Månadens boktips – ”ETT CP-BRA LIV” av Jonas Helgesson

Februariboktips

Jag skrattar inte åt Jonas Helgesson. Jag skrattar med Jonas. En sann fighter som med självironi skildrar många olika situationer som han upplevt i sitt liv. Jonas berättar om sin träning inför att bestiga Kebnekaise, om varför han vill arbeta med människor, om att inte följa alla välvilliga råd, om hur det är att starta eget och varför han inte tror att man måste vara Ernst Kirchsteiger för att bli en lycklig människa.

Jonas mixar sina tankar med en blandning av självupplevda situationer han hamnat i.
Det lockar både till skratt och eftertanke. Han har åsikter om mycket. Vrider på intressanta hypoteser, fördomar och myter. Drar paralleller och gör kopplingar som intresserar mig. Enligt honom själv är denna bok framsprungen ur hans föreläsningar. Han har satt på pränt de tankar om liknelser, bilder och slutsatser som han delgett sin publik. Målet är att smitta andra med det han tror på: Att människan och livet är det vackraste som finns.

I boken beskriver han sig som en tacksam 31-åring. Han med de haltande benen och de skakiga armarna. Han som just lärt sig att ta på sig strumporna på mindre än 20 sekunder – han är faktiskt just grymt tacksam.
För Jonas har en historia precis som alla hans medmänniskor. Fast mer dramatisk.
Jonas mamma är lika pratglad som Jonas. När hon blev inlagd på förlossningsavdelningen la de henne på ett eget rum för alla de andra rummen var fulla. Hon ville inte ligga ensam och tjatade envist tills de baxnade in en extra säng i ett rum. Mamman blev glad och började prata med de andra blivande mammorna. Några timmar senare gick allt snabbt. Mamman började störtblöda. Svimmade. Ramlade pladask ner på det hårda golvet. Moderkakan hade lossnat. Två och en halv liter blod hann forsa ut innan de fick stopp på det. Hade mamman legat ensam i ett rum hade varken hon eller Jonas levt idag. Slump eller livets mening? Jonas fick navelsträngen fyra varv runt halsen och var utan syre i fyrtio minuter. Läkarna trodde att han skulle dö. Sedan var prognosen att han skulle sitta i rullstol hela livet och att han aldrig skulle kunna tala.
Idag arbetar han som föreläsare och ståuppare på heltid, åker landet runt för att hålla föreläsningar och spelar golf m.m. Därför är det inte alls svårt att tro att hans planer på att bestiga Kebnekaise kommer att bli verklighet en dag.

Det finns många underbara partier i boken. Beskrivningen av hans möte med kvinnan i 60-årsålderna på Skatteverket är bara en av många. Han avslutar den med ett tack:
Tack, kära Skatteverket-kvinna. Du är med på alla de föreläsningar som jag arbetar med på heltid numera. Förläsningar som gör att jag träffar nya härliga människor vecka efter vecka och som betalar min mat och mina kläder och min lägenhet. Inte för att jag tycker jättemycket eller illa om dig som person, utan för att du så tydligt stakade ut samhällets förväntningar på en CP-skadad kille i hans bästa år. 5000 skattekronor om året!

Det finns böcker som man snabbt läser och som man sedan lika snabbt glömmer att man läst. Det finns andra böcker som gör att man stannar till, funderar, läser vidare och stannar till igen – Böcker som berör och som gör att man får något med sig på vägen. ”Ett CP-bra liv” hör definitivt till den sistnämnda kategorin. Det är nyttigt att ta del av en annan människas liv. Att för en stund få se in i en annan människas verklighet. Jonas Helgesson har kämpat från sitt första andetag. Han är ett typexempel på att positivt tänkande behövs om man ska orka vidare.
Det enda jag önskar är att avsnittet med fakta om olika typer av CP hade placerats i slutet av boken istället för mitt i. Det är viktiga fakta som visst ska finnas med, men som kommer in i ett läge av boken där man just då bara vill veta mer om Jonas.

Jag har själv träffat på många härliga ungdomar med diagnosen CP när jag jobbat på handikappläger. Deras vilja och speciella humor tilltalade mig mycket. Humorn låg mycket nära åt mitt eget håll. Kanske var det jag som lärde mig mest av dessa läger? Fast det egentligen var jag som var där som medhjälpare. Låt mig sluta med två citat från boken, väl värda att fundera vidare på:
Ingen kan allt, men alla kan något. Det gäller bara att komma på vad. Ingen föds utan potential. Det är min största övertygelse.
I livet behöver det inte vara en nackdel att vara lite annorlunda. Det gäller bara att veta hur man ska handskas med det.

http://www.jonashelgesson.se/OM-MIG.html

Jonas Helgesson Ett CP-bra liv. Libris Förlag 2010. Debuterade med boken ”Grabben i kuvösen bredvid”. Lz Helgesson. Biografi.

17 tankar på “Månadens boktips – ”ETT CP-BRA LIV” av Jonas Helgesson

 1. Den boken vill jag läsa! Jag har sett honom på teve.. Bara detta, att orden dröjer medan ögonen lyser av glädje…
  Han har gjort ett outplånligt intryck på mig, han liksom många andra med den där okuvliga livsviljan! Drabbade, men de vänder det till en fördel! Jag förstår inte hur de lyckas med det, man kan inte annat än stå förundrad…

 2. Det är så härligt att det går att leva ett bra liv trots att man inte är ”som alla andra”. Jag minns att det fanns en gravt cp-skadad kille i nån parallellklass på lågstadiet. Han satt i rullstol och man var nästan rädd för honom. Ingen vågade ju prata med honom. Man fick ju heller ingen förklaring, vad det var med honom. Det kan inte ha varit roligt för honom!

 3. I bland blir det märkligt..
  Häromdagen skrev jag att jag inte ”orkar” hålla fokus med att lyssna på talböcker.
  Men.. som vanligt..
  ingen regel utan undantag. 🙂
  För här.. bredvid mej finns just en talbok.
  Jonas Helgessons ”Grabben i kuvösen bredvid – Om att vinna mot ett handikapp”.
  Henrik Schyffert läser.

  ”När jag ska förklara hur min kropp fungerar brukar jag säga att den är som ett datorspel med dålig grafik – det mesta går segt, och det rycker och hoppar en hel del. Med vänster arm kan jag knappt göra något vettiga alla. Däremot kan jag hur lätt som helst spilla ut mjölk, kaffe, läsk och dylika över stora ytor…”

  ”Ett CP-bra liv”.. ett Jättebra boktips Bosse!

  • Man kan alltså inte litar på vad du skriver. Är det du som ringt och röstat som en galning på den där bananen? 🙂
   Henrik kan nog göra Jonas rättvisa i en uppläsning i debutboken. 🙂 Bra att du la in ett skönt smakprov.
   Jonas berättar så underbart när han skippade sin assistens vid starten i sjuan och ställdes på stora prov i matsalen direkt vid första lunchen. Han fixade det till slut. En stor seger.
   Efter du hört första blir du säkert sugen på att låna tvåan.

   • Jodå man kan lita på mej. Jag ljög inte..
    Ibland har jag bara inte full koll på min egen tillvaro.
    Därför ägnar jag mej hellre åt andras.. 🙂

    Köpte talboken på second hand, nån av de sista gångerna J och jag var där.
    Började lyssna.. det är 3 cd.. och jag kom nog till 1½.. sen.. hände nåt.
    Och så kom en annan cd in i systemet.. å jag glömde bort..
    Det blir så.. ibland..
    Men TACK vare dej.. minns jag igen.. Hurra!!!

    Ja, visst var det jag som fixade finalplats åt bananen.
    Appsålut!
    Det är precis sånt jag har råd med.
    Går under post ”Högsta prio” i kassaboken.
    . 😀 : D 😀

 4. Boken har jag inte läst men jag ser och minns att jag hört honom i TV. Jag blir så nöjd inombords när jag ser dessa kämpar, som inte ger upp utan tar ut varenda droppe av energi för att leva livet fullt ut. Jag kommer att tänka på Louise Hoffstens låt igår i Melodifestivalen – ”Bara döda fiskar följer strömmen” … De andra gör som Jonas H. m.fl.

 5. Tack för tipset, jag börjar med Grabben i kuvösen bredvid, beställd nyss från en sajt med antikvariska böcker i närheten av mig.

 6. TIPS till oss alla! Såg just att att Bosses boktips, Jonas Helgesson ”Ett CP-bra liv” finns på Adlibris BOKREA för 65 kronor. (där har den fått FEM stjärnor i betyg!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s