Alla yrken är lika mycket värda – eller?

”Glöm nu inte bort att du INTE ska borsta tänderna ikväll.”
”Va? Vad sa du?”

Min tandläkare tyckte att jag skulle träffa en tandhygienist i höstas. Om det tyckte jag inte. Det räckte så gott med de över 1200 kronorna, som jag fick betala. Därför förhalade jag vid kassan och sa att jag skulle höra av mig när jag hade tittat i min kalender. När jag kom hem hittade jag ingen ledig lucka förrän den 5 mars 2028, om det regnade då. Till slut fick jag dåligt samvete och ringde efter julhelgerna. En telefonsvarare svarade hela förmiddagen att de hade julstängt och önskade alla en riktigt god jul. När en kvinna äntligen svarade på eftermiddagen och jag skojade om julhälsningen, var hon inte med på noterna. Antagligen hade hon inte fått allt som var med på hennes privata önskelista.

Uppmaningen som jag skrev överst kom alltså från tandhygienisten, efter att mina tänder fått bananlack. (Förr har jag bara hört att jag inte fick äta på en timme). Det måste ha varit första gången i mitt liv som jag hört frasen att jag inte fick borsta tänderna på kvällen. Å andra sidan hade vi träffats två dagar tidigare och då var det första gången jag gick i tandborstskola och var tvungen att göra ett praktikprov på plats – i den fällda stolen. Visst har jag besökt yrkeskåren några gånger i mitt liv. Jag kommer ihåg dyra, onda stunder där jag pumpats med dåligt samvetekommentarer om att jag måste sköta mina tänder och tandkött annars skulle Karius och Baktus komma och hälsa på. Och de var inga snälla kompisar. Jag hade sett otäcka bilder på planscher. Nu hotades det istället om tandlossning. Antagligen vuxenvarianten.
Det var pinsamt och ovanligt när hon bad mig att borsta med eltandborste med en spegel i min vänstra hand. Liggandes. Definitivt första gången jag legat och borstat tänderna. Såg säkert avigt och framför allt fel ut enligt henne. Mina tandläkare har de sista tjugo åren berättat att jag ska ta det försiktigt med borstningen med tanke på att tandköttet har krupit ner. Det var inte alls farligt fick jag höra nu. Mitt tandkött var bättre än andra patienters. Jag måste gnugga rejält på varje tand, berättade hon. Sedan skulle jag prova med större borst och nya tandstickor som såg ut som de där sakerna som tvättade bilen i en tvätthall för några år sedan. Fast lite mindre tack och lov. 🙂
Tack vare all tid som jag fick jobba vid besöket hanns inte en sak med. Bananlackspenslingen.  Jag såg att hon såg stressad ut på slutet. Hon frågade om det var okej att jag kom en gång till. Visst. Kul att betala en gång till för att jag suttit här och borstat tänderna som en idiot, tänkte jag. Högt sa jag artigt och väluppfostrat.
”Visst. Det går bra.”
Jag fick en lapp i kassan efter att jag rensat min plånbok. Det var när jag kom hem och läste papperet som jag kom att tänka på termen ”rättvisa”. Helst en rad intresserade mig. Sent återbud inom 24 timmar debiteras med 500 kr. Jag tänkte på att hon var genomförkyld och skulle hinna smitta mig. Tänkte vidare på vinterkräksjuka som kan komma snabbt, racerbajs och annat trevligt. Ska man släpa sig dit på morgonen för att man inte vill slänga 500 kr i sjön och istället smitta ner alla andra?
”Ursäkta kan du vara snäll och hålla i spannen. Vänta lite. Nu hörde jag åskan i den andra ändan. Förlåt. Tror du inte det går att tvätta av instrumenten? Det där borret ser väl ändå rätt gammalt ut. Borde det inte bytas? Kanske bäst att öppna föns…. snabbt hit med hinken. Nuuu! Ursäkta att jag inte hann. Har du någon aning om vad de här stora variga bölderna kan vara för något? De sitter så dumt i hela mitt ansikte. Jag hade fyrtio grader i feber i morse. Slipper jag borsta tänderna idag? Är det okej om jag sitter topless? Jag är genomsvettig. Nu är det dags igen. Snabbare! Du har ingen mer spann?”

Jag inser att det har slarvats genom åren och att det på ett vis finns ett godtagbart skäl till detta ”avgiftsstraff”. Det är samma sak med besök på sjukhus och vårdcentraler. Problemet är att det är även de patienter som har giltiga skäl, som drabbas hårt.
I detta rättvisa samhälle vi lever i, har det genom åren hänt att Solveig ringt hem från sitt jobb sent på kvällen. Då jag förvånat frågat:
”Kan du ringa nu? Du har ju åtta utvecklingssamtal?”
”Två av dem kom inte.”
Tusen spänn i böter? Nä. Min trevliga fru ringer upp och det bokas en ny tid en annan dag.
När jag nyduschad och fräsch stod och väntade på en turistbuss i god tid för att gå ombord och greppa mikrofonen, hände det rätt ofta ingenting mer än att jag blev svettig om jag stod i solen. Ibland fick jag tag på en reseledare eller busschaufför i mobilen, som glatt berättade att de just då befann sig en bra bit därifrån. Inte så roligt när nästa buss rullade in samtidigt på parkeringen och jag var ensam hemma. En buss som jag noggrant hade sett till var bokad minst en timme senare. Sådant visste ju inte de femtio bussresenärerna om, som bara längtade efter att få komma ut ur bussen så fort som möjligt. Det var bara att gilla läget för mig. Idel solsken i ansiktet. Samtidigt som mitt yrkesval ifrågasattes i mitt huvud. Varför blev jag inte advokat eller doktor?

Från att stjäla pengar till att stjäla tid, är steget inte långt. Jag fick en lapp om att en doktor skulle ringa mig en vis dag. Inget om tid. Jag som brukar reta mig på när det står att någon ska ringa mig någon gång mellan 13-16. De äger mig i tre timmar. Nu skulle någon äga mig en hel dag. Jag fick inget gjort den här dagen. Vågade knappt gå ut och hämta tidningen och posten. Riskerade förstoppning. Struntade i att sätta på musik.Telefonen förblev tyst. Till slut åkte jag och hämtade Solveig vid stationen, sent på eftermiddagen. Då hade visst doktorn ringt mig. Nästa dag var Doktorn sur när hon tog sig dyrbar tid och ringde igen. Jag bad inte snällt om ursäkt för att jag fanns till. Någon måtta på torpet får det allt vara.

Vad konstigt det kommer att bli att borsta tänderna imorgon igen. Det är så lätt att få goda vanor. 🙂

36 tankar på “Alla yrken är lika mycket värda – eller?

 1. Ligga ner och borsta… Det kan inte ha varit lätt! Har skrattat gott medan jag läst.
  JA! Jag tycker alla yrken är lika mycket värda, men inte ur den aspekten du tar upp 😉 Kan förstå straffavgift, men som du säger, så finns det undantag som borde tas i beaktande!

  • Först trodde jag att det var ett skämt. Tog det inte riktigt på allvar. Gjorde bara några tafatta rörelser. Antagligen därför det blev en intensiv kurs a ´ la pinsam.

   Det andra är egentligen en helt annan story som jag bara nuddade vid på grund av lappen jag hade i handen.

 2. Tänkvärt, och tyvärr så förbannat sant! Att vi inte alla är lika värda, att inte vår tid är lika dyrbar, att inte alla yrken respekteras lika mycket och även att alla ofta blir dragna över samma kam. Att ”vi som sköter oss får betala för andras försumlighet”…
  Med detta sag önskar jag en god morgon!
  Vacker väder i Skåneland idag, vilket gillas! 😀

 3. Kände igen mina problem med tandkött o tandpetare, skrattade åt följderna av sena återbud och nickade medhållande till beskrivningen av följderna av de här ”straffavgifterna”

 4. Du kan verkligen konsten att underhålla. Även om jag har skrattat gott åt ditt tandläkarbesök, så tänker jag att du har rätt till 100% i allt du skriver. Om läkaren blir sjuk och lämnar återbud till mig får jag aldrig nån ersättning. Vad är det för rättvisa?

  • Tack! Eller så får du istället en stafettläkare i ditt exempel. Får betala fullt pris men ges troligtvis sämre vård eftersom personen inte känner dig. Allt går inte att läsa på datorn. Vi är trots allt människor. Inte bara ett personnummer eller en diagnos.

   Hoppas att du har samma sol hos dig som jag har här. Gick en skön morgonpromenad för en stund sedan. Fick se upp för isfläckar. Det är så underbart att uppleva när solen går upp. Färgerna på himlen. Fåglarna kvittrar så vackert.

 5. Hahaha! Träffsäkert skrivet. För en tid sedan hade jag fjärilar i magen och en darrande plånbok när jag genomförkyld skulle avboka en tandläkartid. Det räcker med att drägla där i stolen, näsan behöver inte rinna också. Jag slapp straffet! Men surare än surast var den som tog emot samtalet.

  • Visst räcker det fullkomligt med det ”normala”. Tur du slapp betala för något du aldrig fått. Om tandläkaren är gift med Häxan Surtant föreslår jag att du bytar tandläkare.
   Tack för ditt besök och din kommentar. Välkommen tillbaka!

 6. Tandhygienisten gör numera vissa saker av tandläkarens jobb. Undersöker, röntgen och lagar vissa hål. Inget är som förr *ler* Bra inlägg/kram

 7. Du alltså… Du är för underbar! Jag har skrattat högt här vid kaffekoppen. Racerbajs var det bästa! Och du som brukar säga att JAG har målande språk. Nej du, vännen. Här är det nog snarare DU som penslar i en helt egen klass med egna färgburkar. Helt fantastiskt! TACK!

 8. Ja, ja, ja precis så kan man tänka om tidsbeställning, tänder och tandlossning.. Det är inte alla yrkesutövande som kan ha sådana villkor. Men inget är rättvist i samhället. Mottagningarna förlorar tydligen mycket pengar på att folk inte kommer på avtalad tid, men det borde finnas nyanser. Det där med tandlossning ska man akta sig för. Det fruktar jag också, känns ständigt som ett överhängande hot – även om det numera finns möjlighet till titantänder eller t.o.m. nya kroppsegna tänder, som växer fast, dentit hade något magisk förmåga.. – enl. senaste rön. Bananpensling har jag aldrig hört talas om – då litar jag inte på det förrän någon redovisat bra resultat. Man kan däremot ge sig den på att om man råkar på ett bananskal, så trillar man dit. Lycka till med tandborstningen och det ”efterlängtade” besöket men se upp för bananer, tänderna håller nog, så bra som du sköter dem!

  • Jag inser att det finns ett bra skäl till ”straffet” men när jag stod där med de förutsättningarna var det mer än komiskt att ha fått en sådan lapp. Det var faktiskt jag som ställde upp. Hon hade hunnit bli klar om jag inte skulle göra en massa andra saker som inte kom med i kåseriet. Hon var extremt förkyld och fick gå ifrån några gånger. En gång fick hon ett sådant hostanfall så hon fick gå ut ur rummet.

   Man vill helst behålla sina egna tänder även om det finns fler möjligheter nu. Det där med kroppsegna tänder lät intressant. Det var ny information för mig. Tänk om de börjar växa ut från helt fel ställen. Bra om man blir som Balou och ska fånga taggiga frukter. 🙂
   Skalar man bara bananer tycker jag att de är riktigt goda. 😉 Jag har ett så bra bananfodral som skyddar frukten när den följer med på utflykter.

 9. Ja, som vanlig så underhåller du läsaren medan läsaren får i sig en dos verklighet. Skrattade högt flera gånger. Du har helt rätt där olika bedöms vårt yrke och vår tid. Och du glöm inte borsta tänderna i kväll. 😉
  Kram från Skogsfen.

 10. Tack!!! Återigen har du fått till en fullträff 🙂 En så målande och ingående beskrivning av
  något som gör en så heligt förb…d 😉 Ja visst är det märkligt att inte alla har samma värde,
  eller jo det har vi ju, men det räknas bara inte överallt…
  Du skriver bara så underbart!!!!
  Ser redan framemot nästa inlägg 🙂 Och du, du behöver inte borsta alla tänderna…
  bara dem du vill behålla 😉

 11. ligga ner och borsta har jag också prövat..haha det var lite av en upplevelse ;-)…jag har också haft den funderingen kring kostnad och uteblivet besök…jag gör som din fru ringer och bokar nytt men det är kanske dags att ta betalt istället :-)…
  kram Åsa

  • Tror du jag vågar fråga om jag kan få stå på händerna nästa gång jag ska leka leken? 🙂 Jag använder eltandborste hemma, men har aldrig haft så stora borst. Så bara det kändes obekvämt och att ligga dessutom. Ha en spegel i ena handen och bli granskad. I det läget jag låg hade jag även behövt läsglasögon, som jag inte behöver hemma, där jag står stadigt på golvet. På lagom avstånd från spegeln. Usch vad pinsamt det var, samtidigt som min komiska sida ville börja storskratta.

   Bra idé. Där finns möjlighet för er att tjäna extrapengar. 😉
   Kram

 12. Hahaha! Du är så rolig! Det senaste året har jag glömt bort typ 4-5 tandläkartider och jag är VERKLIGEN djupt oroad att jag fått någon demenssjukdom… Himmelens tur att man har världens snällaste tandläkare som bara säger: – Äh, det är mänskligt att glömma, ingen fara, vi bokar ny tid… Alltmedan man vill sjunka genom golvet, som den genom alla tiders slarvigaste mamma i världshistorien. Typ. 🙂

  Kramar
  Petronella

  • Tråkiga saker förtränger man gärna. 🙂 Du har ju råd med det eftersom du är lyckligt lottad och slipper ifrån straffavgifter. Kanske var det i alla fall inte så bra med din nya mobil. Vissa tandläkare skickar SMS samma dag. Sätt inte på den. Använd bara kameran. 🙂 Fast nu trillade poletten ner. Det var inte dina privata besök. Du syftade på dina döttrar. Nu kom jag att tänka på något annat. Mina två döttrar brukar bli lite störda för att jag säger fel förnamn till dem. Inte kan skilja på dem när de ringer hem och inte först säger vem det är som ringer. Har inte du och din man samma problem fast flera gånger värre. Men Flora kan inte klaga – än så länge. 🙂
   Kram.
   Ps. Jag tror att du är frisk som en nötkärna.

   • Haha! Ja, det gällde faktiskt tjejerna… Annars hade det väl varit straffavgift på momangen, och det har jag väl inte riktigt råd med… Felicia och Fanny hade tid förra veckan och jag hade förmodligen förträngt det med, om jag inte hade fått sms:et på min nya mobil… Haha! Vi säger fel namn heeela tiden!
    Ja, jag hoppas det, fast idag är jag lite matt i pälsen…

    Kram
    Petronella

 13. Aouuuh aouch BANANLACK! Detta äckelpäckel från min barndoms dagar. Och inte nog med att man ska behöva känna smaken och det där skorvet på tänderna under dagen, man får inte borsta tänderna, utan ska försöka somna med smaken i käften också. Hua. Jag trodde att det försvann ungefär samtidigt som den otäcka fluortanten (eller finns hon kvar?!?)

  Glömmer för övrigt aldrig när jag gick i lågstadiet och vi fick stå i rad och lära oss att borsta tänderna övervakade av en ilsken, dansk tandhygienist som gav mig en skarp tillrättavisning:”Koncentrera dig madam!”

  Ja, jisses, vilka minnen. Och du tycks leva dem, du arma Bosse!

  Kram,
  Frida

  • Det är lite som att ha banangrus i munnen. Minns att jag fuskade ibland när Tant Fluor kom på besök. Den tiden gick i snigelfart när man gurglade det äckliga i munnen. Fast ibland körde jag bara runt lite saliv som jag spottade i muggen efteråt. Mina munrörelser var rikliga och ekorrkinderna söta. 😉

   Stackars dig. En danska dessutom. Stod du och drömde om något annat? Hoppas att du inte drömde mardrömmar om henne i natt. Eller var det i drömmen jag som stod där med brickan och sa att du skulle tömma alla muggarna i munnen? 🙂
   Kram Bosse.
   Ps. Snart är det måndag.

 14. Du lyfter min dag (jaja, den igår också) med dina ord. När jag fick fast tandställning fick jag också göra tandborstprovet. Efter det borstar jag som en gudinna. Och efter min nya bekantskap med ny tandläkare har jag blivit så tokig att jag kör med tandtråd efter de flesta måltiderna.
  Just det där med att känna sig ägd under några timmar kan reta gallfeber på mig. Såklart att de ringer exakt när jag måste sitta på toa en stund.
  Och rajserbajs (så sa vi hemma) i tandläkarstolen är värt 500 spänn. Skitviktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s