En naken kvinna åt gången räcker

Det måste ha sett festligt ut. En stor grupp av människor av samma kön som satt, stod och halvlåg. Alla livligt viftande åt samma håll – mitt håll. Snett framför dem försökte min blodsockerfattiga hjärna komma i rätt balans. Jag läppjade på min Cola och försökte njuta av havsutsikten. Det glittrade i det somriga vattnet. Jag såg Danmarksfärjan närma sig hamnen. Sakta kände jag kolhydraterna återvända till min diabetikerkropp. Försynt vände jag mig om för att se vilken populär person som befann sig bakom mig. Var det Uffe Lundell som stannat kvar efter gårdagen spelning vid Varbergs fästning? Han skulle säkert kyssa havet en sista gång.

Jag hade varit i mysiga Träslövsläge och badat. Denna fiskehamn är en av mina många favoritplatser på västkusten. Innan jag åkte hem till Falkenberg svängde jag in till Varbergs bibliotek för att hämta en bok som jag hade beställt. Inne på bibblan kände jag de första signalerna, kroppen började bli seg. Jag sneglade på klockan. Det var redan en bit över fikatid för Skalman. En stor del av min energi hade gått åt till att simma och leka kurragömma med några leksugna brännmaneter. När jag kom till bilen hade jag ingen lust att fika i bastuvärmen eller på parkeringen. Fast jag är diabetiker kan man väl få ha några krav på livskvalitet. På studs bestämde jag mig för havet vid fästningen, som den livsnjutare jag oftast är.
På darriga ben klev jag ur bilen med min kylväska och filt. Det fick bli rakt ner. I mitt flummiga tillstånd var det inte förhandlingsbart att leta efter världens bästa plats. Rakt ner fanns det bara vassa stenar. Jag tittade med oklar blick mot vänster och såg en kille och en tjej på en perfekt klippa tjugo meter bort. Bakom dem såg jag lediga klippor men vågade inte klättra dit. Jag vecklade istället ut filten och öppnade fumligt min väska. Bestämde mig trots mitt darriga läge för Light Cola. Detta för att undvika jättehöga värden på hemvägen, om jag valt den söta Cola som egentligen behövdes just nu.
Jag hade förutom de två obligatoriska smörgåsarna ett äpple med mig. Efter några glupska bett på frukten tittade jag förstrött på dem som råkade befinna sig närmast mig. Det skiljde säkert tjugo meter åt andra hållet också. Närmast låg en läsande kvinna i bikini och en tant i brun baddräkt. Nedanför dem fanns det ett räcke med en trappa rakt ner i havet. En äldre kvinna med en röd badhandduk virad omkring sig närmade sig trappan. Jag sänkte blicken från Grenåfärjan och såg förvånat hur kvinnan tog av sig handduken och knöt den runt trappräcket. Med sin skrynkliga rumpa gick hon försiktigt nerför trappan. Aha! Någon gammal frisk tanke vaknade till liv. Jag befann mig i ”Syndens Näste”. Staden där tanterna börjar slåss om någon okänd kvinna lagt rabarber på deras gräsplätt inne på Nudistbadet. Det hade jag nyligen läst i Hallands Nyheter. Inte en gång utan vid flera reportage genom åren. Sakta vred jag på huvudet och såg nu att den där tantens baddräkt inte alls var brun. Hela tanten var kroppsligt brun som en pepparkaka. Samtidigt som jag åt på min första smörgås försökte min tröga hjärna smälta informationen. Även en nyfikenhet började växa i takt med att blodsockret lämnade farligt låga gränsen. Utan att kunna hejda mina nackmuskler vred jag diskret på huvudet. Först nu insåg jag att överallt låg det kvinnor som glömt att önska sig badkläder i julklapp. Fortfarande var jag inte tillräckligt skärpt för att känna mig generad. Dessutom fanns det unga paret med kläder till höger om mig. Frestad vände jag mig om och såg varken staket eller plank. Så vitt jag visste hade jag varken flugit dit eller klättrat över ett elstängsel. Jag kände ingen extra värme i rumpan. Inga hål i mina nya sommarshorts efter en taggtrådskontakt. Nä. Jag hade på darriga ben tagit mig fram på offentligt område. Det var jag helt övertygad om.
Efterhand som sockret steg mot ett normalvärde flyttade jag blicken mot havet igen. I ögonvrån märkte jag att någon viftade som en stins. Nu var jag mitt vanliga blyga jag och låtsades som inget. Jag var rädd för att stinsen var näckklädd. Som en sommarepidemi spred sig viftandet bland klipporna. Ett par tjejer reste på sig. Somliga skrek något ohörbart. Trots mitt stirrande över havet förstod jag att det var lynchstämning på gång och att lilla snälla jag plötsligt var både i centrum och huvudperson i detta drama i verkliga livet. När en barsk kvinna började prata med en hög stämma förstod jag att Uffe Lundell inte var föremålet för deras dyrkan. Det var ingen mindre än Bosse Lidén som fått deras adrenalin att pulsera i blodet. Jag tog bort bladet från munnen. Letade bland alla ord jag lärt mig genom åren.
”Jag skulle bara fika”, var det enda snusförnuftiga textilBosse fick fram mellan tuggorna. Detta verkade inte alls lugna de argaste kärringarna. Med risk för att de bruna rumporna skulle skifta åt pionrött tog jag demonstrativt sakta ett sista smörgåsbett. När jag gick mot bilen bubblade det upp ironiska kommentarer som jag istället borde ha kläckt ur mig. Jag var arg, omtumlad och road i en salig blandning. Dessutom övertygad om att jag var oskyldig. Om jag varit lagd åt snuskhållet kunde jag väl hyrt en video från hemliga hyllan. 😉
Det var nog tur att min hjärna fortfarande led av sockerbristen och jag inte hade sagt någon av dessa dräpande fraser. Gatlopp kan vara jobbiga även för en gammal sprinter. Dessutom var mina smörgåsar slut.
På hemvägen kom jag på ännu fler smarta saker jag borde ha kläckt ur mig. Nåväl. Det går fler tåg. Om jag tar på mig fiskmåskostymen nästa gång. Döljer propellern under fågeldräkten. Landar på en behaglig sten en lagom lång bit ut från land. Blandar mellan fågelläten, mänskliga rörelser och strupljud kan de få lite att fundera över. Om jag skulle ta och vifta med en färgglad BH och en trosa för skojs skull. Då är frågan om de kastar smörgåskanter eller småsten mot fiskmåsen. 😉

Kra! kra! För er som är ovana med fågelspråket. Trevlig helg betyder det med denna betoning.

47 tankar på “En naken kvinna åt gången räcker

  • I Varberg rådde djungelns lag bland vissa ärrade damer enligt flera tidningsreportage jag läste. Några kvinnor råkade riktigt illa ut om de la handduken på en gräsplätt som någon gammal elefant haft i många år. Jag har råkat ut för sådant revirtänkande i andra sammanhang där jag inte vetat om jag ska skratta eller bli halvgalen. Tack för tipset. Nästa gång ska jag ha med både kikare och kamera. För säkerhets skull även snabba skor. 🙂

 1. Haha, det var ett sorglustigt stycke ur den verkliga verkligheten! Tur i oturen att du undkom med livet i behåll.. Hoppas det mås bra i helgen, kra-kra på dig! 😉

 2. Nu har du i alla fall testad det där med nakenbad, om än på ett halvhjärtat vis, och det verkar väl inte som om du har några planer att fortsätta på det spåret…;) Trevlig helg på dig också!

 3. Hmm…Men varför blev de arga? Jag har alltid trott att nakenbadare gillar att visa upp sig….Var det kanske din macka de inte gillade? Du kanske smackade ljudligt eller sörplade när du drack Colan:)
  Här blir det inget nakenbad idag iallafall. Regnet öser ner.
  Ha det bäst i helgen!

  • Det undrade jag också. Får man inte titta på hav och färjor? Russin hade jag hemma i ett skåp i köket. Du har rätt. Vid minst ett tillfälle kom det ett dumt rap. Det störde naturligtvis något förskräckligt. Ska tänka på det nästa gång. .)
   Trist helgväder här. Hoppas att du får en solig söndag.

 4. Där är fint i träslövsläge . Vi har bekanta där . Mysigt med de smala vägarna . När vi gick i hamnen så satt en mås på en lampa o släppte ett visitkort rakt ner på mig .. Hår o jacka !! Tvi. !! Det glömmer jag aldrig . Nakenbadet såg vi inte .. Måste få veta var det ligger så vi inte trampar in där .. Hi hi trevlig helg😃i

  • Underbart ställe. Vi var på husvisningar i trakten några gånger. Jag gillar verkligen att bada där. När man simmat ut en bit och vänder sig om är det så njutbart. Sådana måsar har jag också råkat ut för vid olämpliga tillfällen. Elaka visitkort. Nakenbaden duggar tätt i Varberg. En mil norr upp. Jag hoppas att måsarna ska ha konferens där en het sommardag. 😉

   • Om du kom in på ett område där kvinnor solar nakna så finns det all anledning tro att de tänkte du var en fluktare. Det hade då jag tänkt i motsvarande situation. Och en och annan ordbomb hade definitivt inte gjort saken bättre. Det enda du kunde ha gjort var att förklara orsaken till att du hade satt dig där, samt att du inte var från trakten och därför inte visste att det var ett kvinnligt nakenbad.
    Man kommer betydligt längre med lite vänlighet och ödmjukhet, än med ordbomber.

    Det är inte alltid det är så särkilt väl skyltad till dessa strandområden. Ofta bara nån sorts ”alla vet”.
    Och det kanske inte var nån skylt just precis där du kom ifrån, men det säger ju inget om att det inte fanns skyltar nån annanstans.
    Dessutom var du virrig!

   • Varberg är lite speciellt. De har väldigt gott om nakensolbadyta. De hade två stora nakenbad intill varandra. Ett för män och ett för kvinnor med plank mellan sig. Även högt staket med stängsel mot den fina cykelbanan som slingrar sig så vackert längs med kuststräckan ner till Apelviken i söder. Där jag satte bilen gick man antingen in till bassängen, till de insprängda vindskyddade tennisplanerna, vidare till fästningen från baksidan eller som jag gjorde rakt ner från bilen till klipporna. Någon yta borde textilbadare få hålla till på längs en kommunal offentlig badstrand. Detta var några år sedan. Det fanns till och med TVÅ kvinnliga ställen när jag cyklade förbi där sist. Roligast var att läsa om fighterna i tidningen. Då handlade det om både verbala och fysiska angrepp från ett par kärringar som trodde att de ägde solplatsen. Detta fick ett par nya kvinnor erfara när de la sin handduk på en ledig gräsplätt som de givetvis hade sin fulla rätt att lägga beslag på. Vi bor i ett fritt land. Ingen äger en gräsplätt från säsong till säsong på offentliga platser. Man kan önska att sin favoritplats är ledig. Detta var ett kåseri jag skrev. Jag minns även några yngre damer som log i sin nakenhet och troligtvis skämdes för sitt ”kön”. Syftade på de argaste damerna.

 5. Snygg journalistisk vinkling av det hela. Man förstår direkt att egentligen ville du småtitta på dom bruna tanterna! Skojar! Kul story!
  Agneta kram

 6. Hej. Jisses vilket äventyr. Då jag nu är en badtant så har jag sett en och annan gå in på fel avdelning och vet vilket jäkla liv det kan bli. Nu ska jag läsa vidare i din blogg som jag tror jag kommer att gilla. Ha en fin kväll.

 7. Vet inte om jag vågar mig på en kommentar, bland dina kommentarssugna damer. För länge sen när jag var i St.Malo i Frankrike, ville jag dokumentera stranden och dess klippor, men av någon anledning blev jag mitt bland yngre och äldre damer som gick omkring toppless på stranden. Det blev inget fotograferandet på det stället, av säkerhetsskäl, för min säkerhet. Det är ganska lätt att hamna lite på fel ställe vid fel tidpunkt. Även damerna kan ta sig en titt på vad bloggarna gör i deras östra grannland, sade mannen som har en arbetsdag kvar innan semestern. 😉

 8. Fy så hemskt.. bli jagad av nudistdamer.. springa med leverpastejsmörgåsen i handen… och gurkskivorna flyger av en efter en..
  Nä Bosse.. när du ska ha fikautflykt får du ha den på nåt säkert ställe.. t ex i kanten av parkeringplatsen.. där har väl tanterna fått på sig kläderna i alla fall.. 🙂

 9. Haha, vilken pinsam situation. Jag kan bara föreställa mig hur det skulle kännas om jag råkat mig in på ett badstrand för manliga nudister – det skulle kännas helknasigt. Och sen skulle jag nog skratta mig fördärvad i efterhand när jag insett vad jag varit med om….
  Du skriver verkligen med glimten i ögat 🙂

  Ha en fin dag! och håll dig borta från kvinnornas nakenbad i fortsättningen 😉

 10. Haha! Du har verkligen en förmåga att hamna i dråpliga situationer, och det är då för väl att du delar med dig av dem. Nu kan jag nog stå ut med regnet idag också.

 11. Ja du Bosse, du fick mig att skratta högt och dina målande ordbilder satte mig direkt in i din situation! Jag såg dig på filten och tanternas försök att synas, för det var väl därför de viftade och hade sig? Du är en ordkonstnär och underhållare av rang!
  Hälsningar från en varm dag utan sol ute vid havet i norr – med fiskmåsar … så jag spejar extra! 🙂

  • Tack Skrivmoster. 🙂 Är det du som lagt rabarber på värmen. Här är kyligt och dystert. Vi hade tänt stearinljus när vi fikade för en stund sedan. Man får göra det så mysigt som man kan. Imorgon är det dags för sommarmånad nummer två. Nu är det snart bara en månad kvar för er i Norrland. Akta dig för fiskmåsarna. 😉

   • Tack.
    Jag går i alla fall till Myrorna för att sortera trasor och hänga upp dem på galgar.Vi pratar om 4 timmar /dag, det överlever jag en kort tid.Tur man har en reservplan, vilket man alltid bör ha

    Japp, Peter Robinson är en duktig författare. SVT visar 3 filmer i sommar,gjorda på hans böcker

    mvh

   • Hamnar man med roliga och trevliga arbetskamrater kan tiden springa iväg och enformiga jobb kännas lätta. Motsatsen gör att fyra timmar kan upplevas som åtta sirapstimmar.
    Alltid bra med hemliga reservplaner. Brukar jag också ha.
    Jag ska hålla utkik efter de filmerna. Ser inte så mycket på TV på sommaren. Men nu känns det som höst.

 12. 2 avsnitt kvar och de ligger bara kvar en vecka
  Jag lär väl skriva 1 rapport i min blogg imorron om den första dagen på Myrorna
  När jag måste göra något som jag blir tvingad till brukar tiden oftast gå långsamt när jag utför uppgiften

  Vi hörs
  mvh

 13. Västkusten är otroligt vacker sommartid..
  Men i år åker vi till Skåneland på semester! Det sägs att värmen kommer i mitten av Juli, usch ja det känns som rena hösten!

  Kram

  • Värmen är eftertraktad. Eftersom jag har bott massor av år på Västkusten har jag flera favoritställen där. Dessa smög jag in i min roman ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. Österlen är magiskt med alla sina smultronställen bara runt hörnet. Hoppas att ni får en jättetrevlig semester i Skåneland. Nära till gemytliga Danmark. Kram.
   Ps. Du har väl smält Lisebergsförlusten nu? 😉

 14. haha den stranden missade jag förra året när jag var i Varberg och tur var väl det, vet inte vad jag skulle ha sagt till sonen om vi blivit jagade av ett gäng nakna tanter ;-)…det var ju tur att du ändå hann äta upp dina smörgåsar…
  här på östkusten har det i alla fall varit varmt så att det har gått att bada…packa bilen och åk norrut…vi har också nakenbad 😉
  kram Åsa

 15. Hahaha! Bosse du är bara bäst! Det är bara du som lyckas med att hamna på en nudiststrand med bruna tantrumpor! 🙂 Det här kommer jag att skratta länge åt… 🙂 🙂 🙂

 16. Haha 😀 Ja det är många som har trampat i klaveret där 😉 Det är lite luddigt med var gränserna går och är man då själv lite luddig så blir det inte enklare:) Nu kan jag ju inte passera nakenbadet
  eller åka dit utan att tänka på dig och din fikastund 😉
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s