Månadens boktips – ”Ondskans pris” av Set Mattsson

DSCN93530003

På ett vis påminner denna bok om förra månadens boktips. Båda böckerna är berättade i ett långsamt tempo. Då handlade det om Stockholm och femtiotalet. I denna bok är handlingen förlagd till Malmö och tiden är precis efter andra världskrigets slut. I maj 1945 ligger Europa i ruiner. Tiotusentals flyktingar som drabbats av ondskan i nazisternas förintelseläger anländer till Malmö. Mordet på en ung polsk kvinna som precis kommit till Sverige sätter igång händelser som sprider sig likt ringar på vattnet och får oanade konsekvenser för många i bokens handling. Det svenska folkhemmet, som först öppnar famnen för flyktingarna, visar allt fler sprickor i fasaden. Detta är en förtätad kriminalroman som bygger på verkliga händelser i Malmö.

Det är intressant att läsa denna välskrivna bok, som är spännande, men samtidigt upplysande om hur det kunde vara i vårt land, som skulle kallas för neutralt. Mattsson är påläst som få. Han har grävt i gamla arkiv och intervjuat poliser som arbetade i Malmö på 1940-talet. Romanen är Mattssons examensarbete från författarskolan vid Lunds Universitet. Huvudpersonen i Ondskans pris är Douglas Palm, kriminalöverkonstapel med ett hopplöst fall på sitt bord. Inte blir det lättare av att hans fru Anna jobbar på förläggningen och ser livet på sitt sätt. Deras barnlösa äktenskap får sina prövningar. Journalisten Torsten Jonnervik har förmånen att kunna vandra ut och in från polishuset och mellan alla hemliga kvinnomöten. Ibland ligger han ett steg före, ibland gör han bara snedsteg. 😉
Det är en svår balansgång när man strävar efter att både skildra väldigt mycket och samtidigt hålla en spänningshistoria vid liv. De som bara är intresserade av kriminalbiten skulle kunna störas av att den biten går på sparlåga i vissa partier. Som vanligt kan jag inte låta bli att fantisera och gissa vem som är den störste skurken. Vet inte om det bara handlar om ren tur när jag för andra gången i rad drar rätt slutsats. En suggestiv, välkomponerad historia, med en utmärkt miljöskildring som får mig att imponeras.

Set Mattsson är sjuksköterskan som utbildade sig till journalist och som nu kan kalla sig författare. Hans debut smakar mer. Redan i år är det dags för del två, en fristående fortsättning med kriminalöverkonstapeln Douglas Palm. Hela serien ska omfatta tre böcker. Jag ser fram emot att få läsa nästa roman.

13 tankar på “Månadens boktips – ”Ondskans pris” av Set Mattsson

  1. Låter som en mycket intressant bok. Historia ÄR intressant på alla sätt och vis. Att läsa hur du skildrar boken är åkso mycket intressant.
    Ha nu en fortsatt fin kväll.
    Kram.

  2. Du har nog valt fel yrke då du är så skicklig på att ta reda på vem som är skurken;) Visst är det roligare att läsa böcker som det finns lite verklighets anknytning till. Själv har jag hittat en bok som heter ”Eremiterna i Tajgan” Som handlar om en familj som bor i ödsliga Sibirien. Några geologer upptäcker dem av en slump. De har inte en aning om vad som har hänt ute i världen de sista 40 åren utan lever som på medeltiden. Mycket intressant. Kramiz.

    • Jag är överraskad själv eftersom jag brukar ta fel annars. 🙂 Det är bra när man kan slå två flugor i samma smäll. Tack för ditt boktips. För 10 år sedan visste jag inte vad en blogg var för någon konstig sak. På 40 år har det hänt en hel del. Vissa saker kanske bara är bra att inte veta eller kunna. De måste ha hunnit med mycket annat istället. Umgås kanske. 😉 Jag ska till bibblan idag. Bokis på dig. 🙂

  3. Jag kan även tipsa om en K-G Olin ( Olimex) som skriver om verklighetsbaserade äventyr med finlandssvenska personer i bl.a. Alaska, Afrika och Sydamerika samt förbudstiden. 😀

  4. Pingback: Näst sista inlägget | Bosse Lidén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s