En bit av Österlen en söndag

I vanliga fall brukar jag bara lägga in en eller högst två bilder när vi åkt omkring någonstans. Idag ska jag göra skillnad…

Nästa gång

Vi startade turen på ”tre hjul” med ett besök vid Benestads backar. Här träffade vi bara på två ryggar. Nästa gång ska vi ha bänken och då ska det vara en grönare tavla att njuta av. Dessutom ska vi hitta den exklusiva orkidéfloran i de kalkrika kärren.

Gullviva

Vdi nästa stopp träffade vi på denna trevliga och glada gullviva.
Brösarps backar. De södra backarna. Här var vi långt ifrån ensamma på kullarna. Många hade med sig fikakorg. Nästa gång ska vi välja de norra backarna som jag inte tror är lika välbesökta.

Brösarpsprånget

Brösarpssprånget. Lizette har fortfarande mycket spring i benen.

Vissa saker blommade

Vi fortsatte serpentinvägen bara en liten bit. Jag var tvungen att titta till mina två kompisar Fritiof Nilsson Piraten och Olle Adolphson på Ravlunda kyrkogård.

DSC_1050

Måste säga att det är en viss skillnad på deras gravstenar. Jag la dit en enkrona på Ollles oansenliga gravsten för att göra något litet åt saken.

DSC_1055   DSC_1056

Vitemölla badhotell. En vacker träbyggnad från 1913. Det sägs att det var Jussi Björlings favoritställe. Nästa gång ska vi vara där när de röda rosorna blommar utanför hotellet. Varför inte ta in en natt och njuta av havsutsikten och göra en kvällsvandring längs med äppelkusten.

Badhotellet i Vitemölla

För att släcka törsten blev det några flaskor ädeldryck på Kiviks musteri.

Kiviks musteri

Vårt fikaställe kommer inte med på bild. Då kanske det snart blir allas favoritställe. 🙂

Dag H

Trist att inte STF har lyckats lösa det ekonomiska. Dag Hammarskjölds Backåkra håller stängt för besökare även i sommar. Verksamheten har gått med en halv miljon kronor i förlust de senaste åren. Jag tror inte att FN.s generalsekreterare omkom i en VANLIG flygolycka 1961 i dåvarande Nordrhodesia. Tror ni det?

Backsippor

På heden runt DH-gården fanns mängder av backsipor. Jag låg på magen bland komockor och fotade. Jag ska inte trötta ut er. Sätter bara in två bilder om detta.

Bloggserie

Nu vill jag be DIG om en tjänst. Berätta inte till någon annan. Helst inte till någon polis. Jag vet inte om detta är tillåtet. Så här ligger det till. Vår bil har varit sönder tre gånger inom fem-sex veckor. Jag litar inte på Volvon. Därför körde jag med en Bosse Lidénare. Lizette satt på styret. Solveig på flaket med fikakorgen. Detta pålitliga fordon på tre hjul fick Solveig på slutet av sextiotalet.
I nerförsbackarna gick det undan. Idag har jag träningsvärk i benen men är samtidigt nöjd med att Jennifer inte var med trots att jag saknade hennes sång… 😉

Fordon

Här lyser solen idag med. Nu ska jag ut och hälsa på den.

59 tankar på “En bit av Österlen en söndag

 1. Fantastisk bild, dem med Lizette! Ja, alla de andra är jättefina också, men denna variant på Ronjas vårskri var något extra. Bilden på ditt språng visar du kanske inte?
  Ha en fin dag medan du vilar benen! 🙂

  • Jag var så snabb att jag inte fastnade på bilden. Tyvärr fick jag inte med på bild när Solveig tävlade med Lizette om vem som skulle komma först till bilen. Det blev mamman som andfådd vann från sitt håll.
   Det spritter lite i benen. Jag ha fått smak för detta. Är sugen på en bokskogstur till Blentarp.

 2. Åh, tack för fina bilder från Österlen. De påminner om min härliga semester där nere – 2004 tror jag det var.
  Må så gott och ha en riktigt skön vecka!
  Kram

 3. Underbart fina bilder från Österlen. Fastnade speciellt för den på Lizette. Så härligt sprudlande av livfullhet och glädje. ♥
  Kram

 4. Oj, oj, oj! Vilken dagsutflykt ni gjorde! Olle Adolphsons sten är nog en av de vackraste jag sett, perfekt på jorden. Vackra bilder, den lille trehjulingen kan behöva vila gott ett par år nu. 🙂
  Om en månad gör ni samma tur igen, då blir det en helt annan upplevelse.
  Ha en fin start på veckan!

  • På de där lyckade turerna tankas det massor av energi. Du har rätt. Solveigs trehjuling ska få vila ett bra tag nu. 🙂
   Tänkte tanken ofta. Undra´ hur det ser ut här om en månad. Jag skulle gärna vilja se. Ännu grönare. Det är en fin tid i naturen.
   Önskar dig fina dagar.

 5. Tack för fina bilder från platser som gör mig varm i hjärtat… Hoppas på att få åka tillbaka snart och tills dess njuter jag av dina bilder! Stort Tack!

 6. Härliga underbara SKÅNE och Österlen
  Oj vad jag saknar er….men om en månad är jag åter hemma i Skåne och
  hälsar på.
  Hoppas ni får en fin sommar
  Kram på er alla…Med vänlig hälsning Britt-Marie i Alunda,Uppland

  • Antagligen är det ännu finare här när du kommer. Rapsfälten är på väg. Har växt massor på några dagar. Jag ser verkligen fram emot denna sommaren och hoppas att vädret blir bättre än 2012. För då ska här upptäckas och njutas, samtidigt som jag ska försöka hinna med att lansera min roman. Räknar med att böckerna anländer nästa vecka till Rotfruktsgatan.
   Stor kram skickas till Alunda.

 7. Vilken härlig dag! Ni missade egentligen bara ett besök. Tyvärr ett av de verkligt viktiga. Jag syftar förstås på chokladbutiken i Kivik. Sist jag var där (fem år sedan) hade den flyttat upp till huvudvägen som går förbi byn, och den låg intill en bensinstation. Dena otroliga chokladbutik säljer de bästa praliner som jag har ätit. Jag har slutat köpa chokladpraliner på andra ställen efterosm jga bara blir besviken i jämförelsen med dessa. Åk dit nästa gång, och knappa in lite mer insulin, den där chokladen är otrolig!

  • Det kommer du med idag. 🙂 Som det chokladmonster jag är ska vi givetvis göra ett besök i butiken vid något lämpligt tillfälle i sommar. Om jag vandrar i backarna behövs det inte ens knappa in något insulin. Jag gillar de spelreglerna. Istället sänker jag rejält. Usch! Nu har jag redan börjat dregla. 😉

 8. Åh vad kul att få hänga med och dela (en del av) upplevelsen.
  Fina bilder. Vilken underbar frihetskänsla i Lizettes hopp.. förmedlar TRO på tillvaron.. styrka.. glädje..
  ”Med ny luft under vingarna”
  Ja vad härligt! 🙂

 9. Det sägs att Österlen är fint, speciellt på sommaren.
  Men för en infödd 08:a är Skåne ett platt landskap.
  Kanske dags att upptäcka södra Sverige.

  Ha en bra dag

  • Sådant lärde jag mig också i skolan. Vad fel det var. När vi flyttade till Skåne första gången tänkte jag på de gamla geografilektionerna i småskolan. Helst när jag trött och svettig kom hem efter en cykeltur till Hovs Hallar som låg bara 3 km från vårt hus. Hela Hallandsåsen och de häftiga stupen på Kullahalvön ändrade min uppfattning. Nu rullar jag ner till centrum i Ystad på några minuter. Hem är det tufft värre. Lika häftigt är det vid Stenshuvud. Det är klart att du ska upptäcka Skåne. Här duggar smultronställena tätt. Nära till Köpenhamn som jag håller högt som en läcker storstad med många intressanta ansikten. Österlen i dimma är intressant på ett annat vis. Man vet aldrig var man hamnar. Maj till mitten av oktober är bäst. Det är ett speciellt ljus här. Påminner om det i Skagen.
   Ha en fin vecka

 10. Underbara bilder från härliga smultronställen, själv gjorde jag och kameran ett besök i körsbärsdalen igår det var fantastiskt vackert det med.

  • Vad nyfiken jag blev. Slängde mig direkt in på din blogg men hamnade bland bilarna igen. Berätta för en nykomling. Var ligger det? Jag såg hos en annan bloggvän att det såg vackert ut i Kungsträdgården i Stockholm just nu med alla sina blommande körsbärsträd. De är vackra men otroligt skräpiga. Inte kul att ha dem för nära bostaden. Helst inte om man har en verksamhet och det ska vara fint på golvet. Jag minns rosa golven där jag inte hann städa mellan ”bussarna”. Värst när det ösregnade och blåste samtidigt.

 11. Så härligt att få se och återuppleva alla platserna i minnet igen. Vitemölla Badhotell är verkligen mysigt. Till sommaren blir det absolut en tur ner till Kabusa igen. Nostalgi med stort N. Ha det gott.

  • Jag har varit sugen på att se det hotellet på riktigt i två år sedan jag såg det på en bild i en tidning som jag klippte ut. Vackra röda rosor framför huset. Det är fint i Kabusa och hela sträckan ut mot Kåseberga. Extra mkt nostalgi för dig.

 12. Hej hopp vilka underbara bilder du delar med dig av.
  Jag har varit här förut någon gång på din välskrivna och substansfulla blogg som berikar. Jag kommer åter för jag värdesätter människor som kan hantera språk och mening på ett sätt som får mig att tänka och beröras. Underbart
  Allt gott och på återseende
  Emma

 13. Hyggligt av dig att välja göra skillnad just efter denna turen.. Vilken härlig vårgrönska ni har nere i old Skaune nu! Det blir nästan som om man var med, du knusslar inte precis med gåvorna till dina ”följare”. Alltid får man något att bita i! Jag ser av kommentarerna att många gillar Lizettesprånget, det ser spänstigt ut! Måste vara en svischande snabb kamera du hade, bra fångat! Personligen ömmar jag för Solveigs gamla trehjuling, en klenod tycker jag. Och skönt att slippa plasten.
  Jag tar inte om det jag skrev i FB, men vill bara poängtera att jag tycker backsipporna är underbara både i färg och den lite truliga formen. De är som de är, li’asom och duger så!
  Väldigt måleriska..
  Hur lång tid tar tryckningen av boka’, tror du? 10 dar eller mer?
  Ma höres i denna utmärkt pålitliga blogg, du lämnar den inte vind för våg, må man säga. Well done, mr Lide’n!

  • Hej Regnbåge!
   Ändå är grönskan sen i år. Jennifers systemkamera var en rolig leksak. Blir sugen på att köpa en själv. Konstigt att jag fick med hoppet med tanke på att jag glömde att ställa om till klipp-klipp-klipp-klipp-metoden. Solveigs gamla trehjuling har varit med oss på våra flyttresor. Jag är också en antiplastperson.
   8-10 arbetsdagar och 1-3 dagars leveranstid. Det borde vara arbetsdag 2 idag. Enligt ryktet håller de tiderna bra. Möjligtvis kan de vara ”tidiga”. Jag hoppas att böckerna inte dyker upp på fredag. Då skulle jag bli lätt stressad. Nästa vecka är de välkomna en solig dag.Tänk vad snyggt det kommer att bli på hyllorna med likadana ryggar på böckerna. Estetiskt tilldragande. Jag kanske struntar i att sälja några. Det var bara en lös tanke. Redan på torsdag ska tryckeriet ha betalt för första gången. Det får jag inte glömma bort. Nu är det på allvar.
   Ha det gott

 14. Tack för resan, det var en finfin utflykt att få fara med på härifrån vardagsrumssoffan!
  Jag besökte Österlen under några dagar för många år sedan och har ofta tänkt att jag ska fara tillbaka dit, till det speciella ljuset, till allt det vackra…
  Stor kram

 15. Äntligen läst ikapp alla underbara inlägg och det är otroligt vackert nere hos er och vilka jättefina bilder och hoppbilden av dottern var allra finast!

  Kraam
  Petronella

  • Just nu vill jag inte vara någon annanstans. Jag har förträngt den sega vintern.
   Du och din mormor får åka en tur med tåget hit. Ni kan ta in på det mysiga badhotellet i Vitemölla som jag tog kort på. Utsikt mot havet som ligger bara 50 meter bort från sovrumsfönstret.
   Kraaam

  • Tack! Det tror jag säkert att du ville. 🙂 Jag fick verkligen tänka på var jag slängde mig ner. På mina egna bilder skar jag bort mockorna i Picture project. Tur att djuren inte just då fanns på samma hed.
   Välkommen hit till min blogg. Jag läste för en stund sedan om en telefon som ringde på ett speciellt ställe. 😉

 16. Tack för denna trevliga utflykt! Härliga bilder allihop, men den med Lizette är helt fantastisk! Så mycket ni hann med – inte dåligt med tanke på fordonet ni använde 🙂
  Ha det gott!
  Kram

 17. Underbart vackra bilder och ljuvliga backsippor!!
  Tack för den trippen som jag fick följa med på:) har aldrig besökt Österlen så det var extra fint för mig…hihi
  Ha det gott i våren
  Lollo

 18. Vackra bilder.
  Du får så gärna kolla in hos mig jätte trevligt, så välkommen till mitt lilla kryp in.
  Jo det är jätte jobbigt att inte vet hur det ser ut från dag till dag med jobb.
  Han skulle säkert kunna flytta, men han hade hus så därför valde jag att flytta till honom och sen sitter han och pendlar till våran grannstad varje dag för att jobba, så ja det är lite svårt, men visst fixar det sig något vis, det gör det alltid.
  Ha en bra dag och välkommen tillbaka till min sida igen
  Kram Linda

 19. Vilka härliga bilder och vilka vyer!!! Där är otroligt vackert nere, men tyvärr har jag inte varit där på… ja det måste va åtminstone 12 år sedan… jisses, vart tar tiden vägen 🙂
  Hoppas du har haft en härlig dag!!!!
  Kramen

  • Åren springer snabbt iväg. Jag har inte varit på Antarktis på väldigt… aldrig om jag tänker ordentligt efter. 🙂
   Idag haglade det en stund. Precis innan Jennifer skulle ut och orientera på sin friluftsdag och Lizette paddla kanot. På eftermiddagen har vi haft det soligt och skönt.
   Kram

 20. Så fina bilder! Jag längtar dig igen, har varit mycket i dina krokar. Konstigt nog har vi aldrig promenerat i Brösarps backar. Fiket? Bergis det där de bara serverar hembakt. Ha!

  • Vi hade med egen fikakorg. Mysigast när det är fint väder och man känner till en underbar utsiktsplats som inte alla andra vet om. Det är fint i krokarna här. Man kan åka ånglok i Brösarp också. Det gjorde vi när Jennifer var liten. Har du bott i krokarna?

  • Visst har det blivit extra vackert runt omkring Ystad när våren äntligen bestämde sig för att göra sitt ”intrång”. Det allra bästa är att det inte är så långa avstånd mellan smultronställena. Variationen mellan hav, skog, kuperat och plant är en extra skånsk krydda. Men det är fint uppe hos dig med liksom på många andra platser runt om i vårt avlånga land. För att inte tala om ute på Gotland. Min favoritö i Sverige.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s