Film nitton av femtio

Prinsessa på viftbild 1

Prinsessa på vift / Roman Holiday
Genre: Romantisk komedi, 113 minuter, 1953.
Betyg:
1). I filmsoffan med familjen: 33/40
2). Bosse Lidén 2014: 102/120

Extra: Visst är teckningen otroligt skickligt ritad? Den är tecknad av Laila Larsson alias Regnbågen. Hon var femton år gammal när hon gjorde den på sitt flickrum i Ystad, av alla städer. Nu är cirkeln sluten när den hamnar på en Ystadblogg. 🙂

Favoritkommentar: Jag vet inte hur många gånger vi skojat inom familjen och sagt på engelska ”No thank you”, ”So happy”, med den enformiga rätta betoningen som en uttråkad robotstyrd prinsessa lärt sig i läxa.

Egna ord: Det är något visst med denna klassiska svartvita film, med kvinnan med rådjursögonen. Audrey Hepburn som vann en Oscar för rollen som en modern prinsessa gör uppror mot sina kungliga förpliktelser och rymmer iväg ut i mörkret i Rom. Neddrogad av sin doktor smiter prinsessan Ann i väg, innan den konstgjorda sömnen tar över hennes kropp och hon tvingas lägga sig på en parkbänk. Den amerikanske journalisten som spelas utmärkt av Gregory Peck, får det inte lätt när han gör tabben att bli förtjust i sin oväntade nattgäst, som han tänkt tjäna stora pengar på i ett scoop, när han av en slump kommit på vem hon är. Filmen är riktigt stilfull och har åldrats med värdighet. Full av charm och skämt samtidigt som den speglar Roms berömda sevärdheter och gör rättvisa åt dilemmat att inte bestämma över vad man föds till. Jag minns mina känslor när jag såg slutet av filmen när jag var liten grabb, när den gick på TV. Då tyckte jag det var oväntat.

Kort fakta om Audrey Hepburn: Född 1929 i Belgien. Dog i tjocktarmscancer 1993 i Schweiz. Audrey var även en modeikon och visade i ”Prinsessa på vift” upp ”The New Look” vilket innebar mycket feminina linjer och avspeglade sig i en smal midja, betonad byst och en lång kjol med generös vidd. Kläderna till filmen skapades av Edith Head. Ständigt hamnade Audrey på bäst klädda listan under femtiotalet. Hon lärde känna Hubert de Givenchy, Valentino Garavani och Ralph Lauren för att nämna tre stycken modeskapare av rang och bar deras kläder med stil. Lite kul kuriosa: Audrey studerade balett och dansade i slutet av 1940-talet en säsong vid den nya Malmöbaletten vid dåvarande Malmö stadsteater.

Kort fakta om Gregory Peck: Både född och död i Kaliforninen. Levde mellan 1916 och 2003. Han växte upp hos sin farmor. Blev intresserad av teater när han pluggade på universitetet. Gjorde debut på Broadway 1942 i ”The Morning Star”. Efter en annan pjäs drog han till Hollywood där han snabbt blev en ledande stjärna under tre årtionden. Han rörde sig lätt mellan olika genrer som komedier, dramer, romantiska filmer, krigs- och äventyrsfilmer till vilda västernfilmer. Fick en Oscar för sin roll i filmen ”Skuggor över södern” 1962.

Både Audrey och Gregory var engagerade i välgörenhetsorganisationer.

Dagens fråga: Vilken är din favorithuvudstad i Europa?

Här är texten till nya läsare om denna bloggkategori som slutar med en tävling i december 2014. https://bosseliden.wordpress.com/2014/01/08/mina-blogginlagg-pa-torsdagar-2014

 

41 tankar på “Film nitton av femtio

 1. Jag måste så klart svara Luxemburg av många anledningar. Audrey Hepburn var min idol när jag var tonåring, och jag gillar henne fortfarande. Hon är så klassisk i både utseende och klädstil. Jag tor nästan jag har de flesta av hennes filmer och nu måste jag börja titta på dem igen, känner jag. Kram

 2. Lilla spröda Audrey Hepburn.. Just den filmen fick mitt tonårshjärta att klappa fortare och satte fart på teckningsblocket. Det var så jag diggade mina idoler, satt hemma och ritade av dem. Gillade också den finkänslige kavaljeren med vespan, som inte missbrukade situationen. Väldigt snällt och lustfyllt, en perfekt film för en tonåring på 50-talet.
  Att hon befann sig i Malmö under en period, det var en kul överraskning.
  Duktigt googlat, Bosse! 🙂
  F.ö. så är det vitt på marken å minusgrader igen här hos oss. Ha en bra torsdag!

  • Jag gillar verkligen den här filmen. Och jag gillar din bild Laila. Tänk att kunna teckna så när man är 15 år. Jag kan det inte fast jag redan är 50… 🙂

   • Tack Solveig, så snällt sagt. Det gick av sig självt på den tiden, när det mesta var lätt och roligt. Är kanske svårare nu när man tänker efter mera? Du kan på ditt sätt. Spela piano t.ex. som jag skulle vilja kunna men inte kan. Och ”redan 50”.. Du är rolig du.. 🙂 Vad ska jag säga då, som ”bara” hunnit till lite över 70.. – Stoppa tiden, kanske? Jag förstår inte varför det går så fort, var blir åren blir av?

 3. En klassiker av allra bästa sort. Det är något visst med de där gamla filmerna. En tradition som förs vidare genom generationerna i min familj. Mina föräldrar startade med att introducera mig för de gamla klassikerna, något som jag sedan har fört vidare till mina döttrar. Kanske inte så konstigt att ena dotterns absoluta favoritfilm är den gamla klassikern ”Singin´in the rain”.

  Min favorithuvudstad i Europa är utan tvekan London. Staden i mitt hjärta. Och snart trampar jag dess trottoarer igen och jag längtar.

  Ta hand om varandra!

  Kram Lotta

 4. Det var lääääänge sen jag såg filmen. Fick lust att se den igen.

  Jag måste nog säga att just Rom är en favoritstad. Rätt liten (i alla fall centrum) för att vara en huvudstad, det går att promenera runt hela, god mat, vackert och bra klimat. För att inte tala om den härliga känslan av att jag går omkring i ett fantastiskt och jättestort historiskt museum.

 5. Prinsessa på vift fick vi gå och se otextad när jag gick i realskolan, det ingick i engelskan och var ett väldigt populärt inslag i undervisningen. Att få gå på bio på skoltid, vad gjorde de då att man inte förstod så mycket som lärarna hade tänkt sig.
  Sen har jag nog sett den någon gång på TV också. Hon är ju så söt Audrey Hepburn och Gregory Peck så stilig.

  Favorithuvudstad – jag skulle kunna säga Rom – för det är en stad som jag verkligen gillar, men ändå, det är London. När jag kom till London första gången kände jag mig hemma med en gång. Man sett så många filmer därifrån och läst så många böcker med skildringar från den staden, så jag gick nästan och bockade av mina minnen. ”Jaha, där är det och där är det och visst så ser det ut där.”

  Ha en skön torsdag!
  Kram, Ingrid

 6. Hej!

  Åhhhh, den filmen är underbar! Köpte en box med flera Audrey Hepurn filmer till yngsta dottern för några år sedan, så fina gamla filmer med den otroligt vackra Audrey. Hade aldrig hört talas om att hon dansat i Malmö, det var ju kul att veta!

  Svaret på din fråga är Paris, är omåttligt förtjust i den staden,så vacker, så romatisk, så underbart språk, god mat, gott vin, trevliga människor, staden som har allt!

  • Och antagligen ändå inte på långa vägar lika länge sedan som jag såg den, kära grevinnan Blåst af Kuling.. Tack för snällt beröm!
   Jag brukar läsa andras kommentarer ibland.. det är roligt att det finns olika sätt att se på saker och ting. Alltid lär man sig något nytt och får känna sig delaktig i omvärlden – trots att man som jag, bor lite isolerat. Tack vare Bosses blogg. 🙂

 7. En så vacker kvinna hon var….
  Så var det där med huvudstaden då….jag twistar till det lite och äger Umeå 😉 Årets kulturHUVUDSTAD 😉 Kram på dig!

 8. Dagens fråga tänker jag iallafall svara på…LONDON!! Kan inte räkna längre hur många gånger jag varit där, och det är inte för att skryta, utan för att jag bara älskar den staden, och särskilt då Covent Garden. Kan sitta där hur länge som helst och titta på gycklare, lyssna på klassisk musik, se alla dansare…Underbart. Och det finns alltid något nytt att upptäcka.
  Filmen däremot…åhhh vilket dåligt minne jag har…jag vet att jag har sett den, men sen är det inte mycket mer. Skyller på…ja jag vet inte riktigt vad, åldern är det väl iallafall inte…
  Ha det gott!!
  Kram kram

 9. Gokväll Bosse. Förstår du ser badhotellet nu, för det gör jag med samtidigt som jag bloggar 😃. Man måste ju ta vara på tiden och vara effektiv.
  Audrey Hepburn är en av mina favoriter . En stilig tjusig smärt kvinna med rådjursögon man drunknar i och på det bruna….jag tror jag svimmar. Skulle jag varit en Man då vete 17😉. Tack för lite fakta om de bägge skådespelarna som gjort flera bra filmer. De gamla filmerna. Still going strong.

  Favoritstad……KÖPENHAMN såklart😃

 10. Hej där!
  Jag antar att jag har sett filmen, men säker är jag inte!! Däremot har jag nog sett de flesta Ingrid Bergman filmerna samt med Greta Garbo. Minns i alla fall de amerikanska filmerna som glamorösa, romantiska och hur min mamma och jag grät ikapp! Nostalgi!
  Favorithuvudstad…kan inte välja…Köpenhamn är så mysigt och charmigt. Budapest…broarna och terminalbad. Rom…kultur…och råkar ligga i favoritlandet; Italien! Fast Rom har jag inte besökt ännu…
  Må gott!
  Gunilla

 11. Ja den filmen är ju kult.
  Vad gäller favo huvudstad har jag otroligt svårt att välja – alla är ju så olika och alla har sin charm. Jag gillar mindre huvudstäder så jag väljer Riga i Lettland.

 12. Den filmen är en klassiker! Gregory Peck fick jag hjärtklappning av. Audrey Hepburn försökte jag eferlikna! Tack för fakta om dom .SV: Man blir aldrig fullärd Jag lär mej nya saker hela tiden. Kram!

 13. Jag är så pass gammal att jag hade bland andra både Audrey Hepburn och Gregory Peck som favoritskådespelare en gång i tiden. Den här filmen kan man se om och om igen. Den är så tidstypisk. Du kunde verkligen allt om kläderna på den tiden. Jag blev imponerad. Man kan läsa sig till mycket i Wikipedia.

  När det gäller favorithuvudstad, så måste jag nog säga Paris. Jag har varit där några gånger på 70-talet och skulle gärna vilja kunna komma dit igen.

  Kram/Gilla.

 14. Bra film som jag sett flera gånger och Audrey Hepburn var en av mina idoler som tonåring. Jag älskar Irland efter en minnesvärd resa så min favorit huvudstad är Dublin. Härliga pubar och fantastiskt gästfria människor. Ha en fin helg till dig och familjen. Kram

 15. Vet inte om jag har sett den här filmen i sin helhet, men blir sugen på att göra det nu! Min mamma sades i sin ungdom likna Audrey Hepburn, så bara det talar för att jag borde se den…
  Mycket bra tecknat, Laila! Det märks att du har handlag. Tecknar du fortfarande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s