Kåk på två sätt

Fribrev ett

 

 

 

 

 

Lurblåsaren

Jag visade här på bloggen tidigare i år att vi köpt en söt tornväktare. Det gjorde vi i denna trevliga butik. Krukmakaren heter Lena Palmgren och hon tillverkar dessutom många andra fina saker i sin verkstad i nära anslutning till ”Krukmakaren i Ystad”. Här finns även ett keramikmuseum, där besökarna kan se keramik som tillverkats i verkstaden i Gamla Apoteksgården.

Fribrev två

På utsidan av fönstret i entrédörren finns denna ovanliga lapp och text. Jag har läst om FRI-BREV tidigare och sett det i filmer. Detta var första gången som jag såg det i verkligheten. När jag kom hem googlade jag. Hittade inte så mycket om ämnet. Ett inlägg från en facebooksida, skrivet av en erfaren kåkfarare fick mig dock intresserad.

Här kommer några ”utvalda” meningar från texten med rubriken Vart tog tjuva hedern vägen? Undertecknat av ”Presidenten”. ”Det undrar jag varje dag. Själv har jag varit i den branschen i många år. Suttit inne i omgångar under åren. Tjuva hedern har börjat försvinna mer och mer… det är bara de gamla som vet vad det är och att det har funnits… det har funnits oskrivna regler bland de kriminella i många år… det har nästan dött ut… man rånar och slår inte pensionärer, kvinnor eller barn. Kom man till ett företag eller där det satt ett fribrev innan eller utanför dörren vände man och gick därifrån utan att ta något med sig där ifrån. För de som har fribrev har förtjänat det och gjort goda insatser för tjuvarna som sitter inne…”

Egna ord: Jag uppskattar idén med FRI-BREV och önskar allra helst att meningen att man inte rånar och slår pensionärer, kvinnor och barn fortfarande gällde fullt ut. För det tycker jag personligen är höjden av feghet. 😦 Vad tycker du bloggläsare?

 

 

59 tankar på “Kåk på två sätt

 1. Visst är de fina tornväktarna eller lurblåsare som de också kallas, de finns nog i många hem, framför allt här i lilla Ystad. Ha en fortsatt härlig dag. Själv ska jag ut och fotografera djur som går på fyraben. Vårkram

 2. Hej Bosse !!! Längesen jag skrev .. Men läser varje gång .. Hälsan sviktar men är på benen igen ..
  Det verkar som om vi skulle göra ett besök på krukmakeriet . Konstigt att man alltid missar något ..
  Angående rånarna så är det förfärligt som det går till .. I förrigår var det ju ett äldre par som blev sparkade o slagna i hemnet av några busar .. Vet inte hur det har kunnat bli så här .. Empatin för andra människor har försvunnit .. Mycket tråkigt !! Kram

  • Vad glad jag blev av att se en kommentar från dig igen. 🙂 Däremot är det inte trevligt när hälsan sviktar. Den är så viktig men långt ifrån självklar.
   Krukmakeriet är värt ett besök. Ligger nära Stortorget. Man fortsätter bara Hamngatan, en bit från apoteket och ner mot Klostret.
   Vi har varit några gånger i din stad i år eftersom ”vår” närmaste bank ligger där.
   Tänk om alla människor föddes med en empati som bara växte och växte med åren. Önskar dig ännu bättre hälsa.
   Kram

 3. Ja, någon ”tjuva heder” förekommer inte nu för tiden precis! Det skulle verkligen behövas, men jag tror inte att den kommer tillbaka. Och att bry sig om några fina fribrev tror jag inte heller att dom gör, även om det vore väldans trevligt. Till pensionärer, barn och kvinnor skulle jag också vilja lägga handikappade. Tyvärr så läser man ganska ofta att dom råkar ut för personrån…..inte klokt!
  Susie

  • Den gruppen skulle jag också lagt till om det varit mina egna ord. Jag blir lika arg varje gång jag läser om det. Ofta är det kvinnor som är inblandade i ”lura äldre leken”. Där är det än så länge inte så mycket våld inblandat. Det som gör mig mest förvånad är att det kan lyckas mitt på dagen i en stad där nästan varenda person har en mobil lätt tillgänglig med både kamera och möjlighet att ringa 112. Grrr säger jag bara. 😦

 4. Ja du…att råna är över huvudtaget är höjden av…ja jag vet inte vad. Sen att ge sig på barn, pensionärer…ja det är ännu fegare. Men det här med fribrev, jag har faktiskt sett det här också en gång. En gammal kiosk vid en badplats, som bara var öppet under badsäsongen, hade fått fribrev. Om det hjälpte vet jag inte, och varför vet jag inte riktigt heller, men jag tror att killen som stod i kiosken hade hjälpt en ”bov” genom att skjutsa honom när han inte hade pengar till bussen. Om det nu inte är en skröna…men fribrevet satt innanför rutan på kiosken.
  Tornväktaren är verkligen fin, påminner lite om Lisa Larssons figurer. Och nu lutar det åt att vi kommer att ta en sväng med husbilen i södra landsdelen, så det är inte otroligt att vi kommer att besöka Ystadstrakten, så därför skriver jag upp keramikern i den lilla reseguiden…och ett givet ställe att besöka är flickorna Lundgren på Skäret. Nu är det ju inte Ystadstrakten precis, men ändå…
  Ha det gott i vårsolen!!
  Kram kram

  • Jag blir alltid nyfiken av skrönor. Vill så gärna veta mer. Gräva efter korn av sanning.
   Jag har också tänkt på Lisa Larsson som en jämförelse.
   Hur tjock börjar din reseguide bli? Flickorna på Skäret en dag när det är rätt väder. Underbart. Missa inte att njuta av Arild och Mölle. Om det är fint väder borde ni satsa på en heldag på Ven. Där finns bra parkeringsmöjligheter i Landskrona om ni är i tid på morgonen. Alla gemytliga småhamnar från Trelleborg ända upp till Åhus är värda besök. Har man bara tid och inte tider att passa finns alla möjligheter att alstra energi.
   Kram

 5. Jag har hört/läst om fribrev tidigare. Var det inte så att tjuvarna gjorde speciella märken intill dörren? Men att skriva, som du visar har jag inte sett/hört tidigare. Det skulle behövas till äldre och handikappade som ofta råkar ut för rån.

  Kram/Gilla

 6. ‘vet inte vad som är värst, men när man rånar och misshandlar gamla, ja då vill jag gråta. Vad gället att råna barn; är det inte mest barn som rånar barn i sådana fall?

  Råna är så fruktansvärt lågt. Om man måste ta från andras grejer :-/, då är det minst omoraliskt, tycker jag, att inte råna utan stjäla på ett sätt så att man slipper konfrontera en individ, t.ex. förskingra pengar från ett statligt bolag. Är medvetgen om att det bllr bl.a. jag själv som får betala priset, men man slipper våldet.

 7. Hej 🙂 Nu är jag hemma, Maken ballongsprängd två gånger idag, vilar nu ut i Ljungby! Rena Sverige runt… Känner hur all energi plötsligt gick ur mig nu, reaktionen som kommer när man väl kommit hem, antar jag!

  • Det var många olika instanser det. Förstår att luften gått ur dig trots att du varken är en ballong eller blivit sprängd. Det är logiskt att all press och negativa tankar hinner fatt en när man landat hemma. Nu får vi hoppas att det vänder åt rätt håll. Uppåt.

 8. Hej!
  Så fin tornväktare *wow*
  Intressant detta om fribrev och att skydda personer. Allt detta bör nog komma tillbaka igen så att vi blir mer rädda om varandra. Tack för ett bra inlägg/ kram

 9. Fribrev….till en början kan jag tycka, när jag läser, att det är en bra idé…men sen kommer eftertanken: Ska det det överhuvudtaget behövas???? Nej, jag vill inte det….Onsdagskram…

   • Då stämmer det bra in på mig. Jag är en utböling både här och där genom alla flyttningar. Min dialekt har jag dock behållit genom åren. Möjligtvis har den blivit en aning avskavd i hörnen, men i så fall är det omedvetet. Jag måste erkänna att jag hittat på en del egna ord på min blogg. Det tycker jag är charmigt (Hm! Kanske inte andra) 🙂 . Några av mina bloggvänner är rena proffsen på att trolla dit nyfödda ord som passar så härligt in i deras inlägg.

 10. Det här med ”fribrev” gjorde mig nyfiken. Jag har hört ordet och kände igen det, men har nog aldrig till fullo förstått vad det är. Även jag googlade lite, och inser som du att det inte var lätt att hitta så mycket. Dessa 3 betydelser hittade jag på Nationalencyklopedin:
  —————-
  fribrev
  fribrev, äldre benämning på tjänstebrev som utan frankering fick sändas av statliga myndigheter (förkortades ofta Fr.br.).
  ENCYKLOPEDI

  fribrev
  fribrev, premiefri livförsäkring som gäller med nedsatt försäkringsbelopp när försäkringstagaren upphört att betala premien före den avtalade premiebetalningstidens slut.
  ENCYKLOPEDI

  fribrev
  fribrev, i äldre tid bindande löfte genom vilket en person eller en grupp erhöll privilegium eller befriades från en viss skyldighet.
  ENCYKLOPEDI
  —————-
  Hittade även en sida där det stod om fribrev/kaparbrev.
  Citerar: ”Som bevis att de agerade på uppdrag försågs kaparna med en skriftlig fullmakt, ett sk. kaparbrev (fribrev)”
  Detta gjorde att jag även nu fick insikt i skillnaden mellan Pirat och Kapare, vilket jag inte heller var helt på det klara med …
  Jättespännande att luska i sådana här saker, och tänk vad mycket man kan lära sig. 😀

  Kram

 11. Jag tycker att det är tråkigt att den gamla tvyvahedern försvunnit. Den var självklar en gång i tiden, men numera råder samma egotrippade inställning bland tjyvar som hos folk i allmänhet. Trist!

 12. Vilken vacker tornväktare! Har nu antecknat namn och adress för kommande behov….
  Stycket om ”fribrev” var intressant tycker jag. Jag har hört talas om det och viss moral i tjuveriet finns det. Jag vet att det även idag i svenska fängelser är extra hårt för de interner som är dömda för att ha förgripit sig på barn eller skadat dem . Det är värre än mycket annat….Och jag tycker nog att många äldre skall känna sig trygga på gator och att vistas ute. Och allt våld är av ondo; tänk så mycket våld fotbollevenemangen står för. Märkligt också att det oftast är killar/män som är så våldsbenägna.
  Nu får jag fullt upp i morgon att läsa på om just ”fribrev”. ser fram emot det.
  Önskar dig en trevlig morgondag!
  kramar!

  • Det går inte att komma ifrån att det hänt mycket i det svenska samhället, som inte fanns alls i samma utsträckning när vi var unga. Sedan finns det personer som fortfarande blundar och menar att det alltid varit såhär. Det borde vara varje människas rättighet att få känna sig trygg både hemma och utomhus. Män har alltid dominerat, men jag tycker att jag läser och hör talas om att fler och fler kvinnor tar till våld. Inte inom fotbollen. Glöm inte att måla klart först innan du roar dig med ”fribrev”. Kram Bosse

 13. imorgon får du se vad jag har skrivit om din bok det kommer ett inlägg på morgonen 🙂
  tornväktaren gillar jag och du skriver så intressant om fribrevet det hade jag inte läst om förut, kramen

  • Imorgon måste ju vara idag. Vågar jag? 🙂 Sist gick inte mungiporna uppåt. Då fick jag lust att redogöra om, att en tolvåring och en trettonåring, inte var detsamma som en högutbildad 43-årig specialistläkare. Att jag själv i jobbet mött x antal yngre barn som varit lillgamla/smarta av både psykiska och fysiska orsaker och tyvärr av skäl som de gärna varit utan. (tystnadsplikt) Asch! Jag kan inte bli mer än ”hängd”. I kväll tar jag sats från tårna. 🙂
   Vår tornväktare tycker jag är söt. Den bor i ett vitrinskåp ihop med flera trevliga änglar. Kram ända upp till Karlstad

 14. Min lurblåsare står på Öland! Fick honom av min dotters lärare för att jag är så snäll 🙂
  Ska ta ett foto av honom där han står bredvid en väderkvarn och blåser.
  Fri-brev! Mycket intressant, ska fördjupa mig i detta i morgon. Tack för ett intressant inlägg.

  Kramar

  • Nu doftar det Lotta. 🙂 Du sitter väl inte här och småljuger? Skojar bara med dig. Jag tror att du är supersnäll och är värd minst två lurblåsare. Ta ett kort både på honom och väderkvarnen så vi får se på din blogg.
   Tack. Ha en bra torsdagskväll

 15. Man slår inte på pensionärer .barn .Föresten så slår man inte på någon! Har aldrig hört om Fribrev! Intressant! …….Grodan litar jag helt på att den ska vakta blomman! Kram!

  • Det borde vara nolltolerans på allt våld och skojeri. Fast är det inte skojeri jag ägnar mig åt ibland på bloggen? Det har även hänt att en och annan groda hoppat ur munnen på mig. Vågar jag titta mig i spegeln?
   Tryggt att du har en pålitlig groda hos dig. Kram.

 16. Fegt var ordet!!! Tjuvahedern borde införas igen!! Hur kan man slå ner en gammal människa..sånt fattar man ju bara inte och barn, hm? Galen värld?!
  Love and peace till alla!

 17. Håller med dig när du skriver dina egna ord. Jag tycker det är så kränkande och oaccetabelt att vara stygg mot andra människor som att slå kvinnor eller pensionärer. Vi hade ett äldre par här i min hemstad där dom nyss …paret hade hembesök av ett par ungdomar vid halv tre på natten som slog farbrorn och misshandlade dom. Så hemskt. Jag blir såååå arg när man läser.
  Jag har aldrig sett fribrev. Lite konstigt *ler*

  Nu önskar jag dig en ny och fin dag. Känner mig som en tröttmössa än då jag fortfarande inte känner mig vaken. Får dra igång lite roch tror jag hehehe.
  Torsdagskramen från mig!

  • Jag tänkte på dig när jag läste om det på Text-TV. Fy vad fegt och uselt. 😦

   Hoppas att du har en piggmössa på dig och tränar stenhårt inför nästa säsong. Du bara ska vinna den röda högklackade skon 2015. Som jag ska ringa och rösta på dig. Kram.

 18. Större feghet än att ge sig på de svagaste i samhället kan man knappast tänka sig. Det senaste har varit att råna små barn som var ute och sålt majblommor. En vuxen man knuffade omkull en 9-åring och tog en tjuga. Hur lågt kan man sjunka? Har hört talas om att Förtroenderådet på fängelser kunde utfärda fribrev om en person varit snäll och hjälp interner. Fribrevet gällde för alla fångar i hela landet och om man hade stulit och upptäckte brevet skulle man lämna tillbaka allt. Numera har nog fribreven inte så stor betydelse annat än som kuriosa. Olika grupper har i alla tider haft olika sätt att förmedla sig med varandra. Min mamma berättade att luffare förr i tiden brukade göra vissa märken vid hus med snälla och givmilda människor.

  Söt tornväktare! Hoppas du mår bättre och får en fin fortsatt vecka. Kram från snuviga Gunilla :).

  • Riktigt lågt. Hoppas Selma bet honom hårt i handen. Jag läste i dagens tidning att en cyklande man i år vår stad gav sig på en kvinna som cyklade. Tog väskan och även hennes jacka som låg i korgen. Rev ner henne eftersom hon försökte rädda sin fina jacka.
   Jag har också hört talas om det där med luffarna. Sådana saker sprids såklart. Tacka vet jag Rasmus på luffen. Den boken gillade jag. Minns att jag drömde om att bli en luffare när jag blev stor. Jag hade precis fått ett munspel i present. Så jag var förberedd. 🙂
   Förkylningen börjar släppa. Förlåt mig för att jag smittade dig. Det var absolut inte meningen. Kram 🙂

 19. Hej! Jag ramlade in här från Soffie. Hon hade ett inlägg om din bok, så jag blev lite nyfiken.
  När jag såg inlägget om fribrev var jag tvungen att kommentera. Jag har haft ett sådant, men jag kan inte hitta det. Flera flyttar och det har nog försvunnit. Min farbror var musiker och uppträdde ibland på fängelser. Efter ett antal gånger kunde man få ett fribrev. Det fanns en sångare i Göteborg som hette Gösta Kjellertz och han hade hängt upp sitt fribrev väl synligt i sin hall. En gång hade han haft inbrott. Tjuvarna såg fribrevet, la en lapp där det stod ”förlåt vi visste inte” och gick ut igen. Kanske en skröna, men jag väljer att tro på den!

  • Vad trevligt när det ramlar in personer på min blogg. Välkommen hit. 🙂 Tack för ditt inlägg. Jag älskar att läsa om skrönor. Denna tror jag också stenhårt på. Tjuva hedern var mer vattentätt förr. Hoppas du hittar fribrevet vid nästa flytt. Välkommen tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s