Tankar bakom ”Mina fotsteg i ditt hjärta”, del åtta

Tankaråtta

På vilken plats ska handlingen förläggas? Varför blev det just Halmstad? Megaviktigt – något som återkommer ständigt i råden i fackböcker om skrivandeprocessen – skriv aldrig en hel roman om en plats som du egentligen inte har någon som helst koppling till (om du nu namngett platsen med ett vanligt ortsnamn). Elizabeth George kan göra det, men inte en nybörjare eller de flesta andra skribenter. Fördelen finns annars att kalla den för Staden eller hitta på ett namn som inte finns i verkligheten. Jag kommer så väl ihåg mina första tankegångar inför ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. Här har ni min tankekedja i korthet. Torekov-Båstad-Hjo-Falkenberg. Jag smakade på platserna och såg efterhand svagheterna med att välja någon av dem. De två första valen föll direkt på att de var för små orter.
Jag försökte tänka mig in i den synopsis jag hade hunnit göra upp. Ganska snart landade det på min barndomsstad Halmstad och det kändes gemytligt att ge tillbaks till den stad jag växt upp i. Storleksmässigt passade staden de tankar och idéer som börjat poppa upp inom mig. Jag gillade både sjuttio och åttiotalet. Var och ett på sitt sätt. Mängder av härliga minnen fanns bevarade. Till slut spetsade jag in mig på ABBAS seger i Brighton och blev bunden till året 1974 som startår i min fiktiva roman. Nyfiket började jag gräva i huvudet. Plockade fram gamla LP-skivor, singlar och kassettband. Började läsa faktaböcker om decenniet. Checkade upp så att mitt minne av drycker, tablettaskar, glassorter, låtar m.m. faktiskt fanns just då. Var själaglad för att det bor en ekorre inom mig. Jag har sparat biobiljetter med text på baksidan. Många andra personliga detaljer finns bevarade i mina gömmor. Sedan kunde jag ändå inte låta bli att fuska, som med parfymen LouLou och min favoritros Ingrid Bergman, som jag också nämner i mitt efterord. Jag tog kontakt med personer som var med på den tiden. Googlade och läste in mig på Halmstads historia. Tittade i gamla fotoalbum. Givetvis kunde jag inte låta bli att tänka mig in hur det skulle vara att leva i själva manuset, även om jag inte var lika gammal själv som Sebastian och Lena var 1974 när boken tar sin början. (Jag var ett par år äldre). Jag försökte reflektera över hur vi pratade då. Vilka slanguttryck som gällde i mina kretsar. Skilde sig säkert från storstadens jargong och stör kanske läsaren av den färdiga produkten, men jag kan bara berätta min story och hoppas att jag roar och oroar så många läsare som möjligt. I torsdags fick jag rosor från en läsare i Värmland på hennes blogg. Hon är lågstadiefröken precis som min fru Solveig. http://soffie69.blogg.se/2014/april/en-bloggvans-bok-2.html Ni tänker väl på att det går att läsa och lämna Recensioner & läsarkommentarer under min Header? Låter ni markören vila där dyker även ordet Bloggar upp som en underavdelning. Där plockar jag hem rosor som jag antingen snubblar över eller får vinkar om. Självklart skulle jag aldrig komma på tanken att självmant plocka hem ”Virus” till min blogg. 😉 De flesta ”snälla” orden om min debutroman har jag fått direkt till örat eller via underbara personliga mail där avsändarna inte vill bli lästa av andra. Vissa av dem har gjort mig riktigt rörd och berörd. Helst när de kommit från mycket oväntade håll och varje ord känts extra äkta. Då upplever jag det som om jag nått fram och jag får energi för framtiden.

Ni som läst detta tidigare kan nu vila era ögon. 🙂 

Är du intresserad av att köpa ett signerat exemplar av vuxenromanen ”Mina fotsteg i ditt hjärta” från vårt förlag så tryck på Köp boken under min Header på bloggen. Vill du låna den från ditt bibliotek? Lämna ett inköpsförslag på bibliotekets hemsida om du har lånekort på bibblan. Då kostar det dig antagligen tio kronor när du hämtar boken. Har du läst romanen och gillar den får du väldigt gärna göra samma sak för min skull och för låntagarna i din hemmiljö. Jag vet att det finns de som gjort det av mina bloggläsare. Tusen tack till er för hjälpen.

 

 

50 tankar på “Tankar bakom ”Mina fotsteg i ditt hjärta”, del åtta

 1. Just språket har ju ändrats mycket sen mitten av sjuttio-talet! Som du vet tycker jag du fick till det superbra! Ett ord jag saknar (bland många) är KIFF. Att det är kiff att fiska, spela fotboll eller vad man nu tycker är kiff. Minns du vad det betyder? Eller är det ett genuint skånskt ord?

 2. Ja visst är det roligt med research! Och förstås otroligt viktigt att alla detaljer blir riktiga. Bara att hoppas att man/jag inte missar något vitalt. Det är jag säker på att jag kommer att få veta i sådana fall. Den hårda vägen :-). Tycker själv att det är en essentiell del i det roliga när jag läser en bok om en tid jag själv varit med om. Igenkännandet.

  När jag skriver är det ett måste att jag känner till miljön riktigt bra. Jag ser scenen framför mig som på ett foto och för mig funkar det inte om jag inte har varit på platsen i verkligheten. Jag har lite svårt för fiktiva scenerier, t.ex. som Håkan Nesser gör ibland, hittepåland och hittepåstäder.

 3. Det är en konst att kunna skriva en bra bok. Tänka på alla detaljer, för – och nackdelar med ortsnamn, osv. Du har lyckats riktig bra med det konststycket.
  Puss i pannan! 😉

 4. Dessa delarna du ger oss är ju en liten introduktion i att skriva en bok med personlig prägel 🙂 nu är boken föreslagen för inköp i Skellefteå också 🙂

 5. Full av beundran inför din research och noggrannhet, mäkta imponerad, måste jag säga…Ett gediiiiiget arbete…som han skrev, han Povel 😉
  Ha en fortsatt fin afton, kram!

 6. Fanns raketosten på den tiden??………………………..Nu har vi haft mysiga dagar,soligt och skönt. Undrar …. varför smakar maten bättre ute???Kram!

 7. Du beskriver väldigt bra, om hur man ska bära sig åt, när man skriver en bok. Dina inlägg är lärorika.

  Sv: Nej vi gillar inte heller att man har bytt namnet Glumslövs Backar. Vi tänker alltid så och glömmer vad det andra heter.

  Roligt att du tyckte om mina rapsfält.

  Det var många bra tavlor i utställningen. Men jag kunde ju inte lägga in alla mina foton. Det hade blivit för mycket.

  Kram/Gilla

 8. Måste säga att det är väldigt roligt att läsa dina tankar och funderingar om boken som du har författat. Riktigt intressant faktiskt, speciellt med tanke att jag ju också jobbar med författare dagligen. Ja dom skriver ju inga romaner direkt utan fackböcker, men ändå. De måste ju har haft snarlika funderingar fast tvärtom om du förstår vad jag menar;-)

 9. Det är inte lätt att berätta i skrift och få till det så det flyter, alla har inte den gåvan. Men du skriver på ett sätt som fängslar, från första till sista ordet. Talang tror jag det kallas…
  Kram kram

 10. vad bra att du gillade min recension ,jag kunde ju inte göra annat än att skriva det jag tyckte och det var ju bara bra, jag älskar att läsa om hur du har skrivit din bok och vägen till den blev en bok:)
  svar man kan vinna lite olika saker i tävlingen friska karlstad den högsta vinsten är en resa värd 10000 men vi är många som tävlar så chansen är inte speciellt stor att vinna men ju fler stolpar man tar desto fler lotter får man en stolpe≈en lott:) vi går ofta ut tillsammans så vi har tagit lika många stolpar,som du skriver så är det de lättaste vi har tagit men vi har även hunnit med några röda och svarta med:) kramen

  • Jag får göra ett undantag till. 🙂 Hallå där! Din recension är visst med. Du skulle tittat på båda ställena. Recensioner & läsarkommentarer. Längst ner. Där var min första tanke att läsarna själva skulle skriva. Sedan kom alla som skrev vanliga mail eller ringde och inte ville vara med i bloggen som jag givetvis fick respektera. Mitt nästa steg var att låta moderatorn (jag) lägga in offentliga blogginlägg som handlade om min bok som jag snubblade över på bloggpromenader. De kunde ju ändå läsas av hela världen. Givetvis ville jag belysa dessa rosor. Däremot fanns det ingen anledning att ta HELA blogginlägget. Helst inte om det handlade om helt andra ”privata” saker än om ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. I några andra fall har det istället handlat om tekniska problem. Jag gissar på att det var så i ditt fall. Jag fick hela bloggen istället för rätt inlägg. Då ser det amatörmässigt ut om någon trycker på det blå och hamnar på helt fel ställe eftersom ”nyheterna” handlar om annat nästa gång. 😉 Annars är det betydligt lättare och ser snyggare ut om man tar hela blogginlägget. Går betydligt fortare för mig. Nu har du hjälpt mig med länken så du kommer att finnas dubbelt upp. Gör det något om jag ändrar några siffror på slutet. 6/5. 😉 Ha en bra tisdag. Kram Bosse

 11. 1974…..då kommer jag att tänka på då jag var på väg till Bryssel från Amsterdam och vi tog en fika efter vägen. Precis då vi stiger in på caféet spelas vinnaren i årets Eurovision Song Contest…ABBA……Jag kände mig verkligen som en stolt svensk. Mitt sällskap var belgare och var stolta över att Waterloo och Sverige förenades.
  Annars var det en tid då jag tog stora kliv ut i vuxenlivet som nybliven lågstadielärare..

  Kram
  annika

 12. Jättekul att höra dina tankar kring skrivandet. Och att du var med själv på tiden det begav sig märks rätt väl. Jag tror ändå inte man kan fånga tidsandan helt och hållet utan att ha varit med.

 13. Jag är glad att du valde att förlägga dina idéer och ditt bokval till Halmstad. På detta vis fick jag uppleva min underbara barn och ungdomsstad på ett nytt sätt. och dessutom uppleva minnen… 😀

 14. Hej Bosse! tack för din kommentar & roligt med ditt besök, dock kunde jag inte se vilket inlägg du menade då det inte står tyvärr, ja om jag skulle hamna på bibblan så klart jag kollar efter din bok eller frågar efter den…blir inte någon läsning utom på semestern 🙂 ha en ljuvlig dag kram på

 15. Hej, jag håller med dig att det är absolut lättare att skriva om miljöer man känner till. Jag märker det nu när jag skriver på min bästsäljare (!) att beskriva var personerna går och kör och sitter och tittar och så… mycket lättare att skapa stämning i scenerna när man kan beskriva i detalj hur det ser ut runt omkring personerna…
  🙂

 16. Nu när jag läst klart din underbara bok är det lika roligt att ta del av dina tankar runt skrivandet. Att du varit med och även gjort grundlig research ger en genuin 70-tals känsla. Mycket man känner igen. Kram 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s