små trånga utrymmen och konstiga ställningar på jobbet och tron på att träning är att lyfta ett dry martiniglas har säkert något med saken att göra… Oftast är det ett litet felsteg eller att jag vrider mig lite lite fel och så är det kört! Lutande tornet i Pisa! Och ont gör det! För min del har naprapat blivit lösningen. Ett par gånger så är man som ny. Kiropraktorer tycker jag är så hårdhänta och behandlingen alltför kort. Och doktorer skriver som du säger bara ut tabletter. Ethel låter för bra för att vara sann. Vilken lycka att ha funnit henne! Jag har haft en naprapat i var stad jag har bott och jag har hittat en också här i Bergen som tur är. Vi får hoppas att våra gamla ryggar håller en stund nu. Du Bosse? Vi är dessvärre inte 22 längre….;-) Ha en fin dag!

  • Jag kan tänka mig att du ligger i riskzonen i ditt jobb. Bra att du hittat din backup när det krisar. Gå till en vanlig doktor är nästan rena skämtet. En läkare hånskrattade åt mig när jag frågade om han kunde skriva remiss till en sjukgymnast. ”Dit är det minst ett halvårs väntetid. Ingen idé”. 😦
   Du är också en riktig globetrotter. Visst är det tufft att ha blivit 26 år. De där fyra åren är mastiga. 😀

 5. Trodde under några sekunder att du menade mig :-)! Inte så många jag har träffat på under mitt liv som också heter Ethel. Kul att en namne är så duktig.

 6. Knakande rygg och klämd USCHias-nerv.. ja.. så kan det vara här med.
  Jag har också träffat på ”magiska händer”.. fick världens nackspärr och gick till en tjej som healingmasserade med händer som var brännande varma.
  När jag gick upp från britsen var nackspärren borta.. endast lite ömhet fanns kvar.
  Jag var jätteglad över att ha hittat henne.. men ganska snart bytte hon yrke och flyttade.

  Några år senare var jag på en annan grej.. vet inte hur det gick till.. terapeuten la bara händerna helt försiktigt på kroppen.. (var fullt påklädd).. jag blev jättetrött.. dagen efter kändes det som jag varit med om brottning eller nåt.. öm i hela kroppen.
  Jag ville gå dit igen.. men då hade även hon flyttat.

  Nämen oj!.. båda flyttade.. hm.. det är väl inte på grund av mej? 🙂

  • Det kunde varit värre. Tänk om HON varit försvunnen redan när du gick upp från britsen. 🙂
   Vem av er hade kläderna på? Är du säker på att det gick till så? Tänk efter noga nu. Jag är nästan bombis på att ni hade var sitt brottarlinne på er. Hade du röd eller blå dräkt? Du vann matchen. Hon var en dålig förlorare.
   Tredje gången gillt. Jag spricker av nyfikenhet. Du måste lova mig att pröva igen. Om det händer igen måste man söka på gemensamma nämnare. Och då kommer jag osökt att tänka på en Pugh Rogerfeldtlåt om en tjej som är femton vårar. En annan variant är om du väljer en man. Det var bara en tanke. Eller två. 😉

 7. Jag är glad att du kom till en så kunnig person som henne du berättar om. Somliga har helandet i sina känsliga händer och vet att använda energier och fingertoppskänsla på rätt sätt. Hoppas att din rygg håller och att du får må bra och sova gott!

 8. Vad härligt det låter…klart du inte får missa henne. Jag har aldrig haft ont i ryggen men i ett knä nu är det utbytt så nu gör det inte ont mer. Smärta är ett otyg och kan man få lindring så är det underbart, och på det visset högt över stan, mmmm.
  Kram från Skogsfen.

 9. Jösses! Det låter ju helt underbart! Blir alldeles lyrisk… Du beskriver det så bra. Skall kolla upp om det finns nån med magiska händer här i närheten, har funderat på det länge men tror att jag skall göra slag i saken nu. Hoppas du har en fin kväll! Kram! 🙂

 10. Tänk, dessa människor med magiska händer, de som vet att använda känseln som sinne, som inte behöver det uttalade, lästa, instruerade. Tänk, när de som Ethel, är på precis rätt plats och kan hjälpa andra med sådant de inte alltid kan sätta ord på, eller det som är outtalat. Ja, heder åt Ethel, och heder åt din rygg, vi hedrar den så kanske den sträcker på sig lite extra, blir frisk? Asch, krya på dig och ryggen helt enkelt, säger vi;-) Och allt gott på det:-)

 11. Det är fantastiskt vilken energi du har med tanke på så mycket smärta. Ryggen är det som ska bära upp hela kroppen, strejkar den så är det svårt att fungera. Vet hur det känns, inte roligt men vad värre är, man kan ju inte göra så värst mycket av det man borde, när det är som värst.. Hur du ändå orkar sitta och skriva i bloggen, undrar jag. Men kanske är det en del av medicinen, det roliga förtar en del av smärtan? Önskar dig bättring och hälsa din kloka fru!

  • Du skulle upplevt min energi när jag var fullt frisk. Den var också magisk och något utöver det vanliga. 🙂

   Egentligen finns det inga bevis på att jag SITTER och skriver på bloggen. Inte heller några bevis på att det är JAG som skriver. Nu för tiden är det vanligt med spökskrivare. Bosse Lidén kan vara ett alias. Eller är det min kloka fru som trycker på tangenterna?
   Mystiken tätnar. 😉

   Jag tror att bloggar är en bra medicin för många här på Blogglandia. Alla de timmar som jag lagt ner på mitt manus fyllde många skilda syften på olika plan. Inget av dem skulle en läsare notera vid en läsning. Själv har jag haft otroligt kul med Lena Sanders, Sebastian Rosander, Sonny, Mikael och alla de andra personernas äventyr. De har blivit som riktiga vänner. Därför är det separationsångest på gång när vi snart ska skiljas. Eller ska jag… vad hände sedan? 🙂
   Jag ska hälsa Solveig när hon dyker upp sent ikväll. Mysigt att läsa att du tagit dig tid och läser tillbaka i tiden på min blogg.
   Kram

 12. Detta med att bli väckt när maken har ännu sämre i sin rygg *det känns igen*
  Även detta med att inte få på sig strumpor med mera.
  Min man har en utsliten rygg och är nu äntligen hemma för det. Tjurig och envis och säger att det blir bättre och mjukare när jag har fått jobba ett tag. Men så går det inte att hålla på i längden.
  Maken brukar gå till en Kinesolog som balanserar hans kropp rätt med mera. Brukar gå så där 1-2 ggr/år. Får vänta minst en vecka till innan han får komma till henne. Napraphater tycker han inte alls är lika bra och det är en sista utväg. Tror att Kinesolog och det du berättar om är något likvärdigt/kram

  • Till slut behöver vi alla hjälp med våra tillkortakommanden. Det gäller bara att hitta guldkornen. För mig dröjde det mer än 14 månader innan jag svarade på denna kommentar. 🙂 Det var först nu som jag läste din kommentar. Hoppas du har en fin påsk 2014.

 13. Pingback: Även trevliga stunder tar slut | Bosse Lidén

   • Det är redan för sent. Hon hänvisar till sin kollega Anita, som jag fått kontakt med. Denna är inte osteopat utan ”endast” kraniosakral terapeut. Ska läsa på hennes hemsida. Blev lite besviken.

   • Ja tack, Bosse – hemskt gärna ! 🙂
    Jag vill gärna ha tag på en osteopat i första hand, så jag är tacksam att få uppgifterna !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s