Jakten på vårtecken

Inte en plats ledig på parkeringen i Svarte. Jag förstår att de boende längs med gatan är sura som det berömda surdegsbrödet i bageriet på orten, när bilarna står utanför deras villor alla vardagar. Orsaken är att stationen till Pågatågen ligger bredvid.  Det är många som pendlar till jobb och studier och den lilla parkeringen räcker inte till. Jag tog en snabbtitt på tidtabellen och den öde perrongen, körde sedan fräckt upp med tungan rätt i mun och ställde bilen på spåret mot Malmö utan att tuta högt. 28 minuter till nästa lila tåg. Jag är tidsoptimist. För känsliga nya bloggläsare kan jag berätta att jag ibland spårar ur lite från sanningen och har en tendens att glida in på ett stickspår. Sådant gjorde jag aldrig i min roman ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. Där hade jag två redigerare som höll mig hårt i öronen och slet i mina ”Darlings”. 🙂
27 minuter kvar tills lokföraren skulle ha åsikter. 😉 Mina fötter styrde förväntansfullt mot stranden.

Bild ett

Inte lätt att hitta vårtecken trots den värmande solen. Det ska vara det speciella ljuset som för mina tankar till vad som väntar runt tidshörnet. Är det tidig eller sen Påsk i år?

Bild två

Jag blir glad av att ägarna bryr sig om sina båtar och klär dem i vinterkläder. 🙂

Bild tre

Däremot stör det mig att de inte kan låta bli att slänga sina tandborstar hur som helst. Förstår de inte att det tar minst en biljon år för denna gröna borste att förmultna. Sådant har jag lärt mig på Kunskapskanalen. Så det så. Skulle inte förvåna mig om tandkrämstuben ligger bakom någon uppdragen båt. Inte egga upp mig nu. 😉

Bild fyra

Jag längtar tills träden blir ljusgröna igen och fåglarna har återkommit. Jag blir aldrig för gammal för att vända mitt huvud uppåt mot himlen, när sträcken återkommer. På hösten är det mysigt, men då ingår alltid ett uns vemod i mina tankar. Vad trevligt det var när jag och Solveig åkte mitt i natten till Hornborgasjön och tittade på trandansen när vi bodde i Hjo. Utom den gången vi mötte en galning på fel sida vägen.

Bild fem

Det är även vackert med vitt i kombination med solens gassande strålar som reflekterar sig i snökristallerna. Jag får en sådan lust att prova om underlaget håller för en ”havspromenad”. Tankarna går till en segflytande vätska, typ havssirap, när jag beskådar de lätta vågorna, som inte alls påminner eller ser ut som vatten när de sakta rullar in mot bryggan.

Bild sex

Sjön suger. Vilken sjö? Tänkte jag på Vättern? Havet suger menar jag. Vilken aptit jag plötsligt fick när jag ser bordet.

Bild sju

Är det någon bloggläsare som vet hur man tillagar en trä-varan på bästa sätt utan att den blir flisig i munnen?

Bild åtta

Romantiskt namn på en sommarkåk. Havsbrus. Finns det inget ledigt i Abbekås i sommar kanske jag kan hyra detta hus någon månad. Om nu inte Kurt Wallander springer och jagar bovar under mörka dygnstider. Han hyr ett av de häftiga vita husen längs med stranden i Svarte. Bara i filmens värld. Inte i romanens. Där är det lägenheten på Mariagatan och slutligen ett äldre hus utanför Löderup som gäller. Ja, ja. Solveig säger att Kurt inte finns på riktigt. Det är inte alltid skolfröken har rätt. Igår fyllde Henning Mankell år. Han finns ju på riktigt. Jag är ledsen för att han fått cancer. Denna dumma, orättvisa sjukdom som tagit så många av mina vänners liv genom åren. 😦
2 minuter kvar. Lugna puckar. Nu är frågan. Ska jag ta väg 9 eller spåret tillbaka till Ystad? 😉
Imorgon blir det filmtips som går i matens tecken. I fredagens kåseri ska jag frossa i nostalgiska kakor och det börjar dra ihop sig till en ny omgång av Sovtävling. Häng med då. Själv kommer jag att vara soffpotatis under dessa tio dagar. Önskar er en trevlig lillördag kväll. Solen har lyst här idag med. Denna underbara gula lampa.  😀

30 tankar på “Jakten på vårtecken

 1. Trä-varan blir bäst tillagad över öppen eld kan bli lite träig om man inte grillar den tillräckligt länge. Den där tandborsten blev jag lite nyfiken på. Undrar hur länge den legat där.? Passar en mammuts mun eller…..

  • Tack för tipset. Tror inte det är något problem med eldningsförbud just nu. Snön var inte alls torr när jag kände på den. Eftersom tandborsten var grön har den säkert legat där ett tag. Du kanske behöver en till din träskkompis som du smugglade hem från Floridaresan? 🙂

 2. härligt att få följa med dig hit! och solen..det där huset skulle jag också kunna tänka mig att hyra. särskilt med ett så fint namn. glad att börja kunna uppleva dagarna djupare nu..när solen visar färgerna och vägen till våren. och kanske mindre förkylningar står i vägen (ler)..

  och kramar Lycke

  • Om jag hade ägt ett sommarhus skulle jag definitivt velat ha ett romantiskt namn på en skylt. Solveig är duktig på att texta.
   Det är lika magiskt och efterlängtat varje år när det vänt och man upptäcker stegen som kommer ett efter ett om man har tid att bromsa upp och ta in. Förkylningar borde förbjudas. 🙂
   Kram Bosse

 3. havsbrus, låter härligt, klart du ska hyra ett hus i Abbekås boka ett på Fiskarevägen då kommer jag och hälsar på så kan vi sitta en stund på farstubron och dricka kaffe, titta på måsarna, höra havet brusa och känna doften av tång och prata lite om Kurt för visst finns han 🙂 och en och annan historia om Abbekås kan jag nog och också dra till med . Kram

 4. Våren är efterlängtad av många… och det verkar som om ni i Sverige börjar få vårkänsla i er. I Oslo är det grått och trist. Tror inte jag har sett solen sedan jag kom hit den 9 januari. Får snart resa hem så jag inte glömmer hur den se ut!

 5. Så vackra bilder du visar, Bosse! Till och med snöbilderna triggar fantasin och är vackra – säger jag som inte gillar vinter och snö 😉
  varm kram,
  Gigi

  • Tack Gigi! 🙂 Det får gärna vara snö och vackert tills sportlovet är avklarat så barnen får sitt. Mycket bättre än dimma och grått. Sedan vill jag ha en mjuk start på våren. Inte allt på en gång. Jag uppskattar inte när det går från vinter till högsommar för snabbt. Större krav har jag inte. 😉
   Kram

 6. Va?
  Vad säger du?
  Finns inte Kurt Wallander i verkligheten? 😉 😉
  (jag bara älskar dessa filmer. Jag har sett dem miljoners gånger och kan den innan och utan till)

  Vilka fina bilder!

  Kram

 7. Här säger vi sjön och menar havet. Att säga havet häromkring är det bara ”badgäster” som gör! Lustiga språkliga kullerbyttor, eller hur?! Sjön ser ut som en riktigt god, jättestor, maräng!
  Agneta kram

 8. Menar du på allvar att han inte finns på riktigt? Fast då har han ju faktiskt åtminstone något gemensamt med tomten, och det är det inte alla som har! Härligt med sol och vårkänslor!

 9. Godmorgon! Vilket annorlunda kul inlägg! Lite rafflande fart i. Jag hoppar över att läsa kommentarer du fått och går direkt på mitt eget tyckande. Iofs kunde jag bara skrivit ”Fantastiskt, kram” som en del gör, men vill heller inte skriva långt.
  Jag är glad att jag hittade din blogg, den ger så mycket av människan bakom och så är den så välskriven och med en knorr av humor.

  Trävaraner har jag sett gott om, på Öland, på Bödabukten, där vi var mycket, min man och jag med husvagnen. För att inte tala om i Trollskogen! Och Hornborgasjön, där har vi övernattat med husvagnen och vaknat till tranornas skrik. Ligger inte så långt från Lidköping heller.

  En härlig dag till dig, och jag hoppar över filminlägget, kram Gerd

  • Tack Gerd! 🙂 Det är bra att ha ett eget tyckande. Jag uppskattar att du tycker om min blogg och står ut med att jag tramsar till det ibland.

   Bödabukten är en pärla på Öland liksom Trollskogen. Vi bodde rätt nära när vi var där sist. Annars tycker jag Gotland vinner i den tävlingen när det gäller helheten. Trandansen saknar jag. Däremot får jag se dem när de flyger in över de sydliga breddgraderna i vårt avlånga land.

   Du är alltså ingen filmälskare?
   Kram Bosse

   • Nej, inte så värst. Har väl sett en och annan, har inte ro att sitta själv hemma, utan har isf valt bio. Hänger med på Biblioteksbio ibland, är med i den filmklubben, vi ska se Smultronstället av Ingmar Bergman 27/2.

   • Smultronstället är en klassiker. Att vara med i en filmklubb kan ge mer än att se filmer hemma. Dessutom kan man träffa trevliga nya personer. Tidigare hade jag svårt för att se biofilmer på Tv eller datorn. Jag hävdade alltid att en film ska ses på en biograf med en rejäl duk. I takt med att vi fick barn och begränsat med tid försvann min gamla hobby och jag började vänja mig och istället störa mig på reklamavbrott. Därför ser jag hellre en DVD-film.

 10. Vilket härligt inlägg. Tycker du är liiite väl tidigt ute och letar vårtecken, men skam
  den som ger sig. Rätt som det är så snubblar man över ett 😉
  Hoppas du får en härlig dag!
  Kramen

  • Tack Lotta! I rätt väder är det en riktigt fin sträcka med flera små byar där man kan slingra sig ner till havet och någon småbåtshamn. Gissar på att du känner till det bättre än vad jag gör. Nya läsare blir säkert konfunderade över vad det är för galning som skriver här. Ni som varit med ett tag har förhoppningsvis blivit vana vid att det kan bli en mix. 🙂 Dessutom är det bara att se vilken kategori jag valt.

 11. Fantastisk fina bilder som du bjuder på. Underbar läsning, smilbanden fick gympa 🙂
  Häftigt med den där trävaranen är ju spännande så det räcker. Kul med en namne till min Bosse, som ju är en vovve 😉
  Än är det långt till våren, ujuj. Bor ju i norrland jag 🙂

  Trevlig fortsättning på helgen o varmt tack för titten 🙂
  //A-C Ö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s