Film tjugofem av femtio

002

Born Yesterday
Genre: Komedi/Drama 100 minuter, 1993.
Betyg:
1). I filmsoffan med familjen: 34/40
2). Bosse Lidén 2014: 105/120

Favoritkommentar: ”Sweet talk again”

Egna ord: Vad tiden går. Vi är halvvägs av de femtio filmer som jag valt ut från tio säsongers ”Filmmys i soffan” med våra tjejer. De var små barn vid starten och nu har de blivit relativt stora, 18 resp. 15 år.
Den här lyckade filmen med budskap har vi sett om flera gånger. Varje gång ser vi någon ny trevlig detalj, som vi inte tänkte så mycket på tidigare. Born Yesterday var från början en teaterpjäs på Broadwayteatern Lyceum Theater, som blev en Oscars hyllad film 1950. 43 år senare gjordes denna nyinspelning med Melanie Griffith, John Goodman och Don Johnson i de tre bärande huvudrollerna.
Temat är att den buffliga affärsmannen Harry Brock (Goodman) börjar skämmas för sin dumma blondin till fästmö under ett viktigt besök i Washington. Därför anställer han journalisten Paul Verrall (Johnson) som lärare så att Billie (Griffith) ska bli smartare. Alla lyder Harrys minsta lilla vink, med pengar kan man köpa allt. Money står över visdom, moral, etik och sanningar.
Under de hundra minuterna levereras minnesvärda repliker, skratt, bra bakgrundsmusik och en hel del bevis på att det aldrig är försent att förkovra sig. Dessutom är sanningen den att många låtsas vara smartare än de är.
”Inte jag”, säger Billie ärligt.
Samtidigt har allt ett pris.
”Om du ser en duktig buktalare. Vem skulle du tacka? Dockan?”

Kuriosa: Melanie Griffith var gift med Don Johnson, för andra gången, när de spelade in filmen. Först var de gifta mellan 1976-1978 och sedan mellan 1989-1995. De har två barn ihop.

Dagens fråga: Känner du till någon bra film som varit en teaterpjäs från början?

Här är texten till nya läsare om denna bloggkategori som slutar med en tävling i december 2014. https://bosseliden.wordpress.com/2014/01/08/mina-blogginlagg-pa-torsdagar-2014.

 

 

22 tankar på “Film tjugofem av femtio

 1. Romeo och Julia och Så tuktas en argbigga är två jag kom att tänka på spontant. Gillar alla tre i filmen ovan, har inte sett Don och Melanie på länge (i nyare filmer alltså).

  Betr. fotbollen; Spanien! Vilket misslyckande. Det är synd om dem. De hade inte en chans igår mot Chile. Först var jag arg på Chile, sen insåg jag hur bra de var.

  Trevlig midsommar! Kram från Ethel

 2. Oj då! Där ser man vilka som kan fotboll;-)
  Kan säga som så att det går betydligt bättre för mig i företagstipset:-)

 3. Kan inte komma på någon teaterpjäs direkt. Mamma Mia är ju en musical så det är väl lite halvfusk. Jag önskar dig en Glad Midsommar

 4. Det var mycket länge sen, vi tittade på den filmen, så jag har glömt det mesta av den. Men jag gillade skådespelarna.

  Glad Midsommar till dej och familjen.

  Kram/Gilla

 5. Tittar bara in för att önska er en riktigt skön Midsommar…Om en vecka åker vi till Skivarp utanför Ystad. Så håll ögonen öppna…Vi kanske springer på varandra:)
  Kram Susan

 6. Tycker att det är vanligare att en film blir en teater sen som tex. Dirty Dancing, Fanny och Alexander och Kort möte. Filmen Born Yesterday har jag inte sett (tror jag). Nu vill jag bara önska dig en toppen fin och rolig Midsommar. Kramen

 7. Mitt tips blir pjäsen ”Pygmalion” som sedan blev musikal och därefter också filmades som ”My Fair Lady”. Om den är bra överlåter jag till andra att avgöra men vår Herr Hund bär IRL en viss professors namn 🙂

  Glad midsommar önskar jag dig och din familj!

 8. Möjligen att jag känner igen omslaget…mer än så är det nog inte!! Och hur jag än lägger pannan i djupa veck…näe…ingen teaterpjäs som blivit film finns i mitt arkiv (som är ganska litet…).
  Jag blir uppriktigt glad att du gillade mina inlägg om Gotland! Delade glädje…du vet. Mitt nästa mål är ju att få komma ut till Stora Karlsö någon gång. Nu är ju överfarten till ön trafikerad av relativt stora båtar, men av händelse av hög sjö (fast det är ju hav, men det heter visst så på fackspråk när det gäller vatten…) så kan man bli kvar på ön. Det är där det ställer till det…Hur länge skulle jag bli kvar där på Karlsö, där det inte finns en enda bofast människa?? Eller…det kanske kan bli ett upplägg för din nästa bok?? Strandsatt på en öde ö med en massa fåglar…tordmule och grisslor…å så en vettskrämd närking med kamera!
  Önskar dej och din familj en riktigt skön midsommar!!
  Kram kram

 9. Tack för ännu ett filmtips. Är antecknat! Pygmalion som pjäs och som sedan blev ”My fair Lady”.
  ”Mama Mia ” såg jag i London samma vecka som den hade premiär och den blev film.
  Vad gäller ”West side Story” så vet jag inte om den var film först…eller möjligen gått på Broadway innan.
  ”Lejonkungen” såg jag i London på teater innan den blev film.
  Tror även ”Cabaret” gick på Broadway innan den blev film…
  Önskar dig och de dina en fin midsommarhelg.
  Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s