En flykt från domaren

Jag har underhållit med tävlingar på Facebook, både i oktober och i november, för dem som varit intresserade av att vara med. Första gången som jag använt det forumet, men definitivt inte första gången jag ”lekt med kompisar”.

Platsen var Borås i Västergötland. Jag hade bjudit in tio personer, fem tjejer och fem killar till Superstars. Vi skulle umgås och ha trevligt ihop i tre dagar. Givetvis fanns ett fokus på de tio grenarna, men det var såklart även gott om tid för mat, skratt, bus och uteliv och ont om sömntid. Denna gång deltog jag inte aktivt själv, utan var bara ledare och domare. Orsaken var några hemliga grenar. Redan på fredagskvällen hade vi kört igång. Vi hade startat upp med bowling och att ta reda på vem som kunde bygga ihop det hemliga innehållet i ett Kinderägg snabbast (jag hade köpt tio ägg). Nu var det lördag förmiddag. På mitt färgade schema hade deltagarna noterat att vi skulle göra något som hette kort och gott GÖMME, innan badhuset öppnade och det var dags för 50 m simning.
Jag gjorde stopp utanför Åhléns och drog förutsättningarna.
”Ni ska gå in och gömma er. Den som jag hittar först får 1 poäng, nästa 2 poäng och så vidare… den jag hittar sist vinner grenen och får 10 poäng. Jag gör inga stora gester. Nickar åt er. Sträcker upp ett finger. Antecknar lite diskret på mitt papper. Ni får inte gå ut från Åhléns. In med er nu. Om tre minuter kommer vargen in.”
Det var en kul grej, men jag ville se om jag hade rätt. Jag tänkte på en flock rädda djur som söker sig längst bort från faran. Min andra tanke var att någon smarting säkert skulle dra av byxor eller en tröja och ställa sig i ett provrum. Säkert en tjej som inte trodde att jag skulle våga dra undan draperiet.

Under mina tre minuter stod jag inte kvar och väntade. Istället smög jag mig iväg så att jag hann fram till den andra entrén som låg längst bort på andra sidan. Exakt 180 sekunder senare tog det mig inte många sekunder att räkna in sex av de tio fåren, som såg ytterst förvånade ut och inte hade tänkt på att behöva gömma sig i det säkra läget.
En tjej återstod. Tänk om jag har fel och en främmande tjej äger de snygga benen som jag såg? Som tur var hade jag rätt… Därefter tog det längre tid innan jag hittade personerna som fick 8 respektive 9 poäng och hamnade på pallen. Sedan kom problemet. Varken jag eller mina infångade nio lamm hittade Jerker. Vi hade alltid en god stämning under våra Superstars-tävlingar, men just vid detta tillfälle hördes röster om diskning, fusk – han måste ha smitit ut och nu vinner väl tvåan etc. Jag själv sneglade på klockan och ville ha simning och boule avklarad innan lunchen. Han måste ha fuskat var min elaka tanke.
”Bobo. Jerker får väl noll poäng?”
Jag själv var alltså också inne på den linjen och spejade ut genom skyltfönstret mot torget innan jag stannade till och försökte tänka listigt. Till slut kom jag fram till det enda självklara. Mina fötter styrde mot kvinnoavdelningen och de mest intima plaggen. Ni som läst ”Mina fotsteg i ditt hjärta” kommer att förstå var jag fått Dag Åhmans upptåg i Göteborg ifrån.

Hur bara vågade Jerker hoppa i kläderna och krångla sig in i en ställning? Förstår ni hur viktiga mina tävlingar var på den tiden? Hur mycket säkerhet och intimitet man kan offra för att få 10 poäng i en gren i Superstars och kanske i slutändan kunna ha vandringspokalen väl synlig i bokhyllan till nästa gång? Till saken hör att det var vid öppningstid och relativt lugnt på Åhléns. Lugnet före stormen.

Jag parkerar där och ler åt bilden jag har på min näthinna. I en pärm kan jag se hur det gick i de andra grenarna den gången.

 

48 tankar på “En flykt från domaren

 1. Skrattar gott åt din härligt underhållande berättelse från dina tidigare upptåg.
  Dina kompisar måste haft det roligt med en vän som dig som är sååååå påhittig hehehe.
  Livet ska vara roligt emellanåt.
  Pssss……TantGlad och annechristine är tycker det är roligt med bus.

  Fortsätt att roa oss på fb och här.
  Trevligt med Solveig här inne ibland åkso.

  Onsdagskram till dig!

 2. Dina kompisar måste haft en rolig superstars helg tillsammans med dig , vilka upptåg. och jag fick skratta lite så här på onsdagskvällen. Kram

 3. Som jag har varit inne på tidigare: Du har varit en Ingvar Oldsberg i ett tidigare liv. 😉
  Hände det här i vuxen ålder? Himla kul grej, i alla fall. Undrar varför jag har en känsla av att det blir flera tävlingar på Facebook?

  • Nu vet jag inte vad du har för gränser för vad som är vuxen Lotta. När ex. jag började min fritidspedagogutbildning gick vi alla i barndom igen. 🙂
   Jag brukar vara bra på att locka fram barnasinnet hos de flesta människor. De som gömde sig i Borås var mellan 24-37 år. Barn eller vuxna? En smaksak. 😉
   Handlar det om någon magkänsla? Kanske i november nästa år. Om jag inte är inne i ett romanprojekt. En perfekt månad för att skriva och försätta sig i en egen bubbla. Inte så mycket som lockar utomhus.

 4. Härligt! Skrattar gott åt bara tanken. Sååååå roligt!
  Idag var det min tur att låna din bok på bibblan. Så nu ligger den på nattduksbordet och väntar.
  Ska bli spännande 🙂

  Ha en fortsatt fin kväll!

  Kram

 5. Så skoj! Jag brukar inte trivas
  med att umgås genom att tävla, men
  gömme på Åhléns hade jag gillat! Jag sitter här och funderar över vart jag skulle ha gömt mig någonstans. Jag tror att jag skulle ha försökt sälla mig till gosedjuren på leksaksavd och försökt kila in mitt huvud på hyllan på något sätt 🙂
  Kram

 6. Helt underbart!!!
  Jag kan se det framför mig… Och det känns nästan som jag kunde varit med och gömt mig…. Men vart hade du hittat mig, det är frågan?

 7. Underbar lekberättelse – och den där Jerker han vann väl totalt förmodligen!?
  Jag tar alla tillfällen i akt att leka och det gör mig absolut inget om jag kommer sist bara jag får göra det, men min gubbe är totalt ointresserad. När han nån gång ställer upp på nått spel eller lekar så ser jag att han tycker det hela är jättetrist egentligen.
  Varje år vi har bott här på Gotland har vi haft en ”kasta korv & grilla pil” dag. Vi bjuder in en massa bekanta och vänner och så spelar vi dart. Det brukar bli rätt många, så det kan ta lite tid. Sen grillar vi korv och så får man läsk eller öl, alltså inga starkvaror alls.
  När allt är avklarat blir det prisutdelning. Den som har vunnit får välja paket först och så vidare…..det är båda bra grejor och fåniga saker i paketen som jag slår in så dom ser jättelyxiga ut. Alltså vet man inte vad det kan vara i dom och den som vunnit kan få sämst och tvärsom. Paketen öppnas en i taget och det blir mycket skratt när någon får ”fel” saker.
  I år var det alltså 10-årsjubileum och då hade vi ingen pildag. 😦 Gubben min påpekade att folk började tröttna (alltså han själv) och att en del hade åkt till fastlandet och en del var sjuka – och jag mitt dumma fån gick med på det! Gissa om jag ångrar mig!!

  • Det måste du ändra på. Givetvis ska det bli ett 10-årsjubliem sommaren 2014. Jag är säker på att det har varit uppskattat de andra nio gångerna. Låter som en trevlig tillställning. Bara namnet lockar.
   Nej. Jerker som jag kallade honom kom trea totalt den gången. (Jag var tvungen att tjuvkika i mitt skrivna material.)

 8. Kul berättelse! 🙂 Som du vet (eftersom jag brukar skriva det) så är det inte så ofta jag aktivt deltar i tävlingar.. vet inte varför.. kanske bara är lat.. 🙂
  MEN jag tycker att dina tävlingar på FB har varit/är jätteroliga.. och det är verkligen fint av dej att lägga ner så mycket tid för att ordna och hålla i tävlingarna.
  Jag missar ofta själva tävlingstiden men har ändå väldigt roligt när jag läser kommentarerna.. hur de tävlande tänker.. agerar. . och ibland försöker överlista domaren.
  Mycket skojigt! 🙂

  Dock.. så har denna dagliga kontakt med tävlingsanda.. gjort att jag avtrubbats lite.. å råkade väl delta i en annan tävling.. som OM jag ej givit rätt svar, kommer få synliga konsekvenser för mej.
  Säger inte mer än så.. just nu.. 🙂

  • Tack Lena. 🙂 Om du gillar att läsa kommentarer har du att göra efter gårdagen och dagens rafflande orddueller. 🙂
   Nu får du stå ditt kast i 72 timmar. Såg att du var glad för din långa hals. Jag håller mig ifrån riskerna. Vet knappt hur man byter bild.

 9. Hahaha…ingen ska beskylla dej och dina vänner för att sitta still och ha tråkigt!! Här har det varit dåligt med sådant, vad jag kan minnas, fast midsommartid, då tog vi igen det, med mer eller mindre våghalsiga evenemang. Dock aldrig på någon annans bekostnad, där gick gränsen, det hela var i dagens mått mätt väldigt oskyldigt, men roligt.
  Du undrade lite över mitt barndomshem…Jo, det är ett vackert hus, ganska stort, väääldigt kallt på den tiden. Rappat, svagt gult. Vi bodde på nedre våningen, inga syskon har jag, och min farfar bodde på övervåningen så länge han fanns i livet. Så när han ville ha något uträttat av den yngsta generationen stötte han stadigt med käppen i sitt köksgolv, alltså vårt tak och jag sprang då uppför trappan för att hjälpa honom…Som tack kunde man få dessa små polkagriskarameller…vilket gör att jag knappt än idag kan äta sådana, jag växte väl upp med fickorna fulla utav dessa…
  Kram kram

  • Såg så inbjudande ut på bilden. Jag fick lust att komma lite närmre. Det där med käppen har jag läst och hört av andra. Fiffigt sätt. Förstår att du både fick bra motion och att du numera är mätt på polkagris. Hur gick det med dina tänder? Mina blev svarta rätt tidigt. Tack för din intressanta kommentar.
   Kram

  • Jag har vanliga kort från den helgen men inget från den grenen. Skulle bli för stressigt. Försökte sköta det så diskret som möjligt. Kul var det men Jerker hette han inte. 😉 Jag skulle gärna haft det filmat. Allt från de gick in genom entrén tills vi äntligen hittade sista personen.

 10. Vad roligt! Började genast fundera på vart jag skulle ha gömt mig. INTE i hissen iallafall. Blev instängd där på Åhlens en gång då det började brinna i maskinrummet under hissen. Inte kul. Älskar dina tävlingar på FB. även om jag inte hinner med alla gånger. Tack för att du finns. Kramen på dig.

 11. Upptåg och rackartyg med Bobo (?!?) måste ha varit grejer det! Längtar plötsligt tillbaka till mitt småländska sjuttio/åttiotal. Så enkelt allt var då. De största orosmolnen på himlen var ett knepigt standardprov i matematik eller en envis finne på nästippen…Det var tider det. Önskar dig och de dina en riktigt fin avslutning på veckan och en trevlig helg. Kram från en snörvlande och hostande bergensare.

  • Det blev en del bus genom åren där jag drog fram. Vilken tur att jag blivit en sådan lugn, stabil och grå farbror med tiden. 🙂 En finne kunde verkligen vara som ett världskrig. Helst om man hade en hemlig date på gång. Standardprov tyckte jag om. Då behövde jag inte plugga inför det. Det gick som det gick. Hoppas att du kryar på dig. Du måste välja varmare hotellrum med levande brasor. Tänker inte din arbetsgivare på att deras författare ska bo varmt och behagligt, bli uppassade med jämna mellanrum om du ringer på den vackra klockstapeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s