Film trettio av femtio

0010001

Du har mail/You´ve got mail
Genre: Romantisk komedi 115 minuter, 1998.
Betyg:
1). I filmsoffan med familjen: 35/40
2). Bosse Lidén 2014: 103/120

Favoritkommentar: ”Som att du har en kassaapparat i stället för hjärna och hjärta.”

Egna ord: Tänk att tre små ord kan göra en dag. Varje gång som Kathleen Kelly (Meg Ryan) och Joe Fox (Tom Hanks) kommer hem och i smyg noterar att de fått mail från sin okända chattkompis ”Shopgirl” respektive ”NY152”, glömmer de tid och rum. De egna förhållandena på hemmaplan, tar allt mindre plats i deras liv. Det Kathleen och Joe inte vet är att de i verkliga livet är bittra konkurrenter och på gränsen till fiender.

Den mysiga bokhandeln ”The Shop Around the Corner”, som Kathleens mamma Cecilia Kelly startade för 42 år sedan på Westside i New York, drabbas av vikande försäljningssiffror mitt i julruschen när jätten Fox – Books Superstore slår upp sina dörrar. Lägre priser vinner över personalkompetens.

Detta var en utmärkt familjefilm som våra tjejer älskade att se om flera gånger. När jag såg om den igår inser jag att den håller fortfarande. Samspelet mellan Hanks och Ryan är trovärdigt. Nora Ephron firade stora triumfer med denna typ av film, ex. ”Sömnlös i Seattle” med samma huvudskådespelare. Väldigt lyckat kameraspråk, där man redan i inledningen ser hur chattkompisarna omedvetet går om varandra på väg till sina jobb. Biskådespelarna i den lilla bokaffären är härliga udda personligheter. Jag hade ingen aning om att filmen var en nyinspelning av två gamla filmer från fyrtiotalet, som i sin tur bygger på en gammal pjäs ”Parfumerie”.

Dagens fråga: Spelar det någon roll vilket yrke huvudskådespelarna har i en film du ser?

Här är texten till nya läsare om denna bloggkategori som slutar med en tävling i december 2014. https://bosseliden.wordpress.com/2014/01/08/mina-blogginlagg-pa-torsdagar-2014

 

 

 

18 tankar på “Film trettio av femtio

 1. Det är en mycket trevlig film, som kan ses om och om igen. Nu är det visserligen ett tag sen vi såg den, men den är förtjusande.

  Kram/Gilla

 2. Åh, detta är en favoritfilm av olika orsaker! Bra skådespel – en härlig stämning byggs upp mellan huvudskådespelarna! Meg är ju så söt! Sedan är själva miljöerna underbara. Den gamla bokhandeln – ljuvlig! Och den ombonade hemmiljön, men även gatumiljön utanför bostaden. Ja, den här filmen kan jag nog se många gånger till!
  Som svar på din fråga: Vet inte om jag förstår frågan? Vilken yrkesroll någon har av skådespelarna har i en film är väl oftast en del av själva handlingen?
  Kram, Gunilla

 3. En av mina favoriter som jag sett massor av gånger. Mysig handling och bra skådespelare. Härlig gammal bokhandel också. Vilken yrkesroll personerna har spelar inte så stor roll i och för sig men det är klart piloter har jag ett gott öga till 😉 Sommarkramar

 4. Är inte riktigt säker på hur du menar, men om man ser en film och det speglas vilket yrke som huvudrollsinnehavaren har så vävs detta ju ofta in i filmens handling. Men det kan ju också vara så att personen utövar sitt arbete varje dag men betraktaren får aldrig grepp om vad hen gör egentligen därför att detta kanske inte är väsentligt för vad som händer i filmen.
  Lät det krångligt 🙂
  Kram i hettan 🙂

 5. Jag blandar ihop de två filmerna. Får nog se om :-).

  Det spelar ingen roll, för det mesta, vad huvudkaraktären jobbar med, men det är klart att det är extra kul om det handlar om en bokhandel eller en författare. Maffiabossar har jag dock tröttnat på (om det inte för omväxlings skull är en kvinnlig sådan).

 6. Yrket blir en del av själva handlingen så följaktligen påverkar det filmen på ett eller annat sätt. Jag säger som Ethel att maffiabossar har jag fått nog av och ser hellre Notting Hill ännu en gång! Eller varför inte Dr Zjivago, min absoluta favorit tillsammans med ”Fanny och Alexander”!

 7. Som jag tokälskade denna film när den släpptes. Tyckte att det var så coolt att kunna messa med varandra på det viset. Direkt.
  Hängde i begynnelsen på … vad hette det nu igen … Passagen tror jag. Men det fanns ingen drömprins där inte .. mest lite scary typer hehe.

 8. Ååhh… en film jag sett flera gånger och jag tror att jag skulle tycka om den lika mycket nu om jag såg om den 🙂
  På tal om drömmar…här är en man som efter 20 år på Stadsmuseet i Norrköping gjorde slag i saken tillsammans med sin fru och övertog Söderköpings Bokhandel & Antikvariat i december förra året https://www.facebook.com/soderkopingsbokhandel/photos/a.1458409664385842.1073741828.1457628434463965/1458417881051687/?type=1&theater

  Ha det gott i värmen!
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s