En trio till Stenshuvud

Stenett

Vi bestämde oss för att fira Norges nationaldag med ett riktigt vårhopp. Förra året gjorde Lizette vårhoppet i Brösarps backar. Denna gång blev det på det sägenomsusande berget Stenshuvud, 97 meter högt.

Stentvå

Vi parkerade vid Naturum i Stenshuvuds nationalpark innan vi vandrade iväg med vår fikakorg och lyssnade på fågelsång i bokskogen. Den gjorde att våra ben glömde bort den stundtals kraftiga stigningen.

Stentre

Första gläntan av Hanöbukten. I klart väder syns Bornholm i söder.

Stenfyra

Mot havet avslutas sandfälten med en badvänlig sandstrand.

Stenfem

Trevligt sällskap hade jag med mig. ”Mor Solveig” och yngsta dotter.

Stensex

Stensju

Efter att vi varit och tittat på södra och östra toppen bestämde vi oss för att gå ner till havet. Vi var inte ensamma om tanken. 🙂
På skyltar varnades det för starka undervattenströmmar precis som i Sandhammaren. Nästa gång vi kommer hit blir det kanske ett dopp ändå.

Stenåtta

Backsipporna har snart gjort sitt för 2014. Annat var det förra året när vi plåtade dem vid Backåkra.
Stennio

En fin växt. Sankt Pers nycklar.

Stentio

Stenelva

Tack vare de sista kalla dygnen kan vi fortfarande njuta av rapsfält på Österlen. Idag såg vi magiska, gula fält överallt och doften var extra stark.

Stentolv
Dags att åka hem till den stackars fjärde familjemedlemmen som pluggar på hemmaplan. 😉

 

 

 

 

70 tankar på “En trio till Stenshuvud

 1. Förutom de mycket vackra bilderna över härlig natur och växtlighet, måste jag få fråga om det sista är en bild på era fordon eller om det är någon annans … 😉
  Häftiga färdmedel det där … 😀

 2. ÅÅÅ så härligt 17.emajhopp den jäntan gör! Bautabra bilder från Stenshuvud! Förtjust i backsippebilden. St.pers nycklar som hör hemma i orkidéfamiljen. Ett av mina glädjefynd här uppe är just dessa orkidéväxterna!

 3. mmmmm ljuvliga bilder det är vackert där, lilla Stenshuvud är också en pärla. Här kom vi hem till strålande solsken, vår lilla stad välkomnade oss verkligen. I morgon ska det blir regn men vad gör det, i morgon är en annan dag . Kram

  • Vi gjorde många mysiga stopp. Orsaken var att min fru som är lärare ville se över vissa saker innan skolutflykten nästa vecka. Till sommaren åker vi hit en tidig solig morgon. Långt innan parkeringen fylls. Två cyklar på bilen.
   Tack så mycket. Önskar dig en fin söndag. Kram

 4. Underbara bilder från en av världens vackraste platser! ♥ Det är väldigt roligt att se hur en annan person väljer att visa sin upplevelse. Jag ska nog åka dit nästa vecka, när alla kalas är över för den här gången.
  Solvarma kramar från mitt Hörjel.

  • Jag tänkte på dig när vi började från parkeringen. Förstod var det var du vek av, minns ditt inlägg på bloggen tidigare i vår. Tänkte att det antagligen inte finns några blommor där längre. Därför fortsatte vi istället uppför. Missade vi mycket som inte tog Norra också? Vi skulle iväg till fler stopp och hade tider att passa. Det är en riktig stor oas att landa i. Underbart. Kram

 5. Så härliga sommarbilder du visar. Jag har aldrig varit vid Stenshuvud, så jag visste inte hur vacker det är där.

  Bilderna på rapsfälten kan jag inte se mej mätt på. Inte ens på riktigt när vi är ute och åker förbi en sån åker.

  Sv: Förklaringen är att jag brukar hjälpa till att fota i Combina Shop och gör hennes hemsida. Jag har själv haft en modebutik i många år och då tyckte hon allt att jag var en konkurrent. Men idag så tycker hon att jag är duktig på alla möjliga sätt. Så jag ville inte svika henne, utan satte igång jagandet av laddaren till min kamera. Använder inte mobilen till sånt. Sen blir det ju en del efterarbetning, så det hjälpte ju till att jag blev stressad.

  Kram/Gilla

  • En dag när det är rätt väder borde ni åka dit. En otroligt vacker naturpark på alla sätt.
   Enda fördelen med de kalla dygnen vi haft ett bra tag. Vi kan ännu en tid njuta av våra gula fält. Just ner mot Simrishamn är det mycket mer tätt med odlingarna än i Ystad.
   Söndagskram Bosse

 6. Vilka helt underbara bilder du lagt upp idag. Absolut älskar den tredje från slutet – rapsfältet. Ja sådan finns ju här också iofs, fast landskapet ser ju inte ut som i Skåne. Stor skillnad.
  Å du raps doftar inte – raps stinker, tyvärr. Raps borde dofta med tanke på hu vacker den är;-)

  • Tack BP. 🙂 Ha ha. Tänk att man kan vänja sig. Vi är inne på fjärde säsongen i dessa trakter. Mitt första intryck var just stinker. Nu försöker jag koppla ihop den speciella doften med det vackra som ögat ser. Det går skapligt. 😉

 7. Lizette gjorde ett häftigt vårhopp och fotot blev jättebra. Och vilka fina natur bilder du visar från Stenshuvud. Vi var där förra året en dag när det var som varmast. Vi var aldrig upp och såg den fina utsikten som du visar. Vi höll oss till stranden och badet. Nästa gång ska vi stanna längre så vi hinner se allt det vackra. Rapsfälten är alltid lika magiska. Ha en fin söndag med familjen. Kram 🙂

  • Det blir lätt att man längtar till svalka och vattnet varma dagar. Annars kan det vara syrerikt och härligt svalt i skugga, i tät bokskog. Minns en sådan utflykt förra sommaren till Christinehov. Då var det ljuvligt att gå in sagoskogen, trots att vi först tänkte att vi inte orkar gå en meter, i värmen som slog emot oss på parkeringen. På sommaren är det inte lätt att få en p-plats. Vi tänkte satsa på en tidig morgon nästa gång. Då får det bli ett besök på Norra utsiktsplatsen som vi inte hann med igår.
   Tack. 🙂 Det tycks bli dystrare och mörkare söndag väderleksmässigt. Därför har jag en plan. 😉 Önskar dig en fin söndag.

 8. God morgon! Klockan drar sig mot 04. Nyss hemkommen från Spanien varvar jag ner med att titta in hos dig. Underbara bilder! Eftersom jag till hälften är norska så tyckcker jag man skall fira 17de maj och firande idag kändes helt perfekt. Jag njöt verkligen. Tror nog inte jag förstått hur vackert Skåne kan vara. Men nu har jag börjat förstå….
  Lizettes vårhopp var häftigt och att du lyckades fånga det. Bra jobbat! (Hoppade alltid av glädje varje gång vi besökte Kinesiska Muren, men jag fastnade sällan på bild.)
  Nu väntar Mr Blund!
  Kram! Och god morgon…

  • Tack! Jag är säker på att du sover gott. Nöjd med ännu en resa till ditt paradis. Vi visste om vädrets nycker. Därför satsade vi på utflykt igår. Idag hade samma resa inte gett ett likadant positivt minne. En gudomlig naturpark med flera möjligheter.
   Synd att fotografen inte fick till en hoppande Ditte på den klassiska marken. Det hade varit något.
   Ta det lugnt när du vaknar. Kram

 9. Bokskogar är exotiskt för oss ”norrlänningar” Och visst är backsipporna vackra och skira som utblommade! Härligt firande av grannlandet ni hade! Kramar

  • I maj när bokskogarna är underbart ljusgröna är de som finast. Jag har några favoritplatser som jag har haft genom åren. Synd att det är så långt till dem. Idag hade vi inte haft en lika stor behållning av en utflykt. Vi valde rätt helgdag.
   Kram tillbaka

 10. Godmorgon!
  Har sett ditt namn på andras bloggar och blev nyfiken…
  Låter som ni har haft en toppendag igår med många härliga inslag
  Vatten är något som jag tycker mycket om och då inte bara att bada utan det finns något lugnande i vatten… Hihi är ju född i fiskarnas tecken 🙂
  fåglar är ju också något som gör än så glad deras vackra sång och detta gula fält som du beskriver såg jag framför mig så vackert
  Ha en fortsatt fin söndag
  En massa kramar från Tyresö

  • God förmiddag! Välkommen till min blogg. 🙂 Kul att du blev nyfiken på mig och min blogg.
   Det var en mycket mysig utflykt och jag är glad att vi gjorde den igår och inte idag. Ibland stämmer väderleksrapporterna bra.
   Jag är född Vattuman så det verkar stämma för mig med. Jag är beroende av att ha nära till hav och vatten. Rapsfält är vackra att titta på, men inte lika gott att dofta på. En speciell doft. Vi har bott här under fyra vårar. Från början tyckte jag bara att det stank och var för starkt. Nu har börjat vänja mig och börjar nästan tycka om det lite.
   Tack ska du. Välkommen tillbaka.
   Kramar från ett grått söndags-Ystad.

 11. Det pirrade faktiskt till i benen påp mig som är höjdrädd när jag som hoppet! Dit ut hade jag aldrig vågat mig!!
  Annars var bilder underbara och Pers nycklar – eller Perres klysingar, som vi Stockholmare kallar dom – har vi i diket här och dom har klarat sig väldigt länge beroende på att gubben min inte hunnit med att klippa där. Fast han brukar faktiskt försöka hoppa över dom, i alla fall det stora beståndet. Enstaka har tyvärr en viss förmåga att åka med, men jag blir så glad när han klipper (det är c:a 200 m långt och inte kul alls) så jag säger inget. *fniss*
  Annars var bilderna på dom gula – doftande – fälten underbara. Jag bara älskar raps, synd bara att dom inte blommar hela sommaren.
  KRAM
  Susie

  • Det var inte så farligt. Jag trodde att det skulle stupa rakt ner. Jag är heller inte så förtjust i höjder på för nära håll.
   Vad bra att han inte hunnit klippa. Pers nycklar är jättefina. 200 meter låter riktigt långt. Förstår att du är glad att få ägna dig åt andra spännande saker.
   I år har raps-säsongen förlängts tack vare de kyliga dagarna/nätterna. Tänk om de blommat hela sommaren.
   Kram

 12. Vilket härligt hopp! 🙂

  Fina bilder. Jag tycker om att se på fina bilder.
  Verkar ha varit en skön utflyktsdag.
  Saknar bara en sak … bilder på kakorna!
  För visst hade ni väl goda kakor med er i fikakorgen??? 😀

  • En fördel med min kompis Frozen Shoulder. Jag slapp bära tunga saker. 😉 Vilken plats att sitta och fika på. Det var värt varje steg dit. Samma plats idag hade inte varit någon höjdare. Vilken tur att väderleksrapporten stämde. Bilder på kakorna. Vill du inte se kaffesorten och muggarna? 🙂 Jag ska ge dig en vink. Danskarna kör med dessa smaskiga saker till frukosten. För mig som d är det den ultimata ”fikamaten” om man ska anstränga sig fysiskt under en längre tid. Nackdelen är att jag inte kan sitta kvar och njuta på samma ställe i en timme, som var så lockande. Fika i rätt väder smakar så gott utomhus.

 13. OH!!! Det killade i magen när jag såg tösen hoppa så nära stupet. Visst är Skåne ett häärligt land…Svar:Du menar att det var vackrare för att det var sol?? Du det vackra är i betraktarens ögon! Kram!

  • Vi blev förvånade att det inte var ett riktigt stup just där. Har blivit lurade av andras bilder. Skåne är helt fantastiskt. Nästa gång ska vi titta på Norra utsikten.
   Jäpp! Samma resa idag hade bara haft tre fördelar. Vi hade varit ensamma i skogen och hört all fågelsång, gott om plats på parkeringen och lätt fått välja fikaplats längst däruppe i kylan och fukten. Vi var så glada att vi valde igår istället för denna regniga och småkyliga söndag. Dessutom var vi på fler stopp som inte fick plats på bloggen.
   Söndagskram

 14. Jag får riktig skåneabstinens när jag ser dina bilder. Det blev ju ingen skåneresa för mig eftersom jag valde att tillbringa tiden här i Göteborg och gå på vetenskapsfestivalen istället. Nu dröjer det ett tag innan jag har tid för att resa.

  • Roligt att du blir sugen. 🙂 Vilken tur att Skåne ligger kvar. Förhoppningsvis kan du få till en date när pusselbitarna stämmer. Alltid trevligast när vädret visar sig från sin bästa sida. Att längta efter något kan också vara stimulerande. Om man håller det på en lagom nivå.

 15. Då var vi väldigt nära igår! Vilket väder det var, men ösregn idag. Jag är sjuk och missar Yngstas viktiga match idag: Känns inte alls bra, men feber, huvudvärk, megaont i magen och illamående är inte så bra att stå och titta på fotboll i! Det är synd om mig…

  • Hoppas du var frisk igår. Tur att vi checkat upp helgvädret. Vi skulle reka inför en skolresa som Solveig ska ha i veckan. Därför var vi på flera ställen. Otroligt vackert på toppen av berget. Längtar redan dit igen. Ville inte gå därifrån.
   Se till att kurera dig. Inte titta på fotboll live. Helst inte i kylan som varit idag. Hoppas att de vann matchen.
   Det är synd om dig… och lite om mig med… jag hade 22.3 i BS för en stund sedan och är seg som tuggummi i bollen. På tal om runda saker. 🙂

  • Härligt att du uppskattar min smygreklam för mitt landskap. Igår var en suverän utflyktsdag. Idag hade det inte varit någon höjdare att göra samma tur som vi gjorde. Det bästa är att avstånden är relativt korta mellan oaserna. Det är fint i Östergötland också. Önskar dig en fin söndagskväll.

 16. Åh vilka underbara bilder! Sommar…här har värmen äntligen kommit och från vårvinter (nästan) blev det försommar på två dagar….sånt är livet i norr 🙂
  Söndagskram till er!

 17. När jag ser dina bilder inser jag att jag kommer att älska Skåne :-). Jag förstår inte hur jag ska hinna springa O-ringen när jag ser allt detta vackra 😉
  kram Åsa

 18. Vilken trevlig och hoppfull utflykt! 97 meter är inte så högt men ändå tillräckligt för att ge en fantastisk utsikt! Vårt landskap är verkligen vackert 🙂

  • Där fick du till det Znogge. 🙂
   Det försökte jag också intala mina ben och jämförde med Kebnekajse. Jag vet inte om de lyssnade. Var bara glad att de inte sprang iväg för sig själva. 😉
   Igår var det sagolikt. Jag ville inte åka hem igen. Idag har jag frusit och tappat fart. Önskar dig en fin vecka.

 19. Härliga bilder! Jag har också besökt Stenshuvud, det är vacket där. Doppat tårna i havet gjorde jag också men mer än så blev det inte. Men nån annan gång kanske!

 20. Mor Solveig och dotter är så fina på kortet.
  Men Bosse……Du visar oförskämt vackra bilder. Bor du Bosse sådär fint? Kan du inte dela på österlèn i två delar. Jag tar den andra delen så får du en bit av norrlandskänsla av mig tillbaka. Är det ok😉 jag kapar Sundsvall i två delar.
  Jag älskar dina vackra bilder. Men jag tycker synd om den fjärde familjemedlemmen som fick vara hemma och plugga. Ujuj .

  Söndagskram från busiga TantGlad.

  • Vilken utmärkt plan du kommit på. Jag köper den direkt av. Du får lova att hjälpa till. Måste man ha en magisk såg? Jag gillar Norrland också. Min favoritstad i vårt avlånga land är Umeå. Kan du fixa en liten del av den staden åt mig? Ge mig även utsikten där du står på ”berget” och tittar ner på din stad. Hur många stenar av Ale Stenar ska du ha?
   Glad för att du älskar mina bilder. Det var inte så synd om Jennifer. Hennes systemkamera fick följa med på utflykten. 😉 Hon hade säkert kul med alla sina vägmärken och kemiska tecken. Imorgon får hon leka med alla djuren i djuraffären, där hon gör praktik i nästa vecka.
   Söndagskram tillbaka.

   • VA. VA…leka i djuraffären? Tänk om det hade varit jag som har fått lekt i djuraffären .
    Jag är en fena på att kommunicera med djuren. När jag säger…”MJAU” Så fattar. mina katter direkt det är kattmat jag menar . Märkligt eller hur Bosse 😉

   • Nja. Hon gör säkert några andra seriösa saker också. En mus bet faktiskt henne i handen i fredags. Har aldrig någon katt fått fnatt och svarat dig med ett Vov? Du har intelligenta katter. Hela världen är märklig.

 21. Tack för fantastiskt fina bilder. Där är verkligen superfint och dina bilder bjuder
  in till fler besök 🙂
  Önskar dig en finfin vecka!
  Kram

 22. Wow, inte bara författare, toppenfotograf också.Har bara besökt Stenshuvud på sommaren och det är inte fy skam det heller. Får försöka få till en ny Skånetripp på några dagar, vi har ju övernattningsmöjligheter både i Önneköp där dotter med sambo har fritidshus och i deras Malmöbostad. Östra Skåne är så vackert… åtminstone för oss skogsmänniskor.

  • Tack! Jag lånade min dotters systemkamera. Själv satt hon hemma och pluggade kemi och körkortsfrågor.
   Jag sitter här och tittar på var Önneköp ligger. Ser att det ligger bra till. Lagom avstånd till flera spännande platser. Själv har jag fortfarande inte åkt uppför sluttningen i Skäralid längs väg 13 (Söderåsen). Vi har åkt förbi så många gånger och sagt att någon gång ska vi… Det är bra att ha mål och framtidsplaner. Om några dagar ska vi iväg på nya äventyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s