Tre boktips i decembermörkret

Solveig gästbloggar

Under mina år som bibliotekarie hände det att jag då och då fick frågan: Kan du tipsa mig om en bra bok? Det låter kanske lite konstigt, men jag tyckte alltid att det var en av de svåraste uppgifterna jag kunde få. Ja, jag vet. Som bibliotekarie förväntas man ha läst alla böckerna som finns på det aktuella biblioteket… Efter att ha frågat vilka författare som den aktuella låntagaren läst förut, försökte jag att hitta något liknande. Ibland plockade jag fram ett par böcker som jag precis läst och berättade lite kort om handlingen. Jag vet inte hur väl jag lyckades. Oftast gick personen iväg med en eller ett par böcker, men vad han eller hon tyckte när de sedan började läsa, det är en annan historia.

När jag var ungefär sex år lärde jag mig att läsa. Min fem år äldre bror hade en liten tavla där han skrev upp korta ord med tavelkrita. Jag vet inte om det berodde på mitt dåliga tålamod, eller hans, men det gick inte så bra eftersom jag hela tiden gissade. Efter ett tag gav han upp, men det konstiga var att jag faktiskt hade lärt mig läsa.

Efter den dagen har jag läst och läst och läst. Det hade varit roligt att veta hur många böcker jag läst under årens lopp. Jag läser ytterst få deckare och thrillers, de lämnar en otäck eftersmak inom mig, som jag hellre är utan. Jag tycker om att beröras. Åtskilliga pappersnäsdukar har gått åt när jag hittat en riktigt bra bok. Det finns en viss övervikt vad det gäller barn- och ungdomslitteratur. Jag gillar författare som kan skriva en berättelse för barn eller ungdomar och på samma gång, mellan raderna, skriva för vuxna.

Det här jullovet hade jag bestämt mig för att unna mig en viss tid till att läsa skönlitteratur igen. Eftersom jag hela hösten har behövt min lediga tid till att plugga specialpedagogik har jag undvikit att låna skönlitterära böcker. Jag vet nämligen att jag inte kan låta bli att läsa dem om de ligger vid min säng…

Min pappa brukade säga att han läste om de böcker han läst förut eftersom han ändå inte kom ihåg speciellt mycket. Jag tyckte att det verkade konstigt. Om jag läste om en bok kom jag ihåg det mesta. Nu kan jag bara konstatera att jag har kommit upp i den åldern att jag kan göra precis som han, läsa om de gamla böckerna. Visst kommer jag ihåg en del, men det är skrämmande lite…

Binchy, Maeve: Tänd ett litet ljus. Detta är en rejäl debutroman, 587 sidor lång. Huvudpersonerna Elizabeth och Aisling blir låtsassystrar under andra världskriget då Elizabeth evakueras från London till familjen O´Connor i Kilgarret på Irland. Elizabeth blir direkt en av familjen och får uppleva allt det som hon saknat som ensambarn i en ganska känslokall familj. Vänskapen som utvecklas mellan Elizabeth och Aisling blir så djup att den består trots att Elizabeth så småningom återvänder till sin familj. Maeve Binchy är duktig på att gestalta sina personer så att det känns som att de finns på riktigt. Efter ett tag vill man som läsare ingripa i handlingen, skaka om Elizabeth så att hon inser vilken oerhört egoistisk och opålitlig pojkvän hon valt, berätta för Aisling att hon håller på att göra sitt livs misstag, sätta sig ner hos Elizabeth pappa och tala om för honom att det är han som är vuxen o.s.v. Det här är en bok om vardagens alla bekymmer och glädjeämnen. Visst kan man ibland nästan förutse vad som ska hända, men det är en del av charmen.

Pilcher, Rosamunde: Midvinter. Skådespelerskan Elfrida Phipps lämnar London och flyttar ut till den lilla byn Dibton. Där blir hon snabbt indragen i bygemenskapen, mycket tack vare Gloria Blundell. Gloria bor tillsammans med sin man Oscar och yngsta dottern i Dibtons största hus. Under den månad Elfrida är bortrest för att hälsa på en släkting, omkommer Gloria och hennes dotter i en trafikolycka. När Elfrida återvänder till byn möter hon en förtvivlad Oscar som inte bara förlorat sin familj utan som dessutom kommer att bli hemlös inom en kort tid eftersom Gloria testamenterat huset till sina söner. Oscar planerar att flytta till Skottland där han ärvt en del av ett hus och frågar Elfrida om hon vill följa med på resan. Rosamunde Pilcher kan också göra sina personer levande. Givetvis finns det fler släktingar som dyker upp i boken, fler livsöden som vävs samman, sorger och bedrövelser som blandas med mer vardagliga händelser och glädjeämnen.

O´Flanagan, Sheila: Syskonkärlek. Romy blir mer eller mindre beordrad av sin äldre bror att lämna utgrävningarna i Australien och återvända till Irland. Anledningen är att deras mamma ska genomgå en operation och behöver hjälp. Romy som alltid känt sig som det femte hjulet i familjen är egentligen inte alls intresserad av att komma hem, men känner sig tvungen. Eftersom Romy inte har samma pappa som sina två äldre syskon, blir allt som rör företaget ett bevis för henne att hon egentligen inte är en del av familjen. Det blir ungefär som hon tänkt sig, återkommande gräl med mamman, konfrontationer med brodern, irritation över svägerskan m.m. Så kommer Romys syster hem från USA och det visar sig att Romy måste omvärdera sådant som hon tidigare tyckt och tänkt. Den här boken växer allteftersom man läser och undan för undan lär man känna de olika personerna.

Gott Nytt År önskas er alla av: Solveig Lidén

31 tankar på “Tre boktips i decembermörkret

 1. Tack Solveig – jag har läst dem alla tre, och gillar den sortens litteratur. Barn- och ungdomsböcker har jag slutat läsa, kanske för alltför länge sedan… gott nytt år och skön ledighet med familjen önskar jag er!/Margareta

 2. Vi verkar ha precis samma smak vad det gäller böcker! Jag undrar också hur många böcker jag läst genom åren! Gott slut och Gott nytt, ska man väl säga vid den här tiden 🙂

 3. Jag är en sån som läser mycket deckare, men är rätt kräsen på hur de är skrivna! Favoriterna är engelska deckare, och gärna psykologiska thrillers! Annars är mina tre favoriter Post till Vintergatan av Ann-Helen Attianese, Fem knivar hade Andrej Krapl av Mikaela Taivassalo och sist men inte minst En helvetes vinter av Daniel Woodrell! Nu ser jag fram emot 2014 och nya böcker i vår!

  • Jag har inte läst någon av ”dina” böcker. Får skriva upp dem på listan tills nästa gång som jag får unna mig att läsa igen. Gott Nytt År!

  • Du får pröva någon av dem när du får tid. Det finns inget bättre än en riktigt tjock bok som bara väntar på att bli läst… Gott Nytt År!

 4. Vet att jag läste Maeve Binchys bok Tänd ett litet ljus, då, på 1980-talet. Håller med dig om att åldern tar ut sin rätt, för jag känner inte igen speciellt mycket av det du beskriver om innehållet :-). De andra två vet jag att jag inte har läst. Låter som intressanta böcker, får lust att läsa. Och kanske borde jag läsa om Tänd ett litet ljus, då… :-).

 5. Tack för boktips! Läser mycket, men just de här tre har jag inte läst, men nu blev jag nyfiken 🙂
  Gott slut på detta år och Gott nytt 2014!

  • Tycker du om Binchy eller Pilcher så har de varit mycket produktiva under årens lopp. Tror också att många bibliotek har köpt in deras böcker. Gott Nytt År till dig också!

 6. Tre intressanta böcker som tilltalar mej, två av författarna känner jag väl till, de första…och nu är det lite grann som med din far…det kan vara så att jag läst boken av Pilcher, men jag kommer inte riktigt ihåg…men ett tag slukade jag allt av henne som jag kom över. Men jag har samma inställning som du, angående deckare och thriller, blod och annat elände finns nog av i verkliga livet…ska jag läsa ska det vara underhållande och gärna lite hjärteknipande!!
  Kram kram

  • Egentligen gillar jag inte att mitt minne är lite som ett såll, men när det gäller böcker jag läst så gör det inte så mycket. Jag läser gärna om ”gamla godingar”. En del håller måttet och andra kan jag inte riktigt förstå att jag gillat… Gott Nytt År!

 7. Tack för tipsen! Dessa författare har jag läst allihop men inte just dessa böckerna. Får skriva upp och beställa hem dem 😉
  Önskar dig ett Gott Slut på 2013 och ett fantastiskt 2014!
  Kramar

  • Fördelen med Binchy och Pilcher är att de skrivit så mycket. Det brukar alltid finnas några böcker att välja på i hyllan. Gott Nytt År till dig också!

 8. Tack för boktipsen! Själv har jag varit inne i en svenskperiod ett tag, Linda Olsson, Fredrik Backman varvat med Mark levengood åsså lite Lucy Dillon, en härlig blandning 🙂
  Gott Nytt År på er

  • Det är kul med lite olika perioder. Vill du ha en period med böcker som handlar om England, Skottland och Irland så kan du plocka från mina boktips. Gott Nytt År!

 9. Tack för boktipsen, har faktiskt inte läst någon av dem. Men av Rosamund Pilcher har jag läst en hel rad av andra böcker och vad jag minns så gillade jag varenda en av dem.
  Men visst kan det vara givande att läsa om, även om man minns – man finner nya detaljer varje gång.
  Gott nytt år önskas eder alla!
  Kram Christina

  • Har du läst Pilcher förut så tror jag att du kommer att tycka om Midvinter. Den passar just nu eftersom den utspelar sig under julen och tiden däromkring.
   Gott Nytt År till dig också!

 10. Tack för boktipsen och ett fint läsvärt inlägg. Dom tipsen skall jag ge till min man

  God fortsättning och ett Gott Nytt År till dig och din familj
  kram

 11. Tack för boktipsen, Solveig, ska kolla närmare på dessa böcker.
  Kramar & Gott Nytt År till dig & Bobo Bus! 😉

 12. Jag tycker om att ta del av vad andra gillar för böcker. Även om jag inte läser just dom böckerna så ger det en kännedom om författare och vad som finns.
  Solveig, jag förstår av det du skriver att det inte är nån mening att jag försöker tipsa dej om några böcker som jag tycker är bra. 😀 … till mitt försvar säger jag att det är härligt när författare kan beskriva otäcka saker på ett sätt att det blir rena läsglädjen!
  Kul att du också är sån som har svårt att låta bli att läsa om nån lockande bok finns till hands.. trots att du behöver ägna dej helt åt studierna. 🙂

  Önskar dej (å familjen) ett 2014 fullt av härliga läsäventyr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s