Film fyrtio av femtio

Skottår

Skottår/Leap year
Genre: Komedi, 96 minuter, 2010.
Betyg:
1). I filmsoffan med familjen: 40/40
2). Bosse Lidén 2014: 111/120

Favoritkommentar: ”Om ditt hus brann och du hade sextio sekunder på dig, vad skulle du ta med dig?”

Egna ord: Denna filmkväll, den femte april 2011, under den femte säsongen, blev speciell. Som vanligt hade vi dukat fram något gott att äta och dricka, men glädjen för filmtittandet hade fått sig en törn de senaste fredagarna. Inköpen hade inte gett några höga poäng och filmerna hade inte hållit måttet. När jag stoppade i den okända filmen ”Skottår”, som visserligen fått fina rosor i några recensioner, var våra förhoppningar ytterst låga. Efter åtta minuter tänkte jag mörka tankar: Inte en amerikansk film till med kontorslandskap och stressade yrkeskvinnor med ytliga plastiga väninnor… Men det är just detta som är motsatsen till livet på Irland, som regissören så fiffigt använt sig av. I Boston sitter Anna Brady (Amy Adams) på en fin restaurang och är helt säker att det ligger en speciell ring i asken som hennes kardiolog till pojkvän sträcker fram emot henne. De har varit ihop i fyra år och hoppas få köpa en underbar lägenhet inom de närmaste dagarna. Livet tycks leka, ända tills Anna tvingas hålla masken när hon öppnar asken från den kända guldsmedsaffären och tittar ner på iskalla örhängen. Pojkvännen Jeremy Sloane (Adam Scott) åker iväg på konferens till Dublin strax därefter. Anna, vars pappa är från Irland, bestämmer sig för att följa en irländsk tradition från 400-talet, som innebär att kvinnor har rätt att fria den 29 februari – alltså bara vart fjärde år. Hon köper en flygbiljett i hemlighet och tänker ta sig till Dublin och Jeremy. Det som inte ingår i paketet är att det blir storm redan under första flygningen. Anna är van vid att få som hon vill. Hon tror på fullaste allvar att de ska rulla ut en röd matta eller åtminstone fixa ett direktflyg till Dublin från stället där de nödlandat. Efter en guppig båtfärd där hon ”strandar” uttröttad och blöt, når hon den lilla staden Dingle och kommer in på deras enda öppna pub. Den ägs av den cyniske och arroganta Decklan (Matthew Goode) och nu tar filmen fart på riktigt. 🙂 🙂 🙂 De sköna gubbarna bidrar till charmen. Det är milslångt mellan Anna och Decklan när det gäller precis allt. Om ni ser filmen kommer ni att skratta åt frasen ”Okej Bob” och många andra kommentarer och episoder som händer när de åker iväg i Decklans gamla ”skrotbil” för att nå Dublin innan det rätta datumet. Den som inte skrattar åt den här filmen har inte samma humor som familjen Lidén. För skojs skull tittade jag på betyg på filmen som de som hyrt DVD´n kan lägga in. Jag gissar på att fem var det högsta betyget. Av de åtta som lagt in var betyget tre högst. 😉 Någon hade en etta. 😦  Smaken är som baken.

Kuriosa: En av mina drömmar på min Bucket List är att få komma till Irland.

Dagens fråga: Vilken dröm står överst på din lista?

Här är texten till nya läsare om denna bloggkategori som slutar med en tävling i december 2014. https://bosseliden.wordpress.com/2014/01/08/mina-blogginlagg-pa-torsdagar-2014

 

 

 

30 tankar på “Film fyrtio av femtio

 1. Å så ska jag se denna …. pärlan som du så fint trär på filmbandet åt mig o andra … listan: Betala räkningarna på böcker, film och tidning. 🙂 Resa: Ta bussen till Piteå kanske … Ha en fin dag! kram

 2. Härligt med era filmkvällar. Jag skall föreslå till min man att vi skall ordna såna också för annars är vi på olika håll vid våra datorer och det var länge sen vi satt tillsammans i tv soffan. Ingen dum idé.

  Den filmen har jag inte sett så tack för tipset. Den skall jag köpa in till samlingen. Bra recension

  Min dröm är att vinna pengar så jag och min man kan resa omkring och se lite mer av världen än vi gjort tidigare, innan det är för sent, men händer inte det så är önskan att få vara så pass frisk så man ändå kan åka ut småturer och få behålla guldkanten på tillvaron. Inte bara åka ut nån vecka utan vara borta nåt år eller mer. Kul påhitt med dagens fråga

  Ha nu en skön torsdag
  kram

 3. Verkar vara en mysig film. Bara en invändning. Har svårt att förstå att den gamla tråkiga traditionen fortfarande existerar att inte tjejen kan fria, när som helst, var som helst, hur som helst. Eller egentligen; att planera att gifta sig gör jag helst tillsammans med min blivande man. Så fyrkantig är jag :-).

  Överst på min lista, står: Hyra ett strandhus vid Medelhavet, lugnt, enskilt läge. Nära en mindre stad, dit jag kan lätt ta mig om jag vill sätta mig på ett fik och interagera med mina medmänniskor :-).

 4. Ingen film som jag har sett och på din beskrivning har den säkert sina poäng! Men jag var nog inställd på en mer ”dramafilm!” Fast nödlandning är väl dramatiskt nog. Det var längesedan jag såg en bra film…det är dags att gå på bio!
  Önskan…jag hoppas att kunna fortsätta sätta guldkant på vardagen och att få göra en och annan resa. Såväl som i det inre som i det yttre! Det finns mycket att uppleva. Men högst på listan handlar om något helt annat…om något som ibland tas för givet. Jag hoppas få återkomma till det. ❤
  Många kramar, Gunilla

 5. Jag som förr älskade att gå på bio, att se film hemma, att se thrillers på TV har numera aldrig tid till det. Det är nämligen precis som jag hört tidigare, är man pensionär så har man fullt upp!
  Annars skulle den här filmen vara något för mig, den låter nämligen ”småputtrig” och det är nått jag gillar.
  KRAM ❤
  Susie

 6. Vet inte om jag har en dröm. Är ingen drömmare. Men om jag skulle få önska mig så’t så satsa jag på hälsa – en god sådan;-)

 7. Onekligen lockande efter den recensionen. ☺️ Lånade musik på bibblan för ”1000” år sedan. Men aldrig filmer och hyr inga längre. Så jag vet inte..
  Kanske dyker den upp i teve. Har lagt titeln på minnet.

 8. Jag tror minsann jag ska se den här filmen, jag brukar inte vara så intresserad av filmer, mer av böcker men nu du fick du mig allt på kroken.
  Ska tala om vad jag tycker när jag sett den.
  En fråga, när kan man köpa er nya bok? …..längtar.
  Kramis.

  • 🙂 Jag tror att du kommer att skratta gott flera gånger på de rätta ställena. Den är både charmig och rolig. Ska bli spännande att se vad du tycker och vad den får för betyg av dig.
   Jag försöker begränsa mig till att bara titta in två gånger på SolBo förlags mejladress varje dag. En mycket bra träning av tålamod. 🙂 När det står att den är tryckt tar det 1-3 dagar för leverans.
   Jag blir glad av att läsa att du längtar. Hoppas även att du blir riktigt nöjd när du läst klart den.
   Njut nu av ditt nya liv och gör det bästa av det. Kramisar.

 9. Sammanträffande igen. Jag skrev ett inlägg om drömmar igår 🙂 Och min dröm är att tiden ska räcka till. Jag önskar mig mer TID helt enkelt.
  Kul med filmtips 🙂 det är ju liksom bra om någon annan gallrar ut vilka som är tveksamma så kan man själv ge sig på godbitarna direkt 😉

  Ha det gott! Kram

 10. Det är faktiskt inte länge sen jag såg den här filmen och slutet var precis som jag hoppades på. En tur till Irland står på min Bucket list också, men jag har inte satt mina önskningar i någon bestämd ordning. Jag betar av dem efter hand som jag hinner och känner för det. Vi kanske ses på Irland? Kram

 11. Den filmen har jag varken hört talas om och därför inte sett. Innehållet , som du beskriver det, låter inte nåt vidare. Knappast nåt i min smak.

  Jag kan däremot berätta att min ”Gubbe” har jobbat några gånger på Irland. Tre Torn i Helsingborg hade en fabrik där och när de fick fel på sina former fick ”Gubben” bege sej dit och rätta till felen. Vi har sagt många gånger att vi borde resa dit, så jag också kan få lite upplysning om hur irländarna är och hur landskapet ser ut.

  Sv: Ja, det känns skönt att jag har börjat få orken tillbaka. Det var en härlig promenad med Baloo i går. Visst kan han läsa tidningen. Han måste ju veta vilka vovvar som har varit just där och där och vad de har gjort. Speciellt noga blir han när han doftar ”flickorna”..

  Kram/Gilla

  • 🙂 Dina två första negativa meningar gjorde att jag var tvungen att förstärka mitt inlägg med tre glada gubbar på det rätta stället, för att nå fram till eventuella kommande bloggläsare av detta inlägg, av filmen som vi gav full pott. Jag borde tydligen ha skrivit bättre och mer lockande. 🙂 🙂 🙂

 12. den filmen tyckte jag mycket om!
  Drömmen om att få jobba mer hemifrån och med det jag brinner för.
  Kram
  Ingela

 13. Den filmen gillar jag mycket helt i min smak. Jag älskar Irland och kommer att åka dit igen. Ett vackert land med gästvänliga människor 🙂 Höstkramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s