Yxornas häll

Bild ett

Sista dagarna har jag nästan fått nypa mig i armen. Just idag för ett år sedan skojade jag med en granne och sa ”god jul“ till honom. Det hade kommit ett rejält busväder och varit snöstorm på natten. Idag behövdes ingen snöskottning. I helgen tog vi årets första riktiga ”vår-roadtrip” ut till Österlen. Extra roligt var att familjen var intakt, men tjejerna ville inte vara med på några bloggbilder. Det är inte bloggen de är emot utan att synas över hela världen när som helst. Det har varit mycket prat om det på föreläsningarna i skolan på sista tiden. Tur att jag fått tillstånd till lördagens inlägg. 😉

Variation förnöjer. Eftersom vi har en lågstadiefröken i familjen blev det en tur till ”Yxornas häll”, som ligger mellan Simrishamn och Brantevik. Det är en av de mest kända hällristningarna i Skåne och en av de äldsta. Den härstammar från äldre bronsåldern, ca 3 500 år sedan.

photo5Lika gammalt var inte det vi beställde till fikat och fågeln lät bli våra godsaker.

photo4  Den satt helt stilla. Såg ut som en död träfågel. 🙂DSC007510016

Sist gjorde jag reklam för Olof Viktors. Backagårdens café och växthus tycker vi är i samma höga klass. Min morotskaka vann över den jag åt sist på Olof Viktors. Nyttigare och godare med de stora mumsiga nötbitarna. Caféet öppnade säsongen den 1 mars. Redan var det behagligt varmt i växthuset. Helst där jag satt med solen mot mig. Minns i höstas när jag och Lizette skojade med Solveig som gått iväg till toaletten. När Solveig kom tillbaks började jag viska till henne med en förskräckt min. Berättade att jag skämdes över Lizette som satt och åt från en stor klase blålila vindruvor. Jag kunde inte fatta att hon vågade knycka en klase från vinrankorna som slingrade sig runt borden. ”Tänk om någon sett det. Har vi inte uppfostrat våra barn till att…” Lizette var neutral och åt vidare. Sedan såg antagligen Solveig Jennifers blick och förstod att så illa var det inte med lillasyster. Under tiden Solveig var iväg kom nämligen en dam som jobbade där och la druvorna på vårt bord.

photo2

photo3

Det känns som om vårbruket spårat ur. Kan bonden ha fått solsting? Jag gissar på att han drömmer om alla brev han ska få från Linda  i ”Bonde söker fru” och därför hamnade traktorn på bänken istället för på åkern.

DSC007550020

Varför kom jag akut att tänka på att motionera bort det jag just fikat?

DSC007560021

”Du där! Vet du var Hammars backar ligger? Nu har du väl ändå fått halsduken fel? Vi har precis varit där inne och fikat och tittat på fina saker i butikerna.”  ”Solveig! Såg du vad brun han redan var? Varför fick du så bråttom till bilen?”

DSC007590024Måste ha varit rekord för Jennifer när det gäller att övningsköra. Jag tycker att hon gjort rejäla framsteg och förstår inte varför hennes bilskollärare har drabbats av magsår och hela tiden byter bort just hennes lektioner. 🙂 Under flera av milen höll hon till höger på vägen. Genvägen över klitterna i Sandhammaren ruskade om både bil och passagerare. Blev inte riktigt klok på varför hon ville tävla med katamaranen som gick till Bornholm. Ibland kan det vara en fördel att inte fråga för många söndagsfrågor och som tur var hade jag med danska pengar och det är ingen manetsäsong ännu. 🙂 Ser man bara problemen från den ljusa sidan blir det mesta bra. Annars får man vänta på rätt vindar.

photo6
Hammars backar. Här har vi varit några gånger. Ligger ganska nära Kabusa skjutfält. Vi läste på anslagstavlan att man skulle hålla sig undan vissa övningsdagar i nästa vecka.

DSC007680033

Vad roligt att se allt spring som fanns i tjejerna. Det smittade nästan av sig till oss lite äldre. Backen känns i benen både upp och ner. Annars var det mycket dis häruppe. Nästa gång kommer jag att köra av strandvägen inne i Hammar istället. Jag såg på en karta på anslagstavlan att det var möjligt att nå fram riktigt långt på en slingrande grusväg. Tänk att välja en lite varmare klar dag med en fikakorg. Vilka öppna vyer mot Östersjön och inåt landet. Fortfarande har vi kvar att bevittna solnedgången vid Ale Stenar. I sommar kanske det blir av.

48 tankar på “Yxornas häll

 1. För många år sedan då våra barn var små och vi alltid semestrade i Sverige så åkte vi ner till Skåne. Kommer då ihåg hur förvånad jag blev över hur kuperat det var fläckvis. Trodde att det skulle var jätte platt. Vi tältade nedanför en kulle, det var visst ovanpå den kullen som Kiviksmarknad brukade vara. Så nu vet jag att det kan finnas en och annan backe även i Skåne..Kan tänka mig att det ar mysigt att fika där inne i växthuset.
  Ha nu en fortsatt bra vecka.

  • Tänk jag som bara bodde en halvtimme från landskapet. Jag fick också lära mig i skolan att Skåne var platt. Efter alla svettiga cyklingar i uppförsbackar håller jag inte med om det längre. Inte är det höga fjäll som i norr men tillräckligt kuperat. Vi bodde tidigare på Bjärehalvön. Där hade vi Hovs Hallar och Hallandsåsen. Kullahalvön en bit ner var en läckerhet. Här är det inte långt till Stenshuvud. Inte ens min hemstad Ystad är platt. Jag tycker det är dags för dig att göra ett återbesök i Skåne snart. Det är riktigt mysigt att fika i växthuset.
   Tack. Hoppas ni har det vårkänslor däruppe också. Kram

  • Tack Tove för sällskapet. 😉 Vi har roat oss med att sätta betyg på alla ställen vi fikat på sedan vi flyttade hit för snart tre år sedan. Detta ställe har maxpoäng liksom Olof Viktors. Fem poäng var av alla fyra familjemedlemmarna. 20 poäng.

 2. Vilken härlig utflykt, det är ljuvligt att styra kosan ut på vårt vackra Österlen, naturen och mysiga fika ställen . där finns liksom allt vad jag behöver för att utflykten ska bli optimal. Kram

 3. Verkade vara ett bra fikaställe! Där har vi aldrig varit! Du får skicka över lite tips på olika ställen åt oss, vi är dåliga på att göra saker!

  • Ni har det väl gott när ni är i Kivik så ni inte behöver sticka iväg igen ut på vägarna. Men skulle ni ha vägarna förbi Ale Stenar och Kåseberga kan jag rekommendera detta café. Där finns även butiker med kläder och annat trevligt. Ofta ställer någon konstnär ut sina verk.

 4. Härlig läsning! Det är roligt att du blandar intressanta fakta med dina knasigheter, det blir så mycket mer spännande läsning. (Skulle ni kunna måla/rolla er bil i någon neon nyans så att jag vet när tösen din är ute och övningskör? 😉
  Ha det fortsatt fint i vårvädret! Kram från Sandra

 5. Brösarps backar. Kivik. Tobisviks camping. Borrbystrand. Ale stenar. Stens huvud. Ystad. Simrishamns rökeri. Lite småvägar här och var och kyrkor. Där har du vår sista vända med husvagnen hösten 2011.
  Jättefint. Kram♥

  • Det lät som en riktig trevlig husvagnstur. Hade ni också tur med vädret måste det varit hellyckat. Minnen kan trolla med sina låtsasstavar. Ibland är de bara behagliga och nostalgiska. Andra stunder kan det komma stänk av vemod och saknad. Det gäller att komma ihåg de lyckliga stunderna, sägs det i en känd sång. Man vet som tur är oftast inte när det är den sista gången för något. Kram Bosse

 6. Så bra att Backagårdens café har öppnat för säsongen! Kanske får bli en tur dit i helgen och testa morotskakan! Alltid lika trevligt att ta en tur till Österlen och njuta av en fika!
  Kram M.E

  • Vi gillar stället skarpt. Det finns flera olika ställen att fika på. Tre ”rumsmöjligheter” inomhus och sedan även utomhus. Än så länge har vi inte testat att sitta i det möblerade rummet i anslutning till butikerna. Växthuset är ändå mysigast. En fördel med dessa tidiga vårar är att småvägarna inte är fyllda med turister ännu. Man tar sig snabbt fram överallt.
   Kram Bosse

 7. Mysigt inlägg om er resa på Österlen. Vi var i samma trakter förra sommaren. På en av våra turer runt Peppinge där vi bodde hittade vi Backagården. Vilket ställe och deras oförglömliga äppelkaka. Mums!!! Ett annat favorit ställe var Kåseberga med vacker solnedgång, Ale stenar och rökeriets delikatesser. Vi återvänder snart 🙂 Barnbarnet Amanda är likadan när det gäller att vara med på bild. De har också haft föreläsningar om sociala medier. Amanda bloggar men där är det inga selfies bara hästar. Ha en fin vecka och kramen 🙂

  • Då har du varit med om något som vi trånar efter. Solnedgång i Kåseberga och helst uppe vid Ale Stenar. Där fanns information på tavlan, om tidpunkter på året, till bästa chanserna att få uppleva det magiska med solnedgången.
   Det är sorgligt att man inte kan ”skydda” sina bilder och texter på något smart sätt. Det kommer kanske något slags lösen i framtiden. Som sedan någon hackers får jobba sig svettig med.
   Tack! Önskar dig detsamma. Kramen

 8. Härligt berättelse som gjorde att man mindes tillbaka den underbara semester 2013 då vi hade vi hade ressällskap av min bästis. Vi var till Hammar men aldrig upp i backen…vi letade efter ställen att bada på istället! Tyvärr lyckades vi inte, det blåste alldeles för mycket och var iskallt (även för oss) i vattnet.

  • Ni hade kunnat bada där. Efter den tuffa backen och när vi kom upp på ”platån” fanns det en mjuk, snäll grön väg ner till havet. Jag trodde själv första gången att det skulle vara ett stup som ex. vid Ale Stenar. Istället såg vi en härlig sandstrand. Det blåser ofta i dessa krokar som det nästan alltid gör vid kusten. Iskallt i vattnet låter inte trevligt.

 9. På Ale stenar var jag för två år sedan.
  Till sommaren blir det att utforska andra delar av Skåne 🙂
  Men Ystad är ett måste. Det är nog den finaste platsen jag nånsin har varit på.
  Skåne är sååå vackert!
  Kram!

  • Det finns verkligen många olika delar av Skåne som är fina. Även i inlandet finns smultronställen. Det bästa tycker jag är att avstånden är så relativt korta. Det speciella ljuset som lockat hit många konstnärer är upplyftande.
   Det är klart att Ystad är ett måste. 🙂 Hoppas ni får trevligt på er resa hit.
   Kram

 10. Du väckte lusten att besöka Österlen. I år har vi av någon okänd anledning ännu inte planerat vår vårliga resa dit. Undrar varför vi har glömt? Kjells släkt är från Vitemölla, fint där, för att inte tala om badhotellet. Så vackert!

  • Ethel. Jag är också förvånad. Trodde det var en helig tradition att sova över på Hotell Svea i Simrishamn. 🙂 Mycket fint i Vitemölla, Vik och Baskemölla. Vi har bestämt oss för att cykla i de trakterna i sommar. Badhotellet i Vitemölla hittade vi till förra året. Där måste vi äta någon gång.

 11. Jag älskar att läsa om era utflykter på Österlen, eftersom jag känner igen platserna och blir lite nostalgisk. Mina första 2 år bodde jag i Kabusa, Sen flyttade vi till Eslöv men jag har många härliga minnen från alla skollov jag sen tillbringade i Kabusa hos min farmor och farfar. För en ”stadsjänta” var det rena paradiset att komma ut på landet. Kram

 12. Tack för ännu en härlig utflykt. Och vad jag lär mig! Skåne är ett ganska oskrivet blad hos mig, men jag försöker fylla det.
  En utflykt, hela familjen tillsammans, är så värdefull. Riktig kvalitetstid som man njuter extra av med vuxna barn. Som du säger, så blir de tillfällena inte lika många längre.
  Ser fram emot att din bok kommer så småningom…och att läsa den förstås.
  Kramar!

  • Varsågod Ditte! Hoppas jag kan bidra till att ni tar en tur hit till sommaren.
   Mer och mer uppskattas att barnen vill följa med. Samtidigt är det en härlig resa att få vara med, att se hur de mognar och blir vuxna.
   Förhoppningsvis når ”Mina fotsteg i ditt hjärta” dig imorgon.
   Kram

 13. Underbart positivt inlägg, jag ler och inväntar med spänning den analkande våren medan jag halkar omkring på isiga vägar…. Onsdagskram 🙂

 14. Så skoj att få följa med dig på roadtrip!!
  Njuter av vackra blomster, go´fika och barmark…
  Det lär dröja lite tills vi här i norr har snöfritt.
  Ice bugs´en får tjänstgöra på promenaderna ett tag till
  men hoppet finns om en tidig vår!
  Fåglarna kvittrar så ljuvligt på morgnarna och
  några tidiga svanar har hittat till den för varje dag ökande delen
  öppet vatten vi har i Luleälven.

 15. Ni gör så fina utflykter, mysiga och till fina ställen! Jag kan iofs förstå döttrarna att dom inte vill vara med hela tiden!! Det hade jag totalvägrat i den åldern. Inga blogglitterära köttbullar av mig hade jag vrååålat!
  Agneta kram

  • Det finns så mycket som drar och de är väldigt seriösa när det gäller skolarbete även på helger. Det är lätt att glömma hur det var i den åldern. Så många andra saker som drog. Tur att de inte tvingade dig. Dina skrik skulle fått fönster att spricka från kant till kant och köttbullarna hade blivit rädda. 🙂
   Bosse kram

 16. De är så speciella, de där första skälvande vårdagarna. Tänker att ni nog kommit längre med våren än vad vi har här, men jag håller ändå med dig om att vintern inte kommer tillbaka igen!
  Kram

  • Man vill ta i de spröda nyfödda vårdagarna med silkesvantar. Vårda dem ömt. Inte låta dem försvinna iväg för fort. Istället suga in varje krokus och lyssna till varje fågels stämma. Vintern är besegrad för denna gång. Den kommer säkert att göra sina försök att återta makten, men kommer att nerröstas av vårbäcken och varenda blåsippa.
   Kram

 17. Vilken rundtur du bjuder på, med läckra inslag. Våren har kommit längre hos er än hos oss. Ska jag lägga in blomsterbilder på min blogg får jag nog ”fuska” med gamla bilder. 😉
  Kram

 18. Vi har genomlidet 2 pågars övningskörning Det var snudd på att ta sobril den första tiden.Men efterhand som tiden gick så förstod dom att det var högertrafik och att det var hastighetsbegränsning.Vi har överlevt och det gör ni också.Tuggummi är rätt lugnande 🙂 Svar:.Men du… det är ju så att är fönstren nyputsade så ser du bra ut 🙂 Kram!

  • Var det så illa. Jag skojade bara i mitt inlägg. Det gick riktigt bra, men jag vill sitta i framsätet. Betydligt obehagligare att sitta i baksätet som jag provat några gånger när vi varit två vuxna i bilen.
   Återsvar:… till nästa vårregn som blåser mot fönsterna. 😉 Kram från Bosse Puts

 19. Så roligt att få läsa om er utflykt till Österlen. Det är inte ofta vi åker så långt bort, Inte för att vi inte vill, utan vår ålder spelar nog in lite grann. Du har verkligen inspirerat till att kanske kunna ta en sån tur lite senare på sommaren.

  Vi gjorde en premiärtur i lördags till Killeröds Café. Den skrev jag om i min Reseblogg och adressen där är http://gilla-gilla.blogspot.se/2014/03/dagens-utflykt-cafe-sa-har.html#links om du är intresserad.Dit brukar vi åka ibland på sommaren och det är ju en sån vacker utsikt därifrån. Så har vi ju rekommenderat det för andra, som också har blivit glatt överraskade.

  Sv: Så roligt att du gillade mitt citat. Jag brukar ha nåt sånt med i varje inlägg och just detta kom från min almanacka för i år.

  Vi har suttit på balkongen idag också och haft kaffekalas med Sibbes dotterdotter och hennes hund Baloo. Ja, han fick ju inte nåt kaffe förstås. Ingen kaka heller. Men oj så skönt det är att kunna sitta så i solen och bara mysa.

  Jag har jobbat lite mer idag. Det blev två sjalar framför TVn. Sånt kan jag göra utan att bli störd av andra eller inte ens av TVn.

  Kram/Gilla

  • Ni får dela upp en Österlentur i etapper så blir det inte så jobbigt och betydligt trevligare.
   Jag var inne och tittade på bilderna. Trakterna är välbekanta. Vi bodde flera år i närheten. I klart väder är det en vacker vy att beskåda under fikastunden. Det finns ett liknande ställe i närheten av Båstad som vi gillade mer. Jag älskade att ta den smala slingrande serpentinvägen med bilen från Boarp och sedan komma ut i norra Båstad eller fortsätta däruppe på Hallandsåshyllan mot Östra Karup. På den vägen finns fiket. Underbart under våren när vitsipporna kom på besök och Björkarna fick sin fina ljusgröna kostym. Jag tror att jag testat alla vägarna däruppe. Möten med stora fordon kan vara en aning krångligt.

   Jag är svag för citat som säger mig något.

   Vad taskigt mot Baloo som varken fick kaffe eller kaka. 😉
   Kram

 20. Som du vet gillar jag också utflykter, dock finns inte lika många mysiga fikaställen i min skog som ni har. Får bli bättre på att ta med eget för visst blir det liksom pricken över i med fikapausen? Härligt att häga med er en sväng! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s