Den andra resan…

 

30003

Min önskan kom tidigt. Därefter har jag varit försiktig med tjatet. Bara ibland har jag fört det på tal. Solveig har inte vacklat, men hennes arbetssituation har varit på gränsen till kaotisk. Själv begriper jag inte hur hon orkat med heltidsjobb som lärare, lektörsjobb åt BTJ, redigerat tre böcker åt Gleerups Förlag (som hon skrev förra sommaren), klarat av två terminer på distanskursen till speciallärare i Kristianstad samt varit sekreterare i Bostadsrättens styrelse. Ibland har jag varit riktigt orolig för hennes hälsa. De personer man älskar bryr man sig extra om. Förresten bryr jag mig om en massa bloggvänner som jag inte ens träffat.
”Först till sommaren 2014 kan det bli aktuellt”, var hennes replik i höstas. Det har varit min morot i mitt skrivande. Därför har jag inte lagt ut de bästa kåserierna under mina två år som bloggare. De har jag istället sparat i en speciell mapp. Sista månaderna har jag dessutom fyllt på med nyskrivna episoder. Vad roligt det har varit att minnas, skratta och även drabbas av vemodig saknad. Jag älskar att resa mellan då och nutid.

10001

Det handlar alltså om en kåseribok. Om det varit en ny roman skulle ni inte sett några inlägg på min blogg på flera månader. Då behöver jag lugn och ro för att göra berättelsen rättvisa. Jag har fem-sex idéer till olika typer av romaner. En deckare ligger bra till. Behöver först förankras på olika plan. Klarar sig inte ”tvåan” ekonomiskt, blir det i så fall enbart ett manus för mitt eget nöjes skull, eller så droppar jag allt socialt och vänder blad i mitt liv. Jag har aldrig varit en vän av Facebook. Nu vet ni det – om ni inte visste det tidigare. Rätt använt är det trevligt. Annars är det för ytligt för min smak och mycket annat som bara stjäl tid från det verkliga livet som jag vill leva. Att bloggvandra uppskattar jag mycket mer. Då känns det som jag kommer bloggägarna närmare. 🙂

20002

Intressant att läsa hur få, eller inga alls som kommenterade och det ringa antalet visningar jag hade när jag la in mina första kåserier sommaren 2012. Oftast pendlade visningarna mellan ensiffrigt och farliga arton. 😉 Molnen som utåt sett redovisar bloggvädret var tomma på siffror. Inga kommentarer. Jag skrev för mina löss och Solveig som tittade in från sin dator och skapade konstlad och falsk statistik. Alla kåserier och betraktelser som jag lagt in har jag dragit ut på papper. Flera av de som jag startade upp med, tyckte jag själv bra om. Kanske får de en ny chans i boken. Den delikata uppgiften blir garanterat svår – att välja ut de bästa. Först ska en struktur göras upp.

Den här gången var min plan att Solveig skulle få ta plats. Enligt mig är hon en duktigare skribent än vad jag är. Det hade varit både kul och spännande att göra en bok tillsammans. Inte bara att hon hade rollen som min redigerare. Sidproducent är den nya termen för det viktiga yrket. Vår vän Kerstin har också välsignat projektet. Hon var en mycket viktig kugge för ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. 😀

För några dagar sedan sa Solveig JA till mig. Ett litet ord på två bokstäver som gör mig glad och varm inombords. En gång handlade det om en relation och ringar på livstid. Denna gång om en pappersbok med danskt band. Solbo Förlags förhoppning är att skötebarnet med arbetsnamnet ”Skimrande ögonblick och dagar i grått” ska bli en trevlig läsupplevelse eller ”gebortpresent” för våra köpare. Nu återstår bara några hundratals timmar med redigeringssaxen. Något datum kommer vi inte i detta inledande läge att gå ut med. Troligtvis lägger jag in blogginlägg då och då om hur projektet fortskrider. Jag gillar att vara på gång igen… 🙂

78 tankar på “Den andra resan…

 1. Lycka till med ert gemensamma skrivande.Det ska bli spännande att få se hur det går för er.

  Såna vackra bilder du har lagt in. Vallmon är en av mina favoriter bland blommorna så här års

  Jag kan vara glad om jag får fler än 5, som kommenterar hos mej.

  Kram/Gilla.

 2. Ser fram emot detta!
  Kommentarer, med tanke på att jag ger 20-25 kommentarer om dagen och får 4-6 tillbaka, det är inte lön för mödan, om man ska se det så 😉

 3. Det låter väldigt bra att du är på gång igen. Tyckte väl att du verkat pigg på sistone med långa, energisprutande inlägg. Trodde det hörde till säsongen, men… nu hoppas jag att du ”sopar banan” fri från konkurrenter och själv står där skimrande, som fågel Fenix när han reser sig ur den grå askan.. den dagen ni är klara!
  ”Det är vägen som är mödan värd”. Alltid. Men det skadar ju inte om du får köpa till någon extra bokhylla för den nya läsupplevelsen.
  Lycka till, Bosse och sidjobbare Solveig! I mig har ni i alla fall en säker köpare.. Så sköt om hälsan och håll ångan uppe 🚂 ! Sommaren är inte kort, den ska bli extra lång och härlig, om jag får bestämma.

 4. Hej Bosse!
  Först måste jag bara få säga vilka fina foton. Känner nästan, om jag blundar, hur jag står där mitt i vallmohavet och bara njuter.
  Kommentarer är svårt men jag tror att det är som med allt annat, är man duktig så får man beröm till slut för det. Du skriver ju så bra, här på din blogg har jag gråtit skrattat och bara njutit många gånger. Dessutom så skymtar det fram här och där att du verkligen bryr dig, och det gillar jag.
  Lycka till med det nya projektet som du och Solveig ska göra…ser fram emot att få något att sätta tän nej ögon i. Kram från Skogsfen.

 5. Det där med Facebook stämmer jag verkligen in i. Inget alls för mig, men man är ju mer eller mindre tvungen. Fast jag går bara in och tittar varannan vecka ungefär – och upptäcker ibland att vänner lämnar meddelande där till mig. TROTS att dom vid det här laget bör veta att jag inte är där så ofta….. Vad är det för fel på den alldeles excellenta metoden att ringa!? 😡
  Men desto roligare är att läsa att du – alltså ni – ska jobba ihop och skriva en bok! Mycket intressant!! 😀
  KRAM
  Susie

  • Jag tänkte just på telefonen. Vi har precis kommit hem från en semesterresa. Förr var telefonsvararen fylld med meddelande och nummerpresentatören välfylld. Nu ekar det mesta tomt. Om man räknar bort försäljare. 😉
   Kram tillbaka

 6. Glömde ju säga att samma vänner ofta kommenterar det jag skrivit på bloggen när vi träffas, men dom kommenterar aldrig på den. Väldigt konstigt!? Och då har jag ändå försökt att tala om att det behövs bara ett HEJ och så namnet, men det fungerar inte. Är folk rädda för att uttrycka sig i skrift …..eller kan dom inte!?
  Susie

  • De har säkert sina personliga skäl. Vi är alla olika. Ibland är jag också nyfiken på vilka som läser min offentliga blogg. Tankarna som jämför kommentarsiffran i mitt moln och antalet visningar under dygnet. Är det extra många visningar funderar jag mer. Bara de trivs med min blogg är de alltid välkomna. 🙂 Det är häftigt när någon jag träffar berättar att de brukar vara inne och läsa och titta. Ibland blir jag riktigt överraskad. De som inte har en egen blogg ser det nog på ett annat sätt. Är inte lika vana vid att vara aktiva. Vet inte att ”jag” måste godkänna dem första gången de skriver, innan kommentaren blir offentlig. Risken finns att de raderar och tror att det blivit fel när deras text inte finns synligt bland de andra kommentarerna.

 7. Jag väntar med spänning på din nya bok.Lycka till med allt jobbet.Glöm inte att njuta av sommaren. Mvh Bengt Onemark

 8. Oh, så vackra vallmobilder! Jag har fotograferat massvis på Öland och i Danmark. Älskar sädesfälten med vallmo och blåklint. DET är SOMMAR!
  Så kul med nya skrivandet! Lycka till! Kram, Gerd
  (Mina naglar är turkosa…)

 9. Vad spännande att ni ska skriva tillsammans! Men det låter ändå som om skrivandet får ta sin tid. Ni behöver bara vara också!
  Håller med dig om Facebook, använder det allt mindre. Men att skriva på bloggen är något helt annat och roligt att lära känna nya människor.
  Fina bilder!
  Kram, Gunilla

 10. Din Solveig klarar av att ha många bollar i luften.Akta bara så att hon inte ”tappar” allihop. ibland är det bra att dra ner på tempot Det kan vara bra att ni ska arbeta ihop !. Jag är inte med i Facebook gillar inte den…… Svar:Den yngre generationen är född med en mobil i en hand och en data i den andra Vi gamlingar försöker hänga med . kram !

 11. Så roligt. Lycka till och jag ser vetkligen fram emot att få följa er resa tills boken är klar. Håller med dig om att läsa bloggar är så mycket roligare än FB även om jag är inte kan låta bli att kika in där då och då.
  Klockan är nu mycket och det är dax att säga natti,natti

 12. Tack för att du ökade antalet kommentatorer idag hos mej. Nu är det 6. Hihi!

  Visst kan man äta samma mat mer än en dag åt gången. Smakar det, så smakar det.

  I morse hade jag lite huvudvärk, trots att jag hade skippat medicinen. Men det känns jättebra nu. Inte ont alls.

  Kram/Gilla

 13. Solveig verkar verkligen ambitiös, att hon hinner med allt. Jag vet ju hur intensivt läraryrket är, tror inte att någon kan föreställa sig hur mycket som ingår och tillkommer hela tiden.
  Men att skriva tillsammans verkar fint! Hoppas att ni får tiden att räcka.
  Måste också kommentera de fina bilderna. Vallmo är så vackert!

  Ha det fint! Kram Christina

 14. Vad spännande att göra en sådan sak ihop. Och vilka fina vallmofält. Undrar om det finns något blomstrande kvar att njuta av när vi väl kommer ner till Skåne.

  • Vi har kvar att testa den sysslan. Tidigare har vi gått i samma klass, haft samma arbetsplats inom bibliotek, skolor och museum. Med andra ord har vi lång erfarenhet av att ”teama” ihop. Ska bli spännande att pröva denna varianten.
   Det beror på när ni kommer hit. Hoppas ni får fint väder.

 15. Vad roligt! ”Din/er bästa tid är nu, just nu,just nu, just nu….” Vad jag kommer att se fram emot dina samlade kåserier. Extra roligt att Solweig sa ”ja” ännu en gång.
  Underbara foton med vallmofält gör mig också extra glad.
  Ha det gott och fira lite extra.
  Kramar!

 16. Stort och varmt lycka till med skrivandet…jag gillar arbetsnamnet väldigt mycket.
  Nu önskar jag er en riktigt fin fredag och en ljuvlig helg, kram!

 17. Härligt Bosse! Blir så glad åt att du ska ge ut en kåseribok… kan inte bli annat än succé!
  Vilka underbar bilder på blommande vallmor… så vackra!
  Har läst ifatt det jag missat – bl.a. om Klosterträdgårdarna – underbart att strosa runt där, men tyvärr hade inte rosorna börjat blomma så där riktigt rejält än… och nu längtar jag tillbaka till Ystad 🙂
  Önskar dig och familjen en fin helg!
  Kram

 18. Härligt Bosse! Vad spännande med allt!!! Själv måste jag snart gå tillbaka till mitt gamla jobb och det knyter sig i magen! Vill också skriva, skriva och skriva… 😉 Vill ingen anställa en gammal polis till något spännande??? 😉

  Fredagskram
  Petronella

  • Reservplanen Petronella. Du får inte glömma den. I dessa tider borde du tänka på hur många de är i ett fotbollslag. 🙂 Det fattas fyra tjejer när jag fusk-räknar på händerna och en tår. Annars kunde du vara en kvarterspolis med eget krypin/skrivarlya och en gullig stör ej skrivande polis skylt. 😉
   Onsdagskram Bosse

 19. Nu har vi alltså något att se fram emot. I onsdags så var jag den första som gjorde en förhandsbeställning på en bok här i Finland, och jag kan mycket väl tänka mig göra detsamma med er bok också. Håll oss underrättade, men kör dina vanliga bloggtexter för oss också här på nätet.

 20. Din entusiasm vad gäller ditt nya bokprojekt går nästan att ta på genom bloggen. Jättekul och ett stort Lycka till! Det finns ju ingenting roligare än att göra böcker eller hur:-)

  Åsså tänkte jag gratulera dig (och mig själv såklart) till segern i din fotbollstävling. Nu är vi ju Bajen fans båda två, så vi kan ju det där med fotboll om man säger så. Är faktiskt inte så lite impad över dig och mig;-)

  PS. Om mina läsare vore lika fotbollsintresserade som dina, skulle jag ta vid här och lägga upp en tävling om finalspelet/bronsmatch/final på min blogg. Men det är tyvärr ingen idé. Skulle väl kanske få max fyra deltagare;-) DS

  • Tack fotbollsexperten! 🙂 Det är lätt att bli biten av sysslan. Jag har alltid varit en bokvän av stora mått.
   Det gjorde vi bra. Fyra missar får man räkna med. Än så länge har jag sett många sevärda matcher. När jag i morse läste igenom tidningarna som låg i postlådan, noterade jag att Hammarby fixat tre poäng till. Nästa år ska de vara tillbaks där de hör hemma – i finrummet.
   Om jag inte vetat om att familjen skulle åka iväg skulle vi fortsatt med del två. Än så länge är Costa Rica bara en halvknall bland de åtta matcherna. Jag hade gärna sett fram emot Schweiz mot Belgien. Tyskarna smyger som vanligt vidare. Jag tror att Holland får en lättare kvartsfinal än åttondelsfinal. Bucklan kommer att hamna i Sydamerika söndagen den 13 juli. 🙂

 21. Så roligt att du funderar på nästa bok och du är ju kåseriernas mästare så det kan bara bli succé. Extra plus att du och Solveig jobbar tillsammans. Ser fram emot den kommande boken 🙂 Vackra vallmobilder också. Fredagskram 🙂

  • Vi satt med fötterna tidigt på morgonen i orörd vitt fin sand på vår resa och drog upp några riktlinjer när det gäller kåseriboken.
   Bokprojektet är också en slags resa. Många beslut som ska fattas. De flesta rätt trevliga. Tack Gunilla för de snälla orden. 🙂 Hoppas du har det skönt på Västkusten. Eller säger du Bästkusten? Onsdagskram.

 22. Så spännande!! Att få jobba tillsammans så där, när man känner varandra så väl, det kan inte annat än gå bra! Man går liksom tillsammans på samma stig…Sen blir jag rörd över din oro över hustruns många arbeten och uppdrag. Men jag tror att det är så med oss människor, när man vill och brinner för något, ja men då finns energin och samtidigt får man energin just ifrån alla järn man har i elden! Det gäller bara att kunna slå handbromsen den dag det behövs.
  Underbara bilder på vallmon! Finns inte mycket som slår den färgkombinationen.
  Önskar er en riktigt skön helg!!
  Kram kram

  • När jag läser dina rader började jag tänka på en turistbuss som höll på att köra på Solveigs fötter på en smal mycket lutande och slingrande väg för några dagar sedan. Läbbigt. Kunde gått riktigt illa.
   Det var många kloka ord i din kommentar. Jag håller med och tror också det ligger till så.
   Vi såg många vallmo och blåklint under vår tripp. En härlig färgkombination.
   Kram kram kram

 23. Det låter spännande med en ny bok. Lycka till.
  Håller med om facebok och det är rättså ytligt många gånger. Mycket trevligare att bloggvandra.
  Fint att bry sig i de sina och det gör jag med. En fin egenskap att värdesätta hos sig själv. Jag känner åxo som du att man bryr sig åxo om många av sina bloggvänner FAST ÄN man aldrig träffat dem. Dom betyder lite extra liksom. Man tycker nästan man känner dom på nåt sätt.
  Det här med kommentarer och så kan man ju fundera lite över. Jag uppskattar ju kommentarer och dialogen man får från läsaren och det är kul. Men inget måste att kommentera.
  Du är en sund människa i dina tankar bosse, och Solveig och din familj kan vara glada att ha en sån fin människa i sin närhet. Jag har åxo fina människor i min närhet som jag älskar och GJÖR ALLT FÖR! Likaväl jag gör allt för mina djur. Sunda människor med snälla egenskaper är nåt det.

  oj….tror mina tankar satts i ord och svävade i väg lite hehehe…Men även en tvilling *ler* har ett hjärta *blink*

  Solkramen från mig!

 24. Låter underbart, Bosse!
  Hejar på från min del av världen, och hoppas att det här arbetet blir både roligt och framgångsrikt …
  Stor lycka-till-kram från mig 🙂

 25. Visst ja! Glömde reflektera över Facebook också, vilket jag tänkte direkt när jag läste det du skrev, men som jag hann glömma innan jag läst färdigt … Himmel, vart är mitt minne på väg … 😉

  Håller fullständigt med dig där. Använder sällan FB som socialt forum annat än med ett fåtal utvalda, såsom mina barn och ett par nära vänner. Nyttjar det mest som informationskälla. Facebook används ju även av arbetsgivare för att sprida nyheter och övergripande information, och så är det även på mitt arbete.
  Ändå kan jag se vissa fördelar emellanåt, men blundar lätt och gärna för allt ”skräp” och alla ytligheter …
  Jag har inget problem med FB, och jag låter det inte ta kraft från min dyrbara tid. Då lägger jag den hellre på bloggandet, precis som du …
  Kram

  • Mitt närminne är också mycket intressant. Ibland blir jag rädd för mig själv. Oftast skrattar jag åt eländet. 🙂
   Jag är också nöjd med mitt sätt att använda FB efter de förutsättningar jag har. Sedan vad andra tycker om min ”insats” står skrivet i stjärnorna. Möjligheterna att begränsa sin umgängeskrets har jag funderat en hel del på. Själv låter jag alla mina ”vänner” alltid ta del av det jag lägger in. De privata meddelanden har jag haft stor glädje av. Då handlar det om en tvåvägskommunikation.
   Onsdagskram

   • Tycker att det kan vara klokt att begränsa lite. Man behöver ju inte ta bort människor som ”vänner”, bara välja hur nära man vill att de ska vara. Jag har grupperat mina vänner, så att lätt kan välja bort en grupp, eller lägga till …
    Tvåvägskommunikationen är smidig. Det finns helt klart fördelar med FB … 😉

 26. Härligt att ni ska skiva tillsammans det ser jag med spänning fram emot att läsa. Man ska värna om de sina, det är extra fint och det gör ju du , det förstår man när man hängt med här ett tag. ha en fortsatt solig måndagseftermiddag. Kram Åse

 27. Först så måste jag säga, att jag gläds med dig över alla kommentarer och intresserade läsare av din blogg! Det måste kännas roligt!! Grattis!! I och för sig är det inte konstigt eftersom du har en fantastisk förmåga att underhålla och som jag brukar säga – både ”roa och oroa” …

  Nu ser jag svart på vitt att den omtalade bok nr 2 är på gång att ”sättas ihop”. Så roligt att få jobba med den tillsammans som förra boken och sedan känna delaktighet i den på olika sätt. Lycka till kära vänner! Glöm ändå inte bort att ”semestra” ibland och göra era små utflykter till sköna platser! Vi är i stugan i norr och har fantastiskt väder. Tyvärr började jag med att vara sjuk i en vecka men är ”nästan” bra nu. Det är ena örat som krånglar än …

  Ha det så gott och som sagt – Lycka till!
  Varma kramar från oss

  • Tack! Det är både roligt och stimulerande så länge det varar. Jag gillar att variera och glida mellan allvar och skoj i inläggen. Mer och mer har jag uppskattat att leka med kameran. Gärna med text som jag ”värper” fram under tiden som jag lägger in bilderna. Ibland blir det skapligt. Andra gånger får det duga. 😉 Oftast vet jag inte vad fingrarna ska hitta på för något bus. ibland får jag lägga band på mig själv så jag inte ”spårar” ur helt. Är jag trött kan vad som helst hända. Tur att jag har Solveig som har lite koll på mig. 😉 Inte så dumt att vara gift med en skolfröken.
   Bokprojekt nummer två har jag haft i baktankarna länge. Däremot har tankarna på projekt nummer tre fladdrat åt olika genre och berättarstilar under en längre tid.

   Hela familjen har just varit väg på en trevlig resa, fast Lizette var en aning trött i början. Inte så konstigt med tanke på att vi plockade upp henne sent på kvällen efter att hon varit i Polen och i Tyskland under fem dygn. Allt går när man är ung och man klarar sig från att bli sjuk under resan.
   Skönt att läsa att du nästan är frisk. 🙂 Ni får ha det så bra långt däruppe i norr. Kram

 28. Reser mig upp här i lyan på Rappy Street och applåderar för inlägget, för din o Solveigs tillvaro, för kommande kåseriboken och ja – hela alltet!! 🙂 FB är bra till just det som är gångbart, att vistas där såpass lite så det ändå räcker. En infokanal och en komma ut kanal är det ju. : ) Bästa sommarn till er! kram även till frua 🙂

 29. Hej Bosse!

  Vad glad jag blir av att läsa ditt inlägg idag. Ord som värmer min själ. Kärleken och samarbetet mellan dig och Solveig (det kan ju inte bli annat än strålande), ert spännande projekt och att kreativiteten flödar (det tvivlade jag inte det minsta på). För mig är du en betraktare, en berättare och en röst som är viktig. Så fortsätt skriva av hjärtans innerliga lust. Via de kanaler som fungerar bäst för dig. Jag ser fram emot denna nya bok och ni har en given köpare här.

  Själv har jag efter en välbehövlig bloggpaus insett att jag saknar bloggandet och det kreativa utlopp det ger mig. Men jag vet också att bloggandet har en tendens att ta över och inkräkta på mitt andra skrivande och jag har böcker som behöver komma på pränt. Därför har jag precis kastat mig ut i ett helt nytt bloggäventyr. Något helt nytt, en helt annan form (främst i det att jag skriver på engelska och sparar mina svenska ord för mitt bokskrivande) men samtidigt samma (det är fortfarande jag på alla sätt och vis). Lite mindre personligt och nära (jag behövde stänga den dörren lite) men samtidigt helt och hållet för glädjes skull. När lusten faller på. En utmaning och väldigt spännande. Ett nytt äventyr.

  Ta hand om dig vännen och fortsätt sätta alla dina berättelser på pränt. Världen behöver dem.

  Kram Charlie (dvs Lotta)

  • Ett kök på landet. Vad bra på svenska denna Charlie är hann jag tänka när jag trött efter vår resa snabbt gick igenom vad som hänt på bloggen, under tiden vi varit bortresta. Sakta men säkert hamnade jag ganska nära en ort vi passerat några gånger under sista tiden – hos Lotta bloggpausare. 🙂
   Tack för de snälla orden. Jag inser precis vad du menar och håller med dig helt och hållet i dina åsikter. Sedan skiljer vi oss åt. Jag kan inte låta bli att dra på munnen när jag sitter här och tänker på hur min blogg skulle se ut om jag blev A kitchen in Ystad. Eller så hade det blivit hellyckat och nytänkande med min svengelska. 😉 Däremot förstår jag konceptet för just dig. Smart tänkt. Du når en internationell publik med din kreativitet och underbara bilder. Jag önskar dig stort lycka till. Tyvärr blir du utan mina internationella kommentarer. 🙂 Vilket inte innebär att jag INTE kommer att besöka din nya blogg. Bamsekram from Bosse in the shadow of Ystad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s