Tio Lykkepiller utan biverkningar

Äntligen ska vi se första filmen i nionde säsongen av Familjen Lidéns filmkvällar.

Jag har haft huvudansvaret att köpa in filmer från olika håll. Som vanligt blandar jag genre och inspelningsår. Denna gång mellan 1979 och 2012. Vill gärna att barnen ska få se några ”klassiker” varje år och inte bara matas med amerikanska collegefilmer som ofta är stöpta i samma form. Ska bli spännande att se om det blir någon fullpoängare och vilken film som blir säsongens kalkon. Kanske blir kritikerhyllade, romanbaserade Niceville, som är först ut, en fullträff. 148 filmer har vi än så länge sett och därefter betygsatt mellan 1 till 10, under åtta säsonger. Till filmen smaskar vi på något gott.

Eftersom vi är sena i år får det räcka med femton filmer. Vi har ingen given kväll längre eftersom tjejerna inte alltid prioriterar sina gamla föräldrar först. Livets kretsgång.

Orsaken till att vi inte körde igång i januari är dansk. I julklapp fick jag första säsongen av underbara Lykke Leth. Denna gång fick tjejerna sitta med och vika sig av skratt under de tio avsnitten samtidigt som jag också hunnit med att se hela andra säsongen på den fasta måndagstiden. Jag har i ett tidigt inlägg på denna blogg lovordat Lykke och många andra danska serier som jag älskat genom åren. Mille Lehfeldt är lysande som den ambitiöse Lykke som satsar på att göra kometkarriär på läkemedelsföretaget SanaFortis. Hennes tvillingbror Thomas är raka motsatsen. Han är deprimerad och lever på SanaFortis lyckopiller. Syskonens livsvägar korsas av psykiatrikern Anders Assing som spelas av David Dencik.
Vad skönt det är att få skratta ut rejält – utan skrattpiller.

Delar någon min smak för Lykke och danskt på TV eller Film?

DSCN8165

32 tankar på “Tio Lykkepiller utan biverkningar

 1. Lykke är min favorit utan tvekan! Måndag kvällarna var en högtidsstund när serien gick! Mycket nöje med Niceville, det är en riktigt bra film liksom boken var!

  • Många duktiga karaktärskådespelare som vanligt i de danska serierna. Minns från första serien hur jag och Solveig längtade till nästa avsnitt.
   Hoppas att Niceville sätter ribban högt på denna nionde säsong. Men det händer rätt ofta att vi har olika smak inom familjen.

 2. Lykke är helt underbar! Vill gärna inte missa någon dansk serie eller film på tv. Just nu är ju två serier i gång, gör ingenting, jag vill ha mer.

 3. Danska serier är ofta jättebra. Jag blir glad och förväntansfull varje gång en dansk serie ska start.
  Ps han heter Anders Assing ds

  • Samma här. De brukar inte göra mig besvikna.
   Visst heter han Anders. Hur kunde jag skriva Donald av alla pojknamn i världen, tänkte jag och gick direkt och plockade fram boxen… läste på baksidan. Det står Donald. Häftigt. Är även övertygad om att han heter Anders på danska också. Eller var det Donald Duck. 😉

 4. Jag har aldrig sett Lykke, men tycker danska filmer ofta är väldigt bra.
  Dock har jag mest sett mera allvarliga danska filmer, så det kanske är dags att kolla upp Lykke och få sig några härliga skratt. Skratt som förlänger livet och ger kramp i magen.
  Ha en riktigt härlig dag Bosse och alla andra,
  kram lina

  • Det är inte dumt att få skratta. Mille Lehfeldt gör huvudrollen så bra. Kanske såg du henne i Livet på Lerkevej. (osäker på gatustavningen) Fast det är också en skruvad komediserie.
   Danskarna är duktiga även på allvarliga filmer.
   Önskar dig en fin onsdagskväll. Hoppas du får något slags hjärta imorgon.

 5. Jag har missat något verkar det som 🙂 Idag har jag länkat till dig i världens längsta inlägg som kanske ingen orkar läsa, men jag drömde faktiskt om dig. Väldigt konstig dröm. Jag drömde att jag skulle skriva om det jag drömde i drömmen och att du skulle tycka att det var bra, som en dröm i två akter liksom, med scenbyte 🙂 Och du behöver verkligen inte heller läsa, men jag ville att du skulle veta i alla fall 🙂
  http://queenofkammebornia.se/2013/february/oftast-ar-det-verkligen-inte-roligt-att-lyssna-pa-langa-dromberattelser-2.html

  • Jag älskar världens längsta inlägg om det är du som har skrivit det. Sådant vet jag redan innan jag vandrat dit. Kallas för förutfattade meningar. 🙂 Skrivit och skrivit. Drömt det är mer åt sanningshållet. Jag tror att du ska satsa på att bli en slags Drömförfattare.
   Hur många timmar är det kvar nu? Till nästa gång du ska sluta ögonen. Vad kommer att hända inatt? Hoppas att alla som läser din kommentar här på min blogg går in på länken. Ni som vill veta mer om Kevin borde göra det. Vilken Kevin undrar alla? Gå in och ta reda på det. Ledtråd: Skådis, vaktade en sångerska i en känd film. Dramatiskt slut i filmen. Blev det för lätt?

 6. Vet du vad jag kommer att tänka på med detta ditt inlägg?
  Johnny Cash för han gav sin dotter en lista med musik som han tyckte hon borde känna till *ler*
  Bra att du tänker på dina barn och vad du/ni vill ge till dem i deras uppväxt/ kram

  Ps Hur gamla är era barn?

  • Smart av Johnny att styra upp ”kaoset” eller det stora smörgåsbordet som låter betydligt trevligare att skriva. Också ett bra sätt att lära känna sin pappa på. Ibland funkar det och musik, litteratur, hobbys m.m. går i arv. Ibland inte. När våra var yngre var en sådan sak mycket lättare. De svalde allt mitt. Efter någon dag kunde de ibland hela texterna. Sjöng i bilen i stämmor. Nu kan det hända att de sitter med var sin musik medans vi lyssnar på annat i bilen i framsätet.
   Jag frågar alltid innan en säsong om övriga tre har några önskemål på titlar. Sedan passar jag på att kompletterar med annat.
   Våra tjejer är sjutton och fjorton.

   • Allt sitter i bakhuvudet till sen … sanna mina ord *ler*
    2 sjävlständiga individer med egna viljor så att säga 🙂
    Inte så många år kvar som de bor hemma … antar jag *njut*
    /kram

 7. Vilken underbart rolig idé. Den filmen har jag inte sett men Niceville tyckte jag otroligt mycket om.
  Finns så många bra filmer så om tiden fanns skulle jag gärna se ännu mer.
  Funderar på bio….var så länge sen nu:).
  Ha det bra och Tack!
  Kram tillbaka

  • Jo. Vi har haft riktigt mysigt och kul under dessa stunder. Några säsonger gick vi in hårt för att ha lite mer avancerade tilltugg, men nu har vi lugnat ner oss och kommit in i ostbågar och chipsstadiet istället.

   Man blir lätt bekväm med åren. Förr såg jag på bio nästan varje vecka. Efter att ha lämnat barnfilmerna har vi inte tagit upp det igen så ofta som vi kanske önskat att vi gjort. Här finns bara en biograf i vår nya stad. Det är numera så lätt och smidigt att se filmer på hemmaplan.
   Kram tillbaks.

 8. Lykke är bra, men solklara favoriter är Borgen och framför allt Mordkommissionen – vet inte hur många gånger jag och yngsta sett hela serien på DVD 🙂 och det beror inte BARA på Mads Mikkelsen…. 😉

  • Vill man ha spänning valde du två bra alternativ. Jag borde nog köpa in Mordkommissionen på DVD snart. Som jag längtade efter den serien när den gick. Inte för Mads skull. 🙂 Då har du märkt att Lykke och den serien har en sak gemensamt. Fortfarande har jag och Solveig svårt att se honom när han är så olik den karaktären han hade i MK där han var en lugn och balanserad man. Annars är det samma frisyr och han ser likadan ut. Kommer inte ihåg skådisens namn men du vet vem jag menar.

 9. Vilket härlig tradition! Ni är så uppfinningsrika i er familj, blir riktigt avundsjuk. Familjemyspys på högsta nivå. Men Bosse! Jag blir så frustrerad, det bara väller ut inlägg genom ditt tangentbord, jag hinner inte med! Och jag vill så gärna läsa ALLT! Under intensiva jobbperioder har jag nog med att värka fram mina egna inlägg. Hoppas på massor av ledig tid snart för bloggläsning. Önskar dig och de dina en riktigt fin Alla Hjärtans Dag. Och tusen tack för alla fina kommentarer inne hos mig, de värmer.

 10. VilkeN härlig tradition…Ibland går det lite fort i svängarna…..:-)))) Har inte HELT tappat bort mitt modersmål då… även om det är mer eller mindre regel att ett ord som är reale på svenska är neutrum på norska… Vad sägs t ex om et monarki och et toalett?.-))

  • Jag vill ha mer norsksvenskt från dig. Höjer bara värdet på texten. 🙂
   Alla kör med sin stil på sina bloggar och hur ofta det droppar in egna inlägg. Jag tror att din taktik är den bästa av många orsaker. Du är duktig på att värka fram dina alster. Jag har själv fullt upp under flera månader framåt med att fixa till saker med mitt manus. Väntar ex. på rätt väder och årstid för att kunna ta framsidebilder. Det blir inte så bra med snö vid stranden när det ska vara varmt och romantiskt. Men det finns mycket annnat att jobba med eller koppla av med. Därför har jag en bildtävling under tio dagar på bloggen. En kontrast. Mer sött och gulligt än mina låååååånga texter.
   Ha det gött.

 11. De flesta danska serier är underbara 🙂 Lykke är inget undantag! Undrar vad det är som gör de danska serierna så attraktiva? Språket kanske? 🙂
  //Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s