Oktoberval

Alla höstval är inte över än. Vilken deckare ska jag läsa först? Ska jag välja Gotland eller Sandhamn? Vilken hade du valt? Hösten är för mig förknippad med ökad bläddring och gemytligt prasslande av papper från en bok med en hård rygg. Ursäkta att jag fick med en bit också av Ölands höstdimma när jag scannade. 🙂

00200010010002

Hösten kan vara mörk. Om man har en släng av höstdepression vore kanske denna läsfåtölj en energikick. Sätter man på 70-tals hits lyfter säkert både hösten och livet.

DSC_18370031

Jag tror inte att bara gymnastik av hjärnan är viktigt. Motion och att komma ut i friska luften är minst lika viktigt. Då är frågan om ska jag skaffa en röd gris eller en röd hund?

DSCN90500028DSC_18350029

Svårt val. Om det ösregnar och blåser orkan är det bättre att skaffa en fågel. Måste de ha så många tuffa färger. Svart eller röd? Röd eller svart?

DSC_18390033DSC_18380032

Om jag skulle ta upp min tenniskarriär vore detta racketval rena rama vinnarvapnet. Mina motståndare kommer att få fullt upp med att skratta och kommer att underskatta mig totalt.

DSC_18460040

Nu blev alla dessa superviktiga val för tufft för min hjärna. Brainstorming råder och mina tre hjärnceller bråkar istället för att rösta. Jag får helt enkelt fråga en expert.DSC_24250014DSC_24260015

”Ursäkta! Kan du hjälpa en man av nöd? Va? Ska jag köpa en grön pölse? Förlåt min danska är inte i höstform. En annan viktig grej. Har du möjligtvis sett en stor kartong med 52 st böcker i ditt land? De ser ut såhär en och en.

Facebook

”Va! Sitter det en man och säljer dem på restaurangen? Jag  sticker omedelbart och köp… tar ett snack med snubben.” 🙂

59 tankar på “Oktoberval

 1. Ja det finns många böcker att välja bland nu i höst. Man hinner ju inte heller att läsa allt som kommit ut eller är på gång.
  Den fåtöljen hade verkligen en läcker färg. Lite kantarellkänsla.

  • Jag tänkte på dig Gunnar när jag la in deckarna. Har du läst Håkan Östlundh? Jag tycker att han är värd en större publik än jag gissar att han har i vårt land. Han håller enligt mig en hög lägstanivå. Jag vet inte ens hur mannen ser ut.
   Du får åka till Kabusa utanför Ystad och provsitta kantarellfåtöljen. 🙂

  • Jag vill allt njuta längre av böcker. Ju bättre de är desto längre håller jag på. Fångar handlingen mig lever jag mig in i den. Går och funderar och fantiserar. Nu är jag på Gotland. Tänk att min favoritö är så full av otäckheter. 🙂 Nästa vecka får det bli Sandhamn, men nu måste jag sätta ihop filmtipset till imorgon. Då ska vi även ha en tidningsintervju på förmiddagen.

 2. Hej Bosse Vilken fåtölj alltså! Vid första ögonkastet tyckte jag att den var hiskeligt ful. Men efter ett tag så var den ganska prålig ändå med sin apelsingula färg. Ja du, hösten är böckernas tid. Själv läser jag på plattan för jag är lite trött på alla hundöron som jag lyckas med att få till. Ha en go dag!

  • Den är fulsnygg men passar inte riktigt in hos oss. Jag äger bara spisplattor och där vankas det helst något gott. Har du inte hört talas om ett ord som heter bokmärke? 🙂 Jag är gammal bibliotekarie och har sett både hundöron, personliga kommentarer, utrivna sidor och fläckar som jag helst inte ville veta vad de kom ifrån.
   Onsdagskram

 3. Jag hade nog inte heller brytt mig om att välja utan tagit båda. Åhhhh!!!! Var har du hittat den tjusiga läsfåtöljen? Den måste jag bara ha! Ditt tennisracket tycker jag du ska var rädd om. Rena nostalgin. Kram

  • När man tänker på ”trollen” så står de i … Jag tänkte på dig och tänkte berätta på din blogg och tipsa dig om att jag lagt in en bild för din skull. Jag känner ju till din favoritfärg. 🙂
   Jag tog bilderna på Kabusa design factory som ligger på orten du så väl känner till. Jag gissar på att fåtöljen var rätt dyr.
   Kram

 4. Håkan Östlund har jag inte läst tidigare. Kanske ska jag skaffa nån av hans böcker. Viveka sten har jag läst flera böcker av och dessutom sett filmatiseringar på TVn.

  Valet är väl inte så svårt, när det gäller de olika djuren. En HUND ska det vara, men på riktigt. Makens ena dotter är helgalen i pingviner och har som signatur, Pingvingela, så hon hade ju valt en pingvin förstås.

  Så roligt för dig att de säljer din bok även i Danmark.

  Kram/Gilla

  • Eftersom jag är väldigt förtjust i Gotland är utgångsläget en fördel. Jag har läst tre böcker av Östlundh och har gillat alla. Eftersom du heter Gilla … 🙂 Lizette fick igår i present av en kompis alla tre säsongerna om det som händer i Sandhamn.
   Jag väljer också hund före katt.
   Det där var skoj med allvar. Tryckeriet som tryckt våra böcker ligger i Århus. De har slarvat bort en stor kartong med 52 böcker. Jag har lagt in ett inlägg på Facebook om detta. Idag har det gått en vecka. Man vet aldrig. Finns det ärliga människor kommer kanske den tunga kartongen till rätta en novemberdag, när vi minst anar det. Nu för tiden går de flesta leveranser att följa på nätet. Alla de andra kartongerna är gröna, men numret på den kartong som fattas är rött och har aldrig nått Malmö. Kontaktpersonen verkar inte vara sugen på att leka detektiv. Istället ska vi få en kreditfaktura imorgon. De var snabba med att skicka faktura. Det är bra att man är duktig på något. Tacka vet jag att skriva böcker i lugn och ro. Då trivs jag. 😀
   Kram

 5. Måste du välja!? Det är väl bara att hugga in på den som ligger överst i boktraven och sen fortsätta….. Båda öarna är ju värda att läsa om både på ena och andra sättet. Hur skillnaden är mellan författarna är jag dock inte så insatt i! *fniss*
  KRAM ❤
  Susie

  • Det var inget svårt val. Jag har lagt in en bild på boken i marginalen till höger på min blogg med rubriken ”Just nu läser Bosse”. Tänk att det händer så mycket hemska saker på din ö. Hoppas du låser om dig och vilken tur att ni har en vakthund.
   Pengarna har landat på kontot. Imorgon hoppas jag att du får vår kåseribok i din låda. Trevlig läsning.
   Fastlandskram.

 6. Både fåtöljen och skulpturerna är skitläckra, även om jag inte skulle vilja ha dem hemma – fel färg;-) Ja, inte på fåtöljen då, men där är stilen lite fel;-)

  Viveca Sten har jag läst, Östlundh inte. Roligt att du läser deckare under hösten. Jag slukar deckare under sommaren. Tänk så olika man är…

  • Vad är rätt färg för dig? Inte grå väl? 🙂
   Håkan Östlundh är bra. Väl värd att läsa för den som gillar deckare och Gotland.
   I somras jobbade vi hårt med vår egen bok. Annars läser jag hela året om. Under hösten lockar inte utomhusaktiviteter på samma sätt. Men en regnig sommar kan jag läsa flera böcker. Mitt liv har ändrat sig rätt mycket sedan jag blev med Facebook och Blogg. Tidigare slukade jag betydligt fler böcker under ett år. Om det blir en roman för mig nästa gång kommer jag att behöva skära ner på allt socialt. Annars skulle aldrig författandet fungera.

 7. Nja, deckare är inte riktigt min hylla så att säga. Det har slunkit ner en och annan men jag kan inte råda dig i den frågan 😉 De andra är hund och röd!
  Va?? Har inte lådan hittat rätt ännu?? Anar att någon vill göra egen vinning på din bekostnad 😉
  Ha en fortsatt fin dag!
  Kramen

  • Jag behövde ingen hjälp Pia. En bra karl reder sig själv. 🙂 Boken är jättespännande och det ska bli spännande att se om jag ”har rätt mördare”.
   De verkar inte bry sig men får naturligtvis skicka en kreditfaktura. Jag är van vid motgångar så det är bara att banka huvudet i väggen några gånger och vänta på nästa som dök upp snabbt efteråt. 🙂
   Jag önskar dig detsamma. Kram Bosse

 8. Och jag som trodde att det här supervalåret äntligen var över nu.. 😉 Som du kanske minns, Bosse, läser jag inte sånt läskigt som deckare. Så jag blir soffliggare i det här valet, vägrar välja överhuvudtaget.

  Den oranga fåtöljen är en humörhöjare känner jag. Nästan en sådan som jag har här hemma och sitter i just nu och bloggar. Nästan samma färg i alla fall.

  Så klart att du ska skaffa dig en röd gris, det är inget att tveka om där ju. En gris är alltid rätt.

  Är dina böcker fortfarande bortsprungna? Så trist. Hoppas verkligen att du får någon lösning på det.

  Kram/Anna-Karin

  • Jag vitsade till det och hängde på tåget ett tag till trots att september blivit oktober. Att deckare inte var din grej minns jag.
   Tack för hjälpen. Tänker du ge mig några bra namnförslag också? Nasse heter grannens gris. 🙂
   Idag har det gått en vecka. Hoppas du slipper det missödet när det är din tur att ta emot böcker. Jag blev en aning förvånad av ointresset att försöka lösa det eftersom det finns bevis på nätet att just din kartongen inte ankommit till Malmö och Sverige. Det hjälper inte att gråta över spilld mjölk. Istället hoppas vi att våra köpare/läsare kommer att bli förtjusta i de exemplar som sprids ut på annat sätt. Imorgon kommer det hit en journalist för att intervjua oss och ta kort. Kanske bäst att jag kammar mig. 🙂
   Kram

 9. Absolut den om Gotland! Och så väljer jag den orange fåtöljen. Läcker sak!

  Har inte bokkartongen kommit till rätta än? Så jobbigt och irriterande. Undrar var den kan ha tagit vägen? Jag tror förstås att den aldrig är ivägskickad.

  • Om du inte har läst någon av Håkan Östlundhs böcker tycker jag att du ska satsa på dem. Roligast är såklart att läsa dem i kronologisk ordning eftersom det händer en del i privatliven. Jag var direkt PÅ i första viktiga kapitlet. Fåtöljen är en perfekt höstplats. Undra hur dyr den var.
   De hann döpa den med nummer sedan är frågan om den lämnade tryckeriet och i så fall vart. Numret lyser rött på nätet. Vi har gett upp den och ska få en kreditfaktura imorgon.

 10. Hm… livet är ett ständigt val. Om du ska läsa båda… då får du väl singla slant om vilken du ska starta med 🙂
  Den där läckra gulorangefärgade fåtöljen… vem kan motstå den? Ja, inte jag… synd bara att jag inte har plats för den.
  Har böckerna fortfarande inte kommit till rätta? Så förskräckligt!
  Ha det gott!
  Kram

  • Jag gick på magkänslan och då blev det Gotland. Den andra tar jag i nästa vecka. Vi har heller inte plats för den, men jag hade gärna suttit där och höstmyst.
   Lite nyfiken är jag på vart böckerna tagit vägen. Det var en hel del annat strul på ”vägen” så jag tyckte vi var värda att få rätt beställning när de äntligen dök upp förra onsdagen. Livet är inte rättvist. Vem vet. Ingen tycker kanske om vår bok och då är det tur att vi inte fick alla. 😉 Samtidigt blir man ibland starkare av motgångar. När det blåst färdigt gillar jag att analysera och vrida på saker. Försöka se saker från olika håll. Skapa en grund och välja en ny taktik när man står inför samma uppgift i framtiden. Man kan lära sig mycket i alla åldrar.
   Kram tillbaka.

 11. Vet du, jag läser inte så gärna deckare – dom löser alltid morden, det vet man med nästan hundraprocentig säkerhet när man börjar läsa…..Usch, så tråkig jag är. Men däremot läser jag med iver Jens Lapidus böcker, har just slukat den sista VIP rummet, bra, bra, bra. Och sen har jag Leona – tärningen är kastad, på gång och det är ju faktiskt en kriminalroman, får se hur det går!
  Och ja, nu är det höst, jag tycker om det, men den här hösten är jag trött…..brukar få energi när det blir höst, får gå till doktorn och ta ett blodprov tror jag.
  Och, avlagd tenniskarriär, det har jag också – ska vi ta en sån match, två avdankade som bollar lite fram och tillbaka, bara, det kunde väl vara trevligt. ”Racketsen” ligger på vinden och jag känner på dom ibland och saknar det……det är så trevligt att få slå på saker när det liksom är tillåtet!
  Kram

  • Vad du låter självsäker Aggie. Tänk om författaren lurar dig och det visar sig att ingen åker fast. Polisen gråter. Hela handlingen lämnas olöst. Hade det varit roligt? 🙂 Det finns som tur är olika genre för oss läsare. Jag gissar på att du gillar mer trädgårdsböcker med maffiga bilder. Egentligen tror jag att du skulle kunna göra en sådan bok själv. Du verkar bo kanon. Kan en massa och har allt utanför din egen ”täppa”. Är duktig på att fotografera.
   Jag älskade tennisen. Du måste lova att inte bloddopa dig innan vi spelar. 😉
   Kram Bosse

   • Nu tycker jag du ska vara lite snäll mot mig för jag har precis betalt din nya bok idag och mailat dig också! Och inte luras väl författare, eller……? Skojar! Ja, men visst är det kul med tennis! Ingen bloddoping här, är allergisk mot sånt, tycker dom som dopar sig borde bli avstängda för alltid. Där är jag väldigt sträng! Bl a.
    Kram

   • Än så länge har jag inte sett några bevis på att du betalat 😉 men jag har läst ditt mail och dragit ut det. Stämplat på det. Färglagt på rätt ställe. Skrivit dit kontonummer och belopp. Nej, författare luras aldrig. Häftigt sammanträffande. När du får min bok kan du läsa i ett kåseri vad jag tycker man ska göra med doparna. Vi har samma åsikt, men jag hade några andra alternativ för att ironisera om ämnet.
    Usch vad här regnar. Vräker ner. Om en timme ska jag se ”Bonde söker fru”. Om jag skulle ta och läsa lite mer om vad det händer för otäckt på Gotland.
    Kvällskram

 12. En helgardering så klart. Har inte läst just dessa två böcker, men nog båda författarna och deras andra alster. Jag varierar mig ofta, en bok med en svensk författare, nästa två eller tre av annan nationalitet, sen igen en svensk författare. Jag är nog mera en hundmänniska än en kattälskare.

  • Det är lärorikt och stimulerande att variera sig. Jag är mycket förtjust i när jag hittar någon nytt namn som jag inte läst förut. Samtidigt vill jag gärna läsa mina favoritförfattares sista bok och den skaran börjar bli riktigt lång.
   Jag är också en hundmänniska om det gäller de två husdjuren. Men kattungar är mycket söta.
   Idag skickade vi iväg en låda med böcker till Adlibris. Jag vet inte hur lång tid det tar för dem att få in allt i systemet, men de hade noterat att vi var sökbara på Bokrondellen läste jag idag.
   Jag önskar dig en fin onsdagskväll.

 13. Men…de har inte kommit till rätta än?? Tillkalla högre makter eller Leif G.W. Persson…det finns inget annat val nu.
  Har fortfarande inte kommit igång med att läsa, trots att höstmörkret ligger över oss. Men jag har iallafall kommit så långt att jag sitter med sudoku när jag ska försöka hålla mej still en längre stund. Det kallar jag hjärngympa…Svårast är det om man bara ska ha en siffra i varje ruta…
  Sen tycker jag det var en hel del svåra val du skulle göra…och jag är väl lite jävig eller vad man ska kalla det, men jag skulle ha valt den röda hunden och nöjt mej med det.
  Ha det så gott!!
  kram kram

  • Tror du inte det skulle bli tjurigt om du kom hem med den röda hunden? En tävlan om vem som var herren på täppan.
   Där ligger du ett steg efter. Leif kommer ner redan imorgon kväll. 🙂 Först ska vi ha en tidningsintervju på dagen.
   Du har kommit en liten bit på vägen. Hjärngympa är viktigt. Jag har än så länge inte provat på siffrorna utan håller mig till vanliga korsord. Det gäller att hitta en balans som passar en själv när det gäller aktiviteter med fläkt eller lugn och ro. En bra mix tror jag är att rekommendera. Efter min ”utbränning” känner jag ganska snabbt då det är dags att dra i handbromsen. Tyvärr även när jag sysslar med ”roliga” aktiviteter.
   Ska man inte ALLTID ha en siffra i varje ruta. Eller du bara skojar runt lite med gubben? 🙂
   Kvällskram Bosse

 14. Steens har jag läst å den va bra ,kan tänka mej den andra är med bra, jag skulle nog valt Gotland först gillar hans böcker mer❤️Härligt att få tag på bra böcker

 15. Enkelt. Ta Östlundh. Skit i fåtöljen, inte bokstavligt, men den ser plastig ut och ger säkert rumpsvett. Röda grisar kommer med automatik till jul, så vänta med den. Fåglarna ska flytta nu så det verkar dumt, den flyger säkert bara sin väg. Och sen … kommer jag inte ihåg vad mera du behövde hjälp med förutom den där gubben på fiket. Honom får du ta ett snack med.

  • Visst valde jag ”Män ur mörkret” först. 🙂 Gillar du också Östlundh?
   Tack för all hjälp Lotta. 🙂 Först tänkte jag rusat fram och ryckt gubben i örat, men så stannade jag till. Han satt och läste från ett kåseri och trollband sin publik. Jag blev stum några sekunder. Sedan vaknade jag till sans. ”Vad är det för dynga du läser högt?” Jag ryckte boken ur näven och rapsblommorna dalade ner på golvet. Därefter följde några otäcka sekunder då folkhopen närmade sig med bistra miner och …

  • Hoppas inte att du slog i pannan och blöder. Eller tycker du att hon är ett riktigt sömnpiller? Ja, ja. Det ger sig. Om jag ser ett nytt blogginlägg hos Äppelblom vet jag att det gick bra. 🙂 Har hon ett stort plåster i pannan gick det halvbra. Hoppas också att det finns med någon musik. Kram

 16. Stående applåder för detta inlägg! Färg och form! Prickat rätt till ämnet ändamålsenligt vald text!
  Jag lyssnar till Sandhamn och Gotland, fast inte samtidigt då 🙂
  Synnerligen enkelt – som allt annat väljbart intill gränsen ångestskapande.

 17. Livet är fullt av ständiga val. Jag hade gått på Sandhamn. Jag har inte läst Viveka Stens senaste ännu! Just nu är jag fullt upptagen med att läsa gamla godingar som står i min bokhylla och kallar på uppmärksamhet. Språket har förändrats en del sedan jag läste dom och det har sin speciella charm! Kram

  • Jag ska läsa hennes senaste nästa vecka. Jag gillar också att sticka mellan med att läsa något från den egna hyllan. Det både bästa och sämsta är att jag numera glömmer bort vissa saker. Därför kan vissa saker bli som nya igen. Annars upptäcker jag nya detaljer som jag missade vid förra läsningen. Jag har läst tusentals böcker i livet så jag är förlåten om inte alla fastnat. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s