Film tio av femtio

Den oemotståndliga Martha

”Den oemotståndliga Martha” eller ”Martha meet Frank, Daniel and Laurence”.
Genre: Komedi, 88 minuter, 1998
Betyg:
1). I filmsoffan med familjen: 35/40
2). Bosse Lidén 2014: 105/120

Favoritscen: Det har jag en – men den är hemlig och allt för avslöjande.

Egna ord: När jag var liten gillade jag pusseldeckare. Detta är en häftig variant på temat, men med komedi istället för mord. Första gången jag såg filmen försökte jag hela tiden hitta rätt tidsordning på filmsekvenserna. Jag försökte lösa pusslet med de riktigt häftiga bitarna som tittaren stegvis får serverat under ett samtal mellan två grannar. När jag ser om filmen kan jag koppla bort överraskningsbiten och istället njuta fullt ut av bra skådespelarprestationer, humor, tänkvärda repliker, kärleksbekymmer av det ovanliga slaget, svartsjuka, sårbarhet, yrkesframgångar, tillkortakommande, jobbiga chefer, charm och en bit av London. En stor eloge till manusförfattaren Peter Morgan och skådisarna Monica Potter, Tom Hollander, Ray Winstone och Joseph Fiennes, som roar både mig och en till i familjen rejält vid varje titt i soffan.
Texten på framsidan av DVD-fodralet är en bra sammanfattning av den relativt korta filmen. Två är ett par. Tre är en folksamling. Fyra är en katastrof… 😉

Baksidetexten är välskriven och avslöjar inte för mycket: Frank, Daniel och Laurence är goda vänner, egentligen inte för att de har något gemensamt utan mest för att de alltid varit så. Livet går sin gilla gång ända till den händelserika dag då Daniel möter Martha på flygplatsen i Minneapolis. Båda två är på väg till London; han hem efter en affärsresa, hon för att starta ett nytt liv. För Marthas del blev det London enbart för att det var den enda enkla flygbiljetten hon kunde få från USA för 99 dollar – det vill säga alla hennes sparade pengar.
Då flyget landar har Daniel hunnit förälska sig huvudstupa i Martha och blir därför djupt olycklig då hon inte dyker upp till deras avtalade lunch dagen därpå.
Mycket deprimerad sammankallar han sina vänner för att be dem om hjälp, men det visar sig vara helt fel taktik… (det var lindrigt uttryckt)

Dagens fråga: Ser du helst romantisk komedi, drama eller action? Annan genre?

Här är texten till nya läsare om denna bloggkategori som slutar med en tävling i december 2014. https://bosseliden.wordpress.com/2014/01/08/mina-blogginlagg-pa-torsdagar-2014

 

 

 

 

 

 

12 tankar på “Film tio av femtio

 1. Var hittar du alla filmer? Den här har jag inte hört talas om, som verkar så bra!

  Jag gillar drama mest, sen romantisk komedi, därefter action. Men det beror på tillfälle också. Om jag inte har lust att engagera mig då ser jag en action, annars gärna filmer om relationer (den genren ingår kanske i alla andra genrer?). Jag är, som jag sagt förut, svag för franska filmer, men gillar även engelska filmer. Oräkneliga gånger har jag efter jag sett en fransk eller engelsk film sagt att i de filmerna får jag följa riktiga människor, inte ett gäng fotomodeller som det ofta är i amerikanska (är jag fördomsfull nu?).

 2. Jag har inte sett filmen du tipsar om.

  Funderar på din fråga.. vad jag helst väljer att ser???
  Eftersom (nästan) alla typer av filmer kan vara både bra och dåliga så ser jag nog det mesta och ändå inte. 🙂
  Tvärbort går alla typer av exorcisten-demon-filmer.
  Nån yngre närstående försökte få mej att se ”The ring”.
  Glöm det!, sa jag

  Men som den motsägelsefulla varelse jag är.. blev jag helt tagen av ”The Others”.. och tvingade genast ”The ring-tipsaren” att se den. 😀 Det är en s.k ”skräckfilm” som jag nu har sett många gånger och som både berörde och gav många eftertankar.

  En del deckare ser jag, men inte alla.. en del är så överspelade.
  Romantiska filmer kan ju va fina.. eller förutsägbart smetiga.
  Komedier kan vara jätteroliga men också för larviga.
  Nåt ”larvigt” som jag ändå tycker mycket om.. är ”Ett päron till farsa”-filmerna.
  (men tyvärr visas dom alldeles för ofta, så man riskerar att tröttna)

  Drama kan vara SÅ bra och SÅ torrtråkigt. Men det är skönt med filmer som berör, man kanske till och med kan få med sig nån klok tanke.
  För någon vecka sen såg jag ”En gång i Phuket” och ”Bröderna Karlsson”, som jag tyckte mycket om.

  Annars är jag just nu djupt förälskad i teveserierna.. ”Tjockare än vatten” och ”Breathless”.
  Må dom aldrig ta slut utan bara pågå och pågå..
  likt denna min kommentar.. 😀 😀 😀

 3. Jag älskar komedier! Romantik och drama ligger inte långt därefter. Och fantasy (Sagan om ringen). Action och thriller ger mig kalla kårar och sen går det inte att sova på en eller två nätter.
  Will Ferrell är en favoritskådis, han både ser rolig ut och är rolig.
  Filmen du tipsar om skulle jag mycket väl vilja se. Helst i min ensamhet, med ett glas vin och en chokladkaka (eller tio goda småkakor.).
  Ha en förtjusande dag! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s