Den tog mig med storm

Oktoberkvällen 2011 var mörk och dyster. Barnen höll på med sitt skolarbete. Solveig ville se något på TV som jag inte hade följt tidigare. Därför berättade jag att jag skulle hyra en film och se den på datorn i sovrummet. Av en slump råkade jag hitta en film som jag visste att kritiker lovordat och som var med på min långa ”kanske-se-lista”. Snabbt kollade jag runt på betygslistor på olika sajter. Antingen högsta poäng eller lägsta. Den ska jag se, tänkte jag.
Jag var inte på mitt bästa hösthumör den kvällen. Efter att ha försökt få in svensk text eller åtminstone engelsk text så att jag kunde ha någon behållning av filmen, hade mitt humör sjunkit nära frostgränsen. Ändå fanns det inte med på min karta att ge upp. För fjärde gången startade jag om filmen och ställde in den svenska texten. Ändå tjafsades det på tyska utan att det var textat. Min skoltyska förstod efterhand delvis konversationen, men inte hade jag lust att sitta där under en hel film och… vad hände då? Plötsligt blev det engelskt tal och svensk text. (De hade alltså valt att inte översatta tyskan som pågick i fem minuter.) På övre plan i vår bostad hade Solveig sett klart sitt program och fortsatt att titta på något annat så länge att hon somnat i soffan. När hon vaknade till stängde hon av TV:n och gick nerför trappan, öppnade sovrumsdörren och hittade mig på stolen framför datorn. Endast skärmen lyste upp rummet.
”Har du inte sett klart filmen?” frågade hon förvånat.
”Det är tredje gången jag ser den. Man får hyra den i 24 timmar. Jag hinner en gång i morgon också …”
Sådär har jag aldrig gjort förr. Det har hänt att jag sett om biofilmer en vecka senare, ex när jag blev kär i en viss blond tjej i Grease.

Den här filmen tog mig med storm. Jag har flera gånger analyserat mig själv om varför det blev så. Jag kan varenda scen i manuset. Imorgon får du veta vilken film jag menar. Givetvis fick den en tia av mig i soffan. Det fick den definitivt inte av mina tre andra familjemedlemmar … 😉

30 tankar på “Den tog mig med storm

 1. Ändå satt du framför DATORN och såg den! Den måste ha varit bra! Grease är en annan sak, den står helt i en klass för sig! Inte på grund av den blonda tjejen 😉 Även om jag håller med om att hon var jättesöt 🙂

 2. Det måste ha varit något alldeles extra … jag är ingen filmälskare men ser fram mot att få höra vilken film du blev så förtjust i! God morgon förresten!! 🙂

 3. Dubbat till engelska och med svensk text? Låter jättejobbigt!
  En tysk film? Har jag inte sett så många. Kan inte klura ut vilken det kan vara. Får ha tålamod till imorgon, då da :-).

 4. Som jag skrev på fb, jag vet ju precis vilken film det är men kan inte för mitt liv komma på vad den heter. Måtte du skriva det här när du har kommit hem igen!!!! 😉
  Kramen

 5. Nu har du satt griller i huvudet på mig. Jag kommer att gå hela dan och försöka lista ut vad det är för film. I morgon får du gå upp tidigt och lägga in svaret på bloggen. Kram

 6. Gissar på The Reader med Kate Winslet. Den skulle jag vilja se om, oerhört bra! Tvivlar förstås på att det är den, du har väl mest romantiska komedier i din lista och den har nog inte dubbats från tyska, antar inte det med am. skådespelare. Det finns många tänkbara.. Ön i fågelgatan, Schindler’s list, Pianisten. Boktjuven, om den var inspelad då.. Nej, nu kom jag på det 😀.. kanske. Kan vara Sophie’s val med Maryl Streep? Det blir spännande att se vilken det var, fick ju högt betyg av dig.
  Vissa filmer vinner på att ses om. Cinema Paradiso, en film som lever kvar i huv’et, men inte den, solklart.
  Hoppas ditt humör är på topp idag! 😊 Armar opp opp opp å sträck på benen! Här är det höst med djupröda rönnbär, temperatur dräglig, luft frisk å sval. M a o, livet kan inte vara bättre. Jag har skaffat mig sysselsättning som lockar i dagdrömmartillvaron: putsa silver å räkna bestick. Koka kaffe å trä gamla maskiner. Fullt upp av spännande fixningar. Ha de’!

  • The Reader tänkte jag se om snart. Länge sedan jag såg den. Sophies val hade jag på VHS.
   Idag har det hänt massor. Allt från stick i armen till trevliga samtal. Nu är det två minuter kvar till Idol. Putsa silver är jag inte avundsjuk på men det blir väldigt fint efteråt.

   • Du är välförsedd med filmer både i och utanför huv’et. Grattis till att ha kvar känseln i armen även efter sticket, för jag förmodar att det inte är bistick du pratar om här.
    Nu är det torsdag, kanske du snart får släppa på behärskningen och lägga vantarna på ett paket, f-låt.. Flaskpost var det ju. Nja, då är nog hoppet ute för denna veckan. Sorry Bosse! 😦
    PS. Det var skryt, jag putsade bara en gammal kniv med ett underbart mönster på det skaftet å spännande gravering på knivbladet. Och så den svarta bigga soppsleven. Blev inte mycket bättre. Så jag la dem i diskmaskinen. Ännu sämre. Glad ändå. Hoppas du är detsamma. Tänk ändå till våren, när vågorna rullar in mot stranden ute vid Svarte och du får syn på en flaska i sanden!! Då är din väntan slut! 😜 så glad du ska bli!

 7. Det måste ha varit en väldigt bra film! Men jag funderar på vilken typ av film som intresserar dig mest? Jag har mina aningar, men tänker håller dig på sträckbänken också! 🙂
  På återseende!
  Gunilla

 8. Nyfiken, det är vad jag är. Precis som många andra. Tänkte ett tag på ”Cabaret” med Liza Minelli, men den är ju inte tysk. En annan jag tänkte på var ”Tredje mannen”; Men jag går nog bet. Hur som helst; Cabaret gillade jag jättemycket.
  Ger mig snällt till tåls. Är ju stundtale en tålmodig person. Dock inte ofta…
  Kramar!

 9. Tack för det. Nu kommer det att bli en jobbig dag. Hur ska den här dagen sluta? Kommer att grubbla och vara närmast okontaktbar. Vad var detta för film? Om nåt går galet nere på badis så får jag väl skylla på dig;)
  Torsdags kram.

  • Annika. Nu svamlar du om uppföljaren som kom nio år senare. ”Bara en dag”. Detta är ”Bara en natt” som var första filmen i den trilogi som än så länge kommit ut. Fast de planerar för en fjärde film. Eftersom trean kom 2013 har de gott om tid på sig.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s