När musiken tystnar släcker jag ner

Ett nytt år skulle formas. 2013. En idé föddes där jag förenade två roliga saker med en tredje som var mindre rolig – brist på tid. Genom att sätta på en CD och under tiden surfa runt på Blogglandia bland alla mina favoritbloggar, kunde jag både ha trevligt i öronen och samtidigt läsa vad ni bjöd på, men ändå inte bli sittande för länge.

Om ni spetsat era öron kunde ni hört mig nynna och ibland sjunga falskt, samtidigt som jag läste och kanske kommenterade. Jag försökte hålla mig ifrån renodlat tjejsnack. Vet inte om jag varit välkommen då. Var rädd för att ni skulle ha blockerat mig. 😉
När skivinspelningen var extra lång hann jag även besöka nya bloggar.

Personlig som jag oftast är i denna blogg så delar jag med mig av vilka skivor jag lyssnat på denna första A till Ö-period. Utmärkt sätt att vädra en del gamla CD-skivor. Synd att jag inte längre kan lira mina gamla LP och singlar. Funderar på att köpa en ny variant som jag såg att Kjell och Co har till försäljning. Måste ta reda på om den går att koppla till min lilla leksak på väggen. Köpte en begagnad liten Bang & Olufsen när vi flyttade till Ystad. En av mina gamla drömmar gick därmed nästan i uppfyllelse. En ny stor kostar som en halv ny bil.
Kära läsare av detta torsdagsinlägg. Jag har TVÅ viktiga frågor till dig. Vilken dag skulle du gärna ha velat sitta med mig och lyssnat av dessa 25 musikstunder?
Vilken dag skulle du vägrat att sitta med? Hoppas få många svar. Gärna även från er som inte brukar kommentera annars.
Abba: Gold
Beatles: Den vita skivan
Cohen, Leonard: So Long Marianne
Dageby, Ulf: Underbara rum
Eagles: The very best of
Ferry, Brian: The very best of the Ballads
Gasolin: Supercollection
Hellman, Jakob: …och stora havet
Imbruglia, Natalie: Left of the middle
Joel, Billy: River of dreams
Kyrkjebö, Sissel: Gift of love
Laleh: Prinsessor
Michelsen, Anne Dorte: Den ordlöse time
Näslund, Totta: Duetterna
Oldfield, Mike: Voyager
Parton, Dolly: The very best of
Ratata: Mellan dröm och verklighet
Simon and Garfunkel: The greatest hits
Texas: The greatest hits
Ulrikkeholm: Majbritte
Winnerbäck, Lars: Rusningstrafik
Young, Neil: Harvest moon
Zelmani, Sophie: Memory Loves You
Åström, Nina: Moods
Östen Med Resten: Greatest of the best

35 tankar på “När musiken tystnar släcker jag ner

 1. God morgon! Jag hade vägrat vara med och lyssnat på Dolly Parton. Men gärna när det spelades Abba eller Beatles 🙂 Då hade jag diggat 😀
  Ha en fin torsdag! Kram!

  • Jag är fascinerad av storyn om Dolly Parton. Denna uppbyggda och drivandet med hennes stora bröst och peruken. Bakom finns en otroligt vanlig och jordnära kvinna som lever ett vanligt Svenssonliv. Hon har fördelen att nästan ingen känner igen henne utanför scenen. Dessutom heter hon något annat. Såg en lång dokumentär om henne. Hon har kvar sina barndomsrötter från när de hade det knapert men ändå hade ett hem fullt av kärlek. Hennes hyllning till sin mamma tycker jag är en mysig låt ”Coat of many colors”. Dolly har ju sina musikrötter i C & W som jag inte är någon större dyrkare av.
   Det är klart att ABBA och Beatles ligger mig varmare om hjärtat. 🙂

 2. Dolly hoppar jag gärna över, men Winnerbäck och Eagles tackar jag ja till, håll i hatten om det står utomhus aktiviteter på dags programmet för idag visar sig lilla Ystad inte från sin bästa sida. Tjingeling

  • En till Dollyhoppare som kommer att leda till en ny vits om henne. ”Vad händer om man hoppar på Dolly Partons bröst två gånger?” Svaret: Man kommer till en oupptäckt planet som får namnet ”Dollus”? 😉
   Winnerbäck och Eagles tycker jag också är bättre. Det retar mig att inte låten ”The sad café” är med på Eagles ”The very best of the Eagles”.
   Visst blåste det starkt. Inget strandpromenerande väder precis. Färjorna var inställda.

 3. Mysigt det låter med filmkväll 🙂 Nä, gekås är inte något jag favoriserar, men det är grymt bra att åka dit två gånger om året och köpa kläder till barnen (eftersom de nu fortfarande tycker att deras kläder är helt okej basplagg ). Vi bor dessutom så nära att vi kan kolla in när inte alla andra är där *ler*
  ha en fin dag och tack för att du kikade in 🙂

  kram kram Malin

  • Vi har också sparat många tusenlappar genom ett par stora inköp om året på det berömda stället. Fast när jag var barn vägrade jag att ha deras byxor på mig trots att mamma klippte bort de avslöjande märkeslapparna. På den tiden fanns inte den variationen på deras kläder.
   Bor nära. Vad innebär det? Under några år bodde vi fem minuters resväg därifrån. I Gällared. Då ringde vi dit kvart över fem på eftermiddagen och kollade in läget. Oftast var det bara att glida både in och ut smidigt när vi anlände en kvart senare. Suveränt. Då älskade jag GeKås. Eller. Jag gick rakt fram mot deras billiga CD-skivor. Min fru Solveig ville göra andra avstickare åt höger och vänster.
   Kram

 4. Oj vilken bred och härlig musikstil!!
  Nu är det ju så för mig att vissa dagar sjunger jag psalmer och vissa dagar sjunger jag duett med Darin här hemma i vardagsrummet. I bilen sjunger döttrarna och jag tillsammans med ABBA sedan minst ett år…

  Men här kommer Fru Franssons poäng:
  ABBA, Beatles, Gazoline, Kyrkejebö, Laleh, Simon and Garfunkel…

  Nähä, det här blev lite fånigt, nu måste jag ”vägra” någon musik i stället…
  Okej, sticker ut hakan och vägrar Winnerbäck!! Trots att jag bor i hans hemstad så blir jag bara tråkigt ledsen av hans musik.

  • Tänk vad folk som läser detta blir sotis på dig som får ha Darin för dig själv i DITT vardagsrum. 🙂
   Du har rabblat upp flera bra pärlor. Våra tjejer har också älskat att sjunga ABBA i bilen.
   Det är svårt att bli profet i sin egen hemstad. Nu var du tjaskig mot Lasse. Jag tycker att du kan bjuda hem honom på fika i ditt vardagsrum och reda ut det här. Annars är jag rädd för att HAN blir ledsen. 😦

  • Tänk att man kan bli kultförklarad av en enda skiva. Tänkte på att Hellmans skiva blev utsedd till Sveriges bästa skiva på 1900-talet. Jag minns en underbar konsert med honom en mysig sommarkväll i Norrvikens Trädgårdar i Båstad 1989.
   Beatles tröttnar jag aldrig på trots att jag är för ung för att ha varit med live.

 5. Ah den spelaren har jag också sett, den på Kjell & co. Jag funderar också på att köpa en sådan. Även jag sitter här med lite LPs och singlar. Jag har en skivspelare, men inget att koppla in den i …
  Abba och Dolly Parton – ös och glädje 🙂
  ha en strålande torsdag,
  kram Lina

 6. Hej Bosse, mina favoriter är: Leonard Cohen, Totta Näslund och Neil Young!
  Har lyssnat på Totta live ett par ggr. bl.a. på Holmön och i Skåne. Leonard Cohen såg och hörde jag för några år sedan i Malmö på den nya Arenan. Har även hört Dylan live i Malmö slottspark, men det är längre sen. Haha du, det var bättre än skiva, även om han inte var särskilt munter och lite ringrostig, han gaskade upp sig efter ett tag…Gillar alla tre skarpt.
  Men visst skulle det också gå bra att lyssna på skiva med dig, eftersom du bjuder in – vem vet, kanske kommer halva Sverige på besök.. då blir väl Solveig glad? Jaha, då säger vi det, ses hos dig nästa gång vi kör förbi lilla Svarte.. eller var det är du bor. Åt det hållet i alla fall..
  Nej, jag skämtar bara, ni behöver inte få hjärtslag, behåll lugnet. Du njuter kanske lika mycket av alla – eller har du en favorit i högen där?
  Är lycklig nog att äga en gammal skivspelare, (som det tog flera år att få tag i ett nytt stift till) !! Toshiba Belt Drive Automatic.
  PS. Om du får tid ngn dag, så kolla min bild av Norra promenaden i nya inlägget: I småskolan på 1av3 och se om du känner igen 50-talsmiljön..

  • Säg den dag som Dylan är munter. Kommer han hit fler gånger får han ha Ulrik Munther som förband. Kanske kan han få låna Ulriks keps en stund. Jag gillar också alla tre som du nämner.
   När jag blir ägare till ett av mina favorithus längs med havet i Svarte är ni alla välkomna.
   Själv kan jag inte välja ut bara EN av de tjugofem som den bästa. Lättare att välja vilken jag tyckte var sämst under de 25 lyssningarna. Billy Joels skiva hade jag inte köpt idag.
   Lyckost dig som har en fungerande skivspelare. Jag fick igång min gamla under några år där jag vädrade LP och singlar och lät CD-skivorna vara ett bra tag. Häftigt att uppleva att en del musik står sig fortfarande medans annan skrattade jag gott åt och ställde mig frågan. Har jag verkligen gillat dessa skivor?
   Solveig visade mig på sin dator jättefina teckningar du gjort som liten tjej. Vilken talang du var i så ringa ålder. 😀

 7. ÅH va härligt!!! Solskensången!!! 🙂

  ”Vilken dag skulle du gärna ha velat sitta med mig och lyssnat av dessa 25 musikstunder?”
  Ja inte vet jag.. nån.. måndag kanske… då vore det väl roligt att lyssna på alla 25. 🙂
  ”Vilken dag skulle du vägrat att sitta med?”
  Jag tror det är svårt att sitta ner med all den där musiken..

  Man borde starta dagen med att knäppa på två ON-knappar
  Den till kaffebryggaren
  Den till stereon som är inställd på ”Hon kommer med solsken”
  Den låten är en STOR FAVORIT.. ja många Östen-låtar är sånna man blir så där jätteglad av och bara vill skutta runt och hejhopp och fadderittan trallalala.. 🙂

  Ja jag skulle kunna lyssna på allt du räknade upp.. men.. jag skulle så klart kuppa så när du råkade sjunka in in nån intressant rad på nån blogg.. skulle jag BYTA skiva..
  Ja.. du har ju inget hävvymetallskrammel på din lista!
  Det finns trevliga lyssningsbara sånna låtar.
  Och just en sån skulle jag slänga in i den där BANG-maskinen. 🙂

  • Visst blir man extra glad av den låten. Det spritter i kroppen. Det finns även fler bra låtar på den skivan. För ett tag sedan läste jag Östen Erikssons debutbok som också var en upplevelse där han skrev om ämnet änglar i romanen ”Änglamannen”.
   Du tjejen. Jag har ögon i nacken. Ha! Som du skulle ha fått leta. Sådant skrammel hittar du inte i mina Billyskåp. 🙂

   • Men Bosse.. inget skrammel i dina hyllor.. nähä.. bra att du sa till om det.. då tar jag väl helt enkelt med mej en liten väska fylld med ljuvliga skrammeltoner.
    😀

 8. Hej!
  Hmmm… jag är allätare när det gäller musik och gillar nog en och annan låt från dessa skivor. Men jag måste erkänna att det inte är mina första-val. Jag är ursprungligen från Upplands Väsby (alltså Europe-land) och saknar lite hårdrock i din lista! Jag gillar annars allt från Green Day till Eva Dahlgren. Men om du skulle göra ett blandband från din lista skulle jag gärna ha det i bilen (perfekta skrålar-stället!).
  ha det bäst i blåsten

  • Europe var inte dåliga. Jag har LP-skivor med gruppen. Som äldre har jag lugnat ner mig på alla fronter. 🙂
   Eva Dahlgren är en av mina många kvinnliga favoriter. Vilka bra låtar Umeå-tjejen har gjort under hennes långa karriär. Dessutom har hon en härlig humor som kommer fram i hennes fina barnböcker.
   Nog blåste det alltid igår.

 9. Det hade inte gått att skrämma bort mig med någon av skivorna (även om jag har dålig koll på Majbritte Ulrikkeholm och Nina Åström…). 🙂
  Just i dag hade jag velat lyssna på Dolly P! En annan dag kunde det vara något helt annat i listan…

  • Majbritte är en dansk sångerska åt jazzhållet. Nina är djupare än så.
   Du är för god mot Dolly. ”Jolene” är suverän. Den blir jag glad av.
   Skönt att jag inte kunde skrämma iväg dig. Jag behöver dig. 😀
   Vi får se vad du tycker om min nästa lista. Det har redan börjat sina på bokstaven Ö. Däremot räcker L och S i många år.

 10. Hej , det var en kul ide…spelkvällar, jag skulle nog dyka upp på de flesta . Några av namnen var för mig helt okända men eftersom jag inte är rädd för nyheter och vem vet det kan bli nya favoriter;) så dyker jag som sagt upp de flesta gångerna.
  Kram från Skogsfen. Ps Du missade DeLeva men det kan bli hos mig. 🙂
  .

  • Du har helt rätt inställning. Jag försöker också hitta nya guldkorn inom musikens värld. Inte så lätt när allt är så styrt åt vissa håll både när det gäller musikindustrin och vilka boktitlar som får bästa platserna i skyltfönsterna.
   Tomas är en klok funderare men jag är inte så impad av hans klädstil. Har några skivor inspelade på kassett men ingen CD-skiva av Gävle-mannen. Däremot har jag honom bland mina Spotifyfavoriter. 🙂

 11. Din rackare! Har du B&O?! Det har jag alltid önskat för jag har alltid gillat designen. OCH ljudet. Men jag har inte det, jag, nej. Men man ska ha önskningar kvar i livet så då har jag det nu och fortsättningsvis.

  Jo jag hade gärna suttit kvar och lyssnat på Totta med dig, jag hade nog bett om da capo på den också!

  När Beatles kom hade jag stilla avlägsnat mig och när Östen med vad det nu är, hade jag rusat ut.

  Hade du lagt till lite klassisk musik och lite brôtig så hade jag stannat på dom också!

  Agneta kram

  • Man måste få ha drömmar kvar. Det är superviktigt. Men NEJ. Jag har ingen skiva med B&O.
   Okej! Du stannar för Tottas skull men smyger ut när Paul vill hålla din hand. (eller är det John?) Vad tjaskig du var mot Östen. Hade du tryckt på knappen på mitt musikinlägg, skulle du fått lida av en meterdjup allvarlig depression, om du inte börjat nynna med i låten om hon som kom med solsken. 😀
   Tack! Där gav du mig en idé. Jag har inte tänkt på att gå till de hyllorna. De borde också räknas som A-Ö. Tänkte främst på den där Dach och den där busiga hunden Bethoven. Var det den hunden som var stendöv? Sivaldi är heller inte så dum. Helst när han sjunger om alla månader. 😉
   Kram Bosse Lennon.

  • Den vita är helläcker. Där fuskade jag. Jag körde den skivan fyra kvällar i rad. Gick ju bra eftersom det låg två skivor i plastfodralet. 😉
   Du hade säkert fixat Totta. På varje spår sjunger någon av Sveriges bästa sångerskor med i duetterna och även ensamma i vissa verser.

 12. Går det bra att svara fast det är lördag?
  Gud vad svårt att välja! Skulle absolut ha lyssnat på Gasoline och Billy Joel + många andra, kanske lämnat bort Winnerbäck då jag aldrig hängt med där 🙂

  • Lördag är helt rätt dag att svara. Jag tycker att alla dessa tjugofem skivor slår ut de där åtta jag lyssnade på nyss. De susar bara i öronen på mig nu.
   Jag har varit på två härliga konserter med Gasolin. En jättestor med hela gruppen och en i det mindre formatet med Kim Larsen i högform i dejliga Kopenhagen.
   Winnerbäck har varit stor länge men det var bara 3 år sedan som han fick en chans hos mig. Den tog han verkligen. Jag har sedan letat mig bakåt i hans karriär. Visst är texterna ofta åt det mörka hållet…det tilltalar bara mig mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s