Rita-gissa-spring

Kåseriet är hämtat från arkivet. 🙂

När mina döttrar kom hem med sina nya skolscheman blev jag avundsjuk.

Jag älskade att färglägga nya fräscha scheman. En färg för varje ämne. Med stor omsorg valde jag i kritasken med sextiofyra olika färgnyanser. Mina favoritfärger blå och lila gick på grundskolan till idrott och långraster. Träslöjd fick alltid brun färg. Jag gillade inte färgen eller ämnet. Orsaken kallades guldgruvan. En kortväxt äldre slöjdlärare som ofta skrek så att guldtänderna blottades och syret i slöjdsalen höll på att ta slut. Helst när han retade sig på ”lakritstrollet”. Gert var en snäll, storvuxen, svarthårig och lat klasskamrat. Mobbing från katedern var tillåtet på sjuttiotalet. I alla fall på vår skola.
”Halleluja. Ditt feta lakritstroll. Ska du få ändan från stolen någon jä… gång innan terminen är slut.”
Jag var en väluppfostrad elev och blev knäsvag av de oväntade utbrotten. Det gällde att inte vara nära en borrmaskin eller hålla vänsterhanden för nära sågen när läraren vrålade till. Tyvärr jag hade inte ögon i nacken. Guldgruvan kunde ställa om från noll till ett vulkanutbrott på en nanosekund.
Han kan inte ha varit religiös trots att hans favoritord hörde bibeln till. De andra favoritorden osade mer, än passade in i den gamla heliga boken. Det skulle gått åt en hel tvål för att tvätta rent munnen på honom. Ingen elev tänkte på hans riktiga namn. Det var visst Lennart Johnsson. Alla sa bara Guldgruvan.

Under alla mina år på högskolan och universitetet fortsatte jag med mina invanda schemafärgningar. Nu var det inte kritor utan överstrykningspennor i olika färger som gällde. Flera av mina kurskamrater smittades av färgsysslan vilket bara var trevligt.

Vår familj flyttade för ett tag sedan. Våra två flickor tvingades byta skola. Det gick bra för dem och de smälte snabbt in i gemenskapen. Värre var det för mig när jag fick se deras scheman. Jag blev helt förvirrad. Stackars töser. Hur ska det gå för dem? Jennifer hade inte ens ett schema. Lizettes schema fick mig att stirra fånigt på den obegripliga lappen. Jag som smittat av mig till tjejerna som älskat att färglägga sina scheman på förra skolan. Nu läste jag termer som arbetspass, intressegrupp, arbetspass, plan ett, arbetspass, egen planering och arbetspass hela fredagseftermiddagen.
Var är roliga timmen som avslutade våra skolveckor? Under hela mellanstadiet var rutan på veckans sista lektionstimme, ljusbrun till färgen. Varför slipper nutidens dåliga streckdragare helt undan? Jag ska förtydliga mig om det där med streckdragare med vit krita på svart tavla. I vår skolklass på roliga timmen turades små grupper om att hålla i programmet för Roliga timmen. Nästan alla grupper valde att köra med rita-gissa-spring. Det var helt okej för mig om jag ingick i ansvarsgruppen. Annars var det pest. Det sistnämnda ordet spring funkade bra eftersom jag var snabbast i klassen. Att läsa på den hemliga lappen som någon höll upp vållade heller inga svårigheter, trots varierande handstilar. Svettningarna kom istället när jag stod framför svarta tavlan och ingen av mina lagkamrater kunde gissa rätt. Någon gång bad jag om att få läsa om lappen. Mest för att vinna tid och hoppas att klockan skulle ringa. Jag kunde såklart ha läst fel. Det hade trots allt gått nästan hela lektionen sedan jag läste lappen. Kanske stod det flodhäst eller zebra som två i mitt lag nyss irriterat ropat. Inte rullskridsko som jag fått det till när jag läste lappen. Följden blev att det rann iväg ännu mer dyrbar tid för mitt lag. Det busvisslades i klassrummet och det gick knappt att höra att det ringde ut i högtalarna.
”Varför kan det inte stå sol, hus eller fyrkantig boll på Bobos lappar”? ropade någon schysst före detta kompis. 🙂
Att rabbla floder, gångertabeller och engelska glosor var rena barnleken för mig. Som en kille som älskade korv i alla format var korvstoppning enkelt. Det behövdes inte många genomläsningar förrän informationen fanns innanför korvskinnet. Tänk om det stått arbetspass efter fredagslunchen på mitt schema, eller bänkstädning som vi hade på lågstadiet. Då hade jag gjort en streckgubbe av bara farten och målat himmelskt blått.
Önskar er en fin helg. Våren verkar ha kommit på återbesök i vår del av landet. Hur är det hos dig? Ska du göra något trevligt i helgen?

 

38 tankar på “Rita-gissa-spring

 1. Det här gav eftertankar, minnesbilder dyker upp. Färglägga scheman så kul!
  Gångertabellen=gangetabellen. Kan du gangetabellen var ett stadig spörsmål i skoletiden.
  Våren kommer og går her hos meg, men den er her stadig vekk, ihvertfall hvis jeg skal gå etter lyset. Det ordner seg, det er helt greit. Planer for helgen? Jeg fölger min timeplan med trening, og fargelegger inn noen arbeidspass, velger din farge himmelblå. Förresten fanns en deilig god TV.serie som har det navnet. Lurer på om du skulle like den? Hvis du spör pent om du ikke får tak i , så får du låne den av meg… legger også til fargen ceriserosa på tillstanden bare väre som ligger på timeplanen også. Og ja, jeg er norsk! Viss om atte juss om atte du tvilte?

  Särdeles hyggelig helg til deg og din familie! Rett og slett en bautahelg!

  • En bautahelg låter toppen. 🙂 Här får jag träna upp mina norska textkunskaper. Finns det några norska barn som lyckas lära sig gangetabellen? 😉 Du kan få låna lite av den gula lampan av mig. Den lyser rakt in i fönstret nu och stör mig.
   Himmelsblå är ett bra val. Den Tv-serien känner jag inte till. Det närmaste jag kommer i minnet är ”Ärliga blå ögon”. Ceriserosa är kanske inget för en tuff grabb som jag. 🙂 Det är väl bara halva Tove som är norsk. Önskar dig också en bra helg. Klem

 2. Härligt Bobo, åter tvingas jag tillbaka till 70 talet för att vara med på olika lektioner…. du får en att minnas saker man inte tänkt så mycket på under de senare årtionden. Det är både en kuslig känsla och rolig så klart…. Själv har jag suttit och gjort många scheman till mina egna elever under årens lopp. Dock har jag inte färglagt dem själv utan det gjorde jag med datorns hjälp. Det finns så mycket hjälpmedel nu för tiden… hi hi
  Helgen går också i nostalgins tecken… vad sägs om Svart Kaffe, Farväl till Katalonien, Skuggor i skymningen, ”Höst (till Eva, så länge jag kan gå)”, Solregn, I hemlighet, Vykort vykort, ja jag kan hålla på ett tag här… Kajskjulet i Halmstad har spelning med Dan Hylander i kväll. Så Göran och jag har planer på att ta cykeln ner till hamnen med biljetterna på fickan. Hoppas bara att allergitabletterna har gjort sitt så att jag kan stå där längst fram precis som i slutet på 70- början av 80- talet och låta Dan uppfylla hela min själ. Kanske blir det en och annan sväng med klubborna också ;D

  • Ja jag ska inte slå ner Dan med klubborna utan det blir under lördag och söndag vi slår ut… ;D hi hi

  • Fy vad elakt att reta upp mig med att rabbla upp låttitlar som slungar mig bak till underbara minnen på åttiotalet. 🙂 Jag kan hela texterna till massor av Dans låtar. Jag föll för honom i maj 1984, sedan var jag fast. Han måste ha varit den sommarartist som var den hemliga gästen hos The Husbands flest gånger på Norre och Baronen. Hoppas du och din allergi fixar det. Jag tror att det blir en dunderkvällskur som tar död på din dumma allergi. Dan var ofta i mina öron när jag cyklade omkring med alltför högt ljud i öronlurarna. Det höll på att gå illa ibland. Ung och odödlig. Ni får ha det gött. Kram

 3. Just nu lyser solen så härligt varmt och skönt!
  Om solen stannar över helgen tänkte jag klippa gräsmattor, rensa rabatter, lukta på blommor, fika i det nyklippta gräset och hoppas få syn på ”mina” två ekorrungar.
  Trevlig fredag!

 4. Svaret på vad som händer i helgen är jobba. Känns lite surt då det ska bli så varmt, men på Lördagkväll blir det invignings middag av uteserveringen nere på badis restaurang. Jag målade också dessa rutor i olika färger men bara mina egna sheman, slutade med det i sexan hi,hi… Blev nu påmind om roliga timmen då vi i flera år hade Svensktoppen!!!!! Fattar du hur roligt det var att stå framme vid katedern och sjunga då jag normalt bara mimade. Himla dumt påhitt detta då det var samma tjej som alltid vann. Men en gång fick jag sjunga Trio med Bumbas låt ”man ska leva med varandra” tillsammans med denna tjej och då fick jag känna hur det var att vinna.Så var den helgen räddad.
  Njut nu av solen och värmen. Kramen.

  • Vad fint badis verkar ligga. Jag såg det på kortet i din blogg. Du får förhoppningsvis någon lucka då du kan kila ut i solen en stund.

   Jag hade gärna bytt Svensktoppen med dig så kunde du kluddat på tavlan. 🙂 Vi hade aldrig sångtävling. I mellanstadiet kunde jag sjunga riktigt bra. Hade femma i sång men det var tiden innan målbrottet. Konstigt att lärarna inte la sig i och ansåg att det skulle varieras mer. Det blir en aning löjligt med vuxna ögon när samma tjej vinner hela tiden. Precis som det är hennes egen fredagstävling. Blev det något av med hennes sjungande i vuxen ålder? Förstår att det var pinsamt för dig som annars mimade. Ni kunde ju kört med förinspelat varannan gång. Bra att du fick känna på segersötman en gång. Det kan man leva på länge. Helgkram.

 5. Haha! Jag minns också de ”gammeldags schema” som man följde när jag gick i skolan….(långt innan du fanns). Eftersom jag jobbat i skolan drygt 30 år så har jag vant mig vid den nya tidens schema. Men visst var det kul när man visste bara genom att se färgen vad som väntade nästa timme. Nu heter det inte ”timme” heller, utan arbetspass och de kan variera stort i tid. En förklaring jag fick höra varför Roliga timmen inte skulle vara inskrivet på schemat var att det kanske fick eleverna att tro att de andra lektionerna inte var lika roliga. Snacka om krystad förklaring. De flesta skolor ordnar ändå till nåt liknande även om det inte är schemalagt. Rasmus har en mycket bra lärare som verkligen får barnen intresserade av allt, även om de förut tyckt att det var pest. Hon är en fantastisk person med stor humor och empati. Tack och lov så finns det nog inte så många Guldgruvor kvar idag. Trevlig helg.

  • Man kan vända på ord hur mycket som helst men oftast går det inte att lura barn. Skulle sett rätt kul ut med ämnen som Tråkiga timmen, oroliga timmen. 🙂
   Tänk vad viktigt det är på alla sätt att ha en Rasmus-lärare. Jag känner själv igen det där med att rätt lärare kan få tråkiga ämnen att bli riktigt trevliga och jag minns även hur ”fel” lärare kunde förstöra ämnen som jag egentligen uppskattade. Sådant la jag naturligtvis mer märke till när jag studerade som vuxen. Hoppas Rasmus får fortsätta träffa sådana lärare i framtiden också. Jag säger också tack och lov.
   Det tycks bli en fin helg. Ha det gött.

 6. Jag kan väl svara på den sista frågan först…vad jag ska göra i helgen…JOBBA!! Jag älskar mitt jobb, älskar när de gamla får tiden att berätta, men jag älskar inte stressen, att vi är alldeles för lite personal och att man varje helg man jobbar gör en s.k. delad tur. Jag vet att jag gör ett bra jobb, (det sa chefen när vi hade lönesamtal…och chefer ska man ju tro på…)men jag vet att jag inte är trevlig här hemma den helgen jag jobbar. För övrigt hoppas jag att det blir en kanonhelg, för det är alla värda efter regnet som vart.
  Guldgruvan…tror alla skolor hade en ”sådan”, fast vår kallades TräHitler…Av två anledningar, dels träslöjden och sen hade han träben. Fördelen med det sista var att han inte kunde komma smygandes, hans gång hade ett något annorlunda ljud…om man säger så…
  Scheman…ja det sliter jag ju fortfarande med, på jobbet…Men nu är det hela i gråskalan…inga glada färgkluttar som förkunnar någon variation på dagen…
  Ha en riktigt skön vårhelg!!
  Kram kram

  • Tänk om det viktiga yrket kunde få blomma ut till det jag vill att det ska göra och få det kvitto som det är värt. I valtider borde det vara en av många viktiga frågor.
   Det är mysigt på alla sätt att lyssna på gamla människor med erfarenhet. Att både ta sig tid och ha tid till detta. Urtrist med stress, underbemannade yrken och förhållandevis dåligt betalt på viktiga humana insatser. Livet och arbetsmarknaden är inte rättvis.
   TräHitler lät som en bror till Guldgruvan. En fördel att han hördes. 🙂
   Jag tycker allt att du ska börja färglägga gråskalan.
   Tack. Önskar dig detsamma. Glöm inte bort att vara lite snäll när du kommer hem. 😉
   Kram kram kram

 7. Att färglägga schema gjorde jag också. vad jag ska göra i helgen ? Lördagen ska jag ägna åt att flyga flygplan, ja jag ska inte sitta längst fram och spaka men jag ska sitta på rad 2 och bromsa och gasa och hålla hårt i armstödet och hoppas att vi inte trillar ner, sen ska jag åka tåg till en liten stad där jag tror värmen har anlänt, söndagen vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på, helga vilodagen kanske. Fredagskram från mig.

  • Du har en superviktig uppgift på rad 2. Jag tror att du kommer att klara den galant. Hoppas du haft det jättetrevligt i S. Jag var så liten så jag kommer inte ihåg så mycket. Jag kan upplysa om att den lilla staden har ett underbart väder och jag hoppas att det ska bestå tills ni rullar in med det lila tåget imorgon. Själv har jag precis mördat tusentals svarta sexfotingar. Igår hade jag en fight mot getingar. Jag var så korkad att jag drog till med min justerade högerarm. Ingen dog. Ingen skrek. Oj vilken smärta jag lyckades hålla tyst till. Nu ska det bli en ny måltid utomhus. Ska jag välja balkong eller altanen? Önskar dig en trevlig hemresa. Kram

 8. Hej!
  Ditt inlägg väcker minnen av blandad kompott! Nog kommer jag ihåg färgglada scheman, men vilket färg som jag valt för idrott minns jag inte. Det var mitt bästa ämne alla kategorier! Svenska i form av att få skriva berättelser bör också ha fått en favoritfärg – för skriva fritt älskade jag och gör fortfarande!
  Vi hade en lärare som visade sitt humör och ”var skåpet ska stå”, genom att kasta nyckelknippan mot den som inte visste sin plats! Det höll dock på att gå riktigt illa vid ett tillfälle, så han valde så småningom andra något bättre metoder!!
  Helgen kommer att gå åt till att pyssla om kära maken…nu kan det bara bli bättre!
  Önskar dig och familjen sol och värme!
  Gunilla

  • Vi tycks ha samma intresse. Då som nu. 🙂
   Det var bra att han valde andra nycklar till att hantera svårigheterna med. 😉
   Har din make redan kommit hem? Pyssla du om honom. Du har så rätt. Det kommer att bli bättre och bättre även om det går i små steg och ibland även blir bakslag. Ni har era små och stora mål som riktlinjer och det viktigaste. Ni har varandra.
   Tack Gunilla. Jag önskar dig en fin helg på alla sätt.
   Kram

 9. Trevlig läsning, som jag alltid tycker när jag läser dina kåserier. Och tänk dessa scheman som man färglade. Som ”gammal” lärare brukade jag ge eleverna den tiden i skolan då jag gick igenom veckans schema. Och några s.k. arbetspass har jag inte haft, däremot ”roliga timmen”. Vet inte alltid om den var så rolig. Och det var eleverna som höll i den och hade de inget program så kunde jag ibland hjälpa till. Men baar ibland. Jag skickade också med ett par extra scheman hem för att hugade föräldrar också skulle kunna färglägga när deras barn gick igenom shemat.

  Sen dessa märkliga lärare man haft. Men de flesta har jag verkligen gillat.

  Önskar dig en trevlig helg och kanske hittar du något annat att färglägga.
  Kramar!

  • Den där roliga timmen blir tjatig om man gör samma sak varje gång. Jag minns när jag jobbade tillsammans med Solveig i en klass. Då var det jag som höll i den i ett år. Kul! 🙂 Det var snällt av dig att skicka hem schema till hugade föräldrar. Jag hade uppskattat det. 🙂

   I efterhand är det intressant och rätt kul att minnas dem alla. Några av mina råkar ”illa” ut i min blogg. Jag har också träffat på många bra och trevliga. Min fru är inte så dum. 😉

   Tack! Igår kom våren tillbaka med sol och varmare klimat. Inte som du har det nu, men typiskt svenskt väder. Vi ska iväg och se på färggranna saker. Kram

 10. Tidsbrist är min lott för tillfället … gästerna löser av varandra och jag kniper en minut till att få nyttja datorn. Hoppas på bättre tider … även om det är helt underbart roligt att ha gäster och att folk vill komma och träffa oss och se hur vi har det numera.
  I helgen är det ”gästfritt” om man inte räknar barnbarn med föräldrar. Vi ska äta tårta och må gott tillsammans. Sommaren är på gång och solen värmer alla frusna själar hoppas jag.

  Ha en härlig helg! Kram

   • Nu försöker vi att hämta ny energi … men i helgen blir det familjefest för den vill jag inte missa. Även om det är jag som ”står för fiolerna” … Ha det så gott i solen! Kram

 11. Jomenvisst har man målat scheman – även i vuxen ålder i egenskap av lärare! (Vissa ränder går liksom aldrig ur…) Jag hörde att värmen var tillbaka – passa på och njut riktigt under helgen!

  • Du har haft det bra som stannat kvar i den färgrika världen, men du skiljer dig från många av dina kollegor på andra sätt. Din kolgård har vidgats. Nu är du min geografilärare på Blogglandia.
   Jag började ”tjuvnjuta” igår under en strandpromenad. Härligt.

 12. Måla schema har jag aldrig hört talas om – men det var en underbart kul idé. Synd att man inte fick veta den på 50-talet! *fniss*
  Det är faktiskt så att min gubbe hade behövt ett färglagt schema över sina uppdrag den senaste tiden. Jag är nämligen mycket duktig på att planera och arrangera jobb – alltså andras! När vi höll på med bilracing t.ex. var jag alltid ”stallchef” och såg till att allt fungerade.
  Det har gjort att det har blivit en del kontroverser nu när vi varit tvungna att göra klart efter poolbygget. Rolle kan helt klart hitta på att göra något som inte alls är bråttom med, men som är trevligt – t.ex. måla. Medan jag vill ha vissa saker klara så snabbt som möjligt för att kunna fortsätta med något annat nästan lika viktigt!
  Men…nu är det hela nästan klart, idag har gubben min tömt poolen på skräp och regnvatten samt tvättat den inuti. Tog hela dagen, i stekande sol, eftersom det var för lågt vattenstånd för vår elpump. Det blev till satt fylla hinkar och bära. Själv planterade jag MASSOR med chili, paprika och tomatplantor jag fått av en god vän igår. Nu håller vi på att fylla poolen med vatten – inte dumt! Äntligen!!
  I morgon kommer Pool-Johhny och kopplar in det sista och sen ska vi ha en ”poolfyllningslunch” (eller vad man nu ska kalla det) och sen hoppas jag att vi kan koppla in värmen så man kan bada i helgen!
  På tisdag får vi säsongens första gäster och då vill jag ha badat en gång själv innan!!! 🙂 🙂 🙂
  TREVLIG HELG
  Susie

 13. Antar att du gillade bild med tanke på ditt fina färgschema. Allt blir ju så fint med hjälp av färg, tom det mörkaste mörker kan lysas upp 🙂

  Men Hujedamej, för att ha en sådan träslöjdslärare, Honom borde ni målat i regnbågens alla färger…. eller kanske inte…
  Ha en finfin helg!
  Kram Christina

 14. Usch för skolan. Det var väl ok i klass 1-7 men sen hade man ju annat att göra än att gå i skolan. Man skulle ju festa, jaga killar och annat roligt. Fanns ju inte tid att gå i skolan varje dag. Jajajaja det får man ju lida för idag för man får inget jobb utan gymnasieutbildning. Bra att det finns komvux för på gamla dar kom man ju på att det var ju inte så tråkigt med skolan som man tyckte då.

  • Jag hoppade helt att jaga killar. 😉 Livet var ofta en fest och läxor kom inte på första plats när jag planerade aktiviteter på den tiden då man måste gå i skolan. Det var betydligt mer givande när jag växlade om, insåg att utbildning behövs för att slippa tjatiga monotona sysslor. Då älskade jag högskolan och universitetet och kunde läst i flera år till. Komvux är också ett bra alternativ för att ex. skaffa höga betyg och komplettera.

 15. Finurligt det där med färglagda scheman. Vilka sorgliga erfarenheter av träslöjden. Det var mitt favoritämne. Det och uppsatsskrivning är vad jag kan sakna med skolan.
  Ha en fin solig helg nu!!!

 16. Minns det där, färglade allt, men aldrig med blått eller lila 😉
  I helgen ska jag fixa med blommor, utebädd, simma och njuta av solen. Ha en fin helg. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s