Att lura hjärnan en stund

DSCN2257

Ibland kan jag fundera på hur många procent av tiden i ett nyhetsprogram på TV, som är positiva. Jag är inte helt säker på att de ens är mätbara. När nyhetsuppläsaren rundar av kan hon innan hon säger godkväll, berätta om ett vårtecken som har visat sig någonstans. Så får vår näthinna med tvära kast lämna en strejk, ännu ett onödigt krig eller en katastrof, för att få njuta av årets första blåsippa eller ett gulligt djur som fötts på Skansen, i femton gemytliga sekunder.

När vi stänger av radion, datorn eller TV:n tar vi omedvetet med oss väldigt många världsbekymmer in i vår egen hjärna, som sedan behöver bearbetas när vi sover. Jag tror att detta slukar en hel del energi. Visst är det viktigt att saker lyfts fram. Det är bara tråkigt att det mesta är just eländigt och sorgligt. Personligen kan jag heller inte göra så mycket åt det.
Därför försöker jag hitta andra kanaler i livet. Sedan jag blev utbränd har jag medvetet skärmat av mig från att se Nyhetsprogram sent på kvällarna. Istället njuter jag av att läsa solskenshistorier i tidningar eller se positiva nyheter på nätet. Jag är medveten om att jag lurar min hjärna, men det är den bästa medicinen för just mig.
Som de glada nyheter jag läst i Ystad Allehanda de sista dagarna. Varje dag kommer det in täta rapporter om vårtecken. En man i Källesjö har ringt in och berättat att han hört tranor. Ett rekordtidigt vårtecken. Lärkan har hörts över ett fält utanför Köpingebro. Det står att just lärkan är ett vanligt tidigt vårtecken. Det står också att den drillande fågeln ska få snö på sina vingar tre gånger innan det är vår på riktigt. Rent temperaturmässigt måste det vara plusgrader tio dygn i följd om jag minns rätt. Hoppas att det hinner bli det innan den 20 mars. Då är det nämligen Vårdagjämningen.
Sedan är det kul med vissa mysterium. En kvinna i Ystad tog tag i brevbäraren och ville klaga. Hon höll ett brev i handen. Berättade att både adressen och dateringen stämde, men inte årtalet. Brevet var skrivet för 36 år sedan. Avsändaren var en väninna. Kvinnan trodde först att det hade hänt väninnans gamla föräldrar något. I texten stod det att väninnan hade handlat skit för 45 spänn och nu inte kunde handla mer på hela veckan. Det var då kvinnan förstod att hon blivit kastad 36 år tillbaka i tiden. Hon ringde upp sin väninna som först inte mindes något brev men till slut sa; ”Ja, jag har undrat varför du inte har svarat.” 🙂 När det gäller adressen på Stora Östergatan så var det kvinnans barndomshem och efter att hon har bott på sju olika ställen så hade hon kommit ”hem” igen till slut. Så kom brevet. Frågan är var brevet varit under 36 år. Ingen vet. Det kan i varje fall inte legat på posten, för de har inte samma lokaler som då brevet skrevs.
De flesta danskar är glada och positiva åt en sak som inte hänt i landet på 200 år. En historisk varg rör sig någonstans på Mittjylland. De tror att den kommit upp från norra Tyskland. Eller har den tagit bron från Skåne? Om de är så glada över en varg kan de få den som stryker runt på Österlen också. Så får de två sällskap. Är det sådant som kallas för att göra en Björntjänst? 🙂

Här kommer tre frågor till Dig läsare som det är frivilligt att svara på:
Tycker du att det är kul eller trist att det idag äntligen är final i Mellis?
Vilket är det personliga vårtecken du varje år längtar efter?
Vilken plats där du bor måste du besöka, för att du ska känna att du firat in våren?

Mina personliga svar är:
1. Ja. Måste erkänna att jag inte tyckt det varit så kul i år. Någonstans har det blivit för urvattnat. De få låtarna som jag gillat har inte gått vidare.
2. Här runt Österlen har jag ännu inte fått just bara ett favoritställe, men jag kan nämna ett par andra jag längtat efter som hör ihop. Att se den underbart ljusgröna färgen på bokarnas blad i början på maj, på Galgberget i Halmstad och i Åkulla bokskog var balsam för min själ.
3. Om Solveig fått svara hade hon säkert sagt blåsipporna vid Silverfallen i hennes barndomstrakter. Jag säger att åka till ön Ven utanför Landskrona en fin majdag. Cykla tandem. Äta och dricka något gott.

Jag måste tillägga att jag fått mig en stor dos av energi de sista dagarna från oväntat håll, som gjort mig både glad och mycket rörd. Tusen tack ni båda skånska bloggande tjejer.

http://jagarsandra.blogspot.se/2013/03/tycka-om.html

http://minplatsisolen.blogspot.se/  Torsdagen den 7 mars, Bloggtriss – Kärleken till ord

Ha en fin lördag. Tack för du läste.

Ps. Såg att detta var mitt inlägg nummer 250. Festligt. Egentligen hade jag tänkt mig att lägga in ett kåseri en gång i veckan. Aldrig kan man lita på sig själv… 🙂

28 tankar på “Att lura hjärnan en stund

 1. 1. Jag kan säga att i år så är jag inte alls lika med i matchen och har inte heller någon klar favorit. Kan bero också bero på att jag inte sett alla deltävlingar i år… Barnen tycker dock det är kanon att det är final och ser fram emot den med spänning!
  2. Jag längtar tills vårsolen värmer upp runt husknuten och man skymta det grågröna trötta gräset därunder och när isen tinar på gården, så gruset kan hindra att jag faller omkull.
  3. Jag bara måste till en majeld på Valborgsmässoafton, annars blir det inte vår på riktigt. Jag måste få höra ”Vintern rasar” och känna värmen från elden mot min kind. Då först är det vår!

  Kram
  Petronelal

  • Jag gillar dina ord ”Vintern rasar”.
   Här har jag denna säsong suttit ensam vid vissa stunder på deltävlingarna. Annat förr när vi gjorde fest av det. Åt och drack något gott. Hade familjeröstningar och korade vår egen vinnare.
   Kram

 2. Gomorron Bosse 🙂

  Nyhetsuppläsning innebär att skrämma folket från vettet inför döden. Antalet dödade, om det så är en buss i Indien som åkt av vägen, är viktigt och hur och när. Döden ska få oss att bli rädda om oss och få oss skötsamma inför lag och ordning. Jajamenssan. Bliv vid din läst och tag tagelskjortan på.
  Inte sola för då får man hudcancer – ät inte vad som helst utan att ha läst innehållsdeklarationen – känn din otillräcklighet inför världens bekymmer – var för all del inte glad, för det skiter sig i längden.
  Så vill jag i hast förbanna alla negativ information media belastar oss med. Vi får helt enkelt inte vara ifred för att leva.

  Apropå försändelser skrevs ett vykort från Disneyland till min som när han var i treårsåldern. Det kom fram när han var tretton år. Den satt då på sniskan bakom namntavlan i våran trappuppgång.

  *
  Mellis vet jag inte vad det är, annat än att det namnges mellanmål på dagis.
  *
  Personligt vårtecken är att solen förflyttat sin uppgång från höger till vänster, sett från min balkong, och att fönstren antagit en oförklarlig, grå matt yta.
  *
  Angående platsen, så är det på den punkt jag befinner mig när jag hör lärkan första gången. DÅ, är den riktiga våren kommen.

  I maj ska vi till Skåne och jag tänker av dig begära en sightseeing per postum. Räkna upp några platser jag inte får missa, liksom.

  Kram och ha en underbar helg!!!

  • Tack för dina glada nyheter. 🙂 Jag tror jag knäpper upp Tagelskjortan så jag kan andas.
   Roligt att du berättade om vykortet. Han måste ha haft mer behållning av det som tonåring.
   Det måste vara något fel på dina fönster. Är de inte självputsiga? 🙂
   Den listan skulle jag kunna göra mycket lång trots att jag är en Halläning. Gissar på att ni ska åka husbil. Att åka i maj är helt rätt tid. Allt beror på vad ni är intresserade av, hur länge ni ska vara borta och vilket väder det är. Det kan bli en resa som ni sent glömmer. Där ni får uppleva både skog, hav, kust, rapsfält, öar, broar, god mat, vin, kultur och idyll i varje hörn. Av naturliga skäl är jag svag för Bjärehalvön, Kullahalvön och Österlen. Vi ska själva med stor iver fortsätta utforska närmiljön så fort våren är här på riktigt. Det är underbart att fortfarande känna det som om vi är på en semester. En årslång sådan.

 3. Angående negativa nyheter. På något underligt sätt, jag är nog skadad, kan jag inte låta bli att ta del av allt tråkigt som händer i världen. Orättvisor som jag blir rasande på och som hamnar som tyngder på mina axlar. Jag försöker låta bli att lyssna, men det går inte.

  Angående våren:
  1. Kul att det är slut, Mellis, bryr mig inte om vilket bidrag som vinner, men det är ändå rätt kul att se.
  2. Den speciella genomskinligt dammiga luft som just nu sprider sig i min omgivning, i mina hemkvarter.
  3. Våren firas in när vi i påsk åker till lantstället i norra Bohuslän, städar ut vintern och sen sätter oss på verandatrappan och andas in Kynnefjälluften.

  • Du får inte lägga alla orättvisor på dina axlar. Det kostar för mycket. Du måste vara rädd om dig själv.
   Lagom är bäst. Det känns som det tar för stor plats. Mellis.
   Det sistnämnda låter mysigt. Städa ut vintern. Sätta sig på verandatrappan. Njuta. Det är tidigt påsk i år. Snart är ni där.

 4. Du har så rätt, som vanligt 🙂 Jag undviker också elände och tråkiga nyheter på kvällen, det finns liksom tillräckligt av det under ens egen vardag. Vet du vad jag läser på kvällen innan jag tar natt? Jag tittar i huskataloger 🙂 Älskar hus och planritningar, planerar för mitt hus sen när lottovinsten kommer 😀 DET är bra att somna till!
  Jag tror jag växt ifrån melodifestivalen, även om jag ser på den. Jag saknar tävlingen från den tiden det var låtar som ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård” 😀 Sen är det svårt att slå Loreen.
  För mig är öppet vatten/hav det första vårtecknet, synen av det kan få mig att börja gråta.
  Mitt berg vid stugan. Venusberget vid havet. Det är allt för mig.

  • Jag gillar din taktik. Helt i min stil. Även att finansiera den med den kommande lottovinsten. 🙂 Tänk vilka härliga drömmar du har.
   Jag har drabbats av samma åkomma. Har jag blivit gammal eller trist vuxen? Jag skyller på att mina låtar inte går vidare. För många trista låtar som går vidare. Ha ha! Ibland händer det att jag lyssnar på låten med körsbären på Tuben. Jag blir glad av den. Ann-Chrisine Bärnsten. Du nu kom jag på en sak. ACB har skrivit en deckare som heter ”Döden är en schlager”. Jag tyckte den var klart läsvärd. Finns med i min pärm.
   Förstår att det är ett personligt vårtecken för dig som bor på en ö. Jag tycker du är lyckligt lottad som bor så.

 5. Ja, det är kul med final i mellis nu. Ulrik är ju med 🙂 Gillar Robins låt också. Men de bästa låtarna gick inte vidare, men så är det ju alltid.
  Jag längtar efter vitsipporna, de är ju så vackra. Här där jag bor (Härryda kommun) finns det många fina ställen där vitsipporna liksom äger på våren, de tar över totalt. Någon speciell plats har jag inte som jag måste besöka. Det finns så mycket fina ställen i naturen omkring där jag bor. Än har jag inte fått nån vårkänsla, det är för kallt än, riktigt förbaskat kallt t o m…
  Önskar dig en fin lördag! Kram!

  • Håller med. De bästa låtarna gick inte vidare. Hade bara en grupp som börjar på bokstaven R varit med skulle de sopat golvet av alla andra i den stora finalen. 🙂
   Ulrik, Robin eller Louise. Där är min trio i kvällens startfält.
   Härligt att läsa att du har nära till många fina ställen. Oaser behövs.
   Kram

 6. Det blir aldrig som man tänkt sig.

  Jag säger äntligen över. Tycker den tappat charmen och bojkottar festivalen helt.

  Vårtecken är när strömfåran i älven öppnar sig och svanarna kommer dit.

  Smultronstället är absolut min lilla koja i fjällen. Är man inte dit är det inte vår.

  • Vänta lite Marianne. Jag tror att du utan att tänka på det snickrade ihop en svensk låttitel till en delfinal 2014.
   ”Det blir aldrig som man tänkt sig.” 🙂
   Instämmer att den har tappat charmen. Märks också när jag idag läste raset när det gäller antalet som röstat. Som de tappat.
   Låter spännande med en egen liten koja i fjällen. Där skulle jag kunna tänka mig att sitta och skriva på en bok.

 7. Dubbelgilla på bilden! 🙂
  Jag undviker att se nyhetsprogrammen just av den anledningen att jag inte kan värja mig själv. Allt samlas in och lagras och måste bearbetas, vilket såklart blir alldeles för stort. Text-tv är lite bättre, det är bara att bläddra vidare och obehagliga bilder finns inte alls.
  Ystan la vi ner för en månad sen, den kostar mer än det smakar. Allt av värde kommer ändå via djungeltrumman. 🙂

  Svar på dina frågor.
  1. Jag tycker att det är kul att det är mellofinal ikväll, från och med nästa lördag är tablån tom och sonen kan återigen gå och lägga sig i tid. (Äh, jag tycker faktiskt att det är lite kul med mello, hysterin kring artisterna och diskussionerna som kommer upp är ibland heltokiga.)
  2. Snödropparna och den första förnimmelsen av vår när vinden vänder och det doftar annorlunda.
  3. En kopp kaffe på trappen, i solsken och med vår fantastiska utsikt. Då är det vår. Eller Lövskogen vid Stenshuvud när vitsippor och blåsippor fyller de mossbelagda stenarnas mellanrum och skapar världens vackraste matta.

  Jag önskar dig och din familj en förträfflig lördag! Kramas mycket, skratta mer och dra in djupa andetag av livet. ❤ Kram

  • Tack! Bilden tog jag i närheten av där vi bodde på Bjärehalvön. Scilla är min favoritblomma, som jag skrev på Facebook där jag har det som
   ”Månadens fråga”.
   När jag blev utbränd insåg jag mina begränsningar. Text-tv som du skrev, är ett lite skonsammare alternativ så jag har lite koll på läget.
   Den där lövskogen kommer vi också att besöka snart. Solveig behöver få sin dos av blåsippor uppfylld.
   Kram

 8. Visst finns det solskens historier i vårt lokala blad , läste oxå om brevet som kommit på villovägar och idag är det mat och resmässa i ÖP hallen och den ska jag besöka, tror minsann att ett litet hotell vid havet är där och gör lite reklam för sig, svar på dina frågor
  1 tittar inte på mello, det ger mig
  överhuvudtaget ingenting.
  2 vårtecken när naturen knoppas och blir krispigt grön då är det vår.
  3 Firar in våren gör jag lite här och där. Vid havet med lite sol på näsan , i skogen där det grönskar , eller bara i en lugn vrå på vår lilla innergård där solen gassar och jackan kan lämnas kvar inomhus , då gör jag som Ronja Rövardotter och hälsar våren välkommen !

  • Du är väl inte blyg som en viol Åse? Kunde vi inte fått namnet på det lilla hotellet? 🙂 Hoppas att det kom mycket folk till mässan. Vi var på dop i Maria kyrka. Usch vad blåsigt det var när vi parkerade bilen. Det var knappt jag fick parkeringslappen att ligga kvar trots att jag slängde igen bildörren jättefort.
   Du tycks ha samma inställning som en del damer har hos mig i år om mello.
   Här finns verkligen möjligheter till variation när det gäller att njuta av vårtecken. Inser att vi är lyckligt lottade som slog ner våra bopålar i dessa trakter.
   En vårhälsning som Ronjas är aldrig fel.
   Om jag imorgon hör någon med två söta hundar av rasen S gå omkring och nynna på lördagens segerlåt på stranden – kan det inte vara du. 😉

 9. jag önskar att våra nyheter innehåller mer positivitet än negativitet och destruktivitet…fast positiva nyheter är väl inte lika säljande ;-)…jag skulle dock tycka att det var skönt med lite positiv påfyllnad av energi även när jag ser på nyheter…det finns ju mycket vackert som händer runt om i vår värld oavsett om det är lokalt eller utanför vårt lands gränser…
  som svar på dina frågor:
  1. jag tycker att det är skönt att mello är slut så att jag kan vara med i samtalen i fikarummet på jobbet med tanke på att jag inte följer mellon
  2. vårtecken för mig är ljuset, knoppar och snödroppar och idag såg jag ett tecken som jag kanske inte alltid myser av men idag blev mitt hjärta glatt…nämligen att myrorna hade vaknat och myste på sitt kryllande sätt i solen
  3. att sitta ute på altanen med morgon kaffe är att fira in våren, att slippa underställen när jag tävlar är vår och att gå utan jacka är vår mm

  önskar dig och familjen en härlig mellokväll 😉
  kram Åsa

  • Du satte fingret på sanningen. De är tyvärr inte lika säljande.
   Förstår att du ser fram emot nästa vecka. Om de inte redan börja ladda upp med att värdera Sveriges chanser i den stora finalen i Malmö. 😉
   Det är alltid lika fascinerande att se vilken arbetsiver dessa småkryp har. Ingen verkar lida av utbrändhet. Däremot är jag inte så förtjust i när deras släktingar bestämt sig för att ha möte hemma hos just oss. Varje gång brukar de ha ett plakat på vårt staket. Det står med spretiga bokstäver: OBLIGATORISK NÄRVARO!
   Längtar också till att fika ute utan att frysa.
   Helgkram Bosse

 10. Ja det där med nyhetsuppläsning är verkligen ett kapitel för sig, ja nyheter av den karaktären överhuvudtaget. Det är sällan de slår på stora trumman om inte det är krig, strejk eller liknande. Tänk om de kunde göra ett stort reportage om vårkänslor, kärlek och det som ger en lyckliga känslor istället… Ja drömma kan man alltid.
  Dina frågor är lite småkniviga…

  1. Jo jag tittar på Mello, kanske inte med den där entusiasmen som vissa har, men ändå 🙂

  2. De första tussilagona, och lärkan. Det är de viktigaste för mig.

  3. Ja det ställe du nämner är ett måste, Åkulla bokskogar, jag bor 1 mil därifrån så bara
  gå omkring och insupa all grönska, det är en lisa för själen det.

  Tack för att du tittat in hos mig!!

  Ha en härlig kväll 🙂

  • Där är underbart i Åkulla. Vi har bott i Gällared. Fem minuter till GeKås.
   Då bor du bra. Nära skog och inte så speciellt långt till havet.
   Nu är det bara en timme kvar till Mello. Jag ska se det men är inte lika intresserad som jag varit förr. Fast en final vill jag inte missa. Måste se och höra när fel låter vinner. 🙂
   Förra året tyckte jag att rätt låt vann för att Sverige skulle kunna skicka en låt med chans. Men mitt hjärta tickade mest åt Umeåtjejen. Lisa M. Svensk mästarinna i en sport på snö. Miskowsky. Nu blev jag jätttearg. Skulle gå och titta på en CD av henne. Visade sig inte stå på M. Ännu en CD som någon av flyttkarlarna la rabarber på när vi flyttade hit. Eftersom två skivor av Madonna är borta och även fem till på M förstår jag att det var en snabbstöld från en flyttlåda där skivorna låg i bokstavsordning. 😦

   • Märkligt vilken liten liten värld man lever i 😉 Min storasyster bor i Gällared och har så gjort i över 30 år. Fy va tråkigt med så långfingriga flyttgubbar 😦

 11. Vilket roligt inlägg, Bosse! 🙂
  1. Jag gillar melodifestivalen, tycker om att det är flera deltävlingar. Det här är ju ett fantastiskt tillfälle för artister att få synas. Och för ”tittaren/lyssnaren” att ta del av intervjuer och allt.
  Att m-festivalen berör, märks på allt ”gnäll”. Men man gör vad man vill av det, ser det som en kul grej eller byer kanal på TV:n eller gör nåt annat.
  Men.. gnäller man över det, så har man ju själv bidragit till allt negativt som vi ändå översköljs av varje dag.
  Gina och Danny var så härliga programledare, övrig musik och sketcher osv.. var jätteroliga. Per Andersson var så kul och duktig.
  2. Jag är i den väderlek som är just för dagen och längtar sällan till nån annan årstid. När det gäller väder och årstid är jag väldigt mycket ”här och nu”.
  3. Har ingen speciell plats inte heller några ritualer. Så det är nog så.. att.. plötsligt är det vår.. man hittat tussilago.. fåglarna blir kvittrigare.. man tar av sig jackan.. å en kvart senare snöar det.. 🙂

  Varje kväll avslutas med något bra. Ser gärna nån av mina musik-favoritklipp på YouTube, skriver nga anteckningar om dagen.
  SEN.. bryts det trevliga.. genom att läsa en hemsk deckare.. 🙂

  • Vilket tyckte du var roligast? Det jag skrev om strejk, krig eller katastrof? 🙂
   Så du är av den uppfattningen att MR Björkman ska införa deltävlingar även på onsdagarna. Lite typ som Lotto två. Två startfält varje dag. Fylla i någon slags kupong om man vill delta i Andra refrängen eller sitta stilla i soffan. Jag är mest förundrad över varför de inte ringde alla Afrikanska länder när de ändå hälsade på. Det är ju ändå en svensk renodlad nationell tävling för stora och små. 😉
   Fel, fel fel. 🙂 Det mest komiska med Danny Surpuppa som programledare tyckte jag var när han lyckades komma igenom fusklappen om alla framgångar som Loreen hade med segerlåten utan att staka sig. Det tyckte jag var ett roligt ironiskt skämt med tanke på vad han sa och hur han uppträdde, när han bara kom tvåa förra året, trots att hans låt var den bästa i hela världen och alla andra konkurrenter inte var vatten värda. Enligt min mening borde han satts i karantän i minst tio år. Snacka om att vara självgod. Artistmässigt var han såklart ett säkert kort. SDF var annars en glad överraskning förra året och även när hon fick gästspela två gånger i år. Vilka stora talanger hon visat upp förutom att hon är en härlig sångerska. Nästa år vill jag ta över ansvaret för leken som berör så många av olika skäl. Om inte Family Four Children har tid och lust att sjunga alla bidrag ska jag höra med Melissa Horn. Sean Apelsin, Sean Melon och Sean Vitamin får stå för pausunderhållningen. Förlåt. Vi behöver någon som torkar golvet och räknar rösterna för hand. Danny! DANNY!!! Jag undrar om du… 😉

 12. 1 Jag tycker Melodifestivalen var bättre förr, en lördag bara, sen den internationella några månader senare. Skönt dessa veckorna är över, även om man kan välja att se nåt annat.
  2 Personligt vårtecken? Bja, jag vet inte. Vintergäcken gillar jag. Fågelkvitter, ljusare mornar!
  3 Har jag inget sådant ställe här. Pålsjö skog är alltid en favorit, men är sällan där. Men Österlen i sin helhet 🙂

  • Nu när det provats några år är jag beredd att hålla med dig. Det var en större tjusning att bara ha det en lördag. Nu är jag rädd för att det blir tvärtom. Enligt ett rykte som bara jag hört vill MR Björkman att vi ska ta paus en lördag och sedan köra varje lördag. Han ville visst ha sin paus lördagen den 18 maj. 😉
   En granne mitt emot har så fina vintergäck.
   Pålsjö skog är vackert. En njutning varje gång tåget kör sakta förbi där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s