Månadens boktips – ”Surt sa räven om rabarberna” av Karin Brunk Holmqvist

DSCN95450004

Som Österlenälskare har jag inte svårt för att ta till mig ännu en bok från Karin Brunk Holmqvists romansvit om Österlen. Detta är den sjunde i den populära serien. Det är alltid en mysfaktor när man känner igen sig i den geografiska handlingen. I den småputtrande berättelsen ”Surt sa räven om rabarberna” följer läsaren två par som är koloniägare i Simrishamn och som dessutom bor i samma bostadsområde. De är i sjuttioårsåldern och har sålt sina hus som de haft i många år. Äktenskapet mellan Berta och Gunnar är ömt skildrat. Vänskapen till paret Hjördis och Konrad likaså. Det är inga stora saker som händer, tycker jag, men för kvartetten som annars lever ett stillsamt liv händer det en hel del utöver vardagen. Sådant som sätter vänskap och relationer på spel. Vem kan man lita på? Varför skriver Gunnar plötsligt en lapp mitt i natten i köket? Han skriver ju aldrig annars. Vem har stulit pengar från koloniföreningen? Hur farliga är de tuffa motorcyklisterna? Är Camillas stora bröst äkta? Gunnar är svag för sin mammas alla visdomsord men har en tendens att blanda ihop orden och begreppen, därav bokens titel.
Karins styrka är att hon kan fånga läsaren. Vi lär snabbt känna böckernas karaktärer med sina svagheter och styrkor. Hon gör det med en härlig värme och jag är alltid förtjust i hennes humor som är besläktad med min egen. Hon har verkligen funnit sin ”nisch” som kändes ny när hon slog igenom med dunder och brak. Numera är även hennes böcker översatta till danska, tyska och norska.
Om ni tillhör dem som inte läst någon av hennes böcker är ni lyckligt lottade. Jag lyckades först läsa och skratta högt åt pärlorna ”Potensgivarna” och ”Sirila gentlemän sökes”. Grannarna till vår hyrda stuga på Gotland måste ha undrat vad det var frågan om när jag skrattade så jag grät. Ribban låg så högt att det blev omöjligt att följa upp med en tredje succé, enligt mitt sätt att se på saken. Plötsligt blev jag besviken, tyckte att hon var medioker, trots att skämten och charmen stundtals fanns i texterna. En bok struntade jag i att läsa klart för den klarade inte mitt krav på att fånga mig på de första femtio sidorna. Jag var kanske för hård mot författaren. Visserligen har hon fångat tillbaka mig igen, men ändå kvarstår mina ursprungstankar, ”Potensgivarna” och ”Sirila gentlemän” blir svåra att överträffa.
Det var småroligt att följa Gunnars hemliga tilltag i koloniområdet. Jag log ofta när jag läste boken, men det dröjde ända till slutet innan jag skrattade högt. Eftersom jag ofta läser spännande och rätt otäcka böcker är det ändå trivsamt att sticka mellan med denna typ av bok.

Karin Brunk är en mycket populär scenpersonlighet och tillbringar en stor del av året på författarturné.
Boken är utgiven på Kabusa Böcker.

24 tankar på “Månadens boktips – ”Surt sa räven om rabarberna” av Karin Brunk Holmqvist

 1. Har läst de andra böckerna av henne å har skrattat gott det är verkligen sånna böcker man blir glad av att läsa , den där står på min vill läsa lista med,,,jag håller med dej då man läser mycket kriminalromaner så är det härligt att ta en mysbelysning emellanåt, må gott

 2. Det var inte särskilt länge sedan jag läste denna härliga bok om kolonistvännerna. Jag tyckte faktiskt den var en av hennes bästa. Men överst tronar fortfarande Sirila gentlemän sökes. Jag älskade Alma och Margit. Ha en fin söndagskväll! Kramar från Bergen

 3. Jag har bara läst Potensgivarna. Läste inte ens hela för jag fångades inte alls. Tror inte jag skrattade en enda gång. Men smaken är ju olika och tur är väl det. 🙂

  • Det skriver du bara för att du knyckte idén om att tjäna pengar och låtsas att du inte läst boken. 😉
   Det är tur att det finns olika smak. Annars skulle världen vara ganska trist och grå. Men studerar man de boktitlar som ska synas i en bokhandlare känns det som om storebror vill bestämma över oss. Likadant i den dalande skivbranschen.

   Ps. Du finns med på bild för att du gillar. Hur ska du ha det? 🙂

   • Man öser över oss det som är lättsålt lättsmält och många gånger ytligt. Inte helt lätt hitta nåt annat även om det finns.
    En liten enkel jämförelse. Läckberg kontra Åsa Larsson. Vem syns mest och vem skriver bäst? Jag har läst båda.
    Jag gillar för det du skriver, att du skriver. Inte för att jag tycker likadant. Inte just här i alla fall.

 4. Det var en ny bekantskap för mig, roligt! Låter trivsamt med böcker att skratta åt. Det är inte den typ av litteratur jag brukar välja, jag läser oftast mer allvarligt hållna romaner som skildrar människors liv och leverne, men den här typen av böcker skulle nog vara fint att läsa mellan varven:) Tack för tipset, önskar dig en fin vecka!

  • Personligen gillar jag att variera. Helst när man varit inne i perioder när man måste läsa en viss typ av litteratur. Då är det skönt att bara bli lotsad på ett enkelt sätt. Skratta är en billig medicin. I boken som jag bara har ett par sidor kvar att läsa får jag både spänning och en härlig humor.
   Önskar dig en fin vecka.

 5. Ett för mig okänt namn. Men efter din beskrivning så låter det som jag ska försöka få tag i någon av de där första och prova. Det är alltid kul att bryta av med någon bok att skratta åt mellan nagelbitarna.

  • Nu har jag bara fem sidor kvar på ”Marcoeffekten” av min danska favoritförfattare Jussi Adler-Olsen. Han är en stor kontrast mot Brunk. I böckerna om avdelning Q finns en härlig humor, men framför allt en spänning som nästan går att ta på.

   Satsa du på de två jag rekommenderade så får du förhoppningsvis skratta gott åt de gamla härliga tanterna.

 6. Ja henne känner jag igen, skriver och ger mersmak. Har läst några av hennes böcker och njuter av hennes underfundiga humor. Denna har jag njutit av.
  Kram från Skogsfen.

 7. Denna har jag inte läst så tack för tipset, har läst hennes andra böcker, men potensgivarna slår nog allt, den läste jag liggande på en solstol på Mallorca och skrattade högt för mig själv, tills jag upptäckte att det var många som tittade lite märkligt på mig. 🙂 Ha en fortsatt fin måndag, själv ska jag snart snusa på liten baby. Kram

  • Kul sammanträffande. Vi hade med boken till Gotland och låg också och skrattade högt.
   De underbara små liven är så mysiga att snusa på. Sådant glömmer man aldrig. Tiden springer iväg. Nu är du där igen. Härligt att allt gick bra. Vad bra att du är en ung mormor så han förhoppningsvis får ha dig jättelänge. 🙂 Kram

 8. Jag har läst några av hennes böcker.. Potensgivarna.. Rapsbaggarna.. och så några som jag inte minns titlarna på. Senaste var i alla fall Villa Bonita. De är som du skriver.. lite småmysiga.
  Nån Brunk-bok då och då så kan man sen ösa på för fullt med hemska deckare utan att bli helt ”skadad”. 😀

 9. Jag har som jag nämnt just den boken på min lista, inköpt och liggande på väntan. Hon skriver så frejdigt och härligt och det är så lättläst. Man behöver lite humor och lättsamma ord ibland. Ändå finns där en mening i det hela. Så jag läste inte din text idag för jag vill inte färgas av något innan jag läst. Sen ska jag säga vad jag tyckte, under höstens gång … Kul att tävlingen är igång!! Kram

  • Jag är också sådan. Vill inte läsa något av misstag, vill inte få reda på vem som är ”mördaren” innan jag själv läst boken. Jag var diskret i mitt boktips. 😉

   Du syntes direkt på ”listan” hos mig. Jag satt kvar vid datorn för att se hur snabbt det skulle gå, innan jag fick in tre svar eftersom frågan var rätt lätt för den intresserade och ännu lättare att googla. Därför noterade jag att en tävlande ändrade sitt felaktiga svar. En detalj som jag inte tänkt på som domare. Vet inte om tiden också kommer att ändras om man redigerar ett inlägg. Hoppas det, ifall någon annan läst felet och plötsligt får åsikter. 🙂 Om Facebook sköter sig och skickar till min Teliabox kan jag se i efterhand i vilken ordning svaren kommit. Det ska bli spännande att se hur det går med de andra frågorna. Mitt mål är bara att roa en stund och skapa en gemenskap mellan olika människor. 🙂 Jag har noterat datum och ungefärliga tider på min Plankalender som jag har på skrivbordet, när jag ska lägga in frågorna. Jag såg att några morgontrötta hade åsikter. 🙂 De kan vara lugna. Nästa fråga kanske kommer klockan 00.41. 😉
   Önskar dig en solig och fin tisdag. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s