Jag blev kär redan första gången

Jag kände mig obehagligt rastlös förra lördagen. Det kom utan förvarning. Kändes som förr när jag inte sportat på några dagar och jag började klättra på väggarna. Den känslan har jag tränat bort, eller växt ifrån sedan många år. Nu är jag inte kapabel till att sticka ut och springa en mil. Därför satte jag mig och började bloggvandra. Ingen bra medicin när det kryper och jag kände mig på gränsen till irriterad. Berättade det för Solveig.
”Kom och hjälp mig med strykningen?” kläckte hon käckt ur sig.
”Går inte. Jag har Frozen shoulder och Frozen legs.”
”Du kan väl ta vänster hand. Eller gör inte det. Du kommer bara att klumpa dig och jag har inte tid att köra dig till akuten. Det räckte med trappepisoden i tisdags. Jag kan snart inte lämna dig ensam.”
”Finns det inget vuxendagis?”
”Du menar gubbdagis?”

Ni som följt mig ett tag vet att jag är en stor bokälskare. Det har blivit många tusen böcker genom åren. Några av er vet att jag ALDRIG har läst en E-bok. Att jag envist som en grottmänniska står fast i att jag vill kunna bläddra med fingrarna, känna ett lätt prassel och många andra positiva känslor. Min bloggfavoritlista börjar bli lång. Jag började uppifrån och nådde som nummer tre till en kvinna som jag lärde känna på en skrivarsajt, Lena Larsson. Hon hade ett sätt att skriva som jag föll pladask för. En härlig blandning av skämt, allvar, djup och reflektioner. Allt framfört på ett högst individuellt och mycket finurligt sätt. Jag läste Lenas sista blogginlägg. Scrollade ner och såg att hon gett ut en E-bok. Hur sjutton gick det till, var min första spontana tanke. Synd att jag aldrig kommer att läsa eller låna den från biblioteket, var den andra lite mer destruktiva tanken. Då läser jag att det finns en flik under hennes Header som heter ”Ack du ljufva liv!” Stackars Lena. Som tur är kan hon varken se eller höra mina tankar. Mitt humör är lågt. Min rastlöshet desto högre. Jag ska aldrig i hela livet läsa en E-bok. Never. Mina fingrar lydde inte min mörka tanke. De busade istället fritt. Här kan ni läsare göra samma utflykt. 🙂

https://drive.google.com/file/d/0Byb2M_bVrp1qdWZONi0zTF9GTUE/edit?usp=sharing

Den otroligt fina framsidan, som finns på en liten bild på bloggen blev kornig och inte så tilltalande i E-boken på min datorskärm (däremot helt perfekt som PDF-fil). Där. Där stannade min ENDA negativa tanke under den närmaste lässtunden. När jag kommit halvvägs i denna, ”bara” 27 sidor långa E-bok, är jag helt hänförd. Då drabbas jag av en ny känsla. Detta kan inte gå. Hon kan inte hålla denna nivå genom hela debutboken. Omöjligt av en novis. Hon har lagt ribban så högt att jag bara väntar på att den ska trilla ner i huvudet på mig. Det händer inte. Den darrar inte ens.
Detta var min första lästa E-bok. Jag kommer inte att läsa den fler gånger. Istället drog jag ut den på papper. Jag har sedan i veckan i små portioner fingranskat ”Ack du ljufva liv!” och tänkt tillbaka på min bibliotekarietid. Då hade denna briljanta text hamnat på avdelning D. Efter ett tag tänkte jag vidare. Detta är för bra för att stanna i en… kan hon hålla samma klass i åttio sidor till borde en pappersbok kunnat girera årets debutant 2015. På min blogg finns i högerspalten en plats där det finns en bild på den bok jag just nu läser. En del kanske tror att jag har svårt för att ta mig igenom Björn Ranelids senaste. Det är inte sant. Romanen var riktigt bra och det har gått några veckor sedan vi skildes åt, som nära vänner. Sedan har jag smugit med vilka böcker jag läst. Romanerna höll ingen högre klass. Fast de varit omtalade lite överallt. Det är då jag tycker att det är orättvist. Bokbranschen. Livet. Tomma tunnor som kan skramla mest. Pärlor får inte alltid chansen.
Stressa inte. Läs denna ”snabblästa”, luftigt skrivna text med inlagda passande bilder med pratbubblor. Jag skulle bli överraskad om du inte hittar en personlig passage som tilltalar dig. Skriv gärna en kommentar på Lena Larssons blogg. Det är hon som är värd rosorna. http://www.nygamlaord.blogspot.se/ Av mig får mitt livs första lästa E-bok en hel bukett rosor. Boken var inte bra. Den var MYCKET BRA. Det handlar om olika betraktelser. En osynlig tråd av gemensamma nämnare löper genom de väl utvalda texterna. Så här skriver författaren själv på slutet. ”Så nu har jag fyllt ”Ack du ljufva liv” med några av mina livsnära texter för att roa, beröra och väcka tankar.” Just dessa tre goda ting är just vad texten gör. Författaren kunde inte presenterat det bättre för läsaren. Jag blev road, mycket berörd och berättelserna triggade igång mitt inre som endast god kultur gör. Gör sedan gärna som Lena skriver på slutet. ”Den här e-boken är GRATIS men jag har en önskan att du när du läst ger något till någon annan. En slant, en hjälpande hand, ett peppande ord eller ett leende. Tack.

Hoppas ni fortfarande är med mig i texten. Jag önskar dig läsare en Glad Påsk. Själv tänkte jag och bloggen ta påsklov. Kram på er, alla mina läsare. Både ni som kommenterar och ni som bara läser. Vilka ni nu än är. Alla är lika välkomna. Annandag påsk är jag tillbaks med Tankar bakom ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. Min slingriga väg mot min första roman. Denna vecka 17 kommer det hela tre filmtips för att det ska stämma med veckonummer. Ordning och reda. Det som jag beskriver i fredagens kåseri (25/4) var ytterst pinsamt för mig när det hände. Varken första eller sista gången som jag gjort bort mig i livet. Jag är som en magnet ibland. Inte manet. 😉 Glöm inte att skala äggen innan ni äter dem.
”Solveig! Du har väl inte städat undan min nya påsk-kvast? Den med raketbränsle. Först till Ale Stenar vinner.” 😉

 

66 tankar på “Jag blev kär redan första gången

 1. Ska definitivt läsa Lena Larssons E-bok. Tack!

  Jag köpte läsplatta ganska tidigt. Hade med den under semestern samma år. När det var har jag glömt. Då fyller den sin plats, kanske, men jag vill,även jag, helst hålla i en riktig bok. Använder inte min läsplatta alls, vet inte ens var den befinner sig.

  Önskar dig och din familj Glad Påsk och tack för dina fina blogginlägg, roliga, allvarliga, intressanta, livsbejakande, igenkännande och lärorika :-).

  • Det tycker jag verkligen att du ska göra. Jag tycker om hur texterna harmoniserar med varandra.

   Jag förstår att läsplattan har sina fördelar för många. I mitt liv skulle den inte ha en chans att hävda sig. Det räcker med alla tusentals timmar jag sitter här vid en datortext av skälet att jag ”måste” det. En vanlig hederlig bok kommer alltid att ligga mig varmast om hjärtat. Just nu har jag julafton. Äntligen ska jag läsa Jussi Adler-Olsens bok ”Flaskpost från P”

   Tack för de fina orden. 😀 Önskar dig också en Glad Påsk.

 2. Jag tänker inte heller ta en e-bok i min hand, riktiga böcker ska der vara, som får hundöron, tefläckar och fulla med fina gamla foton som i bortglömda bokmärken :’) Glad påsk önskas ni hela gänget

 3. Blev nu riktigt nyfiken på Lenas E-bok så jag ska ta mig lite tid i helgen och läsa den. Ha nu en riktigt skön Påsk så ses vi bloggvärlden efter helgerna, om jag nu hittar hem igen förstås. Men funderar på att skaffa mig en GPS till kvasten så då ska det väl gå bra.
  En stor Påsk kram får du här.

 4. Med den presentationen du gör av Lena Larssons bok ska jag givetvisa läsa den. Det låter som det kan bli fin lördagskvällsunderhållning! Tack för länken, det kommer att bli den första lästa e-boken även för mig… Där är du o jag lika, jag vill ha en bok att bläddra i…. 😉

  Trevlig påskhelg till dig och din Solveig!

 5. Vilken otroligt fin feedback du ger Lena. Jag kommer absolut att läsa hennes lilla e-bok. Har redan varit inne där och bara ögnat över för att få en helhetsbild. Den verkar mycket tilltalande …

  I princip har jag samma åsikt som du, att det är traditionellt analoga böcker som är det jag vill ha, Helst inget annat. Men jag låser mig inte vid det. Har både testat ljudböcker och e-böcker, och allt detta nya har sin plats på något sätt. Men jag kommer aldrig att lämna den analoga världen när det gäller böcker. Att ha bokhyllorna fulla av sina favoriter, i pappersform, och en möjlighet att plocka fram och kanske läsa om igen efter ett antal år, det känns så enormt berikande. Precis som du skriver … att kunna klämma och känna och bläddra och dofta mellan fysiska blad, det är en alldeles speciell känsla som jag inte vill förlora. Att somna i hängmattan, efter en stunds fridfullt läsande, och ha ett trevligt bokmärke placerat i pappersboken på bröstet – hörnvikta blad är fullständigt tabu i min värld – det ger en så fridfull och i grunden harmonisk känsla. Och den infinner sig oavsett vilka andra känslor bokens innehåll överför …
  Men jag försöker att anamma det nya också, i min egen takt … för man vill ju inte bli klassad som grottmänniska … även om man ibland är det … hihi

  Men som sagt, helst inga e-böcker. Det är svårare att hitta en anledning till att INTE lyssna på ljudböcker, för där kan jag verkligen hitta ett fantastiskt användningsområde. Att förströ sina tankar med en ljudbok, samtidigt som man gör sysslor som är enformiga och lite tråkiga, det är fantastiskt. Fast det ligger ett tungt ansvar hos berättarrösten förstås … 😉

  • Det är definitivt den bästa E-bok jag läst i hela mitt liv. 😉 Jag missar färgerna, men föredrar ändå att hålla pappersvarianten i min hand.
   Jag har en myt att leva upp till – Grottmänniskan Bosse. Fast jag fuskar ibland när ingen ser det. inser givetvis fördelen att lyssna på böcker i vissa sammanhang. Vet själv hur svårt det är att läsa en tjock tegelstensbok samtidigt som jag ska växla och hålla reda på trafiken i åtta filer. Hela tiden blir jag störd av irriterande chaufförer som tutar och visar fingrar. Tänk om de istället kunde relaxa och lägga sig i en hängmatta. 🙂 Det lät mycket mysigt det du skrev om just hängmattan. Jag såg scenen framför mig. Visst är bokmärket viktigt. Jag brukar mest köra med två stycken jag har med bilder på våra döttrar när de var yngre.

   Berättarrösten är superviktig. Tänk om man somnar samtidigt som man umgås med ett enformigt strykjärn.
   Glad Påsk på dig.

 6. Jag har nu börjat återupptäcka livet, lite nyfiket.
  Tack för dina underhållande inlägg, uppskattar dem mycket. Och jag har läst e-böcker ett tag – till och från. Ska gärna ladda ner Lena Larssons bok när jag orkar. Allt känns som berg, just nu.
  Lördagskram, Gerd♥

 7. Jag ska verkligen läsa hennes bok, men jag tänker skriva ut den. Kruxet är, att jag har så lite kvar i skrivarpatronen, att jag tror att det inte räcker till just nu. Det får bli en lite senare fråga.

  Men hur ska man ladda ner den? Jag är självlärd på datorer och fattar nada här.

  Kram/Gilla

  • Det är samma här. Varje gång jag sätter på datorn kommer en stor ruta och berättar för mig att jag har låg tonerkapacitet. Än så länge fungerar det så antagligen kommer varningen tidigt.

   Det handlade ju bara om 27 sidor så jag tryckte på Ctrl+A (markerade allt) och sedan på Ctrl+C (skriv ut)
   Kram Bosse

 8. Jag kan varmt rekommendera en läsplatt, den är helt perfekt att använda när man ska läsa e-böcker. Formatet blir ungefär som en pocket och du kan själv bestämma hur stor text du vill ha och bläddrar gör du ju även där. Just nu håller jag på och läser ditt boktips – Svarthuset och väldigt fascinerad av den. Jag förstår mer än väl att du föll för den, för beskrivningen av Fin som pojke och spelet mellan honom och kamraterna är verkligen gripande.
  Ha ett skönt påsklov!
  Kram, Ingrid

  • Vanliga pocketböcker har jag slutat läsa på grund av typsnittet. Mina ögon vill ha minst 11 punkter. Det är den där känslan av hela paketet; ryggen, tjockleken, formatet, dofterna, som påminner om alla dessa tusentals böcker jag läst sedan jag knäckte koden som en liten grabb – innan skolstarten, som gör att jag kommer att vara en vanlig-bok-läsare så länge jag får behålla synen.

   Visst är Svarthuset bra av flera anledningar. Det ska bli en trilogi. Jag längtar till tvåan.
   Jag önskar dig också en trevlig påsk.
   Kram Bosse

 9. Nej, inga e-böcker eller ljudböcker (är det samma eller är det olika, jag vet inte ens det). Jag försökte med nån som talat in en bok i min mobil, men inte lyssnade jag på det……har sällan tänkt så bra själv samtidigt som uppläsaren malde på där i lurarna. Nix, inget för mig. Pappersböcker ska det vara och dom vill jag ha kvar i min bokhylla, det är lyx för mig.
  Glad Påsk!

  • Vi har exakt samma åsikt om saken Aggie. Samtidigt förstår jag fördelarna för de som kan ta till sig andras röster istället för den inre rösten. Vem som är uppläsare är naturligtvis a och o i grundförutsättningen. Men det handlar om så mycket annat.
   Glad Påsk

 10. Hahaha! Maken min har också diagnostiserats för Frozen shoulder. Här stryks visserligen ingenting, men hans shoulder duger utmärkt till att vika tvätten – en syssla som tar betydligt längre tid än att stoppa tvätt i två tvättmaskiner och hiva in den i en torktumlare.

  Jag/vi är också bokälskare. Å vet du – jag producerar e-böcker på mitt jobb (bland annat, jag gör roliga saker också;-) å jag skulle inte ens kunna tänka mig att läsa en e-bok på plattan. Never liksom. Ljudböcker lyssnar jag inte heller på, men de köper jag om man är dyslektiker till exempel.

  PS. Å då träffar jag då inte på Solveig – jag tänkte sätta fart med HPs Firebolt till blåkulla;-) Ha det skönt under påsklovet och skada inte fler kroppsdelar är du snäll! DS.

 11. Tack för tipset! Få se om jag ”hinner” innan sommaren, sätter tipset i minneslistan min. Jag föredrar prasslande böcker jag också. Tack för påminnelsen om äggskalen, ska påminna vidare. Har du smakat på vår delikatess memma?
  Ha en riktigt fin och glad påsk!
  kram

 12. Tack för e-bokstipset. Har kollat på Lenas blogg och den verkar lovande. För mig spelar det inte så stor roll vilken bokform det är bara innehållet är bra.

  Glad Påsk till dig och din familj. Kram 🙂

 13. Ja, här har du en grottmänniska till när det gäller E-böcker.
  Men kan du ändra dig så kan väl jag, – ska absolut ge Lenas bok en chans!
  Önskar dig en fin påskvecka och tackar för fin kommentar på min blogg!
  /Anna-Karin

 14. Härligt inlägg men så synd att jag inte kan ta del av detta med att läsa och just nu har jag fullt upp med flytt. Ljudböcker har jag lånat på biblioteket förut. Min man är en bokmal som läst böcker hela sitt liv men sen han drabbades av stroke så har han svårt att koncentrera sig på bokläsning så han gör som mig kollar på filmatiserade böcker och andra filmer.

  Jag skall ändå in och kolla hennes sida.

  Ha en skön kväll
  kram

 15. Jag håller mig också borta från E-böcker, kanske konservativt? Jag föredrar papper att bläddra och kunna stanna upp i texten när jag vill. Böcker är en stor källa till glädje. Tur att det ännu finns bibliotek! Glad påsk!

  • Jag är också konservativ, när jag tycker att det funkar bäst så. Sedan beror det på vad man lever för liv. Visst är det härligt och mer naturligt att stanna upp i en bok. Jag tycker som du. Hoppas bibliotek kommer att finnas kvar även i framtiden.
   Tack! Önskar dig detsamma.

 16. Å nu hukar jag mej lite nervöst ned bakom skrivbordet här…eftersom böcker just nu är lååångt ned på min prioriteringslista. Om de inte handlar om trädgårdsskötsel, fotografering eller annat matnyttigt. Det går liksom inte att komma igång, att få ro i kroppen. Och så här illa har det snart varit i ett år. Äldsta barnet har försökt med alla medel att få sin stirriga moder att lugna ned sig, sjunka ihop och låta kropp och knopp få vila lite. Men nej…har inte hittat tråden än.
  Önskar dej och familjen en riktigt skön påsk, och kanske, kanske ses vi på torsdagskvällen!!
  Kram kram

  • Jag ser dig allt. Din busiga svans sticker fram bakom skrivbordet. 😉 Ditt läsintresse för skönlitteratur kommer kanske tillbaks igen. När jag var som sämst i min utbrändhet kunde jag inte ens läsa dagstidningen. Jag upplevde det som tufft att inte kunna ha behållning av en god bok, som jag haft så många tusen gånger sedan jag knäckte läskoden som liten grabb. Du håller väl inte på att köra slut på energin? Det är säkert bara överskottsenergi som behöver komma ut.
   Tack Rigmor. Vi kan ha bloggkalas på Blåkulla. Tänk om några åker till Påskön av misstag. 🙂
   Påskkram

 17. På gymmet har jag boken i öronen, hemma vill jag bläddra och hålla boken i händerna. Ale Stenar hoppar jag över i år, styr kvasten över Hallandsåsen och hoppas jag hittar en bra landningsbana i Bohuslän. Önskar dig en go och gla påsk, hoppas du inte behöver sitta i buren hela påskhelgen. påskkram.

  • Min kvast tog mig också över åsen, men ville sedan ner rätt snabbt på flera olika nostalgiska ställen där vi träffade människor vi saknat. Ska du hälsa på Ingrid Bergman? Ha det så trevligt i Bohuslän.
   Tack! Önskar dig detsamma. Kram

 18. Hej Bosse och TACK så mycket för det fina du skrivit här i din blogg.
  Så fort jag såg detta, skrev jag ett privat mejl till dej och min tanke var att skriva något här inne också men jag blev bara sjukare och sjukare (nån typ av kraftig förkylning med feber) så jag har inte orkat med allt jag velat.
  Jag är JÄTTEGLAD att mina texter fångade ditt intresse så pass att du prövade att läsa, först på skärmen för att sedan skriva ut och läsa i pappersversionen.
  En del läsare verkar nästan helt ha gått över till att läsa på plattor o dyl men jag håller med dej och många av er som skrivit här, att böcker & tidningar är nåt som ska prassla. 🙂
  Ändå läser jag dagligen flera tidningars nyhetssidor på nätet. 😀

  Tack Bosse!
  Och Tack till er som har varit inne och kollat! 🙂

  GLAD PÅSK!

  • Varsågod Lena. Jag ville bara lyfta fram vad som hände första gången som jag läste en E-bok. Tänk att du blev först med bedriften att locka ut mig på okänt vatten. Nästa gång vill jag se ditt namn på en pappersbok. Din debut smakade mer. 🙂
   Hoppas du mår bättre nu och kan njuta av påsken och våren.
   Glad påsk.

 19. Jag har inte heller någonsin läst en e-bok eftersom jag inte orkar sitta och läsa på skärmen så lång tid som det tar. Men ja, man kan dra ut den … och läsa i lugn och ro efter sin förmåga. Nu har jag inte läst nåt på ett bra tag eftersom min kropp är bångstyrig och säger ifrån. Korta stunder vid datorn är fullt nog. Idag har jag köpt två kassar fulla med penseér som jag sen sa – Tack Bosse och Solveig för dem! Den som spar hon har … sen i maj i fjol.

  GLAD PÅSK TILL ER ALLA!! Vi ska verkligen leva lugnt och bara ta dagen som den kommer …

  • Därför var det skönt att vår gemensamma vän Lena från 1av3 ”bara” hade 27 sidor luftig text så jag fick mjukstarta i min debut.
   Det ordspråket brukar vara positivt utom när det gäller mat med ett ”sistadatum”.
   Tack! En skön devis. ”Ta dagen som den kommer”. Glad påsk till er också.

 20. Tack för tips. Tror ju också på det där med riktiga papper, men det är klart att man så småningom (om man får hänga med) kommer att läsa e-böcker. Numera läser jag aldrig inbundna böcker. Lånar ej heller på bibliotek. Jag får bara böter… Jag köper pocketböcker.Från adlibris topplista. Ser till att ha en hög hemma när läsandan faller på. Ska testa ditt tips. Ska bli riktigt spännande.

 21. Jag brukar också bloggvandra, fast jag kallar det nåt annat… spelar ingen roll! Kul är det.
  Jag har bytt blogg eftersom det där hemska viruset Heartbleed infekterat flera miljoner sidor runt om i världen så jag vågade inte ha kvar den gamla… bytte blogg och bytte lösenord!
  Nu funkar det igen! Och, nej, jag har inte varit till barnbarnet än, men alldeles snart så…
  Ha en trevlig påsk!

 22. Det var verkligen en fin kärleksförklaring till denna e-bok. Jag skall förstås titta närmare på länken du gav. E-böcker är inte direkt min grej heller, har inte varit. TYcker jag ser bättre i en bok och tycker om att bläddra. Däremot lyssnar jag gärna på böcker som lästs in av bra skådespelare, de ger mig mycket. Men nu skall jag på din inrådan gärna testa Lenas e-bok.
  Hoppas du har och har haft ett bra påskuppehåll!
  Kramar!

  • Det där med bläddrandet vill jag heller inte vara utan, eller att hålla i en fysisk bok. Lenas bok bestod av lagom antal sidor så det gick bra med min debut. Jag har lyssnat på helt fel uppläsare så jag vet vad du menar. Det behövs en duktig skådespelare för den viktiga uppgiften, att fånga lyssnaren.
   Tack. Dagarna innan påsk var trevligast. Sedan har det mest varit ont i halsen, hosta och nästäppa. Jag hoppas och tror att du haft det bättre.
   Påskkram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s