Längtan och väntan

Tio veckor springer iväg fort när livet är snällt. Nu är det dags att skicka in tionde och sista korsorden till Hemmets Veckotidning.

DSCN94750029

Än så länge har vi vunnit en gång. Två stycken Sverigelotter kom med posten. Det ovanliga var att vi vann på bägge lotterna. Bli inte förvånade om det kommer inlägg på bloggen från Maldiverna. Eller inte…det finns andra saker som börjar på M… madrasser som kan fyllas. 🙂

Som jag skrev i ett tidigare inlägg tycker jag om att längta och vänta. Var sak har sin tid. Hemmets Veckotidning och korsorden hör för mig ihop med härliga sommartider och pauser mellan olika aktiviteter. När vi hade helårsprenumeration försvann charmen och ersattes av en löjlig press. Måste hinna läsa och lösa korsord med tanke på att vi betalt tidningen. Istället gör vi numera såhär: När längtan blir för stark så köper vi ett lösnummer. Helst vid högtider när det är en tjockare tidning och fler korsord att kämpa med.

Ibland kan längtan övergå i spontanlösningar. När vi närmade oss Ängelholm och skulle köra på E6:an slängde jag ur mig frasen till Solveig.
”Hinner vi in till Nisses Konditori?”
”Du vill ha dina älsklingskakor? Klart vi gör, men det är ju inte säkert att de gjort några.”
DSC_31910112

Jag har som tur är ingen statistik på alla goda ”Nisses kakor” jag ”fått” genom åren. Alla gånger jag ringt och beställt när jag vetat att vi haft ärende till den trevliga lergöksstaden, slunkit in och hämtat en vit kartong med namnet Bosse Lindén på locket. (Nej. Jag skrev inte fel efternamn. Det är nästan aldrig det står rätt någonstans.) Fördelen med att ringa först var att det alltid handlade om nya fräscha kakor. Inte tal om annat än att det är en väsentlig skillnad om kakor stått framme i x antal timmar och dagar. En gång såg jag en kaka som rymde ut från… nej. Nu överdrev jag lite. 🙂

Tur i oturen. Det fanns bara fem kakor vid disken. Inga i frysen. Jag fick de sista. Dessa osötade kakor är en läckerhet som jag önskade att receptet var offentligt på.
DSC_31940118

Ibland är det dumt att säga att det gör vi nästa gång. Det gjorde vi inte heller när vi VAR i Smygehuk förra gången. Det var när vi kom hem som jag fick reda på att de hade ett häftigt vattenfall med stenar som kunde passat bra på byrån i vår hall. Jag blev mer och mer sugen på detta och när vi åkte förbi på väg 9 i lördags blev det ett stopp i Smygehuk. ”Sorry. De är slut. Jag kan säga till Leverantören att de ska ta hem nästa säsong.”
DSCN94660020DSCN94670021

De orden tröstade mig inte alls just då. Eftersom tjejerna var med la jag mig inte ner på golvet och tjöt. Istället tänkte jag. Det var inte meningen. Hjälpte föga. Svårt att lura ”vill ha hjärnan”. Jag var själv förvånad att jag blev besviken. Brukar annars släppa sådant direkt. Gick ändå snabbt över när vi fortsatte ut på piren i den underbara sensommarvärmen. Vad bra. Då har jag ännu en sak att längta efter…
DSCN94680022

Hoppas att sommaren 2014 blir lika fin när vi kommer hit nästa gång. Längre ner kommer vi inte i vårt avlånga land. Då blir vi blöta.

DSCN94730027

Önskar er en fin avslutning på arbetsveckan. Nästa gång lägger jag in månadens boktips.

 

 

41 tankar på “Längtan och väntan

 1. Ja du vad säger man? Det var väl en ”himla” tur att du kunde behärska dig från att slänga dig på golvet…..Du vet det där med att barn inte gör som man säger utan…….;)
  Längtar också redan till sommaren 2014.

  • Det visar vilken fantastisk karaktär jag har Susan. 😉 Jag känner igen det där uttrycket som det ligger otroligt mycket sanning i. Det fanns heller inte plats för två tonåringar och deras pappa att ligga på golvet bland alla fina ömtåliga saker. 🙂
   Vi ska verkligen vara nöjda med denna säsong, men tar gärna en repris nästa år.

 2. Lika intressant att läsa om dina resor och bravader. Förresten så hittade jag ditt förra boktips på biblioteket här i byn, så jag läste igenom boken. Intressant läsning så vi får se om nästa tips även den finns här, då prövar vi den också.

 3. När man läser dina inlägg så hamnar man alltid i nåt spännande. Idag hamnade jag bland korsord, nisses konditori och sen bland smyge hantverk. Ja äventyren hos dig ger MER liksom. Du fattar..*blink blink* va?
  Alltid lika trevlig och underhållande läsning. Naturligt, humoristiskt, nostalgi,………ja vad fattas här?……..inget fattas.
  Ha nu en fortsatt jättefin vecka.
  Buskramen från mig!

 4. HV… om jag någon gång per år köper en veckotidning så är det den… gillar också korsorden och löser så gott det går, men skickar aldrig in.
  Önskar ni vinner på lotterna! Skulle vara trevligt med ett bildreportage från Maldiverna 🙂
  Omväxling förnöjer – Falsterbo ena veckan… Maldiverna nästa… 🙂
  Trevlig helg!
  Kram

  • Det är klart att du ska skicka in om du hinner få klart dem innan datumet går ut. Vi har vunnit flera gånger fast vi gnäller lite mellan varven om motsatsen.
   Vi vann faktiskt på båda lotterna. Små vinster såklart. Maldiverna får vänta. 🙂
   Ha det så bra i helgen. Kram

 5. Känslan att vara den första som börjar bläddra i en ny veckotidning eller en bok är så häftig. Lukten och att ingen före mig har tittat i just den tidningen eller boken gillar jag. Tar alltid ett exemplar långt bak så risken att nån har tjyvtittat i den före inte finns. När jag börjar lösa ett korsord så skärper jag mig och skriver så fint jag kan, men….ja efter ett par ord så ser det ut som att nån från småskolan har försökt lösa korsordet. Ha nu en riktigt skön Fredag. Men du förresten är det inge socker i kakorna? Kram.

  • Jag gillar också skarpt den känslan om att vara först, gör precis som du. Skippar de första exen i hyllan. Ha ha! Samma här. Kråkfötterna blir fulare och fulare och till slut är det svårt även för mig att tyda dem.
   Det är något hemligt sötningsmedel i dem som vi aldrig tycks få namnet på. Påverkar inte alls blodsockret. Samma sak med en slags mandelmassa, som man kan tro är riktigt söt, som också en del bagare använder. Vi har stött på dem i välsorterade konditorier runt om i vårt land. Synd att inte fler har dem. Kram

 6. Nu känner jag igen mej lite…ja kanske inte i bilderna, för Skåne är fortfarande en rätt outforskad del av världen för min del, tyvärr. Nej, det här med tidningar och korsord. Det tillhör semestersysslorna, att lösa korsord, och då helst sudoku. Ett tag köpte jag på mej ett lager med tidningar med bra sådana i, men se där, då infann sej stressen över att hinna med alla, och då försvann glädjen lika fort…Så nu…en tidning i taget, och livet blev med ens lite behagligare!!
  Ja, kakorna skulle jag då inte tacka nej till, blir också förundrad över vilken ”tumme” du har med konditorn, vad månne ligga bakom detta…*blink,blink*…??!!
  Ha nu en riktigt skön helg, vi hoppas på bra väder fastän meteorologerna har kört med nån skrämseltaktik, typ ”det fina sommarvädret är nu över för denna gång”…
  Kram kram

  • Det är just där jag inte vill hamna. När glädjen försvinner och stressen dyker upp i helt fel sammanhang. De flesta som varit utbrända vet vad jag menar.
   Jag önskar att jag var riktigt bra polare med en sådan konditor. 🙂 Det finns ett bra ställe här i Ystad också med en annan favoritkaka.
   Nu när vi blivit bortskämda med en behaglig sensommar också vill man bara ha mer och mer. Det blir som det blir. Hoppas du får en mysig helg. Kram

 7. Jag löser korsordet i lördagens GA varje vecka och ibland sänder jag in lösningen. För ett tag sen vann jag första vinsten – tre trisslotter – som tyvärr inte gav någon utdelning. Det är bättre med DN där man vinner presentkort på 200:- på Adlibris. Det har jag vunnit två gånger.

  Skåne har jag bara besökt på genomresa på väg söderut.

  Hoppas att du får en skön helg

  • Jag gillar heller inte att man vinner lotter som pris. Chansen känns så minimal. Då är det mycket bättre med DN som du skriver. Själv är jag kanske lite töntig, men om jag vinner på en lott tar jag aldrig en ny lott, helst inte om det är i samma affär. Hur gör du? Jag tar alltid ut pengar.
   Önskar dig en fin helg på Gotland.

 8. Dom ser ju ganska goda ut, de där kakorna. Men är de söta? Ja du skriver ju att de inte innehåller socker, men vad innehåller de då?
  Jag gillar inte söta saker. Mörk choklad, ja, men inte mer än så.
  Är ändå nyfiken för även jag äter ju ”kakor” ibland, men de bakar jag själv så jag vet precis vad det är i dem.

  • De smakar sött så du gillar nog inte dem. Ett hemligt sötningsmedel som vi inte lyckats få namnet på. Går inte att köpa i ”öppna handeln”. Det är bara bra att du inte gillar söta saker. Mörk choklad är extra nyttigt för mycket i kroppen. Ska väl helst innehålla minst 80 % kakao. Det är svårt att ha hemligheter för sig själv om man inte lider av Alz…inte trevlig sjukdom. Bra att du bakar själv. 🙂 Kram

   • Hemligt sötningsmedel! HAHAHAHAHAHA!
    Då kan det i princip vara vad skräp som helst! Inklusive NutraSweet = aspartam + fenylalanin = livsfarligt!

    Köper minst 70%ig,men inte så ofta det heller numera

   • Från tårna upp till hakan består jag nog av aspartam efter alla Coca cola light burkar som jag hällde i mig innan de hastigt och lustigt plockade bort den varianten. 🙂 Samtidigt åkte ketchupen som de lagt ner miljontals kronor på att marknadsföra bort från hyllorna. Vet inte hur många gånger de körde den reklamen på TV. Det nya sötningsmedlet har funnits i ”flera hundra år”. Vågar man tro på det? Jag får SMS:a till Tomas de Leva. 🙂

 9. Jag är inger storslukare av böcker men korsord går mej inte förbi.

  Så roligt att du hittat goda osötade kakor. När barnen var små så fanns det inget i fikaväg som var gott. Jag tyckte att allt smakade kartong och papper så det blev till att baka eget sockerfritt dock lite sötat med sötningsmedel,för att överhuvudtaget de kunde fika…
  Nu finns det ett större utbud och trots att man ska dra ner på fikandet så kan det ibland vara gott med en kaka.

  Ha en fin fredag!

  • Samma här. En del böcker är så hårdsmälta, inte alls bra för magen. 🙂
   Det har blivit mycket bättre på den fronten. En del är riktiga läckerheter och resten av min familj tar ofta dem när vi är och fikar, fast de får ta precis vad de vill i sortimentet. De små torra småkakorna var inget att ha och inte det minsta nyttiga. Absolut inte fritt fram. Annars har det svängt från att fett var livsfarligt till att det är livsviktigt i vissa sammanhang. Det beror helt på hur ofta och vad man ska göra. Om jag ska vara aktiv efter fikat kan jag stoppa i mig vad som helst, MÅSTE stoppa i mig söta och feta ex. kakor. Det är inte det minsta synd om mig. Ska jag däremot sitta stilla på en stol och vara artig i några timmar är det ett helt annat återhållsamt läge som gäller, om jag inte istället väljer att öka doserna. Det här skrev jag egentligen inte till dig, du kan det där på dina fem fingrar, utan mer till andra som läser mitt svar till dig. Önskar dig en fin helg däruppe. Kram

 10. Just det där du skriver om att ta det sen, nästa gång, är ju så lätt att säga men otroligt svårt att genomföra. Lika bra att göra det direkt, sen brukar sällan inträffa har jag upptäckt 🙂
  Typskt att ditt vattenfall var slut..
  Önskar en trevlig helg!
  Kram

  • Du har rätt. Bäst att gå fullt in första gången. Minns just nu hur vi missade några fina saker i Byxelkrok hos en konstnär. Trodde bergis att han hade öppet hela nästa augustivecka som vi skulle tillbringa på orten. Ibland lär man sig inte av sina misstag. Det är lika retligt om man glömt kamera och ser världens grej. Eller när batteriet blir lågt…
   Kram på dig.

 11. Jag läser mycket tidningar.. ända sen jag lärde mej läsa. Tycker om att bläddra i tidningar.. läsa det som just då lockar. På stolen i köket ligger en stor tidningshög allt från kyrkans gratistidning till Hänt Extra. Har prenumererat på en hel del, många av dom är numera borta. Som t ex ”LEVA” och ”PS! PERSONLIG UTVECKLING & PSYKOLOGI” två tidningar som slogs ihop.. och.. sedan lades ner.. är några jag saknar men jag köpte alla nummer och har de kvar.. så ibland bläddrar jag i dom. Och jag har ju kort minne.. så det är som nytt hela tiden. 🙂
  Men kakorna Bosse… VAD var det för kakor? Choklad på utsidan å en nöt.. men insidan då.. Insidan är minst lika viktig.. Det läste jag nyss i en av mina tidningar! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s