De fem senaste

Ännu en hög böcker är utlästa under veckorna innan OS. Jag gillar spännvidden. Två spännings-romaner ramar in kvintetten.
Bok ett
John Grisham kan skapa dramatik och dessutom kan han det amerikanska rättssystemet på sina fem fingrar efter ett förflutet som advokat. Det har blivit några böcker sedan han debuterade 1988 med Juryn. Han fick sitt genombrott med Firman tre år senare. Ibland blir jag mätt på de likartade bitarna inom rättsväsenet som tenderar att dra iväg till fackbokhållet och bromsar upp genren, men han lyckas alltid få mig intresserad av själva storyn. Så också i thrillern Svindlaren.

Bok två
Marie Jungstedts elfte kriminalbok i Gotlandsmiljö tillhör inte hennes främsta, men hon gör sitt hantverk med finess. Jag älskar Gotland, men en del av spänningen försvann när jag spikade ”mördaren”. Dessutom upplevde jag allt för mörkt. Kanske var det årstiden eller personliga skäl som drog ner betyget. Jag brukar annars läsa Maries böcker på sommaren. Jag har till och med läst två av dem när jag varit på Gotlandsbesök. Ytterst vältajmat.

Bok tre
Annika Östbergs debutbok Ögonblick som förändrar livet läste jag av ren nyfikenhet.  Uppföljaren Se ljuset i det svarta läser jag mer behagligt tillbakalutad. Jag minns hur jag som ung både fascinerades och retade mig på att den blonda svenskan skulle få ett sådant långt fängelsestraff med tanke på att hon inte skjutit ihjäl någon. Min parallell gick till Lindomemordet där två personer skyllde på varandra och båda blev frikända. I denna andra bok berättar Annika om sitt nya liv som efterfrågad föreläsare. Hon väjer inte för att ärligt skriva om frågor som förlåtelse och bitterhet. Tar upp sorg, skuld och tro. Jag skulle gärna ha besökt någon av hennes framträdande. 28 år i fängelse. Inte bara på ont. Jag uppskattade att läsa båda hennes böcker som gav mig mycket.

Bok fyra
Att sticka mellan med att läsa några bra dikter är för mig aldrig helt fel. På 1av3.se träffade jag för första gången på poeten Svenarne Jansson som sedan blivit min Facebookvän. Förra året gav han ut Ordvändor. Snabbt blev jag förtjust i hans sätt att skriva. Jag uppskattar när jag förstår texten, men där jag ändå kan få ha min egen tolkning. Som alltid när jag läser poesi läser jag bara några dikter åt gången. Då kommer de bäst till sin rätt.

Bok fem

Sist men inte minst. Det var en fröjd att få återträffa den sorgliga Mr Gora, eller Göran Borg som han heter i Sverige. Jag bara älskade att läsa debutboken Delhis vackraste händer som kom ut 2011. Har ni inte läst den ska ni börja där. Mikael Bergstrand övertygade verkligen mig med den charmiga boken som utspelade sig i Malmö, men framför allt i Indien. Som jag skrattade och mös under den läsningen. Här hade han mycket att leva upp till med uppföljaren Dimma över Darjeeling. Mina förväntningar behövde landa först. Inte lika förträfflig, men ändå ytterst läsvärd. Uppskattade det oväntade slutet. På baksidan står texten: Dimma över Darjeeling handlar om fördomar och egoism, om att ta sig upp ur sina djupt rotade hjärnspår och hitta ny mark, om mod, lojalitet och vänskap. Och den svåra konsten att leva här och nu.
Nu för mig är sport på is och snö. Under OS-veckorna ligger bokläsandet nere.

30 tankar på “De fem senaste

 1. Tack för bra tips Ljungstedt böcker har jag läst allihop men tror inte jag läst hennes senaste, så den måste jag kolla efter, östebergs första läste jag å den nya står jag på kö på bibblan, 4medaljer redan å jag som röstat på 9 var det 10 du sa:)

 2. Annika Österbergs bok måste jag läsa. Det är en sådan som jag vet att jag har tänkt på tidigare, men glömt bort så tack för påminnelsen! Här är det just nu också bara OS och dåligt med läsande. Vi är så glada att vi lyckats med bedriften att se det här!
  Och du – Grattis på födelsedagen!!!

  • Har du inte läst hennes första tycker jag att du ska börja med den. Indienböckerna tror jag att du skulle uppskatta också. Om ni är idrottsintresserade förstår jag att ni är glada för det. Igår var det extra dramatik i sprinten.
   Tack så mycket Marina.

 3. Ingen av böckerna du skrivit om tror jag passar mig; Har man läst några av Grishams så tröttnar man (precis som du skriver), Jungstedt har jag precis läst 5 stycken av och är ärligt talat inte så imponerad.
  Östberg skulle jag nog läsa egentligen för att kanske ändra uppfattning – eftersom jag inte som resten av svenska folket tyckt så vansinnigt synd om henne. Jag tyckte att hon mer eller mindre fick skylla sig själv, hon levde i USA och så är lagarna där!
  Poesi har jag svårt för så Bergstrands bok är nog den enda jag kan tänka mig – även om den inte lät så där vansinnigt upphetsande!
  Och något OS har vi inte hunnit med att titta på här inte, inte någonting faktiskt. Men jag skulle kunna tänka mig att göra det idag – om det finns någon ”vanlig” typ av skidåkning att se. Sånt där med hopp och skutt och grejer är inget för mig!
  När jag läser vad jag skrivit ovan så låter jag enormt grinig – och jag som är på ett strålande humör just nu. Konstigt…..!?

  • Du nuddade vid mina tankar. 😉 Du låter väldigt gnällig och anti. Genast blir jag riktigt glad för att du inte verkar ha läst min roman. Sådana dystra tankar vill jag inte ha på min födelsedag. 🙂 Idag har jag ledigt från OS. Det är ändå inget skidskytte eller skidåkning denna speciella onsdag. Antagligen visste de om att jag fyller år och vill hitta på andra trevliga saker.
   Ps, Får Susie bara sin pool kommer glada Susie tillbaka med besked.
   Kram Bosse

 4. Grishams och Ljungsteds böcker har jag läst flera av. Poesi har jag inte läst något alls konstigt nog. Både mamma och pappa läste mycket dikter och ibland högt för oss barn. Många kan jag fortfarande första stroferna på. Kanske skall bättra mig där. Kramar

  • Det lät mysigt att de läste poesi högt för er barn. 🙂 Sådant sätter sig kvar.
   Du har säkert fullt upp ändå. Själv tycker jag att man lär sig att skriva genom att läsa olika sorters litteratur. Intressant att se likheter och olikheter mellan författare. Vilken variation och spridning det kan vara. Sista tiden har jag analyserat och kommit fram till att det är svårt att leva upp till en succé. De skyhöga kraven på ”tvåan” ställer till begreppen. Vilken tur att jag inte har de kraven på mig själv. 😉
   Kramar

 5. Fina recensioner som ger mig lust att läsa, allihop. Grisham har jag läst för länge sen. Kanske dags att läsa igen? Annika Östberg verkar vara en klok person, sansad. Vill jag gärna läsa. Det är så mycket jag vill läsa, bara… blir lätt stressad över att jag inte hinner med allt jag vill.

  Just nu läser jag en tegelsten (692 sidor), Ensam i Berlin av Hans Fallada, skriven 1946, författaren dog 1947 och boken publicerades första gången 1948. Du kanske har läst den?

  • Det kändes berikande att läsa båda Annikas böcker på många sätt. Ingen skön känsla. Att läsa böcker får inte bli stress, men jag vet vad du menar.

   Jag känner igen både titel och författare, men har inte läst tegelstenen. Helst vill jag undvika tjocka böcker.

 6. Oj som den periodare jag är blev bara halva Dimmorna läst…..Jag älskade Mickes första bok och slängde mig in i nästa….Men då hände något och den blev bortglömd:( Nästa bokanfall ska jag ta upp den igen för nu vill jag ju veta slutet:)

  Väntar på din nästa bok…När kommer den?
  Kram

  • Jag tänkte bland annat på dig eftersom jag visste att du köpte hans andra bok, samtidigt som du skrev att du köpte min ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. När du fått nästa bokanfall kan vi diskutera ”Dimmorna”. Det är alltid svårt att följa upp en succé. Kanske hade det räckt med en indisk kärleksrelation för att piffa upp, men då fanns risken för en repris från ”Händerna”.

   Trevligt att vi har samma väntan. 🙂 Om jag fått bestämma fritt skulle jag hoppas på hösten 2014. Mina tankar är annars allt oftare i nästa skrivprojekt. Hade jag sluppit ägna mig åt marknadsföring, skulle jag gärna försvunnit in i den berömda bubblan igen. Där trivs jag som Nemo i vattnet. 🙂

 7. Först och främst Hurra Hurra för dig i dag. Hoppas du haft en fin födelsedag. Tur det snart är sommar för då tänker jag plöja igenom lite av alla böcker jag samlat på mig. Ingen av dessa du visar dock, men tack för tipsen. Är med i en bok klubb och glömmer stup i kvarten att avbeställa böcker och då blir det ett gäng till slut.
  Grattis kramen

  • Tack Annika. Den var trevlig. Så du är en sommarläsare. Just det skälet var ett av de tongivande till att vi gick ur bokklubbarna. Vi behöver heller inte fler böcker utan har gjort oss av med åtskilliga hundra. När man flyttar ofta inser man nackdelen med tunga boklådor.
   Kram tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s