Kvinnligt i badrummet

”Allå! Allå! Emliga armén. Är det någon som hör mig?”
Jag hade ropat på Solveig ett bra tag. Min röst började ta slut. In till mig hördes både hennes och tjejernas röster från köket där de höll på med pepparkaksbaket. Själv befann jag mig i duschkabinen på gästtoaletten. Bara ett stenkast från aktiviteterna i köket. Jag frös och huttrade som en utelåst pudel, sedan jag stängt av vattnet. Fast jag hörde nästan varje stavelse var det ingen som hörde min röst. I min fantasi slutade det med att hela gatans kvinnor hörde och rusade till undsättning.
”Vad kan vi hjälpa dig med Bosse? Vill du att jag ska tvåla in din rygg?”
Snart skulle det höras ända till Simrishamn. Skulle inte förvåna mig om min bloggvän Signhild i Piteå skulle höra mig innan de i mitt eget kök hörde. De måste vara födda utan öron. Till slut stod Jennifer utanför dörren.
”Ville du något speciellt pappa?”
”Det är för sent, jag dog för tio år sedan.”
”Ska jag gå då?”
”Hämta mamma. Be henne skruva upp ljudet på hörsnäckan”, sa jag matt.
Hon kom. ”Vad vill du älskling?” Hur går det med årets juldusch?” Den där mjuka radiorösten som jag föll pladask för, för tjugotre år sedan.
”Balsam. Vilken av alla dessa 32 produkter är Balsam? Det står schampo på fyra dussin. En massa andra krångliga, engelska tjejord på resten”, fick jag fram med en uppgiven och svag mansröst.
”Den vita till vänster om ditt schampo eller ta den röda på andra sidan ditt schampo. Om du vill hitta något snabbt.”
Anade jag inte lite sarkasm i den meningen. Jag svalde mina ord om att hon skulle tjuvstarta med att äta av pepparkaksdegen så hon blev snäll inför jul. Tänkte mest på hennes mage. Ska visst inte vara bra att äta pepparkaksdeg.
Vad hände då när jag utmattad fick tag på rätt flaska. Inte kom det ut en färggrann vätska i en lagom konsistens. Njet. Det var mest vatten. De tre familjetokarna häller i vatten för att få ut allt. Till slut består det av 99 % vatten och något spårämne av balsam. Eller bara balm enligt en engelsk ordbok jag just nu slog upp ordet balsam i. 😉 Sedan ska JAG bli ren av det. Inte ens en älg hade blivit det. Borde jag skrivit ren istället för älg? Tänkte bara högt. 🙂

På den gamla goda tiden. Ungkarlstiden. Då njöt jag av mina egenstunder i badkaret. Ibland somnade jag och vaknade iskallt. Jag hade ETT väldoftande schampo, ETT balsam, EN läcker hal tvål. Allt stod på svenska med stora BOKSTÄVER. Då bodde jag i Sverige. Däremot minns jag att jag hade TVÅ manliga handdukar. På den ena fanns Piff. Eller om det var Puff. På den andra Stålmannen. Handduken med Stålmannen följde med när jag och Solveig firade pappersbröllop. Vi tog ett par tåg till Strömstad. Inte samtidigt. Inte var för sig heller. Vi fick byta tåg på vägen dit, menade jag. Bodde på Vandrarhem i den fina staden i Bohuslän. Åkte buss upp till Oslo. Någonstans där försvann tygstycket. Antingen i Strömstad eller i Oslo. Vem stal min manlighet? Det känns som om jag inte riktigt kommit över det. 🙂 Nu kom jag att tänka på när jag var Stålmannen på riktigt. Vilken smart, korkad skitunge jag var. Kommer i ett annat kåseri. När jag vågar.
Finns det någon man därute i bloggvärlden som lever i en mycket kvinnlig värld som kan känna en liten smula sympati med mannen utan Balsam i duschkabinen? Någon med hår kvar. 🙂

Dessutom finns det farliga leksaker på golvet i duschkabinen. Vassa saker. Vad sjutton använder de dem till? Har de hemliga mustascher? Delar jag bo (jag menar inte att jag ska dela på mig själv) med tre apor? Vågar inte fråga. Man väljer sina duster. Men jag har min fulla rätt att fundera. Det gör jag ofta. Antagligen har de riktigt kul härinne i duschkabinen eller ute på det varma golvet. Rena rama feststämningen. Jag har allt smygläst om masker på någon flaska med glada bilder på. Stod på svenska.

Vi har ett konstigt system i vårt hem. Äldst kommer sist in. Då när endast det fisljumma vattnet finns kvar. Samtidigt får man vara glad för att man får duscha en gång om året. Det är värre med det andra. Det lilla och det stora. Det lilla kan jag göra bakom ett träd i trädgården om det är kris. Det stora. Det gör ont bara av att jag tänker på det. En gång gick det tio dagar innan… Inte hjälper det att vi har två toaletter. Hade inte hjälpt om vi hade haft tre. Vad gör kvinnor i badrum? Livets mysterium. Jag satt och bevakade strategiskt på sjunde trappsteget som en känd författare, en sen kväll. Tänkte att jag rusar in så fort jag hör att en dörr öppnas – däruppe eller därnere. När väl Jennifer öppnade därnere halvsov jag med huvudet lutat mot räcket. Jag hade åldrats tjugo år av all väntan.
”Borde inte du sova för länge sedan? Det är en vanlig skoldag”, hasplade jag ur mig.
”Pappa. Jag börjar sent imorgon.”
Jag ramlade ner för trappstegen medan min äldsta dotter gick in på sitt rum för sin skönhetssömn.

Ps. Jag överdrev på någon punkt i detta kåseri. (Lägger in det på kategorin lite galet). Det blir lätt så när man lider av sjukdomen Balsambrist som ska vara extra farlig innan våren slagit ut i full blom. Om sanningen ska fram var det bara 31 flaskor. Om jag tänker ett varv till. Jag lever i en kvinnovärld och har det rätt bra. Fast det berättar jag inte högt om var som helst. Nu när jag är ensam hemma ska jag prova den där masken. Måste se om man det stämmer enligt reklamen att huden blir tio år mer elastisk… vaddå? Är det bra eller dåligt? Det gör riktigt ont om gummiband smäller i ansiktet. Nu såg jag en otäck bild fara förbi. 🙂 Det är kanske bättre att jag håller mig till ett par gurkskivor på ögonen. Vad är de bra för? Jag får ringa min vän Stig-Helmer som jag såg hade det i filmen ”Hälsoresan”. Antagligen försvinner kråksparkarna i ett nafs… går det inte lika bra om jag tar strykjärnet och sätter det på lagom värme och inte trycker för hårt? Tänk om Solveig inte känner igen mig när hon kommer hem…och undrar vad det är för ung strykpojke som… Det är tur att Solveig ska hoppa in som Gästbloggare på söndag och måndag så det blir mer seriöst på bloggen. Imorgon ska jag bjuda på en passande låt och på lördag svara på elva frågor från en ny award jag fått mig tilldelad.

En Balsamkram till alla er som läser denna mening.

33 tankar på “Kvinnligt i badrummet

 1. Det här måste bli en bra dag, när de första man läser på morgonkvisten är detta inlägg, och man skrattar sig igenom hela texten . Det är som balsam för själen . Ha en härlig torsdag Tjingeling .

 2. Ha, ha, ha ja du har det inte lätt du….fast jag tror du mår rätt så bra. Du älskar att vara just där, i centrum av dina flickor. Tycker om dina kåserier med knorr.
  Kram från Skogsfen.

  • En hemlis. Jag har fått både eget balsam och eget schampo när jag fyllde år för ett par veckor sedan. En annan bra taktik är att köra med en färg som inte finns med i samlingen. Svart är en bra sådan färg. Tur att vätskan inte har samma färg. 😉

 3. Vilken trevlig läsning så här till frukostbrickan på sängkanten! Begravningsentreprenören (eller gravferdskonsulenten som det så søtt heter her blant fjorder og fjell da…) har åkt iväg för att pynta ett kapell med rött och vitt -den avdøde var tydligen inbitet fan av stadens stolta fotbollslag – och jag ligger och drar mig här en stund, njuter av kaffet (som jag inte alls borde dricka eftersom jag håller på med tandblekning…) och ser och hör på hunden som ligger vid fotänden och snarkar och sover. Blir ingen promenad i parken idag. Det regnar. Och då blir man våt om lilla tassen… Obehagligt! 😉 Jag älskar när du skriver sådana här mysiga roliga kåserier om vardagsbestyren, alltid så målande, man ser hela det dråpliga scenariot framför sig. Ja, du, vad kvinnor gör i badrummet kan man verkligen undra. Jag är där minst möjligt, är det nummer två som kallar blir besöket blixtartat, in, göra vad man ska, ut igen. Vidare trevligt är det så att säga inte där inne. Balsam? V-a-d ä-r d-e-t ? ! ? ! Plötsligt kände jag mig väldans manlig. Och jag som aldrig ägt en Stålmannenhandduk! Balsam? Ärligt talat… Det trodde jag var något som kvinnor med lång böljande man använde. Här är det 3 mm, en klutt från närmaste schampoflaska, rör runt lite i hårbottnen, skölj och en halv minut senare – färdig! Balsam… Ja, ja… whatever. ;-)) Än en gång tack för underhållande läsning. Du är bäst!

  • Måste säga att det norska ordet överglänser det svenska.
   Tänk med tid du sparar in som du kan slösa på annat. Jag får väl raka av det. Men egentligen trivdes jag jättebra när jag hade långt hår.
   Om du har lika fint väder som vi har just nu har du inte tid att ligga och ha långfrukost i sängen. Upp med dig! 🙂

 4. Men … hur irriterad blir jag inte när jag skrivit en lång kommentar och så bara kommer det ”fel” …

  Nu gör jag ett nytt försök att hitta orden …

  Först tänkte jag ”tupp i hönsgården” som går och stoltserar bland fagra kvinnor. Sen inser jag att det nog vore bäst i sammanhanget, att alla kvinnor hade varsitt badrum. Det vore inte mera än rätt mot mannen i huset. Han bör ha sitt eget revir med sin shampoflaska och bodyshower.

  Jag hörde inte ditt rop för jag var fullt upptagen med att testa nya produkter i badrummet. Jag hade bomull i öronen, vax i håret och ansiktsmask fulla händerna. Men jag har sympati med din situation givetvis.

  Ha nu en trevlig dag och klura på nya kåserier. Så jobbigt när man lyckats skriva nåt ”bra” och så försvinner det …

  • Det har hänt allt för många gånger för mig också. Värst är det när jag skrivit ett jättelångt svar direkt från hjärtat. Trycker på skicka iväg…så står det något irriterande på engelska med ordet Errror först. Inte lika roligt att börja om igen. Blir inte lika spontant. För att inte tala om tredje gången. 😦
   Tack för att du var envis. Önskar Er en fin helg.

 5. Du är en slags maskros. En stadig stjälk och en tjusig blomma som rätt vad det är skickar iväg små frön åt alla håll. Dina ord är frön som far iväg och det gäller att försöka hänga med. 🙂
  Köp ett eget balsam, sånt med stålmannen på. Det får du nog ha ifred.
  Ha det gott!

  • Tack snälla du! Jag har själv svårt ibland att hänga med. Helst när det är blåst ute och fröna blåser vilt omkring. 🙂 Jag kan bara inte låta bli att ta ut svängarna i bloggen ibland. En orsak kan vara att jag behöver en kompensation mot mitt seriösa manusskrivande.
   Tack för dina goda råd. Jag ska fråga någon personal. Säger att det är till min minsta. 😉
   Sköt om dig. Kram.

 6. Den där jobbiga förvirringen.. den upplever jag i affären.. och det är det värsta jag vet.. det är som att inte se skogen för alla träd.. när det står tiomiljoner färgglada flaskor och när jag äntligen har hittat SCHAMPO.. ja, då är det för ”färgat/blekt hår”/tort hår/ rakat hår osv.. när jag då letar upp rätt text ”hår”.. ja då är det plötsligt en BALSAM-flaska jag står och håller i.
  Jag saknar helt tålamod att leta upp rätt skönhetsprodukter..
  Men så länge jag inte tvättar håret i Klorin.. är det väl okej.

  Och ..(med tanke på min förra kommentar).. blevo jag inte lite ”bönhörd”???
  Det blir alltså svar på frågor, redan på lördag! Ser fram emot det.
  Och så ska det bli spännade att läsa Solveigs texter.

  • Förvirringen blir bara värre och värre ju mindre de gör bokstäverna. 🙂
   Tänk om vi hade fått bo i gamla DDR. Sluppit göra alla dessa jobbiga val.

   Där sa du något. Det ska bli spännande att läsa Solveigs texter. Nu borde det vara tvärtom. Jag som granskar dem. Har viktiga åsikter. Det är bäst att jag är snäll. Solveig har lovat att vi ska fingranska kapitel trettio ikväll. Det längsta i hela manuset. Sjutton sidor har det visserligen minskat till när jag bytte typsnitt och gick ner till 11 punkter från 12 punkter. Allt för att slippa skrymmande brev-kostnaden. En enda mm kan göra skillnad på tjockleken om man trillar över fel gräns.

 7. Jag är imponerad av att du använder balsam – du måste vara en hårfager man. Min man tillhör de tunnhårigas skara och vet nog inte ens vad balsam är. Han tar den flaska som står i duschen (oavsett vad det är). Jag har funderat på att ställa dit något som färgar maken i en rolig färg men har avstått hittills

  • En busig sida av mig vill att du gör det. Sedan lägger in en bild på din blogg. 🙂
   Jag tycker att han verkar ha det bra i duschen. Inga svåra beslut. Jag kanske skulle ta fram rakapparaten och köra några varv däruppe. 😉
   Önskar dig en trevlig vårhelg.

  • Nu har jag varit inne på din blogg en god stund. Jag var där igår men då hade du inte lagt in inlägget. Tusen tack för att du också tänkte på mig. Jag bugar för utmärkelsen. Mina svar är redan skrivna och inte lika målande som dina.
   Hoppas att du har samma väder hos dig som jag har här. Då kommer både du och din luddskalle att trivas tror jag.
   Önskar dig en trevlig helg.

 8. Ha, ha, din galning 🙂 Gubbe använder inte ens schampo längre (tror jag). Det behövs liksom inte. Och vad gäller toabesök så slår han mig med hästlängder. Det kan ha att göra med dom roliga Larson-tidningarna som finns där 🙂

 9. Hahaha rolig läsning och jag har precis samma problem som du fast åt andra hållet. Jag lever själv med fyra manliga individer i olika storlekar och jag får tvätta mitt hår med diskmedlet yes.

 10. Så härligt underhållande du skriver 😉 Kommer på mig själv med att sitta och småflina mest hela tiden 😉 Förstår precis hur du har det, som min far hade det nämligen 😀 Han hade det tufft många gånger, också ensam tupp i hönsgården. Fast balsam vet jag inte om han hade problem med… 😉 Själv har jag det tvärtom, hur det nu kan bli det…. Ensam yr höna i tuppgården… eller nåt.
  Tack för underhållande läsning!!!!!

 11. Tack för dina fina ord! Ibland skojar jag. Ibland är jag allvarlig. Ibland lite galen. 😉
  Det har både sin charm och sina egenheter att vara ensam av sitt kön. Omedvetet tror jag att man formas på ett vis utan att man vill det eller ej. Du verkar ha det ett steg värre. Beror lite på vad det är för kön på dina gosiga djur. 🙂
  Välkommmen tillbaka. 😀

 12. Pingback: Någon lyssnar på mig | Bosse Lidén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s