Öga mot öga

Skrivet för några år sedan…

Min kära mamma fick besvär med trilskande ögon på ålderns höst och tvingades till slut att söka experthjälp. Det var svårt att komma fram på telefon till läkarstationen. Hon ringde flera dagar i sträck inom deras telefontid. Det var ännu svårare att få en besökstid inom hennes rimliga livslängd. I alla fall var det stört omöjligt att få vård på rätt instans. När hon äntligen fick rätt diagnos blev det en ny lång oviss väntan på operation. Läkaren som skulle göra ingreppet i hornhinnan hade svårt med svenskan och därmed blev det svårt för en konversation. Hon var känd för att inte klara av kontakten med vakna patienter. Tyvärr gick det rykte om att hon även hade en hög felprocent på sina utförda operationer på sovande patienter. Mamma hamnade olyckligtvis i den sistnämnda gruppen. 😦
Hoppet är det sista som överger människan. Mamma sökte till en annan specialist, i ett annat landsting och så var hon inne i karusellen med de långa väntetiderna igen.

För några veckor sedan var vi på semester. Vår hund Texas åkte på egen ferie och tog in på ett hundpensionat. De som sett en oklippt Coton de Tulear i ögonen utan att hunden har en tott i luggen är inte många. När vi hämtade Texas hade han just varit ute på en regnpromenad, luggen hängde mer än vanligt ner som en rullgardin över ögonen och halva lakritsnosen. Av pensionatets ägare fick vi upplysningen om att en Schäfer i grannbåset varit lös i magen. Efter välkomstslickandet fick Texas åka transportbox hem. Det var först hemma som vi fick en chock. När matte hälsade ordentligt och lyfte upp den våta luggen fanns det bara ett öga att söka kontakt med. Det andra var hopknipet. Texas varken kunde eller ville öppna det. Om vi lyfte på ögonlocket möttes vi av ett illrött öga som samtidigt var otäckt grått. I mitten av pupillen såg man en stor spricka. När vi telefonledes tog kontakt med hundpensionatets ägare hade hon ingen aning om vad som hänt. Mina tankar fladdrade iväg och jag tänkte den fula tanken att det måste vara rätt taktik att vara ärlig och uppriktig om ett mindre problem och lyfta fram det istället. En lös avföring på hallgolvet var ett bevis på presenten från Schäfern.
Det var inga problem att få en akuttid på djurkliniken. Ögon är känsliga saker. De måste behandlas direkt och följas upp noggrant. Det visade sig vara ett sår på hornhinnan. Vi fick ögondroppar som vi skulle ge fem gånger om dagen. Den vänliga veterinären ville se på ögat redan om några dagar. Vi tyckte att ögat blev bättre snabbt, men Texas klarade inte andra besiktningen heller. Skadan och det grå fanns kvar. Vi fick åka dit en gång i veckan under en tid. Det var tal om cortisondroppar och risk för framtida synförsämringar. En perfekt service möte oss vid varje besök. Ändå gick mina tankar till de tillfällen jag följde med mamma som sällskap och stöd till otaliga institutioner. Det var omöjligt att inte dra en parallell. En sjuttioårig kvinna är inte lika mycket värd som en hund. En otäck sanning som kliade som ett myggbett. Fast jag älskar min hund är han inte lika mycket värd som våra två döttrar om jag måste välja. Marknaden för vård av alla typer av sällskapsdjur har blivit en lukrativ värld som tenderar att gränsa till ett ifrågasättande. Snart finns ingen bortre gräns över vad som är möjligt på den fronten.

En bekant var på utlandssemester. Hennes trettonåriga hund var kvar i Sverige på ett pensionat och blev sjuk. Matte gick inte att få tag på. En son på hemmaplan gav tillåtelse till akut operation. Notan löd sedan på fyrtiotvåtusen kronor. Nu är hunden vital och viftar glatt på svansen igen. 🙂
Nästan alla ingrepp man gör på människor går numera att göra på alla slags husdjur. Tretton hundår är detsamma som nittioett människoår. Vilken jämngammal sjuk person får en chans till en operation som en fyrbent varelse? Jag tycker att det ligger en hund begraven någonstans. Vart är vi på väg? Vi kanske ska mäta våra människoliv i hundår istället.
Partierna måste fiska röster inför höstens val. Jag har flera bra förslag. Frikort för djur efter elvahundrakronor? Obligatoriska hunddagis i varje kvarter? Gratisutdelning av färgglada plastpåsar med mintsmak? Själv kommer jag inom i framtiden att kämpa på med mitt.
”Texas. Hör du mig. Har du på din hörapparat? Kom nu. Bit inte i din vita käpp. Husse ska följa med på promenaden. Jag har diplom på att jag har gått den årslånga kursen ”Stör inte en ledarmänniska. Prata inte med mig när jag är i tjänst”. Här. Svälj först din kärlkrampsmedicin. Är det din eller min pacemaker som tjuter? Din skånska är riiiktigt bra nu för tiden. Texas! Vet du vilken tid du skulle vara hos doglogopeden på tisdag?” 🙂

Ps. Jag har en dotter som stormtrivdes när hon gjorde praktik förra terminen på en smådjursklinik i Lund. Om några veckor är det dags för nya praktikveckor. Jennifer siktar fortfarande på att bli veterinär och jobba med smådjur. Ds

44 tankar på “Öga mot öga

 1. Texas ögon är fortfarande fantastiskt klara och fina för hans ålder enligt utlåtande från senaste vetrinärbesöket 🙂

 2. Så kul att dotterns praktik blev bra. Yngsta var också på veterinärklinik, det tog snabbt död på hennes drömmar. Hon fick passa barn och annat där…
  Håller med om att det är konstigt att djur får självklarare vård än gamla. Fel! Enligt mig.

  • Det var en konstig syssla. Lät inte kul att läsa. 😦
   Jag älskade min hund och ville honom allt väl, men det var inte långsökt av mig att jag jämförde denna skickliga och snabba vård med den som min älskade mamma inte fick ta del av. Hon och många andra medmänniskor som fått och står i långa köer. Jag har själv personlig erfarenhet sedan flera år.

 3. Fast det är en massa elände du berättar om så sitter jag och flinar fånigt och har roligt när jag läser! Jag är nog inte riktigt vaken än och ska undanhålla mig från att ge kommentarer som inte sitter där de ska när det gäller det allvarligare slaget.

  Kul att ni har en så djurintresserad dotter och som vet vad hon vill! Henne önskar jag lycka till!

  • Oftast brukar jag låta min speciella humor få ta plats även när solen går i moln och livet inte går på räls. Vardagen blir mer hanterlig och förhoppningsvis gläder jag fler än jag trampar på tårna.

   Jag ska hälsa till Jennifer. Hon har alltid varit både intresserad och bra på att ”ta djur”.

 4. Ett mycket tänkvärt inlägg. Jag har ingen hund, men jag har ögonsjukdom. Fast den går inte att operera.
  Roligt att det går bra för dottern, säkert ett trevligt jobb med djur.
  Soliga lidköpingskramar, Gerd♥

  • Tack! Hoppas att din ögonsjukdom går att hålla i schack.
   Jag tror att det är både tacksamt, roligt och ett stimulerande jobb. Sedan finns svåra moment också. Framtiden får avgöra vad som kommer att hända.
   Hoppas du har sol däruppe idag med. Här har den precis kommit på trevligt lördagsbesök.
   Kram

 5. Visst kan man jämföra bemötande, behandling och väntetid hos veterinär och människoläkare, men… man ska nog vara väldans glad över att något fungerar bra i den här svängen och kanske istället klaga på den trista vård vi som människor tydligen får på sina ställen. Jag tycker absolut inte att det är konstigt att djur får bra vård, hemskt vore det annars. Vi har som människor ett stort ansvar för dom, utan det konstiga är att vården tydligen inte fungerar för oss människor!
  Fast personligen har jag bara positiva erfarenheter, så jag kan inte stämma in i klagomålen. Som ett av flera exempel kan jag tala om att min gubbe sett lite konstigt med ett öga ett tag, ett bra tag för att vara exakt. För 10 dagar sen så skrämde jag upp honom med att det kanske var ”gula fläcken” och då vet man ju att utvecklingen av den kan stoppas men inte läkas. Så då är det bråttom. Alltså ringde han direkt, en onsdag. Han fick tid hos ögonläkaren på sjukhuset i Visby måndagen veckan efter!
  (Det visade sig inte vara någon fara, så nu kan han ta det lugnt igen.)
  TREVLIG HELG
  Susie

  • Kärnan i mitt kåseri handlade egentligen inte om hundar och andra djur. Det var istället det tragiska, att det är som ett slags lotteri när man söker vård i vårt land. Var du bor, vilken instans du blir skickad till, vem du träffar, bemötandet, vårdköer m.m. spelar stor roll. Kan handla om liv eller död. Sedan går det inte att undvika det som händer i vårt land. De med mycket pengar och kontakter har större och större möjligheter att förlänga sitt liv. Jag anser att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. Ingen kan övertala mig att det är så.
   Vad bra att du fick iväg gubben och att han fick en snabb tid. Det viktigaste var att det inte var något farligt.
   Tack! Önskar dig detsamma.
   Kram

 6. Det var inget vidare det som hände din mamma och jag har samma erfarenhet med min pappa som blev felbehandlad och blev blind på ena ögat och fick sämre syn på det andra men han fick inte rätt fast han kämpade och sen när han dog så stod det i journalen att han var felbehandlad men då var det för sent. Jag har också märkt att djur får bättre vård. Vad bra skrivet av dig

  Kul att dottern trivdes så bra på praktiken

  Ha en skön fredag
  kram

 7. Blir så heligt förbannad när gamla människor ställs i vårdköer…..Det är som om man hoppas på att det ska falla bort en viss procent:(( Grrr!!!! Men jag är glad att djuren får den vård de behöver. Det är vi skyldiga dem.
  Kram och ha en skön helg!

 8. Jag sitter här och storskrattar även om mycket av det du skrivit är mycket sorgligt. Jag känner igen beskrivningen av hur din mor hade det. Har nämligen samma erfarenheter med min egen mor. Jag tycker mycket om djur, men jag tycker det hade varit vettigt om människovården var lika human som djurvården. Nu har klart inte alla djur det så bra, det såg vi ju på TV för ett tag sen. Det är tyvärr pengarna som styr överallt. Sjukvård och äldrevård skulle det vara förbjudet att spara in på. Ha en mysig helg.
  PS. Jag såg förresten att det ska visas en film på TV ikväll som heter Bara en dag och är en fortsättning på Bara en natt. Det är väl inte fusk? Kram

 9. Ibland önskar jag att jag var ett älskat husdjur. Jag är själv i vårdsvängen och vet hur svårt det är att få rätt vård och att få tid över huvud taget. Att djuren får bra bemötande beror förstås på att det kostar. Jag önskar god hälsa och god vård både för folk och fä!

 10. Klarsynt som alltid. Djurens väl och ve får ju deras ägare fundera på. men att en mamma inte ska få adekvat vård är otroligt sorgligt. Ps sikta på veternär låter som en bra mål. 🙂

 11. Ja, vart är vi på väg?

  Vet en kvinna som fick ut pengar på hundens försäkring, när hunden avlivades pga sjukdom? Typ livförsäkring?

  Men doglogoped? Helt fantastiskt! Kanske ska du söka patent på det varumärket?

  Må så gott, trevlig helg!

 12. Haha du skriver så bra men samtidigt så gripande, du är otrolig!kramen och vad kul att din Jennifer vill bli veterinär går hon det programmet?

 13. Mina tankar går ofta i liknande banor. Det händer att djur verkar vara viktigare än människor och det gör mig bedrövad.

  Jag tycker om djur, men inte går deras värde att jämföras med människors!? Inte för mig i alla fall.

  • Det var svårt att låta bli att jämföra när jag jobbade hårt för att hjälpa till och det var som att köra huvudet i väggen. Personligen har jag också gått mina strider.

   Jag har alltid varit förtjust i ”ofarliga” hundar. Toppen att det finns ex, smådjurskliniker.

 14. Klokt skrivet och en intressant jämförelse. Det finns stora brister i vården vad gäller människor, både äldre och yngre – ibland kan man undra vart vi är på väg. Klart att vi ska värna även om djuren, men medmänskligheten, vart är den på väg när människor inte får den vård och omsorg som krävs. Tyvärr har jag träffat på de där bristerna i värden av människor fler gånger än vad som är rimligt.
  Hoppas att din mamma mår bättre!
  Och trevlig helg! Kram

  • Jag är också orolig för vart vi är på väg med vårdgaranti och rättvisa. Samma här. Ju äldre man blir ju fler trista erfarenheter samlar man på sig.
   Min mamma har det säkert bra. Långt från sjukdomar och bekymmer.
   Tack! Önskar dig en trivsam helg med möjligheter till rekreation.
   Kram

 15. Man får väl rätt bra service och vård för människor också om man lägger upp pengarna på privatklinik… Däremot har den allmänna vården blivit allt sämre…

 16. Precis det här pratade vi om för inte alls längesedan, att det är enklare att få snabb och bra vård när det handlar om djur och då är det något som gått väldigt fel.

 17. Visst är det bra att djur får sån bra hjälp. Men som sagt…det är även vi människor!
  Sjukvården har mycket att lära av djurvården…
  Blir du politiker ska jag rösta på dig 😉
  Sv: Förra gången hon var uppe här så var vi i Umeå. Denna gång kommer hon hit så sent på kvällen. Så vi åker hem hit direkt 🙂
  Kram!

 18. Som alltid ett tänkvärt och intressant inlägg.
  Gjorde liknande erfarenheter när min mamma behövde hjälp för olika mer eller mindre akuta situationer – vid ett av dessa tillfällen blev vår gamla hund sjuk… och visst fick mamma komma till läkare, men medan hon fick vänta ett par dagar och vi fick tjata på sjukvården, så fick hunden vård samma dag… utan tjat…
  Trevlig helg!
  Kram

 19. Tänkvärt kåseri och skrivet med mycket humor och värme. Jag tycker också att alla människor är lika mycket värda. men nu har det i många landsting blivit så att de äldre, var den gränsen exakt går vet jag inte, får kämpa så hårt för att få godtagbar vård och med långa väntetider. Här skall det sparas. Så illa att mycket i vårt samhälle bara handlar om pengar och vad saker kostar. Undrar månne var man gör av vinsterna….
  Jag kämpade för min pappas vård och rättigheter när han drabbades av alzheimer och jag hade aldrig klarat det utan stor hjälp av goda vänner och läkare som var i vårdbrancshen.
  Är själv glad för att jag får och fått så bra hjälp i Stockholm, på Södersjukhuset, trots att jag är pensionär.
  Kanske borde vi bli landstingspolitiker?

  • Om man inte orkar eller är kapabel själv är det otroligt viktigt att det finns någon närstående som slåss för ens rättigheter. Spridningen mellan landstingens resurser och väntetider m.m. är för stor i vårt land.
   Så får det bli Ditte. Vi får helt enkelt bli landstingspolitiker du och jag. 🙂

 20. Ja, det är jobbigt när det blir problem med ögonen, vilket ofta händer när man blir äldre
  men vad trist att din mamma råkade ut för en läkare som hade hög felprocent på sina utförda operationer, och hon drabbades
  och sedan var tvungen till ny väntetid.
  Hoppas det ordnar sig nu, för ögonen är ju så viktiga
  Själv fick jag grå-starr operationer gjorda på bägge ögonen och de gick bra.
  Utan dem skulle min syn ha varit väldigt besvärlig redan nu
  och ja, det verkar som om djuren ibland få bättre och mera avancerad vård och hjälp på äldre dar än människor får.
  kram

  • Det känns som ett lotteri när man söker vård. I en liten stad finns oftast inte så många olika specialistläkare att välja på.
   Grå-starr operationer har en hög och bra procent nu för tiden när det gäller lyckade resultat. Trevligt att läsa att det gick bra för dig. Synen behövs hela tiden i vardagen. Vanliga hederliga människor känns inte så attraktiva på marknaden. Dystra artiklar, rykten och sanningar når oss ständigt.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s