Månadens boktips – ”Canasta, mandelmusslor & sirliga öron” av Pär Lifvergren

DSCN94460001

Förra hösten hamnade jag av en slump på en blogg som jag direkt tog till mitt hjärta. En dyster novemberkväll serverades jag ett underbart kåseri av en svensk man som bodde i Norge. Det blev en vana att titta in och läsa Si otium est – Om du har tid. Kåserierna kom inte i någon speciell tidsintervall. Genast slog det mig att denna för mig okända bloggare hade en potential att ge ut en kåseribok. Mina tankar gick till Stefan Andhé som glatt mig många gånger. Nu har Pär Lifvergren gjort slag i saken och kommit ut med en nätt och behaglig bok med 35 texter, de flesta hämtade från hans blogg, men även några nyskrivna alster. Pär kallar det själv för kåserier, jag skulle även kunna tänka mig det fina ordet betraktelser. Visst lever författaren upp till sitt bloggalias Livsnjutaren i flera av texterna, men de är mycket mer, har så många skiftningar och nyanser. Han drar sig inte för att ta upp tankar kring död och gråt i en mix av allvar och skoj. Han får mig att både le och skratta, tar mig med på nostalgiska tidsresor där igenkänningsfaktorn är hög, bjuder på härliga beskrivningar med personliga ord, får mina ögon att tåras. Jag nickar instämmande, skakar på huvudet åt att man kan gilla surströmming, som den fördomsfulla person jag kan vara. Boken andas från början till slut välbefinnande och må bra. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om det blir ”påtår” om något år. För en person som gillar kåserier är detta ögongodis. De flesta kåserierna avslutas med tänkvärda citat. Jag fäste mig speciellt vid dessa två. ”De döda är inte borta, de har bara gått ett stycke i förväg” Okänt ursprung. ”Livet är en sak som man måste var rädd om, förstår du inte det?” Ronja Rövardotter.

Boken är utgiven på Books on Demand.

Pär Lifvergren är född 1968 i Tranås. Han arbetar sedan tolv år tillbaka högt ovan molnen, som flygvärd på ett regionalflygbolag och bor i Bergen med sambo och hund.

29 tankar på “Månadens boktips – ”Canasta, mandelmusslor & sirliga öron” av Pär Lifvergren

 1. Den boken skall jag tipsa min man om för jag har två böcker som jag inte avslutat än. Det var ett fantastiskt fint citat

  Ha en jätteskön lördag
  kram

 2. Så fint du skriver om boken, jag håller med dej!
  Har precis nu suttit i vårt uterum med första koppen kaffe och avnjutit ett stycke,
  och jag läser också sakta för att låta den räcka ett tag till.. 🙂

  Ha en go lördag, Bosse! Och du har rätt, fotokurs pågår här..
  Kram!!

  • Det är en fördel med den typ av bok. Oftast vill jag bara läsa högst ett par kåserier åt gången. Då kommer boken mer till sin rätt. Nu hade jag läst de flesta kåserierna innan på bloggen… det blev därmed ett kärt återseende och ett annat lästempo.
   Om jag ska vara otramsig är min vilda gissning att det inte handlar om någon grundkurs som jag föreslog. 🙂 Din blogg och dina bilder är en konstnärlig skönhet här på Blogglandia. Du borde kunna leva på dem. Har du funderat i de banorna?
   Stor helgkram

   • Tusen tack, min tanke är att de som kikar in ska känna och uppleva något och jag suger åt mej av din fina benämning!
    Att gå från en amatörblogg till nåt annat.. kanske är målet 🙂
    Tack för peppingen!

 3. Jag har sett fler kommentarer om boken och de har gjort mig riktigt nyfiken, så det kanske får bli en sådan. Om inte annat ska jag i alla fall börja kika in hos denne bloggare.

 4. Ibland är det skönt att läsa böcker där man läser ett kapitel och får med sig en tanke eller känsla att ”leva på” tills man läser nästa kapitel. Och man kan välja att läsa kåseri nr 8 före kåseri nummer 2. En sån bok som man tar i små bitar räcker länge. 🙂
  Min dator ska in på SPA om en stund
  (och må jag inte få SPAder under den processen! 🙂 )
  men.. när det är gjort ska jag besöka Pär Livsnjutares blogg!
  Ser fram emot det! 🙂

  • Du skriver 1-35 på små lappar som du därefter viker ihop och lägger i en söt skål. Sedan drar du en lapp. Släng sedan lappen när du läst kåseriet. Lägg helst inte tillbaka den i samma söta skål. Det var allt från pedagogiska Bossehörnan idag. 🙂
   Är du avundsjuk? Att inte du får följa med på SPA? Hoppas det går bra utan att du får något nervöst sammanbrott.
   Det är klart att du ska besöka den bloggen. 🙂

  • Det är svårt att hitta tiden till att glida in i en fiktiv värld, där jag måste stänga av allt omkring mig. Jag saknar den möjligheten mer och mer. Betydligt mer stimulerande än att ägna tiden åt en osäker marknadsföring. ”Mina fotsteg i ditt hjärta” är tidsmässigt mitt sjätte manus. ”En andra chans” är mitt första skötebarn.
   Önskar dig en fin helg.

 5. Men finaste du! Jag finner inte ord. Tack blir så tamt, tycker jag. Jag som normalt sett inte brukar ha några större svårigheter att hitta ord är helt plötsligt fånigt ordknapp. Det värmde otroligt mycket att läsa dina tjusiga rader om min debut. Jag är på jobb, ligger här trött och sliten på en hotellsäng i Stavanger och längtar hem. Har ingen lust alls att pipa över ”vattnet” till Skottland fem gånger till innan maskinen brummar ned på flygplatsen i Bergen sent måndag kväll…Tusen tack, Bosse, för att du förgyllde min kväll. Nästa vecka är tydligen e-boken slutformaterad och klar till försäljning på bl a iStore – det tog lite extra lång tid eftersom den första upplagan av boken som bekant inte var helt komplett – och då ska jag skicka iväg den enorma hög med bubbelkuvert som ligger färdigpackade hemma på bordet. Det är en ganska gedigen lista med tidningar och magasin och lite annat löst folk som ska få boken i brevlådan. Jag inser att det där med marknadsföring är hopplöst svårt, men jag ger mig inte i första taget. Och så blir det naturligtvis spännande med Bokmässan. Jag tar en dag i taget. Ännu en gång, tack, Bosse! Önskar dig en fin kväll. Stavangerkram

  • Fem gånger låter tufft även om Skottland lär vara ett vackert land. Inget att tacka för. Hade inte boken varit bra hade den inte platsat som Månadens boktips. Den slapp också tuff konkurrens eftersom jag läst otroligt lite sista veckorna och istället njutit av sensommaren som varit på gränsen till magisk.
   Marknadsföring är en stor djungel med många farliga djur. Känner man några av dem blir livet mer långvarigt. 🙂
   Ha det så trevligt i Göteborg på Bokmässan.

 6. Låter jättehärligt att komma in i en blogg där saker upplevs från olika synvinklar. Det blir som i din blogg Bosse.
  Jag gillar det här med olika…..förstår du vad jag menar? Det tror jag du gjör eftersom du är en sån skicklig skribent.
  Det du bill ha sagt kan du skriva bara en rad och du har sammanfattat hela läsningen.
  Du skriver ett sammandrag på några få ord ur hela läsningen och man förstår liksom.
  Nu kanske det vart en massa svammel, men VET du förstår vad jag menar.
  Ha nu en fortsatt……….törs jag skriva det?…..buskväll Hihihi.
  Kramen!

 7. Haha men surströmming ÄR gott!! Vi har ätit det idag. Tredje gången för mig i sommar 😉 Men det stinker ju verkligen illa och jag förstår att många inte alls gillar det. Jag har beställt Pärs bok för flera dagar sedan. Väntar med spänning på den. Är helt säker på att den kommer att vara värd väntan. Åh alla dessa viktiga och fina ord som behövs. Jag hoppas mina ord kommer tillbaka till mig. De försvann.. Kanske kommer de tillbaka till mig när jag börjar arbeta lite mindre och blir lite piggare… eller så..

  Kram, ha det gott!

  Ann-Louise

  • Jag är inte rättvis. Har bara känt doften några gånger och rymt iväg. En vacker dag ska jag vara djärv och smaka en bit.
   Du kommer säkert att bli supernöjd med Pärs bok och känna igen hans PÄrsonliga berättarstil.
   Jag hoppas verkligen att dina ord kommer tillbaka. Vissa saker går upp och ner. Du måste vara försiktigt med dig. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s