Film trettionio av femtio

Nyckeln till frihet

Nyckeln till frihet
Genre: Drama, 137 minuter, 1994.
Betyg:
1). I filmsoffan med familjen: 33/40
2). Bosse Lidén 2014: 112/120

Favoritkommentar: ”Sätt igång att leva eller sätt igång att dö.”

Egna ord: En film som inte lämnar någon oberörd. Jag tycker det är oväntat att våra döttrar är så otroligt förtjusta i denna film. De kan många repliker utantill. Vet att de sett filmen även i skolan. Rakt över alla roller gör skådisarna ett fantastiskt trovärdigt jobb. Visst är fokus på Tim Robbins och Morgan Freeman, som enligt mig staplat starka roller genom en lång karriär. Det finns mycket man ifrågasätter från soffan. Veteranerna med många år bakom galler skrattar när de frågar Andy Dufresne (Tim Robbins) varför han kommit dit. ”Jag är oskyldig”, svarar han sanningsenligt. Filmen är fängslande från start till mål för att vitsa till det. Våldet är aldrig långt borta men det är andra finare känslor som håller mig i handen genom de 137 minuterna som handlingen trollbinder mig. Ibland har jag stor lust att hoppa in i rutan och själv bli en livstidsdömd brottsling. Bob Gunton, Clancy Brown och Mark Rolston fick nog sadla om och be om helt andra roller i nästa film för att vara på den säkra sidan mot personer som har svårt att skilja på verklighet och dikt. Välkomsttalet som Direktör Samuel Norton höll till de nyanlända till Shawshank-fängelset och Kapten Byron Hadley´s sätt att handskas med batongen, räckte för att inse var ribban låg. Inte illa att få två gånger livstidsfängelse – att avtjänas efter varandra som Andy fick. Jag lärde mig även att filmlegenden Rita ”Gilda” Hayworth kan fylla många tomrum hos längtande män.

Baksidestexten: Detta är historien om en ung bankman som döms till livstid för två mord han är oskyldig till. Det handlar om pennalism och brutalitet – men också om en vänskap så stark att den kan rasera murar. Till grund ligger en novell av Stephen King.

Kuriosa: MDB.com är världens i särklass största databas för filmälskare. 13 miljoner människor besöker sajten varje månad och får betygsätta historiens alla filmer. Av alla dessa är ”Nyckeln till frihet” rankad tvåa. En position den innehaft i år efter år, med bara ”Gudfadern” före på listan.

Dagens fråga: Vilken film rankar du som etta av historiens alla filmer?

Här är texten till nya läsare om denna bloggkategori som slutar med en tävling i december 2014. https://bosseliden.wordpress.com/2014/01/08/mina-blogginlagg-pa-torsdagar-2014

 

 

20 tankar på “Film trettionio av femtio

 1. Å jo, helt fantastisk god hoppfull film, smart dessutom. Vänskapen är nödvändig hoppingivande och hållbar även i friheten.
  Rankar filmer gör jag inte så ofta. Så finns det ju bra, väldigt bra och mindre bra. 🙂

 2. En som jag tänker på ofta, med värme, är En oväntad vänskap. Sen måste jag nämna Léon. Jag är ett stort fan av Gary Oldman. Men det finns ju så många fantastiska filmer.

 3. Den filmen har jag faktiskt sett. Jag ser annars inte så mycket filmer och är ganska dålig på det området och alla skådespelare.
  En film som rankas etta i historiens alla filmer..hmm..svårt
  Däremot så tycker jag serien Rötter var och är väldigt bra.

 4. Gillar verkligen den filmen jag också.
  Vilken film som är etta av historiens filmer???? Oj vilken svår fråga. Men en film som jag gillar starkt är ”den gröna milen.
  Kramis

 5. Den här filmen har jag också sett, två gånger och den var verkligen jättebra. Vilka skådespelare !
  Så grymma människor kan vara….
  Skulle nog kunna se den igen.
  Jag har svårt att ranka en film som jag tycker allra bäst om. Det finns så många genrer och det finns så många filmer. Väljer att avstå…
  Kram!

 6. En favoritfilm som berör mig på flera plan. Även om det är en del otäcka scener, så präglar det trots allt verkligheten och på så vis blir det inget underhållningsvåld, som jag avskyr!
  Jag kan inte välja film…de lämnar olika avtryck efter sig!
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s