Tankar bakom ”Mina fotsteg i ditt hjärta”, del fyra

 facetre

Vad kommer först till en person som vill skriva och helst ge ut en roman? När det gällde ”Mina fotsteg i ditt hjärta” rörde det sig om en handfull saker.

Ett. Jag hade läst ett par böcker som sålts i miljontal exemplar på olika språk i världen. De var trevliga, spännande och hade en gemensam dramatisk avslutning. Jag tänker inte nämna titlarna vid namn. I skrivande stund kan jag varken namnen på böckerna eller namnet på den ena författaren. Det är oväsentligt. Det som var viktigare för mig då var att knepet författarna använde sig av var totalt orealistiskt och det skavde att ännu en gång konstatera att fel information nådde ut till stora folkmassor om något jag själv var expert på. Nära vänner kom och berättade hur dramatisk och spännande boken var, som jag sedan dissekerade totalt. Vänskapen till nära vänner tål alla väder.
Jag bestämde mig för att bädda in sanningen i en vanlig roman istället för att skriva en fackbok. Hade ”Mina fotsteg i ditt hjärta” nått ut till miljontals läsare skulle vågskålen ha vägt jämnt. Sådana banala tankar ödslade jag inte energi på. Istället hade mitt första hemliga tema – en röd tråd i mitt manusförfattande börjat gro.

Två: Jag var trött på att vara som en papegoja på jobbet. Ständigt gav jag av mig själv och jag började må som en disktrasa. Under flera år delade jag med mig av vårt privata liv till okända människor. Tusentals gånger hade jag pratat om precis samma saker, eftersom våra musei-besökare naturligtvis ville ha svar på sina standardfrågor. För att stå ut ledde jag helst in samtalen på andra områden, så att jag fick någon form av energi tillbaka. Nu bestämde jag mig för att i inledningen av deras besök stanna kvar bakom köpmansdisken och passa på att skriva för hand på mitt manus när tillfället gavs. Jag var ändå min egen chef. Dessutom fanns högsommardagar då ingen kom. Zerodagar som vi kallade det.

Tre: Min mamma som stod mig väldigt nära hade magen full av cancer. Jag behövde stunder där jag kunde fly undan mentalt istället för att inte fastna i samma mörka och dystra ekorrhjulstankar. Stunder då jag skaffade mig energi för kommande tröstande möten och långa bilresor i sommarträngseln.

Fyra: Jag klippte tvärt av mitt gamla antibeslut. Detta var definitivt inte första gången jag bestämt mig för att skriva en bok. Jag hade varit på god väg att få utgivet minst tre olika manus genom åren. Min lust försvann helt när en författare stal mitt manus. De känslorna jag kände när Solveig kom hem med böcker från skolbiblioteket och jag såg boken för första gången… tävlar om när jag såg samma bok skyltas effektfullt ovanför en lägre monter på en bokmässa på Per Gessles hotell i Tylösand. Jag fick slita blicken och höja den en decimeter för att se ut över vackra Tylön utanför för att lugna de starka känslorna som både krigade och kokade inombords. Så går det när ”kvinnor” sitter på många stolar på ett förlag. 🙂 Aldrig mer i livet ska jag skriva ett manus som någon kan knycka och tjäna pengar på. Visserligen var det en tunn lättläst barnbok på endast åtta sidor text. Höll jag mitt ord? Näpp. Men jag tjurade i några år. 🙂 och hann med mycket annat trevligt under tiden. Förlagsvärlden skulle få en sista chans. 😉

Fem: Det började snabbt växa fram en fiktiv kärlekshistoria i min hjärna, baserad på en verklig sekvens. När något sådant får rot i mina fantasirum går det ofta fort.
Då visste jag inte i vilket ”helvete” jag skulle hamna i mitt privata liv… som fick bromsarna att tjuta som hos ett godståg med för hög fart i en skarp kurva. Livet blev nattsvart och jag kämpade istället med att hålla huvudet ovanför vattennivån under en lång tid – då jag inte ens orkade räkna dagarna.

Ni som läst detta tidigare kan vila era ögon nu. 🙂 

Är du intresserad av att köpa ett signerat exemplar av vuxenromanen ”Mina fotsteg i ditt hjärta” från vårt förlag så tryck på Köp boken under min Header på bloggen.
Vill du låna den från ditt bibliotek? Lämna ett inköpsförslag på bibliotekets hemsida om du har lånekort på bibblan. Då kostar det dig antagligen tio kronor när du hämtar boken.
Har du läst romanen och gillar den får du väldigt gärna göra samma sak för min skull och för låntagarna i din hemmiljö. Jag vet att det finns de som gjort det av mina bloggläsare. Tusen tack till er för hjälpen. 😀

44 tankar på “Tankar bakom ”Mina fotsteg i ditt hjärta”, del fyra

 1. Din bok sätter igång så mycket inom mig och jag läser den fortfarande. En bit i sänder … den går inte att storma fram genom tycker jag. För tillfället är jag inne i något som gör ont och som jag känslomässigt blir väldigt berörd av. Somliga böcker läser jag inte alla orden men här går jag fram ord för ord och behöver ibland ”vila” från tankarna. Stundvis har jag haft väldigt kul och småskrattat inom mig. Denna boken bjuder på både det ena och det andra. Stöld av manus låter väldigt otäckt och skulle få vem som helst att sjunka … men inte så djupt som den som stal det!

  Tack för dina tankar kring varför du skrev boken! Jag tackar också för att du gjorde det! Kram

 2. Som Ezter skriver här ovan så har jag tänkt att läsa om din bok. Om det blir så återstår att se, tanke och handling är inte riktigt det samma….

  Tack för dina tankar om varför boken blev till och gavs ut. Intressant.

 3. Bosse, dessa delar som innehåller SÅ mycket inför boken, jag läser den nu, och jag gör det sakta då jag tidvis har koncentrationssvårigheter samt att min upplevelse av något speciellt bra, dina uttryck och formuleringar!!!! Det blir dubbelt när jag tar del av skrivvåndan och händelserna du fritt delar med dig till oss! Tänker du någon gång på utgivning av dessa?

 4. Jag är ju i full färd med att läsa din bok, fast den läses väldigt sakta beroende på att jag får tjuvläsa den när min gubbe inte läser den! Och det är ju så att oftast läser vi naturligtvis vid samma tid, vid sängdags. Men av det lilla jag läst så gillar jag boken. Det är riktigt spännande att få se saker och ting från en killes/ ung mans synvinkel.

 5. Du har en tålmodig kärleksfru, som tillät dig skriva en bok, för det tar mycket tid. Min man sade ju, att där gick gränsen, när han nekade/bejakade min blogg 😉
  Men, din bok verkar intressant. Ska nog köpa den längre fram. Kram, Gerd♥

 6. Mycket laddade fem punkter. Livet innehåller så mycket, både otroligt fint och otroligt mörkt. Och allt annat än rättvist. Vad nu rättvisa är?

  Har också tänkt på det där med att knycka andras manus. Hur lågt kan man sjunka? Vad gör man om det händer?

  När det är dags för mig; jag litar på mina två testläsare, men lektör, tänker jag mig att jag vill skriva ett kontrakt.

 7. Trist historia… Manusstöld. Visserligen ett litet tunt manus till en lättläst barnbok.. Ja, men är det inte just så en barnbok ska vara? Med bilder blir den alldeles lagom. Hur det än har gått till, så är det ett svek mot den som har upphovsrätten.
  Du tog dig förbi den besvikelsen och skrev din roman. En prestation att du inte gav upp drömmen. Den borde vara stämplad med en etikett: ”En bok om det svåra underbara oförutsägbara livet”.

 8. Håller på med boken och tycker mycket om det jag hitintills läst och uppskattar verkligen att läsa om dina tankar när du skrev boken. Det ger en extra dimension…
  Kram!

 9. Otroligt bra gjort att skriva en bok för jag vet vilken tid och kraft det tar. Jag har tyvärr själv svårt att läsa böcker sen jag fick min nackskada och utbrändhet och det känns inte bra. Jag får hålla mig till film. Jag har läst två böcker men det tog sån tid så jag hann nästan glömma början 😉 Jag ser ju att dina läsare njuter av att läsa din bok så jag förstår att den är bra och du har ju ett bra språkbruk och kan verkligen uttrycka dig

  Ha en skön dag
  Kram
  Malin

 10. Jag har sparat vad du har skrivit om din roman, så jag kan läsa om allt igen. Och förhoppningsvis lära mig något.

  Sv: Att ginst är Hallands blomma visste jag inte. Men det gör jag ju nu.

  Om vi ska äta glass varhelst vi är, så väljer vi Magnum Mandel. Den glassen finns både i Spanien och i Grekland. Kanske på flera andra håll också. De var slut i butiken i går. Kanske han inte hade fått in några nya glassar för i år.

  Kram/Gilla

 11. Hej där! Kul att få en ny kommenterare ( heter det så) – inte kommnetator iaf- på min blogg. Har varit inne hos dej någon ensatka gång från Mias blogg… men nu blev jag ju mer nyfiken på att kolla lite mer.
  Skriva bok… en dröm hos mej…. har faktiskt ”skriit” en… ett år efterd et att min mamma gått bort, så skrev jag en om hennes liv… livet och demensen…Skickade den till bla. Demensförbundet, men de var inte intresserade av att ge ut. Varvid jag kände… om jag varit kändis… så hade det säkert funnits intresse …men inte för oss ”vanliga”. Försökte börja på barnbok… skitsvårt… så nu är det blogg som gäller. Fast visst är jag avundsjuk på dem som har förmåga att få till en bok, som dessutom blir utgiven. Pensionärsdröm? Få se vad livet för med sig. Hoppas att din bok blir till pocketbok snart…. gillar dem absolut bäst… både vad det gäller form, papperskänsla och pris.

 12. Åhh, fantastiskt att få läsa om tips och tricks och vedermödor och hemskt att läsa om fräcka stölder!!! Din bok ligger fortfarande på sängbordet, och SNART ska jag sätta tänderna i den! ❤

  Stoor kraam
  Petronella 🙂

 13. Beundrar dig för att du gjorde din dröm verklig. Har tänkt så många gånger att jag skulle vilja ta ett sabbatsår och bara skriva, skriva…..Ser att det är några av dina bloggvänner som tänker läsa din bok igen. Jag kanske inte kommer att göra det nu men håller med om att man hittar alltid nåt nytt som man missat andra gången man läser en bok eller ser en film.
  Stora Onsdags kramen.

 14. Nu tror jag du fått mej omvänd; nu MÅSTE jag ju läsa din bok!
  (som du vet är jag ingen bokmal men du har gjort mej så nyfiken på din bok)

  En onsdagskram till dej.

 15. Livet går upp och det går ner…Det är när man är där nere som man tror att livet är just så nattsvart som du beskriver, då vänder det uppåt igen… och tänk om livet ständigt vore på topp då hade vi haft en vardag i det också… och ständigt letat efter nya toppar. Men visst är det gott att få vara in the flow och bara drivas med. Med kunskapen har vi dock förståelse att uppskatta när det går bra. ;D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s