Han har koll på Ystad

Lurblåsaren

Ystad är unikt på många sätt. Ett av dem är att staden är den enda i hela världen som har en Tornväktare som blåser året runt. Nuvarande tornväktaren heter Roland Borg och har haft sysslan i 45 år. På sikt är det tänkt att hans son Robert ska ta över uppdraget. Roland som är 66 år tog över arvet efter sin far Helmer Borg, som i sin tur ärvt det efter sin far.
Lurblåsaren blåser varje kvart, i de fyra väderstrecken, från klockan 21.15-01.00, hela året om. Först blåser han en signal i norr kvart över, sedan öster, söder och väster. Vid halvtimmeslagen blåser han alltid två gånger, kvart i tre gånger och hel timme fyra signaler.
Dessa signaler från tornväktarens kopparlur är en tradition sedan flera hundra år, som talar om att allt är lugnt i staden. Vid endast två gånger har Roland bytt schema. När gryningspyromanen härjade som värst och det brann på fem ställen i Ystad var det inte rätt läge och när Sverige vann brons 1994 i Fotbolls-VM i USA tutade Roland rakt ut av glädje.
Det krävs en speciell teknik för att få ljud i kopparluren. Man måste ha starka lungor. Dessutom måste man vara vig och absolut inte lida av höjdskräck. Roland håller till i ett litet rum strax under urtavlan på kyrktornet i Mariakyrkan. Mellan tutningarna ser Roland på DVD. Han är även ett stort Elvis Presley-fan och det lilla tornrummet är fyllt av skivor, foton, tavlor och andra Elvisprylar som besökarna har gett i present. De som gestaltat Kurt Wallander på film har givetvis varit och hälsat på, andra kändisar är Ernst Kirchsteiger och gamle kungen Gustav VI Adolf. Vår dotter Lizette var på studiebesök där med sin konfirmationsgrupp förra året.
Givetvis har vi som relativt nya i staden köpt en söt tornväktare, som tur är, utan ljud 🙂
Önskar er en fin lördag. Vi tänkte åka på utflykt till Benestads backar och se om vi hittar några blåsippor. Först några tristare sysslor.

 

 

28 tankar på “Han har koll på Ystad

 1. Vilken festlig tradition och ovanligt arbete att sitta där och blåsa året runt. Låter tidvis som en behagligt tillvaro att kolla på dvd:s emellan tutningarna. Kan dock tänka mig att det är kallt att sitta där i ett torn på vintern. Det här missade vi alldeles när vi var i Ystad, men nästa gång ska jag spetsa öronen och leta efter tonerna.

  Ha en finfin vårhelg, där nere i södern!
  Kram Christina

 2. Jag har inte hört lurblåsaren en endaste gång.
  Önskar er en fin tur i backarna. Det är ganska svårt att följa stigen, jag och syster gick nog vilse och fick hoppa mellan grästuvorna för att inte bli dyngsura. 🙂 Glöm inte fikakorgen!
  Kramar

  • Inte jag heller. Trots att vi bodde på hotell inne i centrum flera gånger innan vi hittat rätt bostad. Då var det bara bommarna som störde.
   Vilken fin tur det blev. Lätt hänt att bli blöt eller slå sig. Vad fint där är. Fikakorgen var med och bänken var ledig.
   Kramar tillbaka.

 3. Förstår man måste ha bra lungor med mycke blås i *ler*

  Hoppas ni får en finfin dag nu, och att ni hittar några blåa sippor som jag tycker är jättesöta.
  Kram hela dan, och hoppas ni får mycke sol och värme nu. Ja just ja….du bor ju där nere, och hos dig är det väl alltid varmt bossebus *ler*
  kraam på dig!

 4. Den tornväktaren har jag aldrig hört.

  Det har varit en härlig lördag med strålande sol. Vi är på landet i norra Bohuslän, vid Kynnefjäll. Här var det fyra minusgrader i morse, men vilken vacker morgon och helt vindstilla. Har tagit fram trädgårdsmöblerna och har därmed blivit påmind att komma ihåg att flytta fram klockan en timme imorgon :-)!

  • Inte vi heller. Ljudet blåser kanske inte norr ut. 🙂

   Förstår att ni njuter extra. Jag läste dina ord men glömde ändå att ändra klockorna. Därför lever jag som vanligt till ikväll. För mig är det vintertid. Fast det kommer att bli problematiskt om några timmar. 🙂

 5. Den där lille lurblåsaren har jag med. Det är något speciellt med Ystad, det kommer man inte ifrån. En mycket charmig stad alla årstider på året. Ystad kommer för alltid att vara en av mina favoritstäder. Kram

  • Jag tycker att de är jättesöta. Finns i olika storlekar. Både mindre och större än den som ville följa med oss hem. Vår är riktigt kvällstrött. Han somnar varje kväll innan första blåset. 😉 Eller så beror det på att jag hade en sträng föreläsning redan första kvällen. ”Blåser du en gång åker du ut.” Jag gillar klarspråk och raka rör.
   Förstår att Ystad har en speciell plats i ditt hjärta. Konstigt hade det varit annars med de barndomsminnen du har kvar härifrån trakterna.
   Kram

  • Jag tycker de borde införa blåslov. Varför inte på sommaren ta hit kändisar från Stora Staden Stockholm. Göra lite fest. Låta de få var sitt kvällspass. Vore det inte en bra idé? Istället för Sommarpratarna inför Ystad Sommarblåsarna. Givetvis ska de presenteras redan i januari och få gå på blåskurs under våren.
   Sonen kommer säkert att axla manteln. Sedan är det sonsonen. Varför ingen tjej? Dags att bryta snart könsrollerna snart.
   Tack. Önskar dig detsamma.

 6. Nu blev jag ännu mer nyfiken på att ta en tur til Ystad i sommar. Det var många år sedan jag var där.
  Tack för intressant historia om en blåsande tornväktare. Och som fortfarande blåser…
  Men kanske kan man anta att invånarna i husen i närheten av blåsningen har vant sig och inte har sömnsvårigheter. Men å andra sidan får man inte vara ljudkänslig om man bor mitt i stan, vare sig det gäller Ystad eller Stockholm.
  Vårkram från Stockholm

  • Vänta bara tills jag åker iväg på roadtrip på Österlen när backsippor och raps kommer och hälsar på.
   En trevlig gammal tradition.
   Vi bodde på hotell flera gånger när vi jagade bostad i staden. Aldrig att vi vaknade av blåsljud. Däremot av bommarna som gick ner ofta. Det gäller att ha bra fönster och isolering. Helst vara halvdöv. 🙂
   Tack! Jag skickar upp en solkram till Söder.

 7. Men då… kan man försörja sig på den sysslan? Eller är det ideell syssla?

  En fin liten figur, tornväktaren… Men ska inte Ystad-borna sova på nätterna? Kanske måste jag försöka besöka den här staden jag hör så mycket intressant om… Någon gång!

  • Hoppas verkligen inte att han blir blåst på lön. 🙂 Jag gissar på att han är kommunalanställd, men vet inte.

   Här är det ständig Riokarnevalstämning. 🙂 Jag gör allt för att locka hit turister. En ideell syssla från min sida. 🙂
   Söndagskram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s