I böckernas värld

Jag har uppskattat att jag haft möjlighet att läsa flera böcker under några veckors tid. Håkan Nesser som jag alltid älskar, Henning Mankells senaste, Camilla Läckberg som firar tio år som författare på heltid, Nätboken ”På ön” som blev vanlig roman till slut, skriven av Tracey Garvis Graves och de här två lite mer udda titlarna som sticker ut av olika skäl.

DSC006320006

Projekt Rosie är en charmig romantisk komedi, en tänkvärd feelgood-roman som visar att alla kan hitta kärleken. En otroligt udda bok som är skriven av Graeme Simsion som bor i Melbourne. Boken bygger på ett filmmanus som vann pris för bästa romantiska komedi i Australien. Jag skulle gärna sett filmen. Med rätt skådespelare borde det bli en fullträff. Forskaren Don Tillman är 39 år och ska gifta sig. Han vet bara inte med vem än. Han tror att han är smart när han har använder sig av ett frågeformulär som han döper till Projekt Fru. Hon får absolut inte röka, dricka, ogilla kött, komma för sent eller rubba hans inrutade liv. Rosie gör precis allt detta och lite därtill…

Lina Sellgren

Jag har under drygt ett års tid följt bloggaren Lina Sellgren som bor i Malmö. Direkt gillade jag hennes personliga sätt att skriva. Nu har jag läst hennes självbiografi ”Smärtgräns – att leva med whiplash”. En bok som grep tag i mig på många sätt och där jag fick stålsätta mig för att inte bli arg på riktigt flera gånger. Tänk hur livet, för en ung kvinna med alla framtidsutsikter, kan förändras för alltid på bara några få sekunder, eftersom hon fattar fel beslut i ett trängt läge. Med hjälp av dagböcker, journaler, advokatanteckningar m.m. berättar Lina naket och ärligt om vad som hänt sedan den ödesdigna februaridagen 1999 då det rådde blixthalka på Malmös centrala gator. Det är en självbiografi med många ansikten. En nyttig bok som jag hoppas når många läsare. Whiplash är en diagnos som länge varit en grå zon i läkarvetenskapen. Alltför många drabbade personer har fått fel diagnos, blivit bortdribblade i pappersbyråkratin och till och med fått stämpeln simulanter. Lina är en fighter som försöker hitta lösningar i omöjliga lägen och som har nära till humor, även när det är som mörkast och där många andra kanske hade gett upp. I framtiden hoppas jag att Lina som föreläsare kommer att bli en inspirationskälla för många.

Jag önskar dig läsare en trevlig helg. 🙂 Här i Ystad är det just nu väldigt blött.

42 tankar på “I böckernas värld

 1. Härligt med boktips som man får lägga till sin läslista! Jag måste komma igång!!!
  Här är det mörkt men jag anar något vitt på marken. Igår var det ösregn …

  Ha en härlig helg! 🙂

  • De boktipsen gällde inte dig. 😉 Håkan Nesser ringde mig igår och var lite småsur på dig. 🙂
   Än så länge är här riktigt höstbusväder. I natt lät det som storm. Vi vaknade flera gånger. Ösregnade också. Tur att det inte var snö som vräkte ner.
   Vi ska ha trevligt främmande från Halmstad.
   Kram

 2. Tack för tipsen. Snart dags att beställa ett nytt bokpaket…På semestern körde jag med Storytel och plöjde igenom 5 böcker av Isfolket medan solen och vindarna smekte mitt ansikte:)

 3. Åh Bosse, du har läst den. Vad glad och rörd jag blir. Det värmer i hjärtat. Och vad roligt att den grep tag i dig. Jättehärligt att läsa 🙂
  Själv läser jag inget alls sedan ett tag tillbaka, men hoppas komma in i läsandet igen, OCH skrivandet såklart 😉
  Önskar dig en underbar helg på alla vis,
  Stor kram Lina

  • Förresten, hittade du några stavfel eller ngt som verkar knas i boken? Jag ändrar nämligen i helgen och ska trycka upp nya böcker nästa vecka så all info om ev ändringar emottages tacksamt 🙂

   • Det beror på hur petig du ska vara. Inget som stör helhetsintrycket. Bäst är det att ta hjälp av en yrkesperson som struntar helt i handlingen. Jag samlade inte fel på hög när jag läste din bok, men jag har blivit en aning yrkesskadad efter förra våren. Svårast är det att hitta sina egna fel. När jag var säker på att jag INTE kunde ha ett ENDA fel kvar i ”Mina fotsteg i ditt hjärta” fanns det xx st enligt mina kvinnor Kerstin och Solveig. Tyvärr är kvinnorna inte till salu. 🙂 Nu leker jag en lek med dig. Bara en gång. Jag slår upp sidan…. som är 46. Ögnar snabbt genom sidan och läser ”Antidepressiva? Fattades ett ”. Ska jag skriva som kallade dig för Nina en stund i morse. 😉 Lycka till med letandet. Tänk att du ska trycka upp en ny sändning. Känn dig extra stolt. Du är duktig STINA. 😉

   • Haha, ja du Rosse. Småfel finns det hela tiden trots massor av koll – helt otroligt. Har några ” som jag vet saknas. Sen ibland tänker jag att det inte är mer än sådana som du och jag som ser dem – att gemene man inte tänker på dem (hoppas jag!).
    Jag är stolt 🙂 Fattar det inte riktigt. Superroligt är det. Verkligen!
    Ha en härlig kväll Nosse,
    Kramar Lina

   • Ha ha! Det stämmer säkert Fina. Nästan ingen ser dem med ögat. Det flöt på så bra i din text. Du varierade på ett utmärkt sätt när det handlade om besök hos samma person och mjukade upp så det inte blev en tjatig repris för läsaren. Stack tjusigt mellan med en miljöbild eller något annat vardagligt som hände. En självbiografi som jag egentligen önskade att du aldrig hade behövt skriva om du förstår vad jag menar.
    Kvällskram från Nosse

 4. Gillar också Henning Mankell och Håkan Nesser. Helst böckerna utan Wallander och Van Veeteren (Barbarotti är intressantare), om jag får bestämma.

  Tack för boktips! Hoppas vi alla får en skön helg med mycket skrivande och läsande! Och kanske en film :-).

 5. Intressanta böcker du berättar om. ”Alla kan hitta kärlek” – hur då, undrar jag… 😉 Den skulle jag gärna läsa, boken alltså. Låter småmysig.

  Böcker skrivna på ett intressant sätt av personer som drabbats av olika kroppsliga åkommor kan vara de bästa läroböckerna även för vårdpersonal. I alla fall komplement, ett sätt att även se den drabbades situation.

  • Den var riktigt speciell. Ibland skrattade jag. Vid några tillfällen tröttnade jag en stund. Häftig person som beskrivs. En diagnosman utan tvekan.

   Linas bok kommer att fylla en stor och viktig funktion både för de drabbade, anhöriga och för vårdpersonal. Jag hoppas att spridningen kommer att gå bra och att man drar nytta av hennes erfarenhet och kunskaper muntligt. Helst av allt önskade jag att hon aldrig satt sig i bilen den februarinatten.

 6. Hittade hit efter tips från en bloggvän! Har bara läst förut utan att kommentera. Ledsen för det.. Skall bli ändring på det. Blev själv så glad för din kommentar hos mig ju.
  Bara boktips. Mankell, Nesser och Läckbergs deckare har jag läst nästan alla men blir glad över tips på andra sorts böcker då jag själv är dålig på att leta upp dem.

  • Blogglandia är spännande. Jag gillade din kommentar hos någon. Tryckte därför på ditt namn. Såg min blogg bland dina favoriter och blev både nyfiken och glad. Man bestämmer själv om man vill kommentera eller inte. Ibland har jag inte tid. Andra gånger tycker jag det är pinsamt att skriva något för att det är ett typiskt ”tjejinslag”. Det är klart att jag blir extra glad för snälla kommentarer. Ser du inte hur glad jag är? 😀
   Kul att vi har samma smak när det gällde den trion.
   Önskar dig en fin helg.

 7. Inte haft tid att läsa i bloggen din på ett par dagar, nu hann jag. Njutningsfull läsning 🙂 Likaså i dag, intressant och informativt.
  En trevlig helg tillönskas dig!

 8. Hej bosse.
  Trevligt med bra boktips. Något som jag är dålig på ÄR att läsa böcker. Läser jag nåt måste det fånga mig redan från början med spänning . Ja annars ledsnar jag.
  Önskar dig en jättefin lördag.
  Lördagskram från mig.

 9. Tackar för alla intressanta boktips. Håkan Nesser är min absoluta favorit, kanske för att vi är Närkingarna :). www
  Tyvärr har jag inte så mycket tid att läsa skönlitteratur…det blir mest facklitteratur under terminerna. Fast på gymmet har jag nu en bok i öronen. Det är härligt att gå på bandet och bara glömma att jag går men är med i bokens handling. Och bergen svarade av Khaled Hosseini är det som jag engagerar mig i just då. Fördel med att lyssna är att man kan motionera eller sy eller sticka samtidigt.
  Här kommer snön ner sen i natt. Jag har inget emot det….jo kanske att isen inte blir så perfekt som man önskar för skridskofärder. Nu blir det en långpromenad ut i yrvädret. Det kommer nog till er också kan jag tänka.
  Kram
  annika

  • Jag har läst alla Håkan Nessers böcker. Gillar den gamla läraren skarpt. 🙂
   Ni kvinnor har alltid varit duktiga på att göra många saker samtidigt.
   Jag vill alltid bestämma läshastighet och betoningar själv, inne i mitt huvud. Därför föredrar jag att bläddra själv bland sidorna.
   Här regnar det och är sex plusgrader.
   Kram

 10. Tror att jag läst Nessers alla böcker hittills. Hans senaste plöjde jag igenom strax efter jul, just före din bok. Nu är det Guillous tredje bok om bröderna Lauritzen som är på gång. Bra med fortsatta boktips.

 11. Åh tack för många fina boktips! står fortfarande och önskar tid och ork att få hänge mig åt böckernas värld igen. särskilt din då som jag ännu inte hunnit öppna. Om sommaren blir det mest deckare, fast helst de med fin miljö och bra personporträtt! Önskar mer ”drama”-böcker i stillsam underbar miljö med magisk bra känsla och underbara personporträtt, relationer..
  Hade en liten fråga till dig. Du lade ut en video på din otroligt välsjungande dotter. Nu har jag filmat lite av dansande dotter och blev sugen på att lägga ut en snutt. men begriper inte hur jag gör. Så jag undrar såklart hur du gjorde ***

  Många kramar Lycke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s